O κύβος ερρίφθη! Υποχρεωτική η χρήση USB-C για τη φόρτιση όλων των συσκευών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2024.

0

Update 04/10/2022

Ολοκληρώθηκε σήμερα η ψήφιση του κανονισμού, που κάνει πλέον και επίσημα υποχρεωτική τη χρήση της USB-C θύρα για φόρτιση, για όλες τις συσκευές που φορτίζουν μέσω καλωδίου, και θέλουν να πωλούνται στην Ε.Ε.

Η οδηγία υπερψηφίστηκε, με 602 ψήφους υπέρ, και 13 κατά, με 8 να δηλώνουν απών.

Την ώρα που ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών μικροσυσκευών που πωλούνται στην Ευρώπη, έχουν ήδη το USB-C για φόρτιση, υπάρχουν τα iPhones, που είναι με τη σειρά τους τα μοναδικά προϊόντα της Apple που φορτίζουν με καλώδιο και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το καλώδιο Lightning, αφού τα iPads και τα Macbooks έχουν κάνει ήδη τη μετάβαση σε USB-C.

Αυτό σημαίνει ότι ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ μέχρι το 2024, τα iPhones που θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB-C για φόρτιση, Ή, να μην έχουν θύρες φόρτισης καθόλου, και να φορτίζουν μόνο ασύρματα (κρατήστε το αυτό).

Αν πάντως η Apple θέλει να κρατήσει για λίγο ακόμα τα Lightning στο παιχνίδι, μπορεί να το κάνει στο iPhone 15. Από το iPhone 16 και μετά όμως, είναι υποχρεωμένη να περάσει και αυτή στη χρήση της USB-C θύρας.


Αρχικό άρθρο 07/06/2022

Το ακούγαμε για χρόνια, το συζητούσαν για μήνες, και τελικά έγινε πραγματικότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τροπολογία με την οποία γίνεται υποχρεωτική η χρήση μιας κοινής θύρας φόρτισης για ολες τις ηλεκτρονικές συσκευές που θα κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή ένωση.

Οτιδήποτε κυκλοφορεί στην Ευρώπη, απο το Φθινόπωρο του 2024 και μετά, θα πρέπει να έχει USB-C θύρα για τη φόρτιση του, που σημαίνει ότι θα μπορείτε με ένα καλώδιο να φορτίζετε το σύνολο των συσκευών σας.

Αυτό φυσικά ισχύει και για τα iPhones της Apple, που είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εταιρίας που είχε αποφασίσει να παραμείνει στο δικό της πρότυπο σύνδεσης, με το γνωστό Lightning Cable.

Σημειώστε βέβαια, οτι ο περιορισμός αυτός, ισχύει μόνο για τις συσκευές που φορτίζουν μέσω καλωδίου, και δεν περιλαμβάνει συσκευές που φορτίζουν μόνο ασύρματα. Portless iPhone το 2024; Πολύ πιθανό πια.

“Σήμερα κάναμε τον κοινό φορτιστή στην Ε.Ε. μια πραγματικότητα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες είχαν να αντιμετωπίσουν βουνά απο νέους φορτιστές που μαζευόντουσαν με την αγορά κάθε νέας συσκευής. Πλέον θα χρησιμοποιούν έναν φορτιστή για όλες τις συσκευές τους “

ανέφερε, ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου , Alex Agiun Saliba.

“Είμαστε περήφανοι, γιατί τα Laptops, τα E-readers, τα Tablets, τα ακουστικά, τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια, είναι και αυτά μέρος της λύσης, μαζί με τα κινητά και τις ψηφιακές κάμερες, τα ασύρματα ακουστικά, τις βιντεοκονσόλες, και τα φορητά ηχεία. Έχουμε θέσει επίσης τις βάσεις, η ασύρματη φόρτιση να είναι το επόμενο εξελικτικό σκαλοπάτι στην προσπάθεια μας, με την νέα βελτιωμένη ενημέρωση των χρηστών, να είναι με τη σειρά της πολύ σημαντική προσθήκη,”

Πολύ σημαντική εξέλιξη και το γεγονός ότι οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να επιλέξουν το αν θέλουν να αγοράσουν τις συσκευές τους με φορτιστή ή χωρίς, αλλα για την ώρα δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το πως θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, και το αν θα επιτρέπετε να χρεώνουν έξτρα τον φορτιστή σε όσους τον επιλέξουν.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται:

“Αυτές οι νέες υποχρεώσεις, θα οδηγήσουν στην επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών, που θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να γλιτώσουν μέχρι και 250.000.000€ από την αναίτια αγορά έξτρα φορτιστών. Ταυτόχρονα, οι άχρηστοι φορτιστές που καταλήγουν στα σκουπίδια φτάνουν πλέον τους 11.000 τόνους ετησίως”

Την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών έχει ήδη μεταβεί στο USB-C και αν δεν το έχει κάνει ήδη, θα το έκανε έτσι και αλλιώς μέχρι το 2024, η απόφαση της E.E. να κάνει υποχρεωτική αυτή την κίνηση είναι πολύ σημαντική νομίζω, γιατί εκτός από κοινά καλώδια και κοινούς φορτιστές, θα έχουν πλέον και κοινά περιφερειακά, μιας και ένας USB-C αντάπτορας π.χ θα απευθύνεται πλέον στο ΣΥΝΟΛΟ των συσκευών που κυκλοφορούν.

Εκτός αν έχετε iPhone. Αυτά τα βλέπω να μένουν μόνο με τον Magsafe.

[Πηγή]

Aggelos Pap

Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo
Enable registration in settings - general