Η Developer Preview έκδοση του Android O είναι εδώ, και είναι διαθέσιμη για κατέβασμα

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
android-o-logo2

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, προειδοποιήσεις ή άλλα κόλπα, η Google δημοσίευσε σήμερα την πρώτη Developers Preview έκδοση του επόμενου Android, για την ονομασία του οποίου ξέρουμε μόνο οτι θα ξεκινάει ο Ο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Developer Preview έκδοση του Android O, θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα του προηγούμενης έκδοσης, κάτι που σημαίνει οτι στα μέσα Μαϊου θα έχουμε το δεύτερο Preview, στα μέσα Ιουνίου το τρίτο Preview, ενώ κάπου μέσα στον Άυγουστο θα κυκλοφορήσει η τέταρτη έκδοση, η οποία θα απέχει ελάχιστα, απο την Final, που θα διατεθεί το φθινόπωρο του 2017.

Η πρώτη αυτή έκδοση δεν αποτελεί μέρος του προγράμματος Android Beta, κάτι που σημαίνει οτι είναι καρα-Alpha εκδοση, με αρκετά προβλήματα, και αν θέλετε να τη δοκιμάσετε, θα πρέπει να την εγκαταστήσετε χειροκίνητα, μέσω factory image.

Τι νέο φέρνει μαζί της όμως η νέα έκδοση;

Picture In Picture (PIP)

Η λειτουργία PIP ήταν διαθέσιμη στο Adnroid TV, και σας επιτρέπει να προβάλετε συγκεκριμένα αρχεία Media οπως video σε ένα μικρό παραθυράκι, την ώρα που συνεχίζεται να χρησιμοποιείται το κινητό κανονικά. Με λίγα λόγια, μια Multiwindow λειτουργία, αποκλειστικά για χρήση με βίντεο.

Κανάλια Ειδοποιήσεων

Οι ειδοποιήσεις στο Android O θα λάβουν ένα ακόμα lifting, με τα Notification Channels να είναι αυτή τη φορά, η λύση που θα δοκιμάσει η Google, για να απλοποιήσει το φιλτράρισμα των ειδοποιήσεων.

Με τη χρήση των καναλιών, οι Developers θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο για τις ειδοποιήσεις, αφού θα μπορούν να αλλάξουν το πως θα εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις κάθε καναλιού ξεχωριστά, χωρίς να πειράζουν ολες τις ειδοποιήσεις τις εκάστοτε εφαρμογής.

Adaptive Icons

Τα προσαρμόσιμα εικονίδια χρησιμοποιούνται ήδη απο αρκετούς κατασκευαστές με δικά τους UI, οπως η Samsung και η Xiaomi, αλλα το γεγονός οτι γίνονται κομμάτι του κώδικα στο Android, μόνο καλό μπορεί να είναι για το γενικότερο UI του λειτουργικού.

 

Περιορισμός Background λειτουργιών.

Η μάχη της Google και του Android με τις κακογραμμένες εφαρμογές, για την κατάκτηση καλύτερης μπαταρίας. Αυτή τη φορά η νέα έκδοση του λειτουργικού θα περιορίζει την παρασκηνιακή λειτουργία των εφαρμογών σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις: Τις «αθόρυβες» εκπομπές δεδομένων, τις υπηρεσίες παρασκηνίου, και την ανανέωση θέσης.

Σύμφωνα με τη Google, ο έλεγχος αυτών των τρίων σημείων θα προσφέρει εφαρμογές που θα προκαλούν ελάχιστη επιβάρυνση σε κινητό και μπαταρία.

AutoFill APIs

Με το νέο Android θα γνωρίσετε και μια νέα ομάδα εφαρμογών, αυτές για το Autofill. Οι εφαρμογές αυτής της κατηγορίας, θα αποθηκεύουν τα στοιχεία σας, και θα τα στέλνουν στους Server της Google θα συμπληρώνουν τις φόρμες που θα συναντάτε σε οποιαδήποτε σημείο στο κινητό σας.

Codecs υψηλής ποιότητας για ασύρματο ήχο.

Η Google θα προσθέσει στο Android O, High quality Codecs για ήχο μέσω Bluetooth, ενώ και ορισμένες νέες λειτουργίες για το WiFi, οπως το WiFI Aware θα είναι επίσης μέρος του νέου λειτουργικού.

Οπως είπαμε, η Alpha έκδοση του Developers Preview είναι διαθέσιμη για τις συμβατές συσκευές μέσω Factory Image. Ποιες είναι οι συμβατές συσκευές; Τα Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 5X, Nexus 6P, και Nexus Player.

Τα Factory Images μπορείτε να τα βρείτε εδώ, ενώ οδηγίες εγκατάστασης, θα βρείτε εδώ