Poco X4 Pro 5G Review: Ένα βήμα εμπρός , δύο πίσω.

3

Το Poco X3 NFC , που ήταν το πρώτο κινητό αυτής της σειράς, ήταν μια απλώς καλή συσκευή, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, πέρα από την καλή τιμή του.

Το πράγμα άλλαξε άρδην, με τον ερχομό του Poco X3 Pro, το οποίο κράτησε το σκελετό του προκατόχου του, αλλα έφερε την αγορά τούμπα, με τον Snapdragon 860 που είχε στο εσωτερικό του, μια κίνηση που έφερε στην πράξη επιδόσεις την πάνω κατηγορίας σε μια Entry Level συσκευή,

Όσοι λοιπόν περιμέναμε το Poco X4 Pro να συνεχίσει στη λογική του X3 Pro δεν έχουμε παρά μια απογοήτευση στα χέρια μας, αφού η Poco αποφάσισε να βασιστεί στη λογική του X3 NFC, και να μας προσφέρει μια μετριότητα σε όλα τα επίπεδα.

Το Poco X4 Pro δεν είναι κακό τηλέφωνο, ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη του, ούτε απέναντι στο Poco X3 Pro, ποσό μάλλον σε σχέση με τον ανταγωνισμό από τις άλλες εταιρίες.

Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά, για να καταλάβετε προς τι η μεγάλη μου απογοήτευση.

Design – Σχεδιασμός

Ξεκινώντας από το Design της συσκευής, το Poco X4 Pro 5G είναι μια ιδιαίτερη συσκευή, αφού σε μια προσπάθεια της Poco να το κάνει ξεχωριστό, η εργονομία πήγε περίπατο.

Τα 16.5 εκατοστά ύψος, και τα 205 γραμμάρια βάρους, έκαναν ήδη την χρήση του τηλεφώνου με το ένα χέρι, μια πρόκληση, αλλα η επιλογή της Poco να επιλέξει τελείως επίπεδες πλευρές, έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Έτσι η χρήση με το ένα χέρι είναι σχεδόν απαγορευτική. Για να σας δώσω ένα δείγμα της κατάστασης,  χρησιμοποιώντας την θήκη που θα βρείτε εντός της συσκευασίας, όταν κρατάω το κινητό “σωστά” ο αντίχειρας μου φτάνει μετα βιας στη μέση της οθόνης!

Τόσο μπροστά, όσο και πίσω, θα βρείτε επίστρωση απο Gorilla Glass 5.0, με τον σκελετό της συσκευής να είναι πλαστικός, και την Poco να διαφημίζει IP53 rating, για αντοχή σε νερό και σκόνη.

Πολύ ωραία πινελιά είναι οι ακτίνες που εμφανίζονται στην πλάτη του, ανάλογα τη γωνία πρόσπτωσης του φωτός, που έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ όμορφο εφέ, που είναι αρκετά εμφανές, τουλάχιστον το μαύρο χρώμα που έχω εγώ στα χέρια μου.

Στην πάνω και την κάτω πλευρά, θα βρείτε τις γρίλιες για τα στέρεο ηχεία της συσκευής, που είναι δυνατά και καθαρά, και σε μεγάλο βαθμό ισορροπημένα μεταξύ τους, κάτι που δε συναντάμε συχνά σε τέτοια επίπεδα τιμής.

Δίπλα στο πάνω ηχείο θα βρείτε μια θύρα ακουστικών, και μια θύρα υπερύθρων, ενω το δεύτερο ηχείο στη βάση της συσκευής συντροφεύουν η USB-C θύρα φόρτισης, και μεταφοράς δεδομένων, και το SIM Tray.

Οθόνη

Κοιτάζοντας στην πρόσοψη του Poco X4 Pro θα αντικρύσετε το μεγάλο όπλο του τηλεφώνου, που υπο προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι βασικός λόγος να το επιλέξετε έναντι του ανταγωνισμού.

Η Poco έχει εξοπλίσει το X4 Pro με μία Super AMOLED οθόνη 6.67″, με Full HD ανάλυση. Το OLED Panel έχει ρυθμό ανανέωσης 120Hz, και ρυθμό ανάγνωσης επαφών που φτάνει μέχρι και τα 360hz. Μέσα απο τις ρυθμίσεις, μπορείτε να ορίσετε τον ρυθμό ανανέωσης στα 60 ή τα 120hz, τα οποία όμως δεν είναι δυναμικα ρυθμιζόμενα, οπότε ανάλογα την επιλογή σας, η οθόνη θα τρέχει πάντα στα 60 η στα 120Hz.

Η οθόνη , που είναι μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ αναβάθμιση από τραγικό Panel του Poco X3 Pro, καλύπτει χρωματικά το DCI-P3, και έχει μέγιστη φωτεινότητα 700nits, που προσφέρει άνετη χρήση ακόμα και υπο έντονη ηλιοφάνεια. Από την άλλη, η φωτεινότητα πέφτει και πολύ χαμηλά αν το θέλετε, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη αλλοίωση στην εικόνα, ένα φαινόμενο πολύ συνηθισμένο στις φτηνές OLED.

Σε μια τρύπα στη μέση, θα βρείτε τη Selfie κάμερα, ενώ παρά την OLED φύση της οθόνη, ο αισθητήρας αποτυπωμάτων, δεν είναι πίσω της, αλλα στο πλάι της συσκευής, ενσωματωμένος στο Power Button.

SoC – Επιδόσεις

Σε πλήρη αντίθεση με την οθόνη, οι επιδόσεις του Poco X4 Pro είναι το σημείο που η συσκευή παρουσιάζει την σημαντικότερη υποβάθμιση σε σχέση με τον προκάτοχο του.

Το Snapdragon 695 είναι ένας απλά καλό SoC για την κατηγορία, και σημαντικά πιο αργό από το Snapdragon 860 του Poco X3 Pro.

Κατασκευασμένο στα 6nm, και αποτελούμενο απο 4 Cortex A78 πυρήνες, και ακόμα 4 Cortex A55, τόσο η CPU, όσο και η Adreno 619 GPU, σε πολλές περιπτώσεις δεν καταφέρνουν να διατηρηθούν στα Standard που έθεσε η ίδια η Poco με το προηγούμενο τηλέφωνο της.

Το Poco X4 Pro, κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, με 6 ή 8GB RAM, τις οποίες συνοδεύουν 128 ή 256GB ενσωματωμένης UFS 2.2 μνήμης, την οποία μπορείτε να επεκτείνετε με MicroSD.

Αυτός ο συνδυασμός, δεν καταφέρνει πάντα να ανταπεξέλθει, με αποτέλεσμα να έχουμε κολληματάκια , τα οποία θα παρατηρήσετε διάσπαρτα σχεδόν παντού, πράγμα ανεπίτρεπτο σε ένα τηλέφωνο που αυτή τη στιγμή ζητάει 300€ για να γίνει δικό σας.

Λογισμικό

Μέρος του προβλήματος , είναι φυσικά και η MIUI, με την Xiaomi να συνεχίζει να δείχνει εντελώς απρόθυμη να περιορίσει το Eye candy του Skin της, για να διευκολύνει συσκευές με πιο.. mid-range hardware,

Τα πράγματα είναι ελαφρώς χειρότερα όταν προσπαθείτε να παίξετε απαιτητικά παιχνίδια, αφού η GPU του SD 695 δεν καταφέρνει να ανταπεξέλθει, και παρότι οι θερμοκρασίες είναι συνεχώς σε πολύ καλά επίπεδα, θα χρειαστούν αρκετές υποχωρήσεις από μέρους σας, σε επίπεδα λεπτομέρειας.

Στα πιο …βατά Mobile Games βέβαια, το Poco X4 Pro τα πάει περίφημα, με τη μεγάλη , χορταστική οθόνη του, τη μεγάλη μπαταρία του, και το εύκολο grip στο πλάι λόγο του σχεδιασμού του.

Κομμάτι της απογοητευτικής εμπειρίας χρήσης, είναι και αρκετά μικρά Bugs που συνάντησα στις 10 περίπου μέρες που χρησιμοποίησα ως βασική συσκευή το Poco X4 Pro, με την MIUI πάντως, να έχει διορθώσει αρκετά σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό των ειδοποιήσεων.

Το σημαντικότερο από τα προβλήματα που αντιμετώπισα, ήταν οι συνεχόμενες απώλειες σύνδεσης του WiFi, παρότι το κινητό έδειχνε συνδεδεμένο στο δίκτυο, κάτι που έγινε αρκετές φορές μέσα στις δέκα ημέρες για να γίνει ενοχλητικό, και λυνόταν μόνο με επανεκκίνηση.

Επίσης αρκετά άσχημη εντύπωση μου άφησαν πολλά κολλήματα στην αναπαραγωγή εφαρμογών από Streaming υπηρεσίες, που στην περίπτωση του Netflix π.χ ήταν παροδικά, αλλα στην περίπτωση του Viki, ήταν συνεχόμενα και έντονα, σε σημείο που απλά σταμάτησα να βλέπω όσο χρησιμοποιούσα το Poco για βασική συσκευή.

Τέλος, αφού έπιασα τη γκρίνια να αναφέρω το ΣΥΧΝΟ φαινόμενο, του να τραβάτε φωτογραφία, και το κινητό να κάνει μέχρι και 15 δευτερόλεπτα με το ρολόι να την επεξεργαστεί, ειδικά όταν τραβάτε πολλές διαδοχικές εικόνες, μια διαδικασία που μέχρι να τελειώσει, εσείς βλέπετε μόνο μια θολούρα στη φωτογραφία, και δεν ξέρετε αν πετύχατε αυτό που θέλετε ή όχι.

Το γεγονός οτι η MIUI έρχεται με 64 εφαρμογές παντός τύπου προεγκατεστημένες, δεν κάνει το πράγμα καλύτερο, και γενικά συνεχίζω να πιστεύω, ότι η MIUI είναι ένα πολύ όμορφο, και γεμάτο δυνατότητες σκιν, αλλα ΜΟΝΟ αν έχετε το κατάλληλο hardware.

Σαν να μην φτάνει αυτό, με την πρώτη σύνδεση σας, με το λογαριασμό σας, και το Google Play, η συσκευή κατεβάζει ΑΚΟΜΑ περισσότερες εφαρμογές, χωρίς να σας ρωτήσει. Ναι οκ, μπορείτε να αφαιρέσετε τις περισσότερες από αυτές, αλλα ρε Poco. Ρε συ Poco….

Τα Entry Level κινητά της Xiaomi, και τα λίγο μεγαλύτερης κατηγορίας, πολύ συχνά είναι ο λόγος της κακής φήμης που έχει η MIUI, και μεταξύ μας , όχι άδικα.

Μικρό φάουλ, αλλα φάουλ, και οτι το λογισμικό της συσκευής βασίζεται στο Android 11.

Κάμερα

Κανονικά εδώ θα έκανα ένα μικρό διάλλειμα από τα αρνητικά της συσκευής εδώ, για να δώσω έναν πιο ελπιδοφόρο τόνο , αλλα γιατί; Ας πιούμε το ποτήριον τούτο ολόκληρο, και να δουμε μετά τα καλά του.

Η κάμερα. Η κάμερα αγαπητέ αναγνώστη, είναι… απαράδεκτη.

Αρχικά ας ξεκινήσουμε αναφέροντας οτι το Poco X4 Pro έχει 3 αισθητήρες στην πλάτη. Ο ένας, είναι Macro, οπότε ως συνήθως θα τον προσπεράσουμε αφού, δεν προσφέρει το παραμικρό στην εμπειρία σας.

Δυστυχώς, αντίθετα με τις περισσότερες των περιπτώσεων, εδώ πρέπει να προσπεράσουμε και την Ultrawide κάμερα των 8MP, αφού νομίζω οτι είναι η χειρότερη κάμερα της κατηγορίας αυτή που έχω πετύχει, και μάλιστα σε μια συσκευή που ανήκει στο πάνω μισό της κατηγορίας σε ότι αφορά την τιμή. Δε θα πώ όμως άλλα, πάρτε μερικά δείγματα του Ultrawide και θα καταλάβετε.

Τι μας μένει λοιπόν; Η βασική κάμερα.

Στο Poco X4 Pro, θα βρείτε βασική κάμερα με αισθητήρα  1/1.52″ στα 108MP, με F/1.9 και pixel μεγέθους 0.7μm.

Απο νούμερα είμαστε καλά , αλλα οι αριθμοί, και εδώ, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να πεις ψέματα.

Με τον ηλιο να λάμπει έξω, η κάμερα του Poco X4 Pro καταφέρνει να σας προσφέρει.. οκ φωτογραφίες, χωρίς κάτι ιδιαίτερο από άποψη λεπτομέρειας, δυναμικής αντίθεσης και χρωματικής απόδοσης, αλλα ακόμα και φαινομενικά εύκολες λήψεις, πολλές φορές η επεξεργασία από τη συσκευή καταφέρνει να τις χαλάσει!

Τα πράγματα παίρνουν απότομα την κατηφόρα όταν ο περιβάλλοντας φωτισμός μειώνεται, με τις επιδόσεις του X4 Pro σε χαμηλό φωτισμό να είναι κακές, με πολυ θόρυβο και έντονο Smudging, ειδικά όταν το HDR προσπαθεί να σώσει την κατάσταση , κάνοντας της χειρότερη. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ.

Και εδώ πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι στην επεξεργασία μετά τη λήψη, αφού το hardware, τουλάχιστον στην κεντρική κάμερα δε δικαιολογεί τέτοια αποτελέσματα.

Φάουλ σε επίπεδο Software είναι και ο περιορισμός της βιντεοσκόπησης σε Full HD ανάλυση και ΜΟΝΟ, και μάλιστα μόνο μέχρι τα 30FPS, κάτι που με βάζει σε ακόμα περισσότερες σκέψεις, για την πραγματική δύναμη του Snapdragon 695, και κάνει έκδηλο το λάθος της Poco να κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα προς τα πίσω σε αυτό το κομμάτι.

Μπαταρία – Αυτονομία

Αφού αφήσαμε και τις κάμερες πίσω μας, ας επιστρέψουμε στα θετικά της συσκευής, μιλώντας για τη μπαταρία της.

Το Poco X4 Pro έρχεται με μια μπαταρία 5000mAh, που επιτρέπει στην πολύ καλή διαχείριση του Snapdragon 695 να λάμψει, και να σας προσφέρει αυτονομία που αγγίζει άνετα τις 8-10 ώρες οθόνης σε φυσιολογική χρήση.

Αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν στάνταρ αντοχή δύο ημερών, με μερικές ελαφριές υποχωρήσεις, και γενικά σιγουριά, ότι στη μία μέρα ΔΕΝ μπορείτε να το σκοτώσετε, ότι και να του κάνετε.

Τα θετικά δε σταματούν εδώ με τη μπαταρία, αφού και όταν βγει νοκ άουτ, η Poco σας προσφέρει έναν φορτιστή 67W στη συσκευασία, ο οποίος μπορεί να επαναφέρει τη φόρτιση στο 100% απο το μηδέν, σε κάτι λιγότερο απο 50 λεπτά, ενώ ένα 20λεπτο φόρτισης φτάνει για να πάρει απο το 20% – ~80%.

Αν η αυτονομία είναι σημαντική για εσάς λοιπόν, το Poco X4 Pro θα σας καλύψει 100%.

Συνδεσιμότητα

Πριν κλείσουμε να πούμε και δυο λόγια για τη συνδεσιμότητα, αφού παρότι κυρίως Smartphone, συνεχίζουμε να μιλάμε για..phone, και αυτά τα ξεχνάμε συνήθως.

To μοναδικό πράγμα που μπορώ να βρω θετικό πάνω στον Snapdragon 695 απο την επαφή μου μαζί του, είναι.. οτι έχει κεραία 5G, οπότε τουλάχιστον αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.

Η ποιότητα κλήσεων είναι πολύ καλή, ενώ και ευκολίες όπως το VoLTE και VoWiFi υποστηρίζονται κανονικά στο δίκτυο της Cosmote που χρησιμοποιώ για τη δοκιμή.

Πέρα των αποσυνδέσεων που ανέφερα παραπάνω, και πιθανότατα είναι θέμα Software, οι κεραίες του Poco X4 Pro είναι αξιοπρεπέστατες, με σταθερές συνδέσεις καλές ταχύτητες, ενώ όσοι χρησιμοποιείται κατα βάση Bluetooth ακουστικά, δε θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Όσοι πάλι ΔΕΝ χρησιμοποιείται κατά βάση Bluetooth ακουστικά, θα χαρείτε πολύ να μάθετε οτι το X4 Pro είναι από τις λίγες συσκευές εκεί έξω που συνεχίζει να μας προσφέρει την άνεση της θύρας ακουστικών, με το νέο Poco να έχει και θύρα υπερύθρων, σαν γνήσιο mid range Xiaomi.

Μιλάμε φυσικά για Dual SIM συσκευή, με τη δεύτερη θύρα να είναι υβριδική βέβαια , οπότε αν χρειάζεστε τον έξτρα χώρο της MicroSD, τότε θα πρέπει να περιοριστείτε στη μία SIM.

To Poco X4 Pro, έχει NFC για ανέπαφες πληρωμές, και Ράδιο FM για να ακούτε τους αγαπημένους σταθμούς ακόμα και χωρίς Internet, αρκεί βέβαια να συνδέσετε πρώτα τα ακουστικά, που χρησιμεύουν ως κεραία.

Συμπέρασμα. Αξίζει να το πάρεις;

Και φτάνουμε στο τέλος, με σκοπό να απαντήσουμε ένα βασικό ερώτημα. Αξίζει να πάρεις το Poco X4 Pro;

Πριν σας πώ τη δική μου γνώμη, ας δούμε πρώτα το θέμα της τιμής. Το Poco X4 Pro, κοστίζει περίπου 280 ευρώ στην Ελληνική αγορά, για την έκδοση 6/128GB και κάτι παραπάνω από 300€ για την έκδοση 8/256GB

Βγάζοντας απο τη μέση την μικρή έκδοση, αφού δεν αξίζει να πάτε εκει για να γλιτώσετε 20€, θα πρέπει να δώσετε 300€ για το Poco X4 Pro, και κάπου εδώ έχω μια δυσκολη ερώτηση για όλους σας;

Γιατι όχι το Poco F3 στα ίδια λεφτά; Γιατι όχι το Realme GT Neo 2; Γιατι όχι το Samsung Galaxy A52s. Στο κάτω κάτω γιατί όχι το Poco X3 Pro που μπορείτε να βρείτε σχεδόν με 100€ λιγότερα, με μοναδική ουσιαστική υποχώρηση την -πολύ- χειρότερη οθόνη του;

Το Poco X4 Pro είναι λάθος συσκευή, σε λάθος τιμή, αυτή τη στιγμή, και μου είναι πολύ δύσκολο να σας την προτείνω, για οποιοδήποτε λόγο. Ακόμα και με μια μείωση τιμής, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αλλα με τιμή εκκίνησης τα 280€ έχετε ΠΟΛΛΕΣ και ΠΟΛΥ καλύτερες εναλλακτικές στη διάθεση σας.

Συγνώμη Poco, εδώ μας τα χάλασες.

 

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo