Επίσημο το Android M, με Android Pay, υποστήριξη για Fingerprint Sensors και USB C

0

Οπως αναμέναμε όλοι, κατα τη διάρκεια του Google I/Ο 2015 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Google παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του Google M, το οποίο για την ώρα δεν έχει επίσημο όνομα.

Οι προσθήκες και οι αλλαγές είναι αρκετές, αν και οι περισσότερες είναι αναμενόμενες, αφού λίγο πολύ είχαν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες.

Για να δούμε μια μια τις 6 σημαντικότερες αλλαγές που θα φέρει το νέο λειτουργικό της Google.

App Permissions

Η πρώτη σημαντική αλλαγή έρχεται στο πως θα διαχειρίζεται το σύστημα της άδειες που απαιτούν οι εφαρμογές. Πλέον κατα την εγκατάσταση δε θα χρειάζεται να συμφωνείτε με την εκάστοτε λίστα απο permissions, αλλα η εφαρμογή θα εγκαθίστατε χωρίς ερωτήσεις.

Η πρώτη φορά που κάθε εφαρμογή θα χρειαστεί άδεια για κάποια ενέργεια, θα εμφανίζεται το ερώτημα για το αν θέλετε να δώσετε ή όχι την άδεια στη συγκεκριμένη εφαρμογή για το συγκεκριμένο λόγο.


gsmarena_002

Απο τις ρυθμίσεις θα μπορείτε να έχετε πλήρη έλεγχο σε όλα τα Permissions με τη δυνατότητα ανα πάσα στιγμή να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάποια απο οποιαδήποτε εφαρμογή.

App Links

Το νέο Android M προσθέτει ακομα μια δικλείδα ασφαλείας στην επικοινωνία μεταξύ των εφαρμογών. Έτσι κάθε φορά που μια εφαρμογή θα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια άλλη(για παράδειγμα μια εφαρμογή που θα προσπαθήσει να ποστάρει κάτι στο Facebook σας αυτόματα) το λειτουργικό θα ελέγχει την ενέργεια μέσω ενός web server(κρυπτογραφημένα όλα φυσικά) ωστε να απομονώνονται οι βλαβερές εφαρμογές.

Android Pay

Το Android Pay είναι ακόμα μια προσπάθεια της Google να κάνει της συναλλαγές μέσω κινητού μέρος της καθημερινότητας μας.

Το Pay θα χρησιμοποιεί το NFC ως ενδιάμεσο ανάμεσα στο κατάστημα και την πιστωτική σας κάρτα.

gsmarena_004

Τόσο τα καταστήματα, όσο και οι εφαρμογές που θα υποστηρίζουν το Android Pay, δε θα μπορούν να λάβουν καμία πληροφορία για την κάρτα σας, αφού η εφαρμογή τα κρατάει απολύτως μυστικά.  Γενικότερα σαν χαρακτηριστικό, είναι απο τα λιγότερο σημαντικά για εμάς, αφού τουλάχιστον στην αρχή θα είναι διαθέσιμο και λειτουργικό μόνο στην Αμερικανική αγορά

Αισθητήρες Δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Με όλο και περισσότερους κατασκευαστές να προσθέτουν Fingerprint Scanners στις συσκευές τους , η Google αποφάσισε οτι ήρθε η ώρα να υποστηρίζει το εν λόγω χαρακτηριστικό το λειτουργικό εξ’αρχής.

gsmarena_005

Η αυτόματη αναγνώριση πολλών διαφορετικών αισθητήρων και τα νέα APIs που θα υπάρχουν στο λειτουργικό θα κάνουν τη συνεργασία των εφαρμογών με τους αισθητήρες ευκολότερη. Εξίσου ευκολη θα γίνει και η ζωή των Developers που θέλουν να προσθέσουν συμβατότητα με τους εν λόγω αισθητήτες στις εφαρμογές τους.

Αυτονομία

Και φτάσαμε σιγά σιγα στη καυτή πατάτα.

Το Android Lollipop έφερε μαζί του το Project Volta, του οποία δεν κατάφερε να φέρει βόλτα, τα σημαντικά προβλήματα στην κατανάλωση που αντιμετωπίζει η πλατφόρμα του Android.

To νεο Android M, θα έχει ενσωματωμένη μια λειτουργία που θυμίζει αρκετά αυτό που κάνουν τώρα εφαρμογές οπως το Greenify, αρκετά πιο “επαγγελματικά ομως,  αφού το λειτουργικό θα χρησιμοποιεί τα δεδομένα απο τους αισθητήρες της συσκευής, για να αποφασίσει πότε αυτή δε χρησιμοποιειται.

Οταν αφήνετε την συσκευή στην ησυχία της λοιπόν, οπως για παράδειγμα το βράδυ, οι διεργασίες στο παρασκήνιο θα σταματούν, με το λειτουργικό να σταματά όλο και περισσότερες λειτουργίες όσο περισσότερο βλέπει οτι η συσκευή δεν χρησιμοποιείται.

Αποτέλεσμα της παραπάνω λειτουργίας σύμφωνα με τη Google, είναι οτι το Nexus 9 έχει σχεδόν διπλάσια αυτονομία στο Android Μ απο οτι με Lollipop. Κάτι που μάλλον μοιάζει υπερβολικό, είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο.

gsmarena_006

Φυσικά, οταν χρησιμοποιήσετε εν τέλη τη συσκευή, το ξύπνημά της απο την κατάσταση λήθάργου γίνεται γρήγορα, χωρίς εσείς να παρατηρήσετε κάτι.

Επίσης με την προσθήκη υποστήριξης USB-C το οποίο σιγά σιγά θα γίνει το Standard, η φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να επιταχυνθεί απο 3 μέχρι και 5 φορές, ενώ η μεταφορά ενέργειας σε διπλή κατεύθυνση που προσφέρει το USB Type C σημαίνει οτι όλες οι συσκευές θα μπορούν να είναι εν δυνάμη και Power Banks.

Google Now on Tap

Αναβαθμισμένο θα είναι και το Google now, το οποίο βελτιώνει την αναγνώριση των εκφράσεων στο Now. Επίσης πλέον η υπηρεσία του Google Now προσαρμόζει τα αποτελέσματα των ερωτήσεων σας, ανάλογα με του που βρίσκεστε στο UI κατα τη διάρκεια της ερώτησης.

Κατα τη διάρκεια της παρουσίασης, την ώρα που έπαιζε ένα τραγούδι του Skrillex  στην ερώτηση “Ποιο είναι το ονομά του” το Now on tap αυτόματα αναγνώρισε οτι το “τού” αναφέρετε στον Skrillex και έδωσε την σωστή απάντηση.

 

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

2 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. Μελομακαρονο
    ειναι σιγουρακι

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo