Το Instagram θα ενθαρρύνει τους νέους να κάνουν “διαλείμματα” ενώ οι αλγόριθμοι του Facebook θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί!

2

Στρατηγικές κινήσεις για να βελτιώσει την προς τα έξω εικόνα του κάνει αυτό το διάστημα το Facebook. Και δεν αναφερόμαστε στα μεγάλα προβλήματα από τη διακοπή λειτουργίας του την περασμένη εβδομάδα.

Εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεκινήσει ακροαματική διαδικασία στο Κονγκρέσο των Η.Π.Α. με πρωτεργάτη την Frances Haugen που έχει γνώση και εξειδίκευση στους αλγορίθμους.

Η όλη ουσία της διαδικασίας αυτής γίνεται για να διορθωθούν κάποια από τα κακώς κείμενα (παραπληροφόρηση, εθισμός κτλ) του Facebook και των λοιπών social media.

Λίγες ημέρες μετά την ακροαματική διαδικασία, τόσο το CNN όσο και το Reuters αναφέρουν δηλώσεις του VP του Facebook Gobal Affairs, Nick Clegg.

Έτσι, ο Nick Clegg υποσχέθηκε ότι σύντομα το Instagram, που ανήκει στην ομπρέλα των social media του Zuckerberg, θα προτείνει στους νέους και στα παιδιά να “κάνουν ένα διάλειμμα” από τη χρήση του.

Ο Clegg δεν όρισε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε να περιμένουμε ένα τέτοιο feature, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι κάνουν σχέδια για να μειώσουν τον εθισμό των νέων.

Κάτι ακόμα ενδιαφέρον που δήλωσε ο Clegg, ήταν ότι το Facebook θα τείνει να μην προτείνει υλικό στους νέους που ενδεχομένως να “…μην είναι ευνοϊκό για την ευημερία τους”.

Περισσότερες λεπτομέρειες πάντως δεν έδωσε για το τι ακριβώς θα αλλάξει στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Επισήμανε πάντως ότι και οι αλγόριθμοι του Facebook θα πρέπει να “λογοδοτούν” ώστε να εξασφαλίζεται ότι το αποτέλεσμα θα ταιριάζει με τις προθέσεις.

Οι αλλαγές αυτές στόχο έχουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Frances Haugen, η οποία στο Κονγκρέσο ισχυρίστηκε πως οι αλγόριθμοι του FB σπρώχνουν νέους και νέες σε επιβλαβές υλικό, ενώ δεν καταφέρνουν παρά να αφαιρέσουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της ρητορικής μίσους που κυκλοφορεί στα post του.

Κάτι ακόμα που έχει προταθεί είναι οι ίδιοι οι χρήστες να ωθηθούν στο να σκεφτούν δύο και τρεις φορές προτού αρχίσουν να κάνουν share τις όποιες αναρτήσεις βλέπουν.

Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι το “διάλειμμα” από τη χρήση και οι πιο “αποτελεσματικοί αλγόριθμοι” δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ουσία του, αφού το επιβλαβές υλικό δεν θα αφαιρείται.

Nikos Ber
Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo