Περισσότερες απο ένα δισεκατομμύριο συσκευές Android τρέχουν απαρχαιωμένο λογισμικό.

0

Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, η Google παρουσιάζει τις πίτες που δείχνουν τον διαμοιρασμό των εκδόσεων του Android σε όλες τις ενεργές συσκευές.

Μια ματιά στο distribution pie chart για τον Νοέμβριο φτάνει για να καταλάβετε οτι το Android αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, το οποίο οσο περνάει ο καιρός μεγενθύνεται.

Είμαι σίγουρος οτι όλοι έχετε ακούσει για το Fragmentation του Android, ένα σημαντικότατο πρόβλημα, που η Google αδυνατεί να αντιμετωπίσει, αφού δεν είναι στο χέρι της, μιας και οι αναβαθμίσεις του συστήματος, είναι στη διακριτική ευχέρεια των Κατασκευστών, οι οποίο στο τεράστιο συνολό τους, απλά δε νοιάζονται.

Έτσι, 3 μήνες μετά την κυκλοφορία του Android Oreo, μόλις το 0.3% των ενεργών συσκευών τρέχουν την τελευταία έκδοση του Android, ενώ 15 ολόκληρους μήνες μετά τη πρώτη εμφάνιση του Android Nougat με το LG V20, το ποσοστό της 7ης έκδοσης του Android, μετα βίας περνάει το 20%.

Μια ματιά μπορεί να σας προβληματίσει, η αλήθεια ομως ειναι οτι υπάρχει και σημαντικότερο πρόβλημα.

Αυτό ομως δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει παρα πολύ τους ανθρώπους της Google, αλλα και τους κατασκευαστές, είναι οτι απο τα 2 δισεκατομμύρια συσκευές Android που περιλαμβάνουν τα στατιστικά, τα μισά τρέχουν έκδοση Android ηλικίας πάνω των 2 ετών.

Με λίγα λόγια, ένα δισεκατομμύριο συσκευές Android εκει έξω, τρέχουν Android Lollipop 5.1 η παλιότερo, κάτι που δεν προκαλεί μόνο ζητήματα εμπειρίας χρήσης, που δεν νομίζω οτι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, αλλα και προβλήματα ασφαλείας, αφου οι εκδόσεις αυτές ειναι ουσιαστικά ξεχασμένες, και ελεύθερες προς επίθεση απο κάθε λογής κακόβουλη πηγή.

Η Google θα προσπαθήσει να διορθώσει μέρος του προβλήματος μέσω του Project Treble, το οποίο θα διαχωρίσει το Android OS Framework, απο τις επεμβάσεις του εκάστοτε κατασκευαστή πάνω του, ωστε οι συσκευές να αναβαθμίζονται στην τελευταία έκδοση του Android ακόμα και αν το Skin του OEM θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, εξομαλύνοντας λίγο τα πράγματα.

Ακομα και με το Project Treble ομως, υπάρχουν αρκετά θεματάκια, αφου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συσκευές που θα κυκλοφορήσουν εξ΄ρχης με Android 8.0, και αυτό αν το επιλέξουν οι δημιουργοί του. Οπότε θα συνεχίσουμε να έχουμε 2 δισεκατομμύρια συσκευές που θα βασίζονται στους κατασκευαστές για αναβαθμίσεις, που πιθανότατα δε θα λάβουν ποτέ.

Οι πιο γνωστοί κατασκευαστές, προσφέρουν μια η δύο αναβαθμίσεις για τις ναυαρχίδες τους, και ίσως μια αναβάθμιση στις Mid Range συσκευές τους που τα πήγαν καλα στην αγορά. Ανάμεσα τους υπάρχει και η Xiaomi, η οποία έχει σχεδόν αποσυνδέσει την έκδοση Android απο τις αναβαθμίσεις της, προσφέροντας αναβαθμίσεις μέσω της MIUI ακομα και σε συσκευές 5ετίας. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί οτι έχει αφήσει συσκευές ακόμα και στο Android 5.0, ακόμα και αν τις έχει αναβαθμίσει, όσο αφορά τη MIUI.

Η Xiaomi με τη MIUI δίνει βάση στις αναβαθμίσεις, και πάλι ομως, η έκδοση του Android περνάει σε δεύτερη(τρίτη) μοίρα.

Όσο οι τιμές των ναυαρχίδων συνεχίζουν την ακάθεκτη ανηφόρα που έχουν πάρει την τελευταία διετία, τότε το πρόβλημα του Android θα γίνει ακομα πιο σοβαρό, αφου η μεσαία κατηγορία που θα πάρει το μεγαλύτερο βάρος των καταναλωτών, έχει σημαντικότατα προβλήματα με τα updates.

Σε μια περίοδο που ο μέσος καταναλωτής θα αρχίσει να αλλάζει πιο αραιά το κινητό του, αφού οι διαφορές στις επιδόσεις κάθε γενιά δεν είναι πλέον άλματα, την ώρα που οι διαφορές στις τιμές είναι, οι αναβαθμίσεις σε βάθος διετίας και τριετίας, θα έπρεπε να είναι ήδη στόχος.

Δυστυχώς κανείς απο τους κατασκευαστές, όμως, δεν δείχνει την όρεξη να προσφέρει κάτι τέτοιο.

[yop_poll id=”2″]

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo