Η βιομηχανία της τεχνολογίας και πως επηρεάζεται από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

0

Ο πόλεμος, για δεύτερη ημέρα σήμερα, ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει επηρεάσει πολλές βιομηχανίες.

Πέρα από το τραγικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές και τον ξεριζωμό από τις εστίες τους πολλών συνανθρώπων μας, η κρίση αυτή φαίνεται ότι θα επηρεάσει σύντομα και την τεχνολογία γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ουκρανία είναι ένας εκ των βασικών προμηθευτών αερίου ¨Νέον” που είναι βασικό για τις βιομηχανίες παρασκευής chip.

Από την άλλη, η Ρωσία παράγει και εξάγει μεταλλεύματα νικελίου που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό υλικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Μόνο και μόνο από αυτά τα δύο, καταλαβαίνει κανείς ότι αν η κατάσταση ξεφύγει και δεν λυθεί σύντομα, τότε θα έχουμε νέες αυξήσεις και αστάθεια στη γραμμή εφοδιασμού.

Επιπλέον, η Ουκρανία είναι αυτή που προμηθεύει με πάνω από 90% σε αέριο Neon τις Η.Π.Α. και όπως γράψαμε πιο πάνω, αυτό το αέριο είναι κομβικής σημασίας για τα laser που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή chip.

Το ακόμα πιο περίπλοκο της υπόθεσης είναι ότι το αέριο αυτό είναι υποπροϊόν της βιομηχανίας ατσαλιού της Ρωσίας και καθαρίζεται και ετοιμάζεται για χρήση στην Ουκρανία.

Επί του παρόντος, το 35% του παλλαδίου των Η.Π.Α. προέρχεται από τη Ρωσία και χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή αισθητήρων και συστημάτων μνήμης.

Με το πετρέλαιο και το χρυσό να εκτινάσσονται σε αξία, δεν θα είναι έκπληξη κάτι παρόμοιο να γίνει και για το Νέον ή για το νικέλιο, συμπαρασύροντας σε αυξήσεις τιμών πολλά προϊόντα τεχνολογίας μέχρι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Κι αυτά τα τελευταία αναμένεται να αυξηθούν σε παραγωγή και να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια, καθώς όλο και πιο πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται προς αυτά.

Όμως η κατάσταση στη Ρωσία και την Ουκρανία δημιουργεί μια εύλογη ανησυχία, την οποία πάντως αρκετοί κατασκευαστές σπεύδουν να διασκεδάσουν, λέγοντας ότι δεν θα επηρεαστεί από τον πόλεμο η παραγωγή τους.

Ήδη όμως οι Η.Π.Α. έχουν προειδοποιήσει τις βιομηχανίες παραγωγής chip να λάβουν τα μέτρα τους σε περίπτωση που η Ρωσία περάσει στην αντεπίθεση σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, με την ελπίδα όλων να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ώστε να μην έχουμε περαιτέρω απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Nikos Ber
Σχολιάστε πρώτος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo