ASUS Zenfone 5 (ZE620KL) Review

0

To πρώτο Zenfone 5 της ASUS, κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2015. Τρία χρόνια και κάτι μήνες αργότερα ήρθε η ώρα για το νέο ανανεωμένο Zenfone 5, το οποίο αμέσως μολις δείτε σίγουρα θα σας θυμίσει κάτι. Και όχι, δε θα σας θυμίσει το προηγούμενο μοντέλο.

Πριν πιάσω στα χέρια μου το Zenfone 5, αν μου λέγατε οτι θα χρησιμοποιούσα μια συσκευή που στην ουσία είναι κλώνος, και μάλιστα απο iPhone, και θα μου άρεσε κιολας, πιθανότατα θα γελούσα. Πόσο μάλλον αν μου λέγατε οτι θα είχε και Notch.

Παρόλα αυτά, στο σύνολό της η νέα συσκευή της ASUS, έχει ένα συνδιασμό χαρακτηριστικών που δύσκολα πλέον θα βρείτε σε συσκευή. Ας τα δούμε ολα ομως με τη σειρά.

Design-Κατασκευή-Οθόνη

Σχεδιαστικά τα πράγματα είναι απλά. Οι άνθρωποι της ASUS, έδωσαν τα κλειδιά του μαγαζιού στον παραπαίδι του καφετζή, του άφησαν 1500€ και ένα μήνυμα “σχεδίασε το νέο κινητό μας” και έφυγαν διακοπές.

Ο κινέζος βοηθός καφετζή λοιπόν, είπε ναι σε αυτή τη νέα πρόκληση, τσίμπησε το 1.500 χιλιάρικο, και άφησε μια φωτογραφία του iPhone X μέσα στο φάκελο. Το Design ήταν έτοιμο.

Πέρα απο την πλάκα, όσο και αν θέλετε να εθελοτυφλήσετε για κάποιο ανεξήγητο λόγο, το ASUS Zenfone 5, είναι ξεκάθαρη, και λίγο προκλητική είναι η αλήθεια, αντιγραφή του iPhone X. Αυτό για κάποιους, μπορεί να είναι θετικό.

Για τον γράφοντα, είναι αρνητικό όχι μόνο επειδή δε βρίσκω το Design του νέου iPhone τόσο εντυπωσιακό ωστε να το αντιγράψει κάποιος, αλλα και επειδή η Κινέζικη εταιρία δεν κάνει καμία προσπάθεια σε αυτό τον τομέα. Αντιγραφή και άγιος ο Θεός.

Ευτυχώς εκτός απο την κάθε γραμμή και γωνία του iPhone X, η ASUS αποφάσισε να αντιγράψει και την ποιοτητα κατασκευής της Apple, στα περιθώρια που κάτι τέτοιο είναι δυνατό, λαμβάνοντας υπόψιν και το κόστος της συσκευής, παραδίδοντας τελικά μια πολύ στιβαρή, και καλοκατασκευασμένη συσκευή, με το γυαλί και το μέταλλο να είναι το α και το Ω του σώματος στο νέο Zenfone 5.

Με υψος 153 χιλοστά και πλάτος 76 το νέο Zenfone είναι πολύ πιο άνετο στο χέρι απο οτι ενδεχομένος θα περιμένατε απο μια συσκευή με οθόνη 6.2″. Εξίσου σημαντική συμβολή στο άνετο κράτημα έχουν το μέγιστο πάχος των 7.9 χιλιοστων και τα 155 γραμμάρια βάρους.

Η κορυφή της συσκευής θα βρείτε μόνο το δεύτερο μικρόφωνο για το Noise Canceling, ενώ στη βάση της υπάρχει το ένα απο τα δύο ηχεία, η USB Type-C θύρα και μια θύρα ακουστικών! Και ομως, βγάζουν ακομα κινητα με τέτοιες.

Στη δεξιά πλευρά θα βρείτε τα εξαιρετικά τοποθετημένα, Power και Volume Buttons, τα οποία μου δίνουν μια διαφορετική, πολύ καλή αίσθηση, μάλλον λόγω του μικρού πλάτους και της μεγάλης διαδρομής τους, χωρίς να χάνουν ουτε στο ελάχιστο την ταχύτατη απόκριση τους.

Εντός του Notch που θα βρείτε μέσα στη μέση της οθόνης σας, φωλιάζει η εμπρόσθια κάμερα, το ακουστικό, που έχει διττό ρόλο και ως δεύτερο ηχείο, ο αισθητήρας εγγύτητας, και το LED ειδοποιήσεων της συσκευής.

cof

Η πλάτη είναι καλυμμένη απο Gorilla Glass, το οποίο στο σημείο του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάνει το γνωστό ακτινωτό παιχνίδισμα με το φως που κάνουν ολα σχεδόν τα Zenfone. Στην πάνω αριστερή γωνία, σε κάθετη διάταξη, που ολως τυχαίως θυμίζει iPhone θα βρείτε και τις 2 κάμερες της συσκευής, για της οποίες θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Οθόνη

Το πρώτο κομμάτι του Hardware που θα μπεί στο μικροσκόπιο δεν είναι άλλο απο την οθόνη.

To ASUS Zenfone 5 είναι εξοπλισμένο με μια IPS LCD οθόνη 6.2″ , την οποία καλύπτει επίστρωση απο Gorilla Glass, χωρίς να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ποιας γενιάς είναι.

Το Panel του Zenfone 5 έχει ανάλυση Full HD+ και αναλογία 19:9, που σε συνδιασμό με τα πολύ μικρά Bezels, χαρίζει στη συσκευή έναν εντυπωσιακό λόγο πρόσοψης/οθόνης, αφού η τελευταία καλύπτει σχεδόν το 85% της εμπρόσθιας όψης της συσκευής.

cof

Φυσικά οι διαστάσεις δεν είναι το μόνο θετικό της οθόνης του Zenfone 5. Η μέγιστη φωτεινότητα των 550 nits, είναι ένας πολύ καλός αριθμός για LCD Panel, ενώ εξαιρετική ειναι και η απόδοση των χρωμάτων, η οποία αγγίζει το 96% του NTSC, την ώρα που θα βρείτε υποστήριξη και για DCI-P3.

Στα θετικά μπορείτε να προσθέσετε το Bluelight φιλτρο που αναλαμβάνει να κρατάει τα μάτια σας ξεκούραστα ακόμα και μετά απο πολύωρη χρήση, οπως και την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας χρώματος, ανάλογα με την ένταση που περιβάλλοντα φωτισμού, για να γίνεται πιο εύκολη η ανάγνωση κάτω υπο οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η οθόνη έχει και μερικά ψεγάδια, για την ακρίβεια δύο. Το πρώτο και λίγότερο σημαντικό είναι οτι ορισμένες φορές η οθόνη δεν αντιλαμβανεται με την μία το άγγιγμά μου, κάτι που κατα βάση συνέβαινε ομως οταν ζόριζα τη συσκευή, που σημαίνει οτι μπορεί να ήταν και θέμα υπερθέρμανσης.

Το δεύτερο και πολύ, ΠΟΛΥ σημαντικότερο, είναι αυτό που μάλλον θα έχετε παρατηρήσει ήδη. Το σεμεδάκι.

cof

To Notch είναι το νέο Trend στα κινητά μας για το 2018, ακόμα και απο κατασκευαστές που δεν προσπαθούν να αντιγράψουν 100% το Design της Apple, οπότε δύσκολα θα έλειπε απο το Zenfone 5, που το αντιγράφει και δεν προσπαθεί και να το κρύψει.

Υπάρχει λόγος να έχει Notch το Zenfone 5; Όχι, αφού με ένα μικρό σταθερό Bezel στο πάνω μέρος θα μπορούσε να γίνει εύκολα δουλειά, ενώ και το κάτω Bezel της οθόνης δεν είναι και αόρατο, οπότε η χρήση του εδώ, έχει να κάνει καθαρά με λόγους μάρκετινγκ.

 

Ευτυχώς σε ένα απο τα πρώτα Updates, η ASUS πρόσθεσε τη δυνατότητα να αποκρύψετε το Notch με Software μπάρες δεξιά και αριστερα. Δυστυχώς οπως και ολο το σύστημα με το Notch στο Zenfone 5, η λειτουργία αυτή έχει αρκετά προβλήματα, που μπορούν ομως να λυθούν σε κάποια μελλοντική αναβάθμιση.

SoC – Επιδόσεις

Αφήνοντας την οθόνη και προχωρώντας προς το εσωτερικό θα συναντήσετε τον Snapdragon 636.

To ASUS Zenfone 5 είναι μια Mid Range συσκευή απο το πάνω ράφι, και το μοναδικό σημείο που θα μπορούσαμε να πουμε οτι είναι σε χαμηλότερο επίπεδο απο το αναμενόμενο είναι το System On Chip. Τουλάχιστον στα χαρτιά.

Στην πράξη ο οκταπύρηνος επεξεργαστής του Chipset της Qualcomm, σε συνδιασμό με τα 4GB RAM και τα 64GB ενσωματωμένης και επεκτάσιμης μνήμης, καταφέρνουν να σύρουν με άνεση και χάρη το άρμα, ενώ η Adreno 509 αποδίδει αξιοπρεπέστατα στην συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών.

Ειδικα για τα τελευταία, και όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές που θέλουν το κάτι παραπάνω, η ASUS έχει προσθέσει στη συσκευή και την λειτουργία AI Boost, η οποία οταν ενεργοποιείται υπερχρονίζει CPU και GPU, προσφέροντας καλύτερες επιδόσεις, σε βάρος φυσικά της αυτονομίας.

Ένας εύκολος τρόπος να δείτε την βελτίωση των επιδόσεων με το AI Boost είναι τα Benchmarks. Εκει το Zenfone 5 στο Default mode έχει σκόρ

  • Antutu 123.000
  • Geekbench Single Core 1327
  • Geekbenche Multicore 4480

Mετά την ενεργοποίηση του AI Boost, η συσκευή πιάνει

  • Antutu 128.000
  • Geekbench Single Core 1500
  • Geekbenche Multicore 5000

Οπως βλέπετε οι βελτιώσεις δεν πρόκειται σας αφήσουν και άφωνους, αλλα αυτό το μικρό σπρωξιματάκι που χρειάζεται η συσκευή οταν της βάζετε δύσκολα, είναι παραπάνω απο ευπρόσδεκτο.

ASUS Zenfone 5Z
Εδώ να σας πληροφορήσω οτι αν το υπόλοιπο πακέτο σας αφήνει ευχαριστημένους, αλλα ψάχνεται το κάτι παραπάνω σε επιδόσεις, τότε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο Asus Zenfone 5Z, το οποίο είναι ακριβώς ή ίδια συσκευή, με τον Snapdragon 845 στο εσωτερικό της ομως, και επιλογή για 6 και 8GB RAM οπως και μεγαλύτερη ενσωματωμένη μνήμη εως και 256GB.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, παρότι ένας Snapdragon 660 θα ήταν πιο ταιριαστός στο υπόλοιπο προφίλ της συσκευής, και ο Snapdragon 636 προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρια χρήσης, με τα ελάχιστα κολληματάκια εδώ και εκει, εκτός απο σπάνια, να είναι και ανάξια αναφοράς. Αν η απόδοση της συσκευής ειναι το πρώτο σας μέλημα, τότε το Zenfone 5 θα σας αφήσει απόλυτα ευχαριστημένους.

Κάμερα

Εξίσου ευχαριστημένοι νομίζω οτι θα μείνετε σε γενικές γραμμές και απο την κάμερα της συσκευής.

Στην πλάτη του Zenfone 5 θα βρείτε ένα σύστημα με δύο αισθητήρων, οπως και σε κάθε άλλη συσκευή σχεδόν που κυκλοφόρησε τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο.

Το κλου της υπόθεσης εδώ, είναι οτι η ASUS έχει πάρει τη σωστή απόφαση, και αντί για ασπρόμαυρο ή zoom φακό, στην δεύτερη κάμερα, έχει τοποθετήσει έναν ευρυγώνιο φακό 120° που σε καθημερινή χρήση είναι τουλάχιστον 5-6 φορές πιο χρήσιμος απο τις άλλες επιλογές.

cof

Ο κεντρικός αισθητήρας της συσκευής είναι κατασκευασμένος απο τη Sony, με 12MP και μέγεθος 1/2.55″ με το μέγεθος του Pixel να φτάνει το 1.4μm, πράγμα που αφήνει αρκετές υποσχέσεις για καλές επιδόσεις σε χαμηλό φωτισμό.

Το ίδιο προσεγμένος είναι και ο φακός έξι στοιχείων με F/1.8, και γωνία λήψης 83° ενω η κεντρική κάμερα είναι εξοπλισμένη, τόσο με σύστημα αυτόματης εστίασης PDAF, όσο και με οπτική σταθεροποίηση τεσσάρων αξόνων, ενώ φυσικά δεν λείπει και το διπλό LED Flash .

H εναλλαγή μεταξύ των δυο αισθητήρων γίνεται άμεσα μέσα απο την εφαρμογή της κάμερας, ενώ η ASUS έχει χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη και εδώ, με αυτόματη αναγνώριση 16 σκηνών, και Real time Portrait Mode.

Εκτός απο το εξαιρετικό Hardware όμως, η ASUS έχει προικίσει και με πάρα πολλές έξτρα δυνατότητες την κάμερα του zenfone 5, οπως το αυτόματο HDR, τα 9 διαφορετικά Live φίλτρα, το Super Resolution Mode που σας επιτρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες 48MP, την εγγενή υποστήριξη του Google Lens, και το Pro Mode, τόσο για την φωτογραφία όσο και για το Video.

 

H κινηματογράφιση στο Zenfone 5 είναι μια ευχάριστη διαδικασία, αφού εκτός απο την οπτική σταθεροποίηση που απλά κάνει τα πάντα καλύτερα, θα βρείτε οπως είπαμε Pro Mode και στο Video, λειτουργία εγγραφής Slow Motion Video με 240fps στα 720p, αλλα και πολλες διαφορετικές αναλύσεις εγγραφής, οπως 4Κ, Full HD +. και Full HD στα 30/60 και 120FPS!

Ολα αυτά είναι αριθμοί ομως. Στην πράξη το Zenfone 5 προσφέρει πολυ καλές επιδόσεις για την κατηγορία, με την αυτόματη λειτουργία HDR και την οπτικη σταθεροποίηση να βελτιώνουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα, με την αποτύπωση των χρωμάτων και το Dynamic Range να μην είναι οτι καλύτερο έχετε δεί, σίγουρα ομως είναι ανάμεσα στα καλύτερα της κατηγορίας.

Εκει που το Zenfone 5 δίνει το κάτι παραπάνω, είναι σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είτε μιλάμε για φυσικό, είτε για τεχνητό φως, αφου το μεγάλο διάφραγμα, και το εξίσου μεγάλο μέγεθος Pixel επιτρέπουν σε περισσότερο φως να περάσει στον αισθητήρα, με τα αποτελέσματα να είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων αξιοπρεπέστατα.

Ήχος

Αν ψάχνετε τη μεγαλύτερη έκπληξη στο κινητό, θα τη βρείτε μάλλον στον ήχο. Το Zenfone 5 είναι εξοπλισμένο με Stereo ηχεία, με το ένα να βρίσκετε στη βάση του και το άλλο στο ακουστικό της συσκευής. Το νέο κινητό της ASUS είναι με πολύ μεγάλη διαφορά η συσκευή με το δυνατότερο ηχείο που έχω πιάσει ποτέ στα χέρια μου, και πιστέψτε τα τελευταία δύο χρόνια έχω πιάσει πολλά.

Σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ήχου παίζουν και το διπλό smart AMP που δίνει την απαραίτητη ένταση και το μπάσο στα έτσι και αλλιώς καλα ηχεία της συσκευής. Μάλιστα μέσω του Volume Panel θα βρείτε και μια επιλογή για Outdoor Mode που αφαιρεί τα περισσότερα μπάσα και προσθέτει ακομα μεγαλύτερη ένταση, μια αλλαγή που αφαιρεί βέβαια κομμάτι απο την ποιότητα του ήχου, αλλα τους δίνουν την δυνατότητα να ακούγονται ακομα σε σε μέρη με πολύ φασαρία στο περιβάλλον.

Τα ίδια εξαιρετικά αποτελέσματα έχουμε και απο τη θύρα των ακουστικών, εκει που θα βρείτε υποστήριξη για ήχο υψηλής ποιότητας στα 192kHz/24-bit και DTS Headphone X με προσωμείωση Surround ήχου 7.1.

Το χεράκι της έχει βάλει και η ASUS μέσω του Software, με το AudioWizard, ένα εύχρηστο και καλοσχεδιασμένο Equalizer .

Συνδεσιμότητα

O τομέας της συνδεσιμότητας είναι ένα ακομα κομμάτι του κινητού που έχει προσχτεί ιδιαίτερα. Η μεγάλη απώλεια εδώ είναι η απουσία της B20 στο 4G, αφού παρότι υπάρχει και έκδοση της συσκευής με τη B20, ολα τα κινεζοκαταστήματα πουλούν αυτή χωρίς υποστήριξη της μπάντας των 800mhz, οπότε αν σας ενδιαφέρει οπωσδήποτε αυτό, θα πρέπει να κοιτάξετε προς το Zenfone 5Z.

Κατα τα άλλα μιλάμε για μια Dual SIM Standby συσκευή, με το SAR να είναι αρκετά υψηλό, αφού φτάνει το 1.2 στο κεφάλι και το 1.5 στο σώμα.

Το Chipset τελευταίας γενιάς προσφέρει σχεδόν ολες τις απαιτούμενες επιλογές συνδεσιμότητας. Dual Band WiFi στα 2.4 και 5.0Ghz, Bluetooth 5.0, GPS με υποστήριξη Glonass, NFC, θύρα ακουστικών, ράδιο FM, και μια USB Type-C θύρα.

Ειδικά ο συνδιασμός των 4ρων τελευταίων, δηλαδή NFC, Type-C, ραδιόφωνο και θύρα ακουστικών είναι κάτι που δύσκολα θα βρείτε μαζεμένα σε ένα κινητό πλέον, και ομολογώ οτι ήταν και ένας απο τους λόγους που τελικά επέλεξα τη συσκευή.

H ποιότητα κλήσεων είναι πολύ καλή, οι κεραίες της συσκευής λειτουργούν απροβλημάτιστα, και αν δεν είχαμε την απώλεια της B20, θα είναι ένα 10/10 εδώ. Δυστυχώς ομως η 20άρα μπάντα λείπει, και το SAR είναι στο ταβάνι, οπότε ισως αρκετοί απο εσάς θα χρειαστεί να κοιτάξετε αλλού.

Αυτονομία

Η αυτονομία του ASUS Zenfone 5 είναι καλή. Για την ακρίβεια είναι αρκετά καλύτερη απο οτι περίμενα, αφου μετα απο τη συμβίωση με το Xiaomi Redmi Note 5 ήμουν έτοιμος για βαριά απογοήτευση.

Τελικά η μπαταρία 3300mAh που θα βρείτε εντός του νέου Zenfone, χαρίζει σταθερά πάνω απο 5 ώρες οθόνης, εκτός απο τις μέρες που είχα για πάνω απο 7-8 ώρες το Spotify να παίζει, ενώ ορισμένες μέρες είδα νούμερα ακόμα και κοντά στις 6 ώρες οθόνης που φυσικά είναι Ε-ΞΑΙ-ΡΕ-ΤΙ-ΚΑ.

Τις μέρες που είχα το A.I Boost συνέχεια ενεργό έχανα κατα μέσο όρο περίπου μισή ώρα οθόνης στο τέλος της ημέρας.

Βέβαια για να έχετε αυτό το αποτέλεσμα, το λογισμικό της συσκευής έχει μια κομματάκι επιθετική διαχείριση της μνήμης, κρατώντας, αναλογικά, λίγες εφαρμογές στη μνήμη, κάτι που μπορείτε πολύ εύκολα να διορθώσετε ομως, αφού ένα απλό Check στις ρυθμίσεις επιτρέπει σε κάθε εφαρμογή που θέλετε να τρέχει ελεύθερα στο παρασκήνιο.

Παρά την γυάλινη πλάτη, η συσκευή δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση, ευτυχώς ομως, μέσω της USB Type-C θύρας, υπάρχει δυνατότητα για ταχεία φόρτιση μεσω Quick Charge.

Στη συσκευασία θα βρείτε έναν φορτιστή στα 5V/2A, αλλα η συσκευή υποστηρίζει και υψηλότερες ταχύτητες φόρτισης, μέχρι και 18W με ένα φορτιστή συμβατό με Quick Charge 3.0.

Η ASUS έχει προσθέσει την τεχνητη νοημοσύνη και στη φόρτιση, με το A.I Charging, το οποίο ρυθμίζει την ταχύτητα, ανάλογα με το στάδιο της φόρτισης, ωστε να αποφεύγεται το φαινόμενο της υπερθέρμανσης της μπαταρίας.

Λογισμικό

Τελευταίος τομέας του Review είναι το Software της συσκευής.

To Zenfone 5, έρχεται με Android 8.0 προεγκατεστημένο, με τη συσκευή μέσα σε ένα μήνα να έχει λάβει 5 ολόκληρα Updates, τα οποία ήταν κυρίως διορθώσεις, δεν παύει ομως να δείχνουν οτι η Κινέζικη εταιρία έχει πάρει στα σοβαρά το θέμα των αναβαθμίσεων, ένας τομέας που τα πράγματα ήταν απλά τραγικά στο πρόσφατο παρελθόν της ASUS.

Πάνω στο Android Oreo θα βρείτε το ZenUI το οποίο έχει φτάσει αισίως στην έκδοση 5. Όσοι είχατε παλιότερη επαφή με το ZenUI, πιθανότατα θα φτύνετε τον κόρφο σας τώρα μη σας βρεί κανα κακό που αναφέρω τέτοια πράγματα, και δε σας κατηγορώ. Αυτή ηταν και η δική μου αρχική αντίδραση.

Ευτυχώς ομως αγαπητέ θεατή – αναγνώστη, βλέποντας το Zen UI ακόμα και οι ίδιοι οι άνθρωποι της ASUS έφτυναν τον κόρφο τους, οπότε μπήκαν στη διαδικασία να το βελτιώσουν. Και έκαναν καταπληκτική δουλειά.

Αρχικά έφυγε όλη η σαβούρα της ίδιας της ASUS που υπήρχε στις παλιότερες εκδόσεις του Skin με 10-15 πρακτικά άχρηστες εφαρμογές της κινέζικης εταιρία να υπάρχουν χωρίς λόγο στη συσκευή. Μάλιστα η ASUS επιλέγει τις εφαρμογές της Google όπου μπορεί, για να μη φορτώνει με διπλές εφαρμογές το μενού, και έτσι για Browser θα βρείτε τον Chrome, για μηνύματα το Messages, για μουσική το Google Music και τα λοιπά.

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ BUG

Για όσους σχεδιάζετε να αποκτήσετε τη συσκευή, ή ακόμα χειρότερα αν την περιμένετε ήδη, πρέπει να σας προειδοποιήσω οτι το κινητό έχει ένα σημαντικότατο Bug που έχει να κάνει με την Ελληνική γλώσσα. Αν κάνετε επαναφορά τη συσκευη, και στην πρώτη εκκίνηση επιλέξετε ως γλώσσα τα Ελληνικά, τότε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου Setup θα ανακαλύψετε οτι οι περισσότερες εφαρμογές κάνουν Force Close, όσες δουλεύουν, καθυστερούν σημαντικά, και πολλές φορές η συσκευή κάνει μόνη της επαννεκίνηση.

Την πρώτη φορά που το αντιμετώπισα, και μέχρι να δοκιμάσω καταλάθος να βάλω αγγλικά σαν γλώσσα στην πρώτη εκκίνηση είχα την εντύπωση πως είχα ελαττωματική συσκευή, ενώ τελικά ήταν απλά ένα ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ BUG. Σε επικοινωνία μου με την ASUS μου έχουν πεί οτι βρίσκονται ήδη σε διαδικασία να κυκλοφορήσουν Update που θα το διορθώνει, οπότε για την ώρα , δεν προσμετράω το Bug αυτό στην συνολική βαθμολογία της συσκευής. Αν καθυστερήση το Update αυτό, θα την αλλάξω.

Αν το αντιμετωπίσετε να θυμάστε να βάλετε Αγγλικά στην πρώτη εκκίνηση. Μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικά τα Ελληνικά. Επίσης, το ίδιο bug έχει και το Zenfone 5z.

Φυσικά υπάρχουν ακομα επεμβάσεις της ASUS, οπως στον Launcher, τον οποίο έχω βρεί πολύ γρήγορο και βολικό, με το Zenfone 5, μαζί με το Oneplus 5 να είναι τα μοναδικα κινητά που έχω πιάσει στα χέρια μου, και δεν τους έχω αλλάξει Launcher.

Το χεράκι της έχει βάλει η κινέζικη εταιρία και στο Camera App φυσικά, οπως και στο Dialer, στο οποία θα βρείτε επιλογές οπως την αυτόματα καταγραφή των κλήσεων σας, και ενσωματωμένο blacklist, για να σταματήσουν οι ενοχλητικές κλήσεις οι οποίες ορκίζονται οτι έχετε κερδίσει δωροεπιταγή 800€ απο το σουπερμάρκετ, αρκεί να πάρετε ένα τηλέφωνο στην ουγκάντα να μιλήσετε με τον υπεύθυνο.

Το νέο ZEN UI είναι και η χαρά της τεχνητής νοημοσύνης, αφού η ASUS έχει στριμώξει ένα σωρό A.I χαρακτηριστικά. Μιλήσαμε ήδη για το ρόλο της A.I στην φωτογράφιση, αλλα και για άλλες λειτουργίες οπως το A.I Boost, και το A.I Charging. Δεν τελειώσαμε εκει ομως.

Μέσα στις ρυθμίσεις θα βρείτε προς ενεργοποίηση, λειτουργίες οπως το Optiflex το οποίο αναλαμβάνει να επιταχύνει την εκκίνηση των αγαπημένων σας εφαρμογών, το Smart Screen On που κρατάει την οθόνη ξύπνια όσο την κοιτάτε, και το A.I Ringtone, το οποίο με βάση τον θόρυβο του περιβαλλοντος αυξομειώνει την ένταση του κουδουνίσματος, για να σιγουρευτείτε οτι δε θα γίνετε ενοχλητικοί στο σινεμά ξανά, αλλα και οτι δε θα χάσετε κλήση ακόμα και σε πολύ θορυβώδη περιβάλλοντα.

Γενικά τα μενού του Zenfone 5, βρίθουν απο επιλογές, άλλες χρήσιμες, και άλλες όχι, με το γενικότερο UI να μοιάζει βασισμένο στο Samsung Experience, σε μια πιο ελαφριά έκδοση του.

Η ASUS έχει ήδη ανακοινώσει οτι η συσκευή θα αναβαθμιστει σε Android 9.0, χωρίς να έχει ομως αποκαλύψει ακόμα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με βάση την προιστορία της εταιρίας, υπολογίζω οτι θα φτάσει περίπου το 2022, οι πρώτες ενδείξεις ομως για το Zenfone 5, δείχνουν οτι η ASUS έχει αλλάξει μυαλά. Θα το δούμε και στην πράξη

Συνοψη- Τιμή αγοράς

Το Review αυτό έχει βγεί αρκετά μεγαλύτερο απο οτι συνηθίζω, και αυτό γιατι το ASUS Zenfone 5 έχει πράγματι τόσα πράγματα να σας πώ. Τα ZenFone 5 και 5z είναι μια πραγματική έκπληξη απο την ASUS, και νομίζω οτι είναι δυο απο τις καλύτερες συσκευές στην κατηγορία τους.

Πολύ καλές επιδόσεις, πολύ καλή οθόνη, με μεγάλες διαστάσεις σε μικρό σασί, προσεγμένες κάμερες, πληρέστατη συνδεσιμότητα, εξαιρετική αυτονομία, ήχος για σεμινάριο και λογισμικό στο ύψος των περιστάσεων.

Φυσικά δεν είναι αψεγάδιαστο, αφού η απώλεια της B20 είναι αρκετός λόγος για να μείνει έξω απο τις περισσότερες λίστες, το Design του είναι μια ξεδιάντροπη αντιγραφή, έχει Notch, και του λείπουν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να το κάνουν ακόμα καλύτερη επιλογή, οπως η αδιαβροχοποίηση, και η AMOLED οθόνη.

Τo ASUS Zenfone 5 είναι διαθέσιμο σε ασημί και σκούρο μπλέ, με την δική μου προτίμηση να είναι σαφώς με το μπλέ, και στη συσκευασία εκτός απο τον φορτιστή, θα βρείτε μια θήκη σιλικόνης, που προστατεύει πολύ καλά το κινητό, και ένα ζευγάρι ακουστικά.

Την ώρα που γράφετε το Review, το Zenfone 5 κοστίζει 330€ με το 5Z να είναι περίπου 100€ ακριβότερο, και να αποτελεί μάλλον καλύτερη περίπτωση απο άποψη Value For money.

Σε πρώτη ανάγνωση τα 300+ ευρώ μοιάζουν υπερβολή για μια συσκευή με τον Snapdragon 636. Στο κάτω κάτω με 100€ παραπάνω παίρνει το ίδιο πράμα με Snapdragon 845 και δυο GB RAM παραπάνω, ενώ το Redmi Note 5 με τον ίδιο επεξεργαστή κοστίζει κάτι λιγότερο απο τα μισά!

Η αλήθεια είναι ομως, οτι συνολικά το Zenfone 5 είναι μια καλή περίπτωση, που αξίζει την κάπως τσιμπημένη τιμή της, η οποία λογικά οτι γίνει διαθέσιμο σε ευρεία κλίμακα το 5Z , θα πέσει και άλλο.

Αποκτήστε το ASUS Zenfone 5 :

Αποκτήστε το ASUS Zenfone 5z :

 

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo