Κάντε το κινητό σας έξυπνο, με το Tasker

1

unnamedΜε τη λέξη Smartphone περιγράφουμε όλα τα κινητά τα οποία έχουν στην καρδιά τους ένα λειτουργικό σύστημα που τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν ενέργειες που ξεπερνούν τα “παίρνω τηλέφωνο-γράφω μήνυμα”  Με τη βοήθεια του Tasker, η συσκευή σας μπορεί να γίνει μια πραγματικά “έξυπνη” συσκευή αφου  σας επιτρέπει να δημιουργήσετε αυτοματισμούς στο κινητό σας, σχεδόν για τα πάντα,κάνοντας το ακόμα πιο απλό και γρήγορο στη χρήση.

Με το Tasker μπορείτε να κάνετε οτι σχεδόν έχετε στο μυαλό σας αυτή τη στιγμή, και θεωρείτε οτι θα έκανε το κινητό σας καλύτερο. Η εφαρμογή είναι τρομερά δυνατή και ευέλικτη με ένα σημαντικό κόστος. Ο αρχάριος θα χάσει το μπούσουλα. Προσέξτε, όχι “μπορεί” ΘΑ τον χάσει . Για αυτό εδώ θα κάνουμε μια εισαγωγή στη χρήση του Tasker και απο εκει και πέρα είστε μόνοι σας στο χάος.

Πως λειτουργεί;
Οπως αντιλαμβάνεστε και απο το όνομα του, το Tasker, αναλαμβάνει να εκκινήσει ορισμένες διεργασίες(tasks) όταν επαληθεύονται ορισμένες συνθήκες. Ένα πολύ απλό παράδειγμα της χρήσης του είναι η δυνατότητα να ανοίγεται το GPS μόνο οταν εκκινείται μια εφαρμογή που το χρειάζεται, όπως για παράδειγμα το NDrive, τα Google Maps ή οποιοδήποτε άλλο Navigation App. Οταν η συνθήκη αυτή παύει να ισχύει, δηλαδή τερματίσετε το Google Maps, τότε το GPS απενεργοποιείται αυτόματα!

Τι μπορεί να κάνει;
Οτι μπορείτε να φανταστείτε! Παραδείγματα;

  • Να αναπαράγει έναν ορισμένο ήχο οταν η μπαταρία σας είναι πλήρως φορτισμένη
  • Να αλλάζει το Wallpaper σας ή τα Icοns κάθε μέρα, ή ανάλογα με το που βρίσκεστε
  • Να ενεργοποιεί το αθόρυβο αυτόματα στο χώρο της δουλειάς σας, την ώρα ενός σημαντικού meeting ή τις ώρες που κοιμάστε
  • Να λειτουργεί ως Anti-theft και να σας στέλνει τις συντεταγμένες του κινητού σας σαν απάντηση σε συγκεκριμένο μήνυμα.
  • Να δημιουργεί πλήρη logs όλων των κλήσεων και των μηνυμάτων
  • Να στέλνει αυτοματοποιημένα μηνύματα για γιορτές-γενέθλια ή υπενθυμίσεις στον εαυτό σας, που έχει γράψει μήνες πριν
  • Να ανοιγοκλείνει GPS Wi-Fi και Δεδομένα ανάλογα με τα προγράμματα που τρέχουν, το που βρίσκεστε, τι ώρα είναι ή τι έχει σημειώσει στο ημερολόγιο σας!
  • Να αλλάξει τη χρήση του κουμπιού κλήσεων στο Headset σας

Και ένα σωρό ακόμα πράγματα που δεν ξέρω και μάλλον δεν μπορώ καν να φανταστώ.

Και τι χρειάζεται να κάνω;
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εσείς είναι να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνει το Tasker στο κινητό σας.

Οι συνθήκες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:

  • Οι εφαρμογές που τρέχουν
  • Η ώρα
  • Η τοποθεσία
  • Ημερομηνία
  • Η κατάσταση της συσκευής(στο Lockscreen, σε εισερχόμενη κλήση, οταν το γυρνάτε ανάποδα, κτλ)
  • Διάφορα συμβάντα(σύνδεση ακουστικών, πλήρης φόρτιση, εισερχόμενο SMS απο συγκεκριμένο αριθμό, συγκεκριμένη κίνηση της συσκευής όπως περιστροφή, κ.α)
  • Ή τέλος οταν πατάτε κάποιο συγκεκριμένο Shortcut στην επιφάνεια εργασίας σας

Αν καθεμια απο αυτές τις συνθήκες σας φαίνονται συνηθισμένες, αυτό που κάνει το πρόγραμμα παντοδύναμο, είναι η δυνατότητα να της συνδιάσετε. Μπορείτε λοιπόν να ενεργοποιήσετε το GPS, όταν λειτουργεί η εφαρμογή Google Maps, μόνο τις Κυριακές μετά τις 12 αν και μόνο αν βρίσκεστε στο Ολυμπιακό στάδιο. Αυτόματα, χωρίς το παραμικρό κλικ!

Και μπορεί το παράδειγμα να είναι άχρηστο όσο δεν πάει, σας δίνει νομίζω ένα δείγμα των δυνατοτήτων του Tasker.

Αφου επιλέξετε το τι θέλετε να ισχύει για να πραγματοποιηθεί η ενέργεια που χρειάζεστε αυτό που απομένει είναι να επιλέξετε την ίδια την ενέργεια!

Και εδώ, το Tasker δίνει ρέστα, αφού μπορεί να κάνει απλά τα πάντα. Οι ενέργειες χωρίζονται σε 17 διαφορετικές κατηγορίες, που δυστυχώς δεν σας βοηθούν και πολύ για να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Πολλές φορές θα πιάσετε τον εαυτό σας να τις ανοίγει μία μία, μέχρι να ξετρυπώσει αυτό που τον βολεύει.

Συνολικά θα βρείτε σχεδόν 200 διαφορετικές ενέργειες που κάπου ανάμεσα θα βρεθεί αυτή που θα κάνει αυτό ακριβώς που θέλετε, και αν δεν αυτά δε σας φτάνουν μπορείται να χρησιμοποιήσετε μεταβλητές του τύπου if, or κ.α για συνθήκες όπως Battery level, Bluetooth status, Caller number, Cpu Governor, date, κτλ.

Τέλος μπορείτε θα θέσετε σε Widget Buttons ορισμένες μαζεμένες διεργασίες. Για παράδειγμα μπορείτε να ορίσετε ένα Car Mode, στο οποίο όλα τα μηνύματα που δέχεστε θα απαντώνται με αυτόματο μήνυμα “Οδηγώ και σε σκέφτομαι” ή κάτι παρόμοιο, θα ενεργοποιείται το GPS και θα ανοίγει το NDrive ενώ θα απενεργοποιούνται δεδομένα και WiFi. Ολα με ένα κουμπάκι.

Και στην πράξη;

“Καλα τα λες τόση ώρα ρε γκουρού της μπούρδαφον, αλλα πως λειτουργεί αυτό το πράμα;”  Σκέφτεσαι πολύ σωστά αγαπητέ αναγνώστη, για αυτό ας μπούμε στο ψητό, με ενα πολύ απλό παραδείγματα.

Ενεργοποίηση GPS οταν ανοίγουν οι χάρτες

  • Στην αρχική οθόνη του προγράμματος πατήστε το +
  • Δώστε μια ονομασία στο Task σας

Screenshot_2013-01-20-20-41-49

  • Επιλέξτε Applications και μετά την εφαρμογή Χάρτες και πατήστε το Check

Screenshot_2013-01-20-20-42-07

  • Στο επόμενο παράθυρο πατήστε το + στο New Task και ονομάστε το.

Screenshot_2013-01-20-20-42-35

  • Στο παράθυρο που θα αντικρύσετε επιλέξτε και πάλι το + για να εμφανιστούν τα Actions

screenshot_12

  • Εκει επιλέξτε Misc και μετά GPS και Set ON
  • Τώρα πατήστε το Check 2 φορές στα επόμενα παράθυρα για να βγείτε απο την εφαρμογή.

Τώρα κάθε φορά που θα ανοίγετε τους χάρτες το GPS θα ενεργοποιείται αυτόματα, και θα κλείνει οταν βγαίνετε από την εφαρμογή. Αν ολα πήγαν καλά θα παρατηρήσετε και οτι στο Notification Bar σας υπάρχει ειδοποίηση οτι ενεργοποιήθηκε το συγκεκριμένο Task

 

Στα αρνητικά του προγράμματος, εκτός απο τη δαιδαλώδη δυσκολία του στην αρχή, και την παραμικρή λύπηση σε περίπτωση που ψάχνεται κάτι συγκεκριμένο είναι το παρωχημένο User Interface. Για αυτό ειδικά στην αρχή καλό θα ήταν να μείνετε στα βασικά για να μη βρεθείτε χαμένοι στο χάος του Tasker.

Για όσους θέλετε να βουτήξετε στα βαθιά μπορείτε να βρείτε πολλά ακόμα παραδείγματα χρήσης του εδώ  ενώ περισσότερες οδηγίες θα βρείτε εκεί.

Το Tasker θα το βρείτε στο Google Play έναντι 4,5 ευροπουλακίων που αξίζει μέχρι τελευταίας δεκάρας. Απο τη στιγμή που θα το κατεβάσετε θα ξεχάσετε κάθε άλλο πρόγραμμα αυτοματοποίησης κάποιας λειτουργίας, οποιουδήποτε είδους. Μπορεί αν είστε αρχάριος να σας φανεί ανούσιο άχρηστο και περιττό, το σίγουρο όμως είναι οτι πρόκειται για το αντικείμενο του πόθου για κάθε Power User.

[app]net.dinglisch.android.taskerm[/app]

 

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

5 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. […] μη εξαιρετέου XDA. Η εφαρμογή είναι δημιουργημένη με το Tasker, χωρίς ομως να χρειάζεται την εφαρμογή της Crafty Apps […]

  2. […] συνεργασία της εφαρμογής με το υπέρεργαλείο Tasker […]

  3. […] του κινητού σας – που γίνετε εξίσου καλά με το Tasker – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα NFC  Tags για να […]

  4. […] το Tasker μιλήσαμε μόλις πριν λίγες μέρες, δίνοντας βάση στις […]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo