Στις τελευταίες του εκδόσεις, το Android – που ετοιμάζεται για το event λανσαρίσματος της 11ης έκδοσής του – προσφέρει στους χρήστες βελτιωμένο έλεγχο πάνω στις άδειες που ζητούν τα διάφορα apps.

Παρά ταύτα, υπάρχουν αρκετά προγράμματα εκεί έξω που λειτουργούν ως spyware και προσφάτως μια ερευνητική ομάδα αποκάλυψε ένα από αυτά, το οποίο φαίνεται ότι έχει επηρεάσει 100 εκατομμύρια χρήστες Android!

Η ομάδα αυτή είναι από το VPNpro και ισχυρίζεται ότι το του εν λόγω προγραμματιστή, από την Κίνα, που έχει πάνω από 100εκ. εγκαταστάσεις, ζητά «επικίνδυνες άδειες» για το κινητό μας.

Μάλιστα ο εν λόγω Κινέζος προγραμματιστής ακολουθεί μια γνωστή τακτική εδώ και χρόνια, αποκρύπτοντας την ταυτότητά του πίσω από ένα δίκτυο διαφορετικών «παρακλαδιών».

Έτσι ο ίδιος έχει κάνει ένα app, αλλά υπάρχουν και άλλα προγράμματα από παρακλάδια που σχετίζονται με αυτόν, που ενδεχομένως – σύμφωνα με το VPNpro – να αποκτούν remote control στη συσκευή μας μέσω trojan που είναι κρυμμένο στα apps τους.

Αυτός ο Κινέζος έχει την QuVideo Inc. που είναι περισσότερο γνωστή για το δημοφιλές VivaVideo, ένα video editing app που κάνει θραύση μιας και προσφέρει τις δυνατότητές του χωρίς κάμμυα χρέωση.

Πάντως το όνομα αυτό της εταιρείας του Κινέζου δεν έρχεται στο προσκήνιο για πρώτη φορά, μιας και ήδη από το 2017 η Ινδική κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσει του VivaVideo (μαζί με άλλα 39 apps από Κίνα) ως spyware.

Τα apps της QuVideo Inc. και των άλλων παρακλαδιών είναι διαθέσιμα και σε iOS, ωστόσο μιας και εκεί οι άδειες και τα όρια είναι διαφορετικά, δεν φαίνεται σ’ αυτή την πλατφόρμα να έχει γίνει η ίδια ζημιά όπως στο Android.

Έτσι, αν έχετε κάποιο app από την εν λόγω εταιρεία, ή το VivaVideo, ελέγξτε τις άδειες που ζητά ή πιο απλά διαγράψτε το εντελώς.

5 1 vote
Article Rating
Παρακολουθήστε τα σχόλια
Ενημέρωση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments