Το να βρείς ένα πολύ καλό Smartphone που να μπαίνει άνετα στην τσέπη σου, είναι πλέον μια πολύ δύσκολη αναζήτηση. Παρότι οι βασικές προτάσεις στα δημοφιλέστερα μοντέλα Smartphones, όπως τα iPhones της Apple και τα Galaxy S Series της Samsung, είναι γύρω στις 6″, τα μεγαλύτερα τηλέφωνα είναι σαφώς πιο δημοφιλή, με αποτέλεσμα οι εταιρίες, να δίνουν βάση σε κυκλοφορίες με οθόνη απο 6.5″ και πάνω.
Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος, η Apple πήρε απόφαση να στείλει στο συρτάρι το iPhone 14 mini και να το αντικαταστήσει με μια max έκδοση του απλού iphone.
Το Zenfone 9 είναι όπως και το περσινό Zenfone 8 , μια απο τις λίγες συσκευές επιπέδου ναυαρχίδας, σε μικρό μέγεθος, που μπορείτε να βρείτε στην αγορά μαζί με το Galaxy S22 και το Sony Xperia 5.
To φετινό μοντέλο όπως, δεν είναι απλά μια αναβάθμιση σε σχέση με τον περσινό Zenfone 8, αλλα μια πλήρως -σχεδόν- ανανεωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση σε κάθε κατηγορία.
Κατά βάση είναι ένα εξαιρετικό κινητό ακόμα και αν δε λάβουμε υπόψιν το μέγεθος του. Το ότι τα καταφέρνει όλα αυτά σε τέτοιες διαστάσεις, απλά κάνει τα πάντα ακόμα πιο εντυπωσιακά.
Διαστάσεις / Design
Το Zenfone 9 εχει ύψος μόλις 14.6 εκατοστά, και πλάτος 6.8 εκατοστά, ενώ το αυξημένο πάχος του, που φτάνει τα 9 χιλιοστά, δεν είναι τυχαίο, αφού Zenfone 9, κρύβει πολλά καλά μέσα του.
Η ASUS αυτή τη φορά, επιλέγει το απολύτως ορθογώνιο Design, το οποίο της επιτρέπει να γεμίσει το εσωτερικό του απο άκρη σε άκρη , κάτι που δε γίνεται σε συσκευές με κυρτώσεις στις άκρες.
Το Power και τα Volume Buttons είναι στην ίδια πλευρά, την δεξιά,. με το Power, να είναι πρακτικά στη μέση περίπου της συσκευής, και εκτός απο το ανοιγοκλείνει τη συσκευή, έχει και άλλες χρήσεις, όπως το να είναι αισθητήρας αποτυπωμάτων. Κάνει και κάτι ακόμα, αλλα για αυτό θα μιλήσουμε αργότερα.
Εργονομικά, το Power Buton είναι το μεγαλύτερο φάουλ της συσκευής, αφού εκτός απο το τοι είναι πολύ χαμηλά, και μιλάμε για ένα ήδη μικρό κινητο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το βρείτε με τη μία , αν δε βάλετε θήκη στο κινητό που να έχει κενό μόνο εκεί.
H πλάτη του Zenfone 9 είναι πολύ ιδιαίτερη, αφού για να κρατήσει το βάρος χαμηλά, η ASUS έχει αντικαταστήσει το γυαλί απο πλαστικό, το οποίο έχει έχει και μια πολύ μαλακή αίσθηση, που το κάνει ευχάριστο στο κράτημα, και αρκετά αντιολισθητικό, για να μην τρέμετε κάθε φορά που το κρατάτε χωρίς θήκη.
Η Asus έχει προσθέσει και industrial πινελιές στο σχεδιασμό του νέου Zenfone, με τη μορφή των γραμμάτων στη πλάτη, με το όνομα της συσκευής κάτω δεξιά, και τα χαρακτηριστικά της κάμερας ακριβώς κάτω απο τα δύο μεγάλα μεταλλικά δαχτυλίδια που φιλοξενούν τις δυο κάμερες.
Στην κορυφή του, θα βρείτε έναν φιλο που ήρθε απο τα παλιά, τη θύρα ακουστικών, ενώ στην βάση του, υπάρχουν ακόμα μια USB-C θύρα και το συρτάρι των δύο Nano Sims, το οποίο μάλιστα κυρτώνει, στο τέλος, για να ταιριάξει με τη γωνία που καταλήγει.
Γενικά, όπως θα δούμε κα παρακάτω, η ASUS έχει δώσει αρκετή προσοχή στις λεπτομέρειες.
Παρά τις αρκετές θύρες του, το Zenfone 9, διατηρεί το IP68 Rating, οπότε το νεράκι δεν του προκαλεί προβλήματα, μέχρι ένα βαθμό βέβαια.
Οθόνη
Η οθόνη είναι μάλλον το πιο αδιάφορο κομμάτι της συσκευής, χωρίς βέβαια να σημαίνει οτι είναι κακή, απλά είναι πανομοιότυπη, αν όχι η ίδια με την οθόνη του Zenfone 8.
Έτσι στην πρόσοψη του νέου Zenfone, θα βρείτε μια AMOLED οθόνη 5.9″, με αναλογία 20:9 και περιθώρια ,τα οποία είναι λίγο πιο μεγάλα απο ότι έχετε συνηθίσει. Πιθανότατα, αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι το εσωτερικό της συσκευής είναι ασφυκτικά γεμάτο και έτσι η ASUS δεν είχε χώρο να “στρίψει” την οθόνη μέσα στο σασί.
To Super AMOLED Panel της συσκευής, έχει ρυθμό ανανέωσης 120hz, ο οποίος είναι μεταβαλλόμενος, αλλα όχι κατά πολύ, αφού το σύστημα ρυθμίζει το Refresh rate στα 60-90 ή 120fps ανάλογα του το τι βρίσκεται στην οθόνη σας. Μια εξαιρετική επιλογή που σας δίνει η ASUS, και δε βλέπουμε συχνά, είναι οτι εκτός απο την αυτόματη ρύθμιση απο το σύστημα, μπορείτε να βάλετε καρφωτά τα 90FPS ,εκτός απο τα 60 και τα 120FPS που είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στο Smoothness και την κατανάλωση της μπαταρίας.
H αναβάθμιση σε σχέση με το Panel του Zenfone 8, έρχεται στη φωτεινότητα της οθόνης η οποία είναι ικανοποιητικότατη ακόμα και σε ντάλα ήλιο, αν και τα 1100 Nits που αναφέρει η ASUS είναι φυσικά μόνο σε HDR Content. Υποστηρίζει HDR10+, και έχει επίστρωση απο Gorilla Glass Victus,
Τα χρώματα της οθόνης είναι αρκετά πιο τονισμένα, κάτι που είτε θα σας αρέσει, είτε όχι, αλλα στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου, θα βρείτε αρκετές ρυθμίσεις, για να το φέρετε πιο κοντά στα γούστα σας.
SoC/Επιδόσεις
Όπως είπαμε στην αρχή, το να βρεις μια μαζεμένη σε διαστάσεις συσκευή, είναι αρκετά δύσκολο, οπότε καταλαβαίνετε, πως το να βρεις μια πραγματική ναυαρχίδα σε αυτό το μέγεθος, θεωρείτε σχεδόν άθλος. Ευτυχώς, το Zenfone 9 τσεκάρει τόσα πολλά κουτάκι στη λίστα της “Ναυαρχίδας τσέπης” που όσοι είστε, όπως και εγώ, στην αναζήτηση μιας τέτοιας συσκευής, το ψάξιμο έλαβε τέλος.
Ξεκινώντας απο τις επιδόσεις, το Zenfone 9 έχει στο εσωτερικό του τον εξαιρετικό Snapdragon 8+ Gen 1, ο οποίος είναι το πρώτο SoC της Qualcomm που κατασκευάζει η TSMC μετά τον Snapdragon 865.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι επιδόσεις να είναι κορυφαίες, όπως ακριβώς θα περιμένατε απο το ταχύτερο Chipset στον κόσμο του Android, αλλα ταυτόχρονα, η ενεργειακή και κατ’ επέκταση η θερμική συμπεριφορά του νέου System On Chip, είναι υποδειγματικές για την κατηγορία.
Η εξαιρετική θερμική συμπεριφορά του Chipset, είναι καίριας σημασίας σε μια τόσο μικρή συσκευή όπως το Zenfone 9, αφού δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για παθητική ψύξη, κάτι που ταλάνιζε σε μεγάλο βαθμό και το Zenfone 8. Ο Snapdragon 888 ήταν κατώτερος των περιστάσεων, και προκαλούσε συνεχώς υπερθέρμανσή στη συσκευή, που είχε σημαντικές επιπτώσεις και στη διάρκεια της μπαταρίας.
Όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αφού ακόμα και όταν ζορίσετε τον Snapdragon 8+ Gen 1, και τον αναγκάσετε να ανεβάσει απόδοση, η θερμοκρασία δε κάνει ποτέ τη συσκευή άβολη στο κράτημα, ενώ σπάνια θα δείτε περιορισμό των επιδόσεων σε μια προσπάθεια να κρατηθούν οι θερμοκρασίες χαμηλά.
Το πράγμα βέβαια ζορίζει όταν αναγκάσετε ΚΑΙ την GPU του System On Chip να ανεβάσει ρυθμούς αφού όταν και η Adreno 730 ανεβάσει στροφές, τότε το πράγμα δυσκολεύει αρκετά. Στην πράξη βέβαια, δεν είναι και πολλά τα παιχνίδια που θα καταφέρουν να φτάσουν τo υποσύστημα γραφικών του Zenfone 9 στα όρια του.
Το νέο Zenfone κυκλοφορεί σε εκδόσεις με 8 GB RAM και 128 ή 256GB ενσωματωμένης μνήμης, ενώ υπάρχει και η μεγάλη έκδοση με τα 16GB RAM και 256GB ενσωματωμένης μνήμης. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της μνήμης, με MicroSD, η πιο λογική έκδοση να προτιμήσετε είναι η μεσαία, αν και αυτή με τα 128GB δεν αποκλείεται να βολέψει αρκετούς, αφού αφαιρώντας τον χώρο που καταλαμβάνει το σύστημα, σας μένουν κάτι περισσότερα απο 100GB για τα αρχεία σας.
Κάμερες
Και αν οι επιδόσεις της συσκευής είναι επιπέδου ναυαρχίδας, οι κάμερες είναι μια άλλη ιστορία, αφού εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο.. mid range.
Ας ξεκινήσουμε απο το γεγονός ότι στην πλάτη του Zenfone 9 θα βρείτε δύο κάμερες μόνο. Αυτό απο τη μία σημαίνει ότι η ASUS σέβεται την νοημοσύνη μας, και δε προσθέτει αισθητήρες βάθους, ή macro του κιλού για να ανεβάσει τα νούμερα, αλλα απο την άλλη σημαίνει ότι δε θα βρείτε τηλεφακό, αφού οι δύο κάμερες της συσκευής, είναι η main Wide κάμερα 50MP, και μια Ultrawide κάμερα στα 12MP.
Το μεγάλο όπλο της κάμερας του Zenfone 9, είναι το σύστημα σταθεροποίησης της κεντρικού αισθητήρα, ο οποίος δεν έχει απλά σύστημα οπτικής σταθεροποίησης, άλλα μια μίνι έκδοση ενός Gimbal. Ο αισθητήρας είναι τοποθετημένος σε ένα Gimbal 6 αξόνων, και μπορεί να μετακινείτε μικρές αποστάσεις, για να αποσβένει τις μικρές κινήσεις των χεριών σας, σε όποιο άξονα και αν κινούνται αυτά.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Zenfone 9 να σας προσφέρει ΠΟΛΥ σταθερά βίντεο, σε οποιαδήποτε ανάλυση, αφού εδώ έχουμε μηχανική υποβοήθηση για τη σταθεροποίηση, και δεν παρεμβαίνει το Software, οπότε είναι ίσως το μοναδικό τηλέφωνο που μπορεί να τραβήξει 8Κ Video με κάποια σταθεροποίηση!
Για κεντρικό αισθητήρα, η ASUS έχει επιλέξει έναν Sony IMX 766 στα 50MP, ο οποίος κατά βάση είναι δημοφιλής σε Mid Range συσκευές, όπως το Realme GT Neo 3, το Nothing Phone, και το Oneplus 10T.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι είναι κακός, κάθε άλλο θα έλεγα, απλά σε αντίθεση με το υπόλοιπο πακέτο του Zenfone 9, δεν είναι επιπέδου ναυαρχίδας.
Μαζί του θα βρείτε και έναν έναν αισθητήρα 12MP με Ultrawide λήψη 113˚, που υποστηρίζει Dual Pixel AutoFocus, κάτι που του επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί και ως macro κάμερα, με μικρότερο σημείο εστίασης, μόλις στα 4 εκατοστά.
Αυτόματη εστίαση θα βρείτε και στην εμπρόσθια κάμερα, η οποία έρχεται με έναν αισθητήρα 12MP και F/2.5.
Το φωτογραφικό αποτέλεσμα του Zenfone 9 , είναι σε άμεση συνάρτηση με το hardware του, και μπορεί πολύ απλά να μεταφραστεί σε “τιποτα το ιδιαίτερο’.
Οι λήψεις σπάνια είναι κακές βέβαια, το AutoHDR κάνει αρκετά καλή δουλειά, και η σταθεροποίηση όπως είπαμε είναι κορυφαία, αλλα οι λεπτομέρειες, και τα χρώματα είναι συνήθως τεχνητά αυξημένα, κάτι που δίνει την αίσθηση της “ψεύτικης” φωτογραφίας.
Στο κομμάτι του video , ο κεντρικός αισθητήρας μπορεί να καταγράψει FHD βίντεο μέχρι 240FPS, 4Κ Video στα 30/60FPS και 8Κ στα 24FPS. Αν επιλέξετε την Hypersteady λειτουργία της σταθεροποίησης, που ενεργοποιεί και το EIS, η ανάλυση λήψης περιορίζεται στο FHD στα 30/60 FPS. Έχετε τη δυνατότητα να τραβήξετε βίντεο και σε HDR, αλλα σε αυτή την περίπτωση θα περιοριστείτε σε 4Κ VIdeo στα 30FPS.
Η Ultrawide κάμερα μπορεί και αυτή να φτάσει μέχρι το 4K στα 60FPS, ενώ η ASUS σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάζετε αισθητήρες κατά την εγγραφή χωρίς να την διακόπτεται, αρκεί να έχετε επιλέξει μέχρι 4Κ@30FPS.
Σημειώστε ότι η Selfie κάμερα τραβάει 4Κ Video, αλλα περιορίζεται στα 30FPS.
Στη εφαρμογή της κάμερας, θα βρείτε Pro Mode, τόσο για φωτογραφία, όσο και για βίντεο, ενώ υπάρχουν και μικρές ευκολίες, όπως το Wind Filter, που απομονώνει τον θόρυβο του ανέμου απο τα βίντεο σας. Αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη της θύρας ακουστικών, που σας επιτρέπει να συνδέσετε εξωτερικό μικρόφωνο, κάνουν το Zenfone 9 εξαιρετική περίπτωση για Bloggers.
Συνδεσιμότητα
Επόμενος τομέας που θα εξετάσουμε, είναι η συνδεσιμότητα, η οποία η αλήθεια είναι ότι δεν έχει και πολλά για να παραπονεθείς.
Το Zenfone 9 είναι μια Dual SIM Standby συσκευή, με την κεραία του Snapdragon 8+ Gen 1 να προσφέρει 5G σε αρκετά καλές ταχύτητες, και χωρίς μεγάλη επιβάρυνση για τη μπαταρία.
Θα βρείτε Dual Band WiFi 6e, Bluetooth 5.2, NFC με δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών και Dual Band GPS με Α-GPS.
Στην κορυφή του όπως είπαμε θα βρείτε και μια θύρα ακουστικών στην οποία μπορείτε να συνδέσετε και εξωτερικό μικρόφωνο για να εκμεταλλευτεί το Gimbal πισω, ή η Selfie με Autofocus, για να το μετατρέψετε σε εργαλείο για Vloggers.
H ASUS έχει προσθέσει ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες δυνατότητες στο Zenfone 9. Μια απο αυτές, είναι δυνατότητα ηχογράφησης κλήσεων, χωρίς την ανάγκη εξωτερικής εφαρμογής, κάτι που το κάνει ίσως το μοναδικό, μαζί με το Zenfone 8 που μπορούν να το κάνουν πλέον τόσο απροβλημάτιστα.
Επίσης μπορείτε να το συνδέσετε ταυτόχρονα σε ένα 5Ghz και ένα 2.4Ghz WiFi δίκτυο, για μεγαλύτερη σταθερότητα, και μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης.
Οι κεραίες του Zenfone 9, σε γενικές γραμμές είναι απροβλημάτιστες, ενώ σε αντίθεση με το Zenfone 8, τουλάχιστον στο δίκτυο της Cosmote, το 9 υποστηρίζει κανονικά και VoLTE, και VoWiFi, οπότε έχετε τα πάντα.
Μοναδικό ψεγάδι, αλλα αρκετά σοβαρό κατα τη γνώμη μου, είναι οτι η USB-C θύρα που θα βρείτε στη βάση του, παραμένει σε ταχύτητα USB 2.0.
Μέσω αυτής της θύρας, θα μεταφέρετε τα αρχεία σας, και θα φορτίζετε και τη μπαταρία του Zenfone 9 , η οποία είναι με διαφορά το αγαπημένο μου κομμάτι της συσκευής.
Αυτονομία
Η Asus έχει προσθέσει μια μπαταρία 4300mAh στο εσωτερικό του νέου Zenfone, η οποία σαν μέγεθος, δεν είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερη απο αυτή του Zenfone 8, αλλα η εξαιρετική διαχείριση ενέργειας του Snapdragon 8+ Gen 1,σε συνδυασμό με τη μεγάλη, για το σκαρί, μπαταρία, χαρίζει στο Zenfone 9 μια ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ αυτονομία για το μέγεθος του.
Γενικά επιλέγω πάντα μικρά σε μέγεθος κινητά, και το Zenfone 9 είναι το πρώτο κινητό μετά απο χρόνια, που όχι μόνο μου βγάζει με χαρακτηριστική άνεση μια ημέρα χρήσης, αλλα τις περισσότερες φορές βγάζει δύο ημέρες!
Στη διάρκεια αυτών των δύο ημερών έχω περίπου 6.5 – 7 ώρες οθόνης, με τον ρυθμό ανανέωσης να είναι στο αυτόματο, και το Power balance να είναι στο Dynamic, ενώ έχω ανοιχτά τα πάντα (WiFi , Δεδομένα, Bluetooth ακόμα και Always on οθόνη, με αυτόματο κλείσιμο στα 10″).
Γενικά νομίζω ότι η πιθανότητα να στείλετε στον φορτιστή το Zenfone 9 μέσα σε μια μέρα ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, είναι σχεδόν μηδαμινή.
Όσο εντυπωσιακή είναι αυτονομία του, βέβαια, τόσο ξενέρωτη είναι η φόρτιση, αφού ενσύρματα μπορείτε να φορτίσετε το Zenfone 9 στα 30W, με έναν συμβατό φορτιστή να βρίσκετε μέσα στη συσκευασία, ενώ αν θέλετε να το φορτίσετε ασύρματα, θα πρέπει να το πουλήσετε, αφού ασύρματη φόρτιση δεν υποστηρίζει, κάτι λογικό αν λάβουμε υπόψιν μας το συνολικό μέγεθος της συσκευής και αυτό της μπαταρίας.
Η ASUS έπρεπε κάτι να αφήσει απ’έξω, και τελικά άφησε την ασύρματη φόρτιση, κάτι που ίσως απογοητεύσει αρκετούς, αλλα προσωπικά δεν μπορώ να πώ οτι με πείραξε.
Software
Για το τέλος άφησα το Software, γιατι παρότι συνολικά η εμπειρία του Zenfone 9 είναι εξαιρετική και εδώ, στον τομέα αυτό έχουμε το σημαντικότερο πρόβλημα της συσκευής.
Ξεκινώντας απο το μεγάλο πρόβλημα, πρέπει να ξέρετε οτι το πρόγραμμα αναβαθμίσεων της Asus για το Zenfone 9 είναι τουλάχιστον ντροπιαστικό για την κατηγορία.
H Συσκευή κυκλοφόρησε με Android 12, λίγες ημέρες ΑΦΟΥ η Google αναβάθμισε τα Pixels σε Android 13, και η Ταιβανέζικη εταιρία, υπόσχεται μόλις 2 μεγάλα Updates, δηλαδή το Android 13 που θα έπρεπε ήδη να έχει, και το Android 14, και 2 χρόνια συνολικά υποστήριξη μέσω Security Patches.
Σας θυμίζω για σύγκριση, οτι η Samsung, προσφέρει πλέον ΤΕΣΣΕΡΙΣ αναβαθμίσεις λογισμικού και 5 χρόνια Security patches, ενώ και η Google υποστηρίζει τα νέα Pixels με 5 έτη αναβαθμίσεων ασφαλείας, και τουλάχιστον 3 μεγάλες αναβαθμίσεις Android.
Το μόνο θετικό σε όλο αυτό το χάλι, είναι οτι η ASUS φαίνεται αποφασισμένη να προσφέρει τουλάχιστον γρήγορα τις λίγες αυτές αναβαθμίσεις, αφού με το που άνοιξε η συσκευή έχει ήδη δυνατότητα να πάρει μέρος στην Beta της Android 13, η οποία αναμένεται σε ένα – ενάμιση μηνα, σε Stable μορφή. Το Security Patch πάντως, έχει μείνει ηδη πίσω, αφού είναι ακόμα στον Ιούνιο του 22 και πλέον έχουμε μπεί Σεπτέμβρη. Πήρε Update στις 10/9 και πλέον έχει SP Αυγούστου.
Από αναβαθμίσεις δε θα πρέπει να περιμένετε πολλά λοιπόν, αλλα τουλάχιστον το λογισμικό της ASUS είναι εξαιρετικό.
Θα ξεκινήσω με τα αρνητικά του, γιατι η αλήθεια είναι ότι έκανα αρκετό κόπο να τα βρώ, και μετά θα περάσουμε στα θετικά. Τα σημαντικότερα προβλήματα στο λογισμικό του Zenfone 9, είναι η μη αναλογική αύξηση του ήχου και της φωτεινότητας, και ο τρομερά ευαίσθητος αισθητήρας περιστροφής.
Τα πρώτα , έχουν ως αποτέλεσμα, το 80% της μπάρας στο ήχο και στην φωτεινότητα να έχει ελάχιστη διαφορά στην πράξη, και το τελευταίο 20%, να ανεβαίνει υπερβολικά, κάτι που είναι σαφώς πιο έκδηλο στον ήχο, και πολλές φορές σπαστικό, αφού ή δε θα ακους τίποτα, ή θα σε κουφαίνει.
Ο αισθητήρας περιστροφής, πριν το πρώτο Update της συσκευής, ήταν πιο νευρικός και απο μένα, όταν πεινάω, και μετά απο 1.5 ώρα αναμονής η απάντηση στο τηλέφωνο είναι “εχει φύγει το παιδί”. Δε χρειαζόταν παρα μόνο μια ελάχιστη κλίση στο κινητό για να περιστρέψει την οθόνη, με αποτέλεσμα στην αρχή να κλείσω την αυτόματη περιστροφή.
Μετά το πρώτο update, ευτυχώς το πρόβλημα διορθώθηκε αρκετά αλλα ΔΕΝ εξαφανίστηκε, τουλάχιστον τώρα όμως μπορώ να αφήσω την αυτόματη περιστροφή ανοιχτή, χωρίς να γίνουν τα νεύρα μου κορδελάκια.
Αν εξαιρέσετε αυτά τα μικρο-προβληματάκια, το λογισμικό του Zenfone 9 είναι εξαιρετικό. Εμφανισιακά απέχει ελάχιστα απο το Stock Android ενός Pixel, με την ASUS να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επιλογές της Google για το Design του User Interface,
Τα παντα αλλάζουν άρδην όταν θα μπείτε στις ρυθμίσεις όμως, αφού η ASUS έχει προσθέσει πινελιές σε όλους σχεδόν τους τομείς του Software.
Για αρχή να πούμε ότι η ASUS έχει προσθέσει αρκετές εφαρμογές τις αντί για αυτές τις Google, οπότε εκτός απο το νέο Camera App, θα βρείτε εφαρμογή τηλεφώνου και μηνυμάτων απο την ASUS, αλλα και περιφερειακές εφαρμογές, όπως η αριθμομηχανή, η ηχογράφηση, το ρολόι ,και μια εφαρμογή καιρού.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι το Dialer, της ZenUi, αφού με τη χρήση του έχετε τη δυνατότητα να καταγράφετε τις κλήσεις σας, κάτι που δεν είναι δυνατό με σχεδόν καμία άλλη συσκευή της αγοράς, χωρίς να την πειράξετε.
Στις ρυθμίσεις θα βρείτε πολλές, και πολύ χρήσιμες δυνατότητες, όπως το Double tap to Wake, το Double tap του Sleep, δυνατότητα περιορισμού της ταχύτητας φόρτισης, αυτόματη διακοπή φόρτισης σε ποσοστό κάτω του 100%, αλλα και πιο προχωρημένες λειτουργίες, όπως η Always On Display, τα Twin Apps, την συντομευση εφαρμογών με ένα double Tap στην πλάτη και το Optiflex. Το τελευταίο μαθαίνει τις εφαρμογές που χρησιμοποιείται πιο συχνά, και τους δίνει προτεραιότητα για να ανοίγουν πιο γρήγορα, και να μένουν περισσότερο στη μνήμη.
Εξαιρετικό είναι και το Game Genie, το Gaming Overlay της ZenUI, που εκτός απο σημαντικές πληροφορίες για τη συσκευή σας, όπως θερμοκρασία τα FPS και το επίπεδο μπαταρίας, σας επιτρέπει να μπλοκάρετε τις ειδοποιήσεις και τις κλήσεις, να απενεργοποιήσετε τα Gestures ελέγχου, να απενεργοποιήσετε την αφή της οθόνης, αν παίζετε με Gamepad, μέχρι και να προσθέσετε μακροεντολές!
Παρά το μέγεθος του, θα βρείτε και Single Hand mode, που περιορίζει το ύψος της οθόνης στο μισό, ενώ και ολο το UI του Zenfone είναι σχεδιασμένο για να βοηθά στην χρήση με το ένα χέρι.
Με τη βοήθεια του Software, η ASUS εκμεταλλεύεται στο έπακρο και το Power Button/ Fingerprint Scanner, αφού, εκτός απο το να του ορίσετε πρόσθετες λειτουργίες στο παρατεταμένο και το διπλό πάτημα, μπορείτε να του κάνετε scroll, για να έχετε πρόσβαση στην μπάρα ειδοποιήσεων χωρίς να ακουμπήσετε καν την οθόνη σας.
Συνοψίζοντας
Αν ψάχνετε το τέλειο κινητό, σίγουρα δε θα το βρείτε στο Zenfone 9, αφού το μέγεθος του, έρχεται με μειονεκτήματα, που όσο και αν προσπαθήσει η ASUS δεν μπορεί να τα διορθώσει, ενώ έχει και τομείς, που είναι απλά χειρότερο απο τον ανταγωνισμό, όπως οι κάμερες, και η υποστήριξη σε επίπεδο λογισμικού.
Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός, πως η ASUS έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά με το Zenfone 9, και το προϊόν που τελικά μας προσφέρει δικαιολογεί μεγάλο μέρος των 799€ που ζητάει ως αρχική τιμή. Είναι ακριβό; Είναι; Μπορείτε να πάρετε καλύτερα κινητά σε αυτά τα χρήματα; Πιθανότατα μπορείτε.
Αυτό που δεν μπορείτε να πάρετε σε αυτά τα λεφτά, είναι μια συσκευή με τέτοιο μέγεθος, με τις δυνατότητες, την ταχύτητα, και κυρίως την αυτονομία του Zenfone 9.
Αν αυτά ειναι ο λόγος που είστε στην αγορά για κινητό, τότε σκεφτείτε σοβαρά αν δώσετε την κάπως τσιμπημένη τιμή, και να το αποκτήσετε. Ένας χρόνος έξτρα στο κομμάτι των αναβαθμίσεων θα βοηθούσε πολύ να χρυσωθεί το χάπι, αλλα δυστυχώς, για την ώρα, η ASUS δε φαίνεται έτοιμη να δεσμευτεί.
Επιτέλους review από τον άρχοντα 👍👍👍