Νο.1 Μ2 Review

0

Τα Rugged Smartphones είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κινητών, η οποία προσπαθεί να προσφέρει την πιο ισορροπημένη λύση σε όσους ψάχνουν μια συσκευή με αντοχή.. nokia 3310, αλλα και ολα τα καλά που μπορεί να προσφέρει ένα σύγχρονο smartphone.

Το No.1 M2 είναι μια απο τις πιο προσιτές λύσεις σε αυτή την κατηγορία, και αφού το Coolicool.com είχε την ευγενή καλοσύνη να μου στείλει μια συσκευή για δοκιμή, την πέρασα απο σκληρά τεστ, και έρχομαι να σας παρουσιάσω τα αποτελέσματα.

dscn0526

Χαρακτηριστικά Νο.1 Μ2

  • Διαστάσεις: 144mm x 76mm x 14.5mm 182γρ
  • Οθόνη : 4.5″ qHD 960×540
  • Επεξεργαστής : MTK6582 Quad Core, Cortex A7, 1.3GHz
  • GPU: Mali-400
  • RAM: 1GB RAM
  • Κάμερα: Βασική κάμερα 13MP με Dual Led Flash και Autofocus. Εμπρόσθια κάμερα 2MP
  • Μνήμη: 8GB επεκτάσιμη μέσω MicroSD
  • Μπαταρία: 2400mAh μη αφαιρούμενη
  • Λογισμικό: Android 4.4 KitKat
  • Άλλα χαρακτηριστικά:   Standby, USB OTG,Ράδιο, Αδιάβροχο, πιστοποίηση IP68
  • Πλήρη χαρακτηριστικά συσκευής
Εμφάνιση- Οθόνη

Το M2 είναι ένα rugged phone. Αυτό θα έπρεπε απο μόνο του να σας λέει τα περισσότερα που πρέπει να ξέρετε για την εξωτερική του εμφάνιση.

Οι διαστάσεις της συσκευής είναι, οπως θα περιμένατε, αρκετά μεγάλες για συσκευή 4.5″, με το πάχος της να φτάνει σχεδόν τα 15 χιλιοστα. Ευτυχώς το βάρος δεν είναι απαγορευτικό, αφού τα 180 γραμμάρια είναι σχεδόν φυσιολογικά για ένα τέτοιο τηλέφωνο.

Περιφερειακά η συσκευή είναι καλυμμένη με σκληρό πλαστικό το οποίο εναλλάσετε με κομμάτια λάστιχου, ένας συνδιασμός που εγγυάτε τη μικρότερερη δυνατή καταπόνηση απο πτώσεις, και λοιπες μορφές κακομεταχείρισης.

Τα μόνα σημεία που μπορείτε να δείτε μέσα απο την πανοπλία της συσκευή, είναι το πλαστικό πορτάκι στην κορυφή της συσκευής, πίσω απο το οποίο κρύβονται οι υποδοχές για ακουστικά και φορτιστή, και το “παραθυράκι” στο πίσω μέρος, που σας δίνει πρόσβαση στις υποδοχές για τις κάρτες SIM και την κάρτα μνήμης, το οποίο ασφαλίζει με τη βοηθεια δυο μικρών βιδών.

Και οι δυο αυτές πόρτες, θα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστές, αν θέλετε να παραμείνει η συσκευή σας αδιάβροχη.

Η TFT οθόνη της συσκευή είναι 4.5″ με qHD ανάλυση, κάτι που είναι μάλλον αναμενόμενο απο ένα Smartphone, του οποίου η βασική δουλειά είναι τα τηλέφωνα, κάτω απο οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακολουθώντας την φιλοσοφία της συσκευής, και η οθόνη είναι αυξημένης αντοχής, χωρίς gorilla glass βέβαια αλλα με έξτρα προστασία.

Τόσο τα χρώματα, όσο και οι γωνίες θέασης, είναι αρκετά κάτω απο τα Standard που θα έχετε θέσει στον εαυτό σας, αν είχατε έστω και μια φορά smartphone της προκοπής στα χέρια σας, αλλα οπως και ολο το σύνολο, και η οθόνη έχει ως βασικό μέλημα την αντοχή και την αυτονομία, χωρίς αυτό να δικαιολογεί τις αρκετά κακές επιδόσεις της, που θα μπορούσαν εύκολα να είναι έστω και λίγο καλύτερες.

Hardware – Επιδόσεις

Και εδώ τα πράγματα είναι.. Entry Level.

Στην καρδιά της συσκευής θα βρείτε το SoC της Mediatek MTK6582, το οποίο είναι αρκετά πίσω σε πλευρά επιδόσεων, με τον επεξεργαστή του να έχει τέσσερις πυρήνες Cortex A7 χρονισμένους στα 1.3Ghz.

To SoC που τροφοδοτεί κατα βάση μέτριες συσκευές ακόμα και για τα δεδομένα των πρώτων μηνών του 2014, ολοκληρώνεται απο 1GB RAM και την Mali 400 για την προβολή των γραφικών.

Η ενσωματωμένη μνήμη της συσκευής είναι 8GB, αν ομως αποφασίσετε να το χρησιμοποιείται και σαν media Player και χρειαστείτε περισσότερο χώρο, μπορείτε να προσθέσετε και μια καρτούλα SD χωρητικότητας μέχρι και 32GB.

Οπως θα δείτε και στα ενδεικτικά Benchmarks που έτρεξα, η συσκευή σε μέτρια προς βαριά χρήση δεν έχει καμία ελπίδα, δεν παύει ομως να λειτουργεί άψογα ως απλή τηλεφωνική συσκευή με ολίγόν απο Internet σε καθημερινή χρήση.

Η κεραία της, είναι άψογη, με την ποιότητα των κλήσεων να είναι πολύ καλή, ενώ και το GPS δεν άργησε να κλειδώσει οταν βγήκα σε ανοιχτό χώρο. Μετά απο δέκα σχεδόν μέρες χρήσης της συσκευής ως κύριας, ανακάλυψα οτι μπορεί πολλά πράγματα να είναι απαγορευτικά με το M2, η χρήση του ομως ως ένα επαγγελματικό τηλέφωνο, είναι σχεδόν άψογη.

Οι κάμερες της συσκευής είναι 13MP και 5MP, τουλάχιστον στα χαρτιά, με τη κεντρική κάμερα να δίνει συμπαθητικά αποτελέσματα στο απλετο φως της μέρας, το βράδυ ομως τα πράγματα “σκουραίνουν” (pun intented) επικίνδυνα.

Τα πράγματα δεν διορθώνονται ούτε με τη χρήση του LED Flash, το οποίο θα ήθελα αρκετά πιο δυνατό, αφού μπορεί στις επιδόσεις στη φωτογραφία να μην έχετε απαιτήσεις απο μια τέτοια συσκευή, σίγουρα ομως θα θέλετε να το χρησιμοποιήσετε κάποια στιγμή ως φακό.

Λογισμικό

Το No.1 M2 κυκλοφόρησε με Android 4.4, αλλα πολύ γρήγορα θα αναβαθμίστεί σε Android 5.0, κάτι που μου προκάλεσε έκπληξη, αν αναλογιστούμε τόσο το κοινό που απευθύνεται, όσο και το Chipset του.

Η έκδοση του Android Κitkat στο M2 είναι σχεδόν απείραχτη, με μοναδικές προσθήκες τον διαφορετικό Launcher, και τα ScreenOff Gestures που σας δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσετε πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες της συσκευής, απλά ζωγραφίζοντας πάνω στην σβηστή οθόνη.

Απο την άλλη, δυστυχώς, κακή δουλειά έχει γίνει στη μετάφραση του UI στα Ελληνικά, αφού αρκετές επιλογές δε βγάζουν νόημα σε πρώτη ανάγνωση, αν επιλέξετε τη γλώσσα μας. Ελπίζω οτι αυτό είναι κάτι που θα διορθωθεί σε επόμενες αναβαθμίσεις.

Αυτονομία

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ, καλά, και δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αφού η αυτονομία είναι το δεύτερο Selling point μιας συσκευής σε αυτή την κατηγορία.

Η ενσωματωμένη μπαταρία 2400mAh είναι υπεραρκετή για να κρατήσει σε λειτουργία τη συσκευή για 2 ημέρες με φυσιολογική χρήση, ενώ και μια τρίτη μέρα είναι αρκετά πιθανή αν το χρησιμοποιείται μόνο για κλήσεις, άντε και λίγο browsing.

Εντυπωσιακά νούμερα, ακόμα και αν μιλάμε για συσκευή σε αναμονή

Εντυπωσιακά νούμερα, ακόμα και αν μιλάμε για συσκευή σε αναμονή

To Hardware της συσκευή, σε συνδυασμό με τη μικρή και χαμηλής ανάλυσης οθόνης, προσθέτουν ελάχιστο φόρτο στη μπαταρία, κάτι που ανεβάζει κατακόρυφα την αυτονομία, απο την άλλη, η φόρτιση ίσως αποδειχθεί πρόβλημα, αφού οι συμβατικοί φορτιστές Mini USB δεν συνδέονται στο No.1 M2.

Οπως θα παρατηρήσετε και απο τις φωτογραφίες, ο φορτιστής του M2 στην άκρη που συνδέεται στο κινητό, έχει σχεδόν το διπλάσιο βύσμα, για να φτάσει το καλώδιο να περάσει την πανοπλία της συσκευής και να συνδεθεί στην υποδοχή. Αυτό σημαίνει οτι ή θα πρέπει να προμηθευτείτε απο το Ebay τέτοια καλώδια, ή θα πρέπει να κουβαλάτε παντού τον δικό του φορτιστή.

Το βύσμα του Mini-USB φορτιστή είναι σχεδόν διπλάσιο απο τα συνηθισμένα, ωστε να φτάνει μέσα απο το εξωτερικό περίβλημα της συσκευής

Το βύσμα του Mini-USB φορτιστή είναι σχεδόν διπλάσιο απο τα συνηθισμένα, ωστε να φτάνει μέσα απο το εξωτερικό περίβλημα της συσκευής

Με λίγα λόγια

Το No.1 M2 έχει συγκεκριμένο κοινό που στοχεύει. Όσοι ψάχνετε για ένα καλό επαγγελματικό τηλέφωνο, και η δουλειά σας περιλαμβάνει σκληρή μεταχείριση των κινητών, τότε το M2 είναι μια πολύ καλή λύση, αφού εκτός της αυξημένης αντοχής του, η πολύ χαμηλή τιμή του είναι ένας ακόμα λόγος για να μη το λυπάστε.

Όσοι ψάχνετε πρώτα τις επιδόσεις, και μετά μια αυξημένη αντοχή στις κακουχίες, τότε καλύτερα ψάξτε για ένα απο τα Sony Zx με μια λαστιχένια θήκη, αφού οι επιδόσεις του Μ2, δεν είναι σε καμία περίπτωση εφάμιλλες ακόμα και με μέτριες συσκευές που κυκλοφόρησαν φέτος.

Για να μη σας φανεί παράξενη η βαθμολογία που ακολουθεί ειδικά όσο αφορά τις επιδόσεις και την εμφάνιση, σας θυμίζω οτι η ενδεικτική αυτή βαθμολογια είναι με βάση τα υπόλοιπα κινητά της κατηγορίας, των Rugged phones δηλαδή.

Όσοι λοιπόν θέλετε ένα αξιόπιστο ΤΗΛΕΦΩΝΟ πάνω απο ολα, το No.1 Μ2 κοστίζει $110, στο Coolicool.com τα οποία μπορούν να γίνουν $105 με το κουπόνι “CICM2”.

Αγοράστε το Νο.1 Μ2 απο το Coolicool.com($105 με κουπόνι CICM2)
Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

1 Comment

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo