Στην Dongguan της Κίνας έγινε τελικά η αποκάλυψη του πολυαναμενόμενου λειτουργικού που αναπτύσσει η , το οποίο τελικά ονομάζεται Harmony OS, μπορεί να λειτουργήσει σε μια ευρεία λίστα συσκευών, από ψυγεία και τηλεορασεις , μέχρι κινητά, ενώ δεν έρχεται με σκοπό να αντικαταστήσει το Android στις συσκευές της … ακόμα.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο CEO της Huawei, στο Developer Conference της εταιρίας, το Harmony OS, είναι “ένα Microkernel Based λειτουργικό σύστημα, για ολες τις περιπτώσεις” με την νέα αυτή πλατφόρμα να υποστηρίζει κινητά, υπολογιστές, αυτοκίνητα, Tablets, Smartwatches, έξυπνα ηχεία και γενικά οτιδήποτε ανήκει στην γενιά του IoT.

O ίδιος επιβεβαίωσε οτι στο εγγύς μέλλον το Harmony OS θα υποστηρίζει και εφαρμογές απο πολλές διαφορετικές πηγές, όπως HTML5 Apps, Linux Apps αλλα και Android εφαρμογές, αφού ο ARK Compiler υπάρχει κανονικά στο Harmony OS, οπως και υποστήριξη για Kotlin, Java, Javascript, C και C++.

Τουλάχιστον για την πρώτη τριετία, η έκδοση του Harmony OS που είναι διαθέσιμη τώρα, θα στοχεύσει κυρίως σε προϊόντα με μικρές οθόνες, με σκοπό αργότερα να το δούμε και σε Wearables, και αυτοκίνητα.

Σε σχέση με το Android τώρα, ο Richard Yu δήλωσε πως παρότι “για την ώρα” η Huawei δεν έχει στα σχέδια της την απομάκρυνση της από το Android, το Harmony OS μπορεί να αντικαταστήσει το λειτουργικό της Google στα κινητά της, “ακόμα και αύριο” αν παραστεί αυτή η ανάγκη.

Φυσικά αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος ύπαρξης του λειτουργικού της Huawei, αφού η απαγόρευση συναλλαγών της εταιρίας με Αμερικάνικους προμηθευτές παραμένει, και η κυκλοφορία του, μπορεί να λειτουργήσει είτε ως ένας μοχλός πίεσης προς την Google, που σε καμία περίπτωση δε θα ήθελε έναν ανταγωνιστή στην αγορά, είτε ως πραγματική προσπάθεια της Huawei να απαγκιστρωθεί απο το Android.

Υπάρχουν μάλιστα και αρκετές φήμες οτι το πρώτο Harmony OS Smartphone θα κάνει την εμφάνιση του φέτος, οπότε δε θα αργήσει η ώρα που θα δούμε σε δράση το νέο λειτουργικό της Huawei.

Σε άλλες λεπτομέρειες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν, η Huawei ανακοίνωσε πως θα κάνει το Harmony, Open Source, ενώ σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέπονται στους χρήστες δικαιώματα Root, αφού η Κινέζικη εταιρία το θεωρεί σημαντική απειλή, και ρίσκο στο Android και στο Linux που επιτρέπεται.

Τέλος, ο CEO της Huawei δήλωσε οτι υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του Harmony, και την πιθανότητα να το χρησιμοποιήσουν σε προϊόντα τους, χωρίς όμως να ονομάσει το ποιοι είναι αυτοί.

Το νερό μπήκε στο αυλάκι. Περιμένουμε να γίνει ποτάμι.

0 0 vote
Article Rating
Παρακολουθήστε τα σχόλια
Ενημέρωση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments