Ντεμπούτο για το Android Go, την λαιτ έκδοση του Android για συσκευές χαμηλών επιδόσεων

0

Στο περασμένο Google I/O, η Google αναφέρθηκε στο νέο Android Go, χωρίς ομως αν δώσει πολλές λεπτομέρειες.

Αυτό που έγινε γνωστό απο τότε, ήταν το Go, είναι ένα νέο παρακλάδι του Android, πιο ελαφρύ, πιο γρήγορο, και με λιγότερες ανάγκες σε Resources, το οποίο θα μπορούσε να τρέξε με αξιοπρέπεια σε συσκευές με 1GB RAM μόλις.

Απο σήμερα το Android Go είναι πραγματικότητα.

Η πρώτη έκδοση της light μορφής του Android, βασίζεται στο Android 8.0, το οποίο έχει υποστεί αλλαγές σε τρεία σημαντικα σημεία για να πετύχει το στόχο του: Το ίδιο το λειτουργικό σύστημα, το Play Store, και τα νέα Google Go apps. Ας τα δούμε λίγο ξεχωριστά ομως.

Λειτουργικό σύστημα

Οπως είπαμε το OS στο Android Go , βασίζεται στο Android 8.0, με τις απαραίτητες αλλαγές ωστε να είναι «playable» απο συσκευές με 1GB RAM.

Ξεκίνώντας απο το ίδιο το μέγεθος του, αφου το Android Go καταλαμβάνει το μισό χώρο απο το Android 7.0 στη μνήμη της συσκευής, και φτάνοντας στον περιορισμό των animations και του Eye Candy κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτητερη εκκίνηση εφαρμογών 15% ταχύτερα απο τις camisetas de futbol baratas παλιότερες εκδόσεις του Android.  Τέλος, εξ’ορισμου ενεργοποιημένο είναι και το Data Saver, το οποίο περιορίζει σημαντικά τα δεδομένα που ξοδεύονται απο τις εφαρμογές του κινητού.

Εφαρμογές

Οι περισσότερες απο τις βασικές Google apps που έρχονται προεγκατεστημένες στο κινητό σας, έχουν πλέον και την Go  έκδοση τους:

  • Files Go
  • Gmail Go
  • Google Go
  • YouTube Go
  • Google Maps Go
  • Google Assistant Go
  • Google Play
  • Gboard
  • Chrome

Οι εφαρμογές αυτές καταλαμβάνουν το μισό χώρο σε σχέση με τα μεγάλα αδέλφια τους, ενώ έχουν και βελτιστοποιημένη χρήση δεδομένων, ωστε να καταφέρουν να λειτουργούν με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση MB.

Ανάμεσα στις εφαρμογές οπως είδατε, υπάρχει και ο ψηφιακός βοηθός της Google, με τον Google Assistant Go να προσφέρει τις υπηρεσίες του, για πρώτη φορά σε συσκευές με 1GB RAM ή λιγότερο.

Τέλος η Google έχει δημοσιέυσει και τα «Building For Billions» Guidelines τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν οι πανταχού Developers για να κάνουν τις εφαρμογές τους «συμβατές» με τα υποδεέστερα χαρακτηριστικα΄που θα έχουν οι Google Go συσκευές.

Google Play Store

Τελευταία σημαντική αλλαγή, θα είναι η Fotbalove Dresy επικέντωση του Play Store στο να προβάλει πρώτες τις εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί με βάση τα πρότυπα που είπαμε παραπάνω.

Έτσι, παρότι στο σύνολο τους οι εφαρμογές απο το κλασσικό Play store θα υπάρχουν και σε αυτό του GO, αλλα η πρώτη σελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος, στην light έκδοση του Android θα προωθεί πρώτα απο ολα τις εφαρμογές που βάζουν την οικονομία δεδομένων και πόρων, πάνω απο ολα.

Απο σήμερα λοιπόν, όλοι οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Android Go στις συσκευές τους, με τις πρώτες να αναμένονται στο επόμενο τρίμηνο.

Αυτό που φαντάζομαι οτι θα δούμε, είναι η επανακυκλοφορία παλιότερων συσκευών με το νέο Android Go, σε αγορές που δεν είχαν κυκλοφορήσει αρχικά.

Θα καταφέρει το Android Gο να εκπληρώσει το σκοπό του και να φέρει ανθρώπινη εμπειρία χρήσης σε συσκευές με 1GB RAM; Με τα τωρινά δεδομένα, μου φαντάζει πραγματικά δύσκολο, αλλα δεν έχουμε παρα να περιμένουμε τα πρώτα δείγματα των συσκευών που θα κυκλοφορήσουν με το Go στη θέση του οδηγού, και τότε θα μας λυθουν ολες οι απορίες.