Onda V989 Review

0

Απο τη στιγμή που το τιμιότατο ASUS transformer μου, δεινοπάθησε να τρέξει ένα 720p video, βγήκα στη γύρα για νέο 10″ Tablet. Μετα απο αρκετό ψάξιμο στα κινέζικα σοκάκια, κατέληξα ανάμεσα στα Onda V989 και το Cube Talk 9X. To πιο απο τα δυο κάνω review σήμερα, μάλλον δείχνει ξεκάθαρα πιο διάλεξα.

Χαρακτηριστικά Onda V989

Διαστάσεις 239 x 169 x 7.9mm 490ρ
Οθόνη  IPS LCD 9.7″ 2048×1536 pixels
Επεξεργαστής  Allwinner A80T, Octa Core, 2.0 GHz
GPU  PowerVR G6230 64Cores
RAM 2GB RAM
Ενσωματωμένη μνήμη 32GB επεκτάσιμη μέσω MicroSD
Κάμερες 8MP  | 2MP εμπρόσθια κάμερα
Λειτουργικό Android 4.4.2
Μπαταρία 8000mAh μη αφαιρούμενη

O λόγος που το Onda τελικά επικράτησε στο μυαλό μου, δεν ήταν άλλον απο τον πολύ ενδιαφέρον επεξεργαστή του, ο οποίος μάλιστα έχει και native αποκωδικοποίηση H.265, κάτι που στην περίπτωση μου ήταν σημαντικό, αφού ο κύριος λόγος που χρησιμοποιώ το tablet είναι σειρές, ταινίες και anime. Αρκετά θετικά είδα και την παρουσία USB 3.0

Σχεδιασμός-Οθόνη

Εξωτερικά, το Onda V989 δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, και ο σχεδιαστής του δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να του προσθέσει μια πινελιά που θα μπορούσε να το ξεχωρίσει απο το σωρό. Η συσκευή είναι κατασκευασμένη πλήρως απο πλαστικό, με τις μόνες διακοπές στο αστείρευτο λευκό της, μπροστά  να είναι η κάμερα και τα κοψίματα στα πλάγια για τις υποδοχές USB και κάρτας μνήμης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πλάτη της συσκευής είναι μεταλλική, κάτι που ακόμα και μετά απο σχεδόν 3 μήνες που το έχω στην κατοχή μου δυσκολεύομαι να πιστέψω. Πάντως είναι παγωμένη στην αφή, οπότε πλαστικό πράγματι δεν είναι.

Η ποιότητα κατασκευής δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, με τη συσκευή μου, τουλάχιστον, να έχει μερικά τριξίματα, χωρίς μάλιστα να υπάρχεί κάπου πορτάκι, που θα μπορούσε να τα προκαλέσει, ενώ στο σημείο που βρίσκεται η θύρα USB το πλαστικό έχει απομακρυνθεί απο την οθόνη, αφήνοντας ένα μικρό κενό. Αν σκεφτείτε οτι η συσκευή είναι μόλις 3 μηνών, είναι συνεχώς μέσα σε θήκη, και δεν έχει αφήσει ποτέ το κομοδίνο μου, τα πρώτα δείγματα δεν είναι και πολύ ελπιδοφόρα.

A6_CEMODV989.images.650x650

Τα περιθώρια είναι αρκετά μεγάλα, κάτι που σε κινητό δεν είναι οτι καλύτερο, στην περίπτωση των tablets ομως είναι σχεδόν απαραίτητα, αφού σας δίνουν μεγαλύτερη επιφάνεια για να κρατάτε τη συσκευή χωρίς τυχαία πατήματα στην οθόνη. Σε συνδιασμό με τη μεγάλη οθόνη 9.7″ σε αναλογία 4:3, το Onda V989 σίγουρα δεν είναι η πιο φορητή επιλογή για Tablet.

Γενικά ομως αν ψάχνετε για ένα tablet που θα κρατάτε στο χέρι ενώ περπατάτε, τότε οι 10″ δεν είναι και η σοφότερη επιλογή.

Οπως είπαμε, η οθόνη έχει αναλογία 4:3 με 2k ανάλυση(2048×1536 px) κάτι που την κάνει ιδανικότερη για διάβασμα και σερφάρισμα, παρά για παρακολούθηση ταινιών. Ευτυχώς λόγω της μεγάλης διαγωνίου οι μπάρες που εμφανίζονται πάνω κάτω στα 16:9 και 16:10 βίντεο δεν είναι και πολύ ενοχλητικές.

Η απόδοση της οθόνης είναι αρκετά καλή, με τα χρώματα να μην είναι τα καλύτερα που έχετε δει ποτέ, σίγουρα ομως είναι σε πολύ καλά επίπεδα για το κόστος της συσκευής. Η μεγάλη ανάλυση δε φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τον επεξεργαστή της συσκευής, ειδικά μετά απο μερικά firmware updates που διόρθωσαν αρκετά προβληματάκια.

Μοναδικό πρόβλημα είναι η χαμηλη φωτεινότητα, η οποία σε συνδιασμό με την απουσία αυτόματης ρύθμισης της, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα σε περίπτωση που το χρησιμοποιείται κάτω απο το φως του ήλιου.

Hardware – Επιδόσεις

Εδώ είναι και το ζουμί της υπόθεσης.

Στην καρδιά του Onda V989, θα βρείτε το SoC της Allwinner, A80t, με οκταπύρηνη CPU η οποία έχει 4 πυρήνες Cortex A7 και άλλους 4 ισχυρότερους Cortex A15 με αρχιτεκτονική big.LITTLE, που δίνει τη δυνατότητα στις 2 τετράδες να λειτουργούν ανεξάρτητα για να εξοικονομούν ενέργεια, ή να συνεργάζονται για να παρέχουν την μέγιστη ισχύ, αν αυτή απαιτηθεί.

Το System on chip ολοκληρώνουν η PowerVR G6230 , με 64 πυρήνες, που αναλαμβάνει τα γραφικά,  τα 2GB RAM και τα 32GB ενσωματωμένης μνήμης.

Τα πρώτα Benchmarks που έτρεξαν με τον Allwinner A80T, είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τόσο εντυπωσιακά που ηταν πολύ δύσκολο να ήταν αλήθινά. Και φυσικά δεν ήταν.

Η πρώτη εμφάνιση του επεξεργαστή λοιπόν με σκορ 60.000 βαθμών στο Antutu, προκάλεσε ένα γενικό χαμό, που βοήθησε αρκετά και την διαφήμιση του Onda, αλλα πολύ γρήγορα φάνηκε οτι τα πραγματικό σκορ βρισκεται κάπου στα μισά.

Πέρα απο τα Benchmarks που είναι μια λίστα απο αριθμούς και τίποτα παραπάνω, αυτό που πραγματικά μετράει είναι η καθημερινή χρήση, και εκει το Onda δεν τα πάει καλά.

Τα κολληματάκια δε λείπουν, ενώ ορισμένες εφαρμογές και παιχνίδια που είναι λίγο πιο απαιτητικά θα προσέξετε οτι μερικές φορές καθυστερούν παραπάνω απο το επιτρεπτό για να ξεκινήσουν, σε γενικές γραμμές ομως, δε θα σας δυσαρεστήσει.

Με την αρχική ROM της συσκευής, που είναι γεμάτη στις κινέζικες εφαρμογές(θα τα πούμε παρακάτω) δεν είναι λίγες οι φορές που θα παρατηρήσετε slowdowns ακόμα και κατα τη διάρκεια της πλοήγησης στο μενού, με λίγο καθάρισμα όμως ολα γίνονται καλύτερα.

Εντός των εφαρμογών τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού μετά την εκκίνηση της εφαρμογής, ο επεξεργαστής φαίνεται να “ανεβάζει στροφές” και να αντιδρά οπως θα περιμένατε απο ένα chipset τέτοιας ισχύς.

Τα περισσότερα απο αυτά τα πρόβλήματα έχουν να κάνουν με το firmware, και η συνεχόμενες ενημερώσεις απο την Onda αλλα και την κοινότητα έχουν διορθώσει αρκετά απο αυτά, και πλέον, εκτός ορισμένων απαιτητικών παιχνιδιών δε θα παρατηρήσετε ιδιαίτερα προβλήματα.

Το Onda V989 δεν έχει κεραία GPS, και αν και προσωπικά δε βλέπω το λόγο να έχετε GPS σε ένα tablet 10″, δεν παύει να είναι μια έλλειψη που δεν είναι συνηθισμένη σε προιόντα της κατηγορίας, και μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως, αν δεν διαβάσετε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά του.

Αρκετά προβληματικό αποδεικνύεται και το WiFi της συσκευής, το οποίο παρότι δεν έχει κανένα θέμα με την εμβέλεια του, οπως είναι το σύνηθες, έχει εκνευριστικά, μερικές φορές, ταχύτητα.

Η καθυστέρηση στην φόρτωση των ιστοσελίδων είναι αρκετά εμφανής, και δυστυχώς δε μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά οτι είναι θέμα Software, αφού και μετά την αναβάθμιση που έχω κάνει, δεν είδα ιδιαίτερη διαφορά. Βέβαια υπάρχει η περίπτωση αυτό να είναι πρόβλημα της συσκευής μου, και όχι γενικότερο κακό.

Λογισμικό

To Chipset της συσκευής δεν είναι και πολύ δημοφιλές, με αποτέλεσμα το software που το συνοδεύει (drivers, kernel κτλ) είναι προβληματικό. Τα πάρα πολλά προβλήματα στις επιδόσεις που είχε η συσκευή κατα την  κυκλοφορία της, έχουν πλέον λυθεί, δεν είναι ομως όλα ρόδινα.

Αρχικά οπως αναφέρω και παραπάνω, η ROM με την οποία θα σας έρθει η συσκευή, είναι γεμάτη άχρηστες κινέζικες εφαρμογές, που φυσικά δεν αφαιρούνται χωρίς root. Ακόμα και αφού το κάνετε Root, δεν είναι ξεκάθαρο το αν ολες αυτές οι εφαρμογές μπορούν να αφαιρεθούν, ή αποτελούν βασικό κομμάτι του συστήματος, άρα αφαίρεση τους θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

Ευτυχώς, η κοινότητα στα Forums της Onda είναι κάτι παραπάνω απο ενεργή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές επιλογές σε ROMS, οι περισσότερες απο τις οποίες είναι βασισμένες στην official , χωρίς ομως όλο το κινέζικο σκουπιδαριό.

Το Flashάρισμα των ROMs γίνεται μέσω μιας κινέζικης εφαρμογής, ωστόσο εδώ μπορείτε να δείτε ένα πολύ απλό οδηγό με εικόνες για να το κάνετε, αφού πέρα της γλώσσας της εφαρμογής, η διαδικασία είναι πανεύκολη.

Εκτός απο τις 4.4 Roms θα βρείτε και μια δοκιμαστική έκδοση της Android 5.0 Lollipop, η οποία λειτουργεί άψογα, και δεν φαίνεται να βρίσκεται μακριά απο την τελική της κυκλοφορία. Όλες οι διαθέσιμες Rom έχουν ελληνική γλώσσα για να επιλέξετε, ενώ φυσικά υποστηρίζεται κανονικά και το Google Play.

Αυτονομία

To V989 είναι εφοδιασμένο με μια μπαταρία 8000mAh, η οποία τροφοδοτεί ένα αρκετά απαιτήτικο Hardware χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Οι 10 ώρες αναπαραγωγής Full HD video που υπόσχεται η Onda, σίγουρα δεν είναι εφικτές με την αλήθεια να πλησιάζει περίπου τη μέση. Πέντε με έξι ώρες συνεχόμενης χρήσης είναι αρκετές για να δείτε το Tablet σας να παραπονιέται για φορτιστή.

Η φόρτιση μέσω του USB 3.0 του SoC κάνει την αναμονή σας μέχρι την πλήρη φόρτιση, αρκετά μικρότερη, χωρίς να έχω συγκεκριμένα νούμερα για να σας αναφέρω. Μια δοκιμη θα σας πείσει.

Με λίγα λόγια

Το Onda V989 είναι ένα Tablet 10″ το οποίο στα χαρτιά θα έπρεπε να έχει τις διπλάσιες σχεδόν επιδόσεις απο αυτές που τελικά καταφέρνει. Αυτό δε σημαίνει οτι δεν αξίζει τα λεφτά του, αφού οποια και αν είναι η δουλειά που το θέλετε(εκτός απο Browsing, που στην περίπτωση μου ήταν τουλάχιστον προβληματικό), το Onda θα ανταπεξέλθει, άλλες φορές με χάρη και άνεση, και άλλες αγκωμαχόντας. Πάντως την δουλειά σας θα την κάνετε.

Αυτή τη στιγμή το Onda V989 κοστίζει 180€(εγώ το είχα πάρει 160) και για τα λεφτά που σας ζητάει, αξίζει τον κόπο, αν μπορείτε να ζήσετε βέβαια χωρίς GPS.

Στην αγορά πλέον υπάρχει και το V989 Air το οποίο έχει νεότερο Chipset(A83), και είναι φτηνότερο, αλλα έχει και μικρότερη μπαταρία και μικρότερες κάμερες.
[one_half]Θετικά

  • Οθόνη 2K ανάλυσης
  • Οκταπύρηνος ταχύτατος επεξεργαστής
  • Καλή ευκρίνεια οθόνης
  • Αρκετά φτηνό
  • Σημαντική υποστήριξη απο την εταιρία σε θέματα Software
  • Καλή αυτονομία
  • USB 3.0[/one_half]
[one_half_last]Αρνητικά

  • Ποίτητα Κατασκευής
  • Προβλήματα απόδοσης
  • Χαμηλή φωτεινότητα οθόνης
  • Απουσία GPS
  • Αρκετά θέματα με το Firmware
[/one_half_last]

Αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε το Onda V989 απο τα παρακάτω καταστήματα.

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

2 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. Καλη κριτικη!! Δειχνει καλο για αυτα που προσφερει,Ψαχνω για tablet που να ανταποκρινεται καλα σε ταινιες(απεικονιση),ιντερνετ και μουσικη.Αυτα θα ειναι τα βασικα μου,καμια ιδεα?

    • Αν εξαιρέσεις το Internet για τα άλλα είναι οτι πρέπει. Για το Internet δε στο προτείνω, γιατι οπως έγραψα εγώ έχω σοβαρό θέμα με το Wifi, ακόμα και μετά απο την αναβάθμιση. Πιθανότατα είναι μόνο στην δική μου συσκευή, αλλα χωρίς να είμαι σίγουρος δε μπορώ να το προτείνω.

      ρίξε μια ματιά και στο Cube talk 9x

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo