Redmi Note 10 Review : Ο πρωταθλητής της μικρομεσαίας κατηγορίας, μπήκε στο ring.

0

Το νέο Redmi Note 10 είναι το καλύτερο κινητό της σειράς μέχρι τώρα, σε ότι αφορά τις μη Pro εκδόσεις, αλλα αυτό λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο.

Αυτό που περιμέναμε να δούμε είναι το αν μικρές αλλαγές που έχει κάνει η Redmi στην δέκατη γενιά των Redmi Note είναι αρκετές για να βελτιώσουν αρκετά το τηλέφωνο, σε σχέση με τους προκατόχους του, και κυρίως σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που πλέον σε αντίθεση με το παρελθόν, υπάρχει, και είναι έντονος.

Τα κατάφερε; Εγώ νομίζω πως ναι, αλλα μείνετε λίγο ακόμα μαζί μου να σας εξηγήσω και το γιατί.

Video Review

Κατασκευή/Design

Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση με την πρώτη κιόλας επαφή με τη συσκευή είναι οτι το Redmi Note 10, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ είναι μια συσκευή που έχει προσεχτεί.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς, στα οποία το σχέδιο ήταν “βάζουμε όσο πλαστικό χρειαστεί να τυλίξει αυτό το hardware και μια οθόνη καπάκι”, το Redmi Note 10 δίνει ξεκάθαρα την εντύπωση, ότι οι άνθρωποι της Redmi έκατσαν και το σκέφτηκαν το πράγμα, δίνοντας μεγάλη βάση στην εργονομία.

Αποτέλεσμα αυτού είναι μια βολική συσκευή, με πολύ καλό κράτημα, εύκολη στη χρήση ακόμα και με το ένα χέρι, και αρκετά ελαφριά και στιβαρή ώστε να θυμίζει κινητό μεγαλύτερης κατηγορίας, και όχι Redmi Note.

Μοναδικό παράπονο σε θέμα εργονομίας κατά τη γνώμη μου, είναι ότι το Power Button προεξέχει από τη συσκευή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να το αγγίζετε ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

Αυτό, θα ήταν εντελώς ακίνδυνο σε φυσιολογικές συνθήκες, αλλα εδώ έχουμε να κάνουμε με κουμπί που είναι ΚΑΙ αισθητήρας αποτυπωμάτων.

Έτσι θα βρεθείτε αρκετές φορές με απενεργοποιημένο αισθητήρα λόγο πολλών λάθος αναγνώσεων, κάτι που γίνεται σπαστικό αρκετά γρήγορα.

Ευτυχώς η θήκη που θα βρείτε στη συσκευασία διορθώνει αυτό το πρόβλημα, οπότε αν σας φανεί τόσο ενοχλητικό όσο και σε εμένα, η λύση ειναι απλή. Κουμπώνετε τη θήκη.

Τα υπόλοιπα κουμπιά και οι θύρες είναι άψογα τοποθετημένες, με την θύρα ακουστικών να έχει τοποθετηθεί κάτω, προφανώς λόγο της ύπαρξης της θύρας υπερύθρων στην κορυφή.

Η πλάτη του Redmi Note 10 είναι απο πλαστικό, που δεν είναι καθόλου κακή απόφαση, αλλα Glossy και αρκετά ολισθηρό πλαστικό, που είναι ΤΕΛΕΙΩΣ κακή απόφαση, αλλα είπαμε, η θήκη είναι ήδη στο κουτί.

Σημαντική παράμετρος είναι και το IP53 Rating που κουβαλάει η συσκευή, και πιστοποιεί την μερική αντοχή της σε υγρασία και σκόνες, κάτι που δεν νομίζω να έχουμε ξαναδεί σε τόσο χαμηλή τιμή.

Οθόνη

Εξίσου σπάνια με το IP Rating σε τέτοια λεφτά είναι και η παρουσία δύο αρκετά καλών και ισορροπημένων Stereo ηχείων, αλλα και της AMOLED οθόνης στο Redmi Note 10, που γίνεται το πρώτο μοντέλο της σειράς, που αφήνει τις IPS οθόνες πίσω.

Το Super AMOLED Panel το Note 10 έχει διαγώνιο 6.43″, με αναλογία 20:9, και ανάλυση 1080P, με μια τρύπα στο κέντρο του πάνω μέρους της να φιλοξενεί τη Selfie κάμερα.

Ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης έχει μείνει στα 60hz, αλλα θεωρώ ότι η μετάβαση σε τεχνολογία AMOLED ήταν καλύτερη απόφαση σε αυτή τη φάση της σειράς, απο τη διατήρηση μιας IPS με υψηλότερο Framerate.

Μαζί με την αλλαγή τεχνολογίας, έρχονται και τα θετικά της, όπως η μέγιστη φωτεινότητα που φτάνει πλέον τα 700nits σε σχέση με τα 450 που τερμάτιζαν οι προηγούμενες γενιές, η τεράστια αντίθεση, και λειτουργίες όπως το Always On, και το Breathing Light στις άκρες τις οθόνης όταν έχετε νέες ειδοποιήσεις, κάτι διπλά χρήσιμο, αφού δε θα βρείτε πλέον LED ειδοποιήσεων.

Αυτονομία

To Redmi Note 10 είναι νομίζω πολύ εύκολα και μια απο τις συσκευές που θα αφήσετε το Always On ενεργό χωρίς να το σκεφτείτε δεύτερη φορά, γιατι η αυτονομία του σίγουρα δε θα είναι πρόβλημα.

Η μπαταρία 5000mAh είναι υπεραρκετή για μια ολόκληρη ημέρα ακόμα και πολύ βαριάς χρήσης για τα δεδομένα της συσκευής, ενώ στις 4 φορτίσεις που έκανα, έβλεπα συνεχώς τουλάχιστον 8-8.5 ώρες οθόνης, που έγιναν περίπου 7 και κάτι ψιλά με το Always on ενεργό την τελευταία μέρα.

Ακόμα και όταν την ξεκάνετε όμως, ο φορτιστής 33W που θα βρείτε στην συσκευασία, την προσφέρει 60% φόρτιση σε μόλις μισή ώρα, με μια πλήρη φόρτιση να χρειάζεται 1 ωρίτσα και 10 λεπτά.

Επιδόσεις/SoC

Σε ότι αφορά την εμπειρία χρήσης, η συσκευή συνεχίζει το μοτίβο της σειράς Redmi Note, προσφέροντας καλές επιδόσεις για την κατηγορία τιμής, αλλα λόγω της συνολικής αναβάθμισης του υπόλοιπου πακέτου, για πρώτη φορά φέτος, ένιωσα ότι θα ήθελα και εδώ το κάτι παραπάνω.

Βέβαια αφήνοντας στην άκρη τις ευχές μου, η συσκευή  δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα καθημερινή χρήση, και παρότι είναι η πρώτη που κυκλοφορεί με τον Snapdragon 678, λίγο πολύ ξέραμε τι περιμέναμε, αφού ο νέος επεξεργαστής της Qualcomm δεν είναι τίποτα άλλο από ένας υπερχρονισμένος 675.

To Redmi Note 10 έρχεται με 4GB RAM, και 64 ή 128GB ενσωματωμένης και επεκτάσιμης, μέσω ανεξάρτητης θύρας MicroSD παρακαλώ, UFS 2.1 μνήμης.

Αν περιμένετε Lag free εμπειρία, κοιτάτε σε λάθος κατηγορία, αφού τα διάσπαρτα κολληματάκια εδώ και εκεί δε λείπουν ειδικά οταν το Note 10 ανεβάζει θερμοκρασία, που μου συνέβη κυρίως όταν το ζόρισα με παιχνίδια.

Software

Δυστυχώς η MIUI δε βοηθάει εδώ, αφού παρότι παραμένει γεμάτη δυνατότητες, δεν παύει να πέφτει λίγο βαριά σε συσκευές με το Hardware όπως του Redmi Note 10.

Ταυτόχρονα συνεχίζει βέβαια να είναι ένα από τα όμορφα Skins του Android, με τρομερή προσοχή στις λεπτομέρειες, και τα περισσότερα από τα αρχικά bugs της τελευταίας έκδοσης της να είναι πλέον παρελθόν.

Στην περίπτωση του Redmi Note 10 έχουμε την MIUI 12.0.3 η οποία βασίζεται στο Android 11 με το Security patch την ώρα που γράφω το Review να είναι αυτό του Μαρτίου 2021.

Αν κάτι μου έκανε εντύπωση από την τελευταία φορά που δοκίμασα συσκευή με MIUI είναι ότι τι Bloatware φαίνεται να έχει αυξηθεί, αφού πέρα από τα Google Apps, και τα MIUI Apps, υπάρχουν ακόμα εφαρμογές, όπως το WPS Office, το Facebook, το Netflix και 6 διαφορετικά παιχνίδια. Για την ακρίβεια, πριν ακόμα βάλω καμία από τις εφαρμογές που χρησιμοποιώ για τις δοκιμές μέτρησα πάνω από 55 εφαρμογές ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

Οκ, οι περισσότερες είναι χρήσιμες, άλλες μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε, ή να τις αφαιρέσετε τελείως, αλλα 55+ εφαρμογές με το που ανοίγει η συσκευή είναι τουλάχιστον υπερβολή.

Φυσικά υπάρχει και το θεματάκι με τις διαφημίσεις σε διάφορες εφαρμογές συστήματος, αλλα αυτό έχει υπεραναλυθεί πλέον. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο ενοχλητικό, μπορείτε να τις αφαιρέσετε, και στο κάτω κάτω δεν μειώνουν την εμπειρία χρήσης της συσκευής.

Συνδεσιμότητα

Το Redmi Note 10 είναι Dual SIM Standby συσκευή, με την κεραία του να φτάνει μέχρι το 4G, αλλα δυστυχώς για κάποιο λόγο Carrier Aggregation δεν υποστηρίζεται τουλάχιστον στην έκδοση λογισμικού που έχω εγώ, ενώ δεν λειτουργούν ούτε τα VoLTE και WiFi Calling.

Η παράλειψη αυτή μου μοιάζει αρκετά περίεργη, αφού αν θυμάμαι καλά, τα τελευταία κινητά της σειράς Redmi υποστήριζαν και τις τρείς λειτουργίες, οπότε φαντάζομαι οτι θα είναι θέμα Software ή κάποιας ρύθμισης.

Το σημαντικό είναι ότι out of the box κανένα από τα τρία δεν είναι ανοιχτά.

Πέρα από αυτά, οι κεραίες του Redmi Note 10 είναι εξαιρετικές, οι κλήσεις είναι άριστες, και η εμβέλεια και σταθερότητα των Bluetooth και WiFi είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα.

Μεγάλο ατού του Redmi note 10 είναι η παρουσία δύο υποδοχών για SIM και μια τρίτη για τη κάρτα μνήμης στο ειδικό συρτάρι, που σημαίνει ότι ακόμα και αν θέλετε να επεκτείνετε τη μνήμη του δε θα χρειαστεί να θυσιάσετε μια από τις δύο SIM.

Κατά τα άλλα, θα βρείτε Dual Band WiFi 5, Bluetooth 5.0, GPS με Glonass και Gallileo, θύρα υπερύθρων, θύρα ακουστικών, FM Radio και μια USB-C θύρα με USB 2.0 ταχύτητες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι η απουσία του NFC, που πλέον το 2021 είναι υπεραναγκαίος εξοπλισμός, ακόμα και σε συσκευές τέτοιου κόστους

Κάμερες

Τέλος έχουμε τις κάμερες.

Στην πλάτη του Redmi Note 10 υπάρχουν 4 διαφορετικές κάμερες, αλλα ακόμα και η διάταξη τους νομίζω κάνουν ξεκάθαρο ότι η μοναδική που μπορείτε να βασιστείτε είναι η κεντρική.;

Οι άλλες τρείς αποτελούνται από μια απλά καλή Ultrawide κάμερα 118 μοιρών στα 8MP, και το δίδυμο μπόλεκ-λόλεκ, με τους δύο αισθητήρες 2MP για Macro φωτογραφίες και δεδομένα βάθους.

Για αυτούς τους δύο δεν έχω τίποτα να προσθέσω, αφού ξέρετε, ξέρω και ξέρει και η Xiaomi οτι μπήκαν για να μπορούμε να λέμε οτι έχει QuAd CAmERa SyStem στην πλάτη.

Στο ζουμί της υπόθεσης, δηλαδή στον κεντρικό αισθητήρα τα πράγματα είναι λίγο πολύ όπως τα περιμένατε.

Οι αισθητήρας 48MP της Sony, έχει μέγεθος 1/2″ και pixel 0.8 μικρόμετρα, με το Phase Detection Autofocus να είναι παρόν, και φυσικά την όποια σταθεροποίηση να είναι ηλεκτρονική, αφού δεν υπάρχει οπτική σταθεροποίηση.

Το τελικό αποτέλεσμα των φωτογραφιών είναι 12MP, αφού έχουμε Pixel Bining, και στο φως της ημέρας το Redmi Note 10 προσφέρει καθαρές, συνήθως εστιασμένες, και με πολύ καλά χρώματα φωτογραφίες, τα οποία γίνονται αρκετά πιο έντονα αν ενεργοποιήσετε την Α.Ι λειτουργία.

Απο την άλλη, σε εσωτερικούς χώρους, ακόμα και πολύ καλά φωτισμένους, η κάμερα του Redmi Note 10 κάνει ένα-δύο βήματα πίσω, βήματα τα οποία αυξάνονται όσο το φώς μειώνεται.

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο υπάρχει λόγος να παραπονεθώ, ή εσείς να αλλάξετε γνώμη. Για την κατηγορία και τα λεφτά του, οι φωτογραφίες του Note 10 είναι εξαιρετικές στο συνολο τους.

Παρόμοια κατάσταση έχουμε και στην Ultrawide κάμερα, η οποία ακόμα και στην καλύτερη λήψη της βέβαια είναι ένα σκαλί κάτω απο την κεντρική, τόσο στα χρώματα, όσο και στην δυναμική αντίθεση, ενώ στο λίγο φώς, η απουσία του Night Mode από αυτή την κάμερα, αφαιρεί ένα απο τα όπλα της συσκευής σε τέτοιες συνθήκες.

Στον τομέα του βίντεο θα βρείτε καταγραφή 4K Video στα 30FPS, ή Full HD στα 30 και 60FPS. Η μοναδική από αυτές τις αναλύσεις που η ψηφιακή σταθεροποίηση λειτουργεί, είναι το Full HD στα 30 FPS, οπότε τα άλλα είτε υπάρχουν είτε όχι, στο 90% των περιπτώσεων σας είναι άχρηστα. Εκτός αν κυκλοφορείτε με Gimbal.

Συμπέρασμα

Και κάπου εδώ ήρθε η ώρα να τα κάνουμε πενηνταράκια. Αξίζει το Redmi note 10 τα λεφτά του; ΝΑΙ. Είναι καλύτερο απο τους προκατόχους του; ΝΑΙ. Είναι αρκετές οι αλλαγές για να με κάνουν να αλλάξω συσκευή απο το Redmi Note 9. Ω ΝΑΙ.

Η Redmi δεν ανακαλύπτει ξανά τον τροχό, ούτε βγάζει κανα τρελό άσσο απο το μανίκι της. Κάνει απλά αυτα που έπρεπε να κάνει για να σπρώξει λίγο πιο ψηλά τη σειρά Redmi Note, δίνει βάση σε στοιχεία που μέχρι τώρα είχε λίγο χεσμένα, όπως την οθόνη και την κατασκευή, και κρατάει ολα τα υπόλοιπα στα γνωστά πολύ καλά επίπεδα της σειράς.

Με λίγα λόγια κάνει αυτό που πρέπει, το κοστολογεί σωστά, και για μια ακόμη φορά μας αναγκάζει να ψάξουμε τον δεύτερο σε αυτή την κατηγορία.

Ευχαριστώ πολύ το Geekmart.gr για την παραχώρηση της συσκευής του Review και όλους εσάς που με ανεχτήκατε για μια ακόμη φορά σε ένα Review του angroid.gr.

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo