Το Android 5.0 θα κάνει την υπόθεση root πολύ πιο δύσκολη.

0

Όσοι παρακολουθείτε την εξέλιξη του Android, θα έχετε παρατηρήσει οτι όσο περνάει ο καιρός και εμφανίζονται νέες εκδόσεις του λειτουργικού τόσο πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση όσο αφορά του Root.

Με τον ερχομό του Android 5.0, η Google συνεχίζει τις προσπάθειες της να προστατεύεσει το λειτουργικό απο αυτούς που προσπαθούν να αποκτήσουν δικαιώματα υπερδιαχειριστή στη συσκευή τους, ειδικά αν το θέλει ο κατασκευαστής.

Το τελευταίο Update του Lollipop, LPX13D,  όχι μόνο κλείνει τις εως τώρα τρύπες που χρησιμοποιούσαμε για να κάνουμε Root της συσκευές μας, αλλα οπως εξηγεί ο γνωστός στους περισσότερους απο εσάς Chainfire, αποτρέπει ολες τις εφαρμογές που θέλουν να τρέχουν κατα το boot(μια απο τις οποίες έιναι το Script που επιτρέπει το root) να τρέχουν κατα τη διάρκεια της εκκίνησης μέσω του init.d.

H λύση που προτείνει ο Chainfire δεν είναι άλλη απο την ενεργοποίηση του root σε επίπεδο Kernel, δηλαδή η μόνη περίπτωση να έχετε root τη συσκευή σας είναι να εγκαταστήσετε έναν Custom Kernel.

Αυτό σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται μεν δύσκολο αλλα όχι αποτρεπτικό. Αυτό που ίσως σας αλλάξει γνώμη είναι οτι σε περίπτωση που η συσκευή σας έρχεται με κλειδωμένο Bootloader θα πρέπει να τον ξεκλειδώσετε για να κάνετε κάτι τέτοιο. Κάτι που πιθανότατα θα παραβιάζει την εγγύηση σας.

Μάλιστα με αυτό τον τρόπο η Google επιτρέπει στους τρίτους κατασκευαστές, αποκλείοντας τη δυνατότητα να ξεκλειδώσετε τον Bootloader, να σας αποτρέπει μια και καλή απο το Root, κάτι που μπορεί να μας φαίνεται κακό, η αλήθεια ομως είναι οτι θα διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό της ασφάλεια του συστήματος.

Το μόνο σίγουρο είναι οτι οι Nexus συσκευές θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν με ξεκλείδωτο bootloader, άρα η Google πετάει το μπαλάκι στους υπόλοιπους κατασκευαστές και εμείς περιμένουμε με υπομονή θα δούμε πιο δρόμο θα επιλέξει ο κάθε ένας απο αυτούς.

Αν θέλετε να δείτε ολοκληρωμένη την άποψη του Chainfire αλλα και περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόβλημα ρίξτε μια ματιά εδώ.

Πόσοι απο εσάς θα αλλάζατε γνώμη για την αγορά μιας συσκευής αν μαθαίνατε οτι δε θα σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε δικαιώματα root;

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo