Οδηγός: Αποθηκευστε τις εφαρμογές στην κάρτα μνήμης σε Android μικρότερη απο 2.2

0

Αν είστε από τους άτυχους(καλή ώρα όπως εγώ) που είστε “θύματα” του Fragmentation του Android και έχετε μείνει με την 2.1 επειδή η εταιρία που έφτιαξε το κινητό σας έχει να φροντίσει τα «νεότερα» μοντέλα τότε ξέρω σίγουρα τι είναι αυτό που ζηλεύετε. Την εγκατάσταση των εφαρμογών στην κάρτα μνήμης! Ευτυχώς πλέον έχουμε λύση!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα συνολικα του android μέχρι τη 2.2 είναι ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές μόνο στην εσωτερική μνήμη της συσκευής, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι τουλάχιστον ανεπαρκης!
Με τη βοήθεια του Link2SD μπορείτε να μεταφέρετε τις εφαρμογές στην κάρτα μνήμης σας, ώστε να αδείασει η εσωτερική μνήμη της συσκευής σας.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται, αλλα δεν είναι μια σχετικά απλή και ακίνδυνη διαδικασία που θα σας σώσει πραγματικά. Ξεκινώντας λοιπόν:

Τι θα χρειαστούμε:

Ένα Android με έκδοση 1.6 και πάνω, rooted
Το MiniTool Partition Wizard Home Edition
Το Link2SD

[stextbox id=”warning” caption=”Προσοχή” collapsed=”false”] Πριν ξεκινήσετε καλό θα ήταν να κάνετε backup όλα όσα έχετε στην κάρτα σας γιατι υπάρχει πιθανότητα να χαθούν.[/stextbox]

Η κάρτα μνήμης

Για να δουλέψει το πρόγραμμα θα πρέπει να μετατρέψουμε το 10%  της κάρτας μνήμης σε partition ext2 για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει το Link2SD για να αποθηκευει τα .apk . Για να γίνει αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το MiniTool Partition Wizard.

Αφού το εγκαταστήσετε, συνδέστε την κάρτα μνήμης με ένα Card Reader στον υπολογιστή σας, ή συνδέστε το κινητό σας με USB και ενεργοποιήστε την Μαζική αποθήκευση(ρυθμίσεις->αποθήκευση σε κάρτα και τηλέφωνο)

Ανοιξτε το Minitool Partition Wizard για να αντικρύσετε αυτό

1mainprogram

Το UI του MiniTool Partition Wizard

Κάντε δεξί κλίκ στο Partition της κάρτας μνήμης σας, και επιλέξτε «Move/Resize»
Στην οθόνη που θα εμφανιστεί κάντε το partition Resize από το τέλος, ώστε το Unallocate Size να είναι το 10% του συνολικού μεγέθους.

Για 2Gb κάρτα πρέπει να είναι 200mb, 4GB 400mb και ούτο καθεξής.

2resize

Κάντε Resize το Partition

Επιλέξτε το Unallocated και πατήστε Create

3maincreate

Δημιουργία νεου Partition

Στο Παράθυρο που θα ανοίξει αφού πατήσετε οκ στην προειδοποίηση επιλέξτε Primary (!σημαντικό) στο Create As και ΕΧΤ2 στο File System. Όταν τελειώσετε πατήστε οκ

4create

Επιλογές για τη δημιουργία του Partition

Αφού τελειώσαμε με το κόψε-ράψε πατήστε Apply πάνω αριστερά στην toolbar για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που έχετε κάνει.(Θα σας βγάλει διάφορες προειδοποιήσεις, απλά πατήστε οκ και περιμένετε να τελειώσει η διαδικασία)

Η κάρτα μνήμης είναι έτοιμη. Πάμε και στο Android Τώρα.

Στη συσκευή

Εγκαταστήστε στο κινητό σας το Link2SD και ανοιξτε το.  Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής βρίσκονται όλα τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στη συσκευη σας. Πατώντας το option button  μπορείτε να φιλτράρετε της εφαρμογές για να δείτε μόνο αυτές που έχετε εγκαταστήσει εσείς, να τις ταξινομήσετε, αλλα και να δείτε το υπόλοιπο του χώρου, στην εσωτερική μνήμη, την κάρτα SD, αλλα και το partition που δημιουργήσαμε πριν.

Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε την εφαρμογή που θέλετε να μεταφέρετε  και να πατήσετε το Create Link. Το αρχείο .apk θα μεταφερθεί αυτόματα στο ext2 partition της κάρτας μνήμης και θα αδείασει τη γωνιά από την εσωτερική σας μνήμη. Πατώντας σε μια εφαρμογή μπορείτε επίσης να δείτε και τις πληροφορίες της, αλλα και να την απεγκαταστήσετε.

Αν το κινητό σας είναι 1.6 ή 2.1 τότε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επανεκκινήσετε το κινητό σας για να ξαναεμφανιστούν οι εφαρμογές που μεταφέρατε(σας βγάζει σχετικό μήνυμα και η συσκευή) Αν έχετε 2.2 η μεγαλύτερη δεν υπάρχει πρόβλημα.

Προσέξτε Επίσης:

  • Μπορείτε να επαναφέρετε μια εφαρμογή στην εσωτερική μνήμη, επιλέγωντας απλά Remove Link από το Link2SD
  • Αν απεγκαταστήσετε μια «συνδεδεμένη»εφαρμογή, τότε το apk αρχείο θα παραμείνει στην κάρτα μνήμης και θα πρέπει να το αφαιρέσετε χειροκίνητα. Αν θέλετε να το αποφύγετε, ακυρώστε το link πριν την απεγκατάσταση
  • Μετά από κάθε αναβάθμιση προγράμματος, θα πρέπει να ξαναπραγματοποιείται το Link για να αντικατασταθεί το παλιό στην κάρτα μνήμης.
  • Το Market δεν αναγνωρίζει τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στη κάρτα μνήμης. Για να συγχρονίσετε το Market με τις εφαρμογές σας , επιλέξτε το Market Fix από το menu του Link2SD
  • Αν έχετε εγκαταστήσει ήδη το App2SD θα πρέπει να το απεγκαταστήσετε, αλλιώς το πρόγραμμα δε λειτουργεί(σας ειδοποιεί με μήνυμα)
  • Δε πρέπει να μεταφέρετε τα System Apps στην κάρτα μνήμης. Και να θέλατε δε σας αφήνει το Link2SD 😛
  • Αν συνδέσετε ως μέσο μαζικής αποθήκευσης το κινητό σας, το Android κάνει Unmount το Fat partition αλλα όχι και το EXT2 οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε χωρίς πρόβλημα.
  • !ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην αφαιρέσετε ποτέ την κάρτα μνήμης την ώρα που η συσκευή σας λειτουργεί ειδικά αν έχετε μεταφέρει εφαρμογές που φαίνονται ως Widgets, ή τρέχουν συνεχώς από πίσω.
  • Το Link2SD μεταφέρει MONO το apk στην κάρτα μνήμης. Cache και Data παραμένουν στην εσωτερική μνήμη. Πλέον στην 1.4 ΚΑΙ η Cache μεταφέρετε στην SD


Για όσους έχουν συσκευή Motorola
Tα Motorola δεν αναγνωρίζουν το ext2, και χρειάζεται να κάνετε κάτι ακόμα. Αυτά που θα σας πώ δουλεύουν στο Milestone, αλλα 99% θα δουλέψουν και στα υπόλοιπα motorola

*Κατέβαστε το ext2.ko

*Βάλτε το στην Κάρτα μνήμης σας.

*Κατεβάστε το Ghost Commander (Σημείωση: Στο Ghost Commander, για να ανοίξετε ένα φάκελο, πρέπει να πατήσετε πάνω στο ονομα του φακέλου, αλλιώς απλά τον επιλέγει.)

*Με το Ghost Commander  βρείτε το ext2.ko που κάνατε extract στην κάρτα μνημης, και αντιγράψτε το. Μετά (πάλι μέσα απο το Ghost Commander) πηγαίνετε στο στο /system/lib/modules/ (στην αρχική οθόνη του Ghost Commander πατήστε πάνω πάνω στα αρχεία το”.. ” Θα σας βγάλει και ειδοποίηση οτι θα δείτε αρχεία συστήματος)και κάνε το ext2.ko επικόλληση εκεί.

*Τώρα κατεβάστε τo Terminal Emulator

*Ανοίξτε το και στην μπλε οθόνη με τα μικρά σπαστικά γραμματάκια , γράψτε:

  1. su” (χωρίς τα “) Μετά θα σας ζητήσει δικαιώματα Superuser. επιλέξτε “επέτρεψε”
  2. insmod /system/lib/modules/ext2.ko” (πάλι χωρίς τα “”) προσοχη μόνο αφού μετα το insmod υπάρχει κενό

Κάντε μια επανεκκίνηση το κινητό σας και ξαναδοκιμάστε το Link2SD. Τώρα πρέπει να αναγνωρίζει το Ext2 κανονικά.
!προσοχή Τα παραπάνω έξτρα βήματα είναι ΜΟΝΟ για τους κατόχους Motorola. Αν δε δουλεύει στο δικο σας και δεν είναι Motorola καλό θα ήταν να μην το δοκιμάσετε.

Ορίστε λοιπόν εύκολα και σχετικά απλά, διαγράφετε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του κινητού σας. Ακόμα και αν έχετε 2.2 είναι μια αρκετά χρήσιμη εφαρμογή, αφού μπορείτε να μετακινήσετε εφαρμογές στην κάρτα μνήμης, που οι δημιουργοί τους δεν έχουν προσθέσει ακόμα υποστήριξη, “native” μεταφοράς.

Εδώ να ξανατονίσω οτι πρέπει το κινητό σας να είναι Rooted, και επειδή μπορεί να είναι πρακτικά ακίνδυνη η διαδικασία, ο διάολος έχει πολλά ποδάρια. Οτι κάνετε λοιπόν, το κάνετε με ευθύνη σας. Εγώ το έκανα, μου βγήκε, και σας το παρουσιάζω. Δε φέρνω καμία ευθύνη για ότι πάει στραβά.

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

223 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. Το έκανα αλλά δεν έγινε τίποτα. Όμως εμένα uninstall κάνει κανονικά. Παράξενο

    • έχεις δοκιμάσει με την νέα έκδοση 1.4? σήμερα βγήκε

  2. Γίνεται και με το Ghost Commander αλλα έιναι λίγο μπέρδεμα. Για αυτό κατέβασε το Super Manager ( https://market.android.com/details?id=gpc.myweb.h… )

    Οταν το ανοίξεις ανάμεσα στα άλλα εργαλεία έχει και ένα File Explorer.

    Ανοιξέ το και πάτα το Option Button στη συσκευή σου, και στο μενού που θα εμφανιστεί επέλεξε το Setup

    Στις ρυθμίσεις επέλεξε το "Enable ROOT Function"

    Τώρα πήγαινε και αντέγραψε το ext2.ko και κάντο επικόλληση στο /system/lib/modules. Οταν θα προσπαθήσεις να μπεις στο System θα σε ρωτήσει αν θες να είναι R/W ή read only. Γίνεται και με το Ghost Commander αλλα έιναι λίγο μπέρδεμα. Για αυτό κατέβασε το Super Manager ( https://market.android.com/details?id=gpc.myweb.h… )

    Οταν το ανοίξεις ανάμεσα στα άλλα εργαλεία έχει και ένα File Explorer.

    Ανοιξέ το και πάτα το Option Button στη συσκευή σου, και στο μενού που θα εμφανιστεί επέλεξε το Setup

    Στις ρυθμίσεις επέλεξε το "Enable ROOT Function"

    Τώρα πήγαινε και αντέγραψε το ext2.ko και κάντο επικόλληση στο /system/lib/modules.Οταν μπεις στο System θα σε ρωτήσει αν θες να μείνει read only h να γίνει Read/Write. επέλεξε το R/W και θα σε αφήσει να το κάνεις επικόλληση. Εμένα τουλάχιστον με άφησε χωρίς πρόβλημα

    • οκ, τα κατάφερα με την επικόλληση, ακολούθησα και τισ υπόλοιπες οδηγίες. τώρα όμως όταν ανοίγω το link2sd μου βγάζει root access warning, link2sd could not gain root access. If you have root access make sure you respond allow to Superuser prompt. στις επιλογές του superuser ωστόσο έχω κάνει allow στο link2sd. τι πάει στραβά?

  3. Το έκανα κι εγώ στο x8. Μόνο που έχω ένα πρόβλημα. Όταν κάνω link μια εφαρμογή κολλάει στο σημείο “creating link…”. Αν πατήσω το home button βγαίνει. Επίσης κοίταξα τη μνήμη και όντως αυξήθηκε. Έκανα reboot και ξαναεμφανίστηκαν οι εφαρμογές. Όλα μια χαρά δουλεύουν αλλά γιατί να κολλάει το πρόγραμμα και να ξεκολλάει μόνο μετά το reboot?

    • Να σου πώ την αλήθεια εμένα μου κολλάει οταν πάω να κάνω απεγκατάσταση τις εφαρμογές. Αλλα μάλλον ξέρω τι φταιει.
      Κατέβασε το BusyBox απο το market https://market.android.com/details?id=stericson.b… και ξαναδοκίμασε. Μολις ειδα το μήνυμα σου το σκέφτηκα και το έκανα και εγώ. Τώρα δε κολάει στο Uninstall αλλα μου βγάζει error οταν τελειώνει 😛 Πάντως τώρα τα κάνει uninstall. Για δοκίμασε και πες μου

  4. Έκανες επανεκκίνηση το κινητό;; Για δοκίμασε να απεγκαταστήσεις το link2sd και να το επαναεγκαταστήσεις

    • έκανα πολλά reboot τη συσκευή, έκανα uninstall kai install ξανά, πάλι reboot και μου βγάζει auto mount script error..

      • Λοιπόν βρήκα ένα ακόμα “κολπάκι”.
        Με το Super Manager πήγαινε στο system/etc και αντέγραψε το install-recovery.sh στην κάρτα μνήμης σου.
        Βάλτο στον υπολογιστή σου, άνοιξέ το με το notepad και πρόσθεσε στο τέλος του αρχείου

        insmod /system/lib/modules/ext2.ko
        mount -t ext2 /dev/block//vold/179:2 /data/sdext2

        με αυτή τη σειρά.

        Σώστο και μετά ξαναμετέφερε το νέο install-recovery.sh στο System/etc και αντικατέστησε το παλιό.

        Κάνε ένα reset και πες μου. Αν δε γίνει τίποτα πες μου κατα λέξη ποιο είναι το σφάλμα που σου βγάζει μήπως βρω κάτι ακόμα.. Καταραμένη motorola 😛

        • δε βρίσκω το install-recovery.sh πουθενά. δεν ξέρω αν έχει σχέση, αλλά όταν πάω να μπω με το super manager στο /system μου βγάζει switch system r/w if you want to modify the file in system, you have to mount system image first. please choose access mode system image r/o και δίνει επιλογές r/w, read only και do nothing….επέλεξα το r/w

        • Aggelos Pap 18/02/2011 at 15:10

          Σωστά επέλεξες read Write έπρεπε να επιλέξεις.
          Δεν υπάρχει καν το αρχείο ε; Αυτό είναι το πρόβλημα υποθέτω, αφού εκεί υπάρχει η εντολή που κάνει mount το ext2.

          Πες μου τι έκδοση λογισμικού έχεις στη συσκευή σου, και τι σφάλμα σου βγάζει ακριβώς, μήπως βρώ κάποια άκρη

        • ευχαριστώ για μία ακόμη φορά, έκδοση συστήματος version 1.14.2.mb511.retail.en.cee. έκδοση firmware 2.1 update 1 . το σφάλμα που μου βγάζει είναι auto-mount script error auto mount script cannot be created. αν εννοείς αυτά ή κάτι άλλο?

        • Aggelos Pap 18/02/2011 at 18:13

          Οχι αυτά ήθελα, ευχαριστώ. Κάτσε να πάω να Scoutάρω να δώ τι θα βρώ 😛

        • καμιά ελπίδα,ε????

        • Aggelos Pap 21/02/2011 at 02:13

          Ελειπα για Σου/κου και δεν είχα ιντερνετ. Θα ψάξω άυριο και θα σου πω

        • να σαι καλα και πάλι, ευχαριστώ και με συγχωρείς για ΟΛΟ το πρήξιμο !!!!

        • Aggelos Pap 21/02/2011 at 04:03

          Σώπα μωρέ, το έχω και εγώ απορία τώρα 😛

  5. έχω ένα motorola flipout, έκανα root τη συσκευή, ακολούθησα ΟΛΕΣ τις παραπάνω οδηγίες που είναι εξαιρετικά αναλυτικές και ευχαριστώ πολύ γι αυτό, αλλά δυστυχώς το τηλέφωνο δεν αναγνωρίζει το ext2 partition της κάρτας μνήμης. Όλα πάνε καλά μέχρι να ανοίξω το Link2SD το οποίο δε μου αναγνωρίζει το partition και ζητάει ext2 partition – συγκεκριμένα βγάζει ext2 partition not found make sure you have ext2 partition on your sd card. you cannot create link without ext2 partition. Μήπως μπορείτε να μου προτείνετε κάποια λύση?? ευχαριστώ πολύ

    • πρόσθεσα στο τέλος του οδηγού, ένα κομμάτι για τα motorola. Δοκίμασε το και πες μου αν δουλεψε 😉

      • σε ευχαριστώ πολύ και πάλι. οι πληροφορίες σου είναι πολύ λεπτομερείς και χρήσιμες. δυστυχώς δε μπορώ να κάνω αντιγραφή το ext2.ko από την sd card. το ghost commander όταν πατάω το copy, μου ζητάει directory, copy to ? και όποιον φάκελο και αν πατήσω μου βγάζει error. δοκίμασα και να το κάνω απευθείας move στο /system/lib/modules/ αλλά και πάλι error. δοκίμασα με το linda manager και κατάφερα να το κάνω copy αλλά δε μπορώ να το κάνω paste στο directory που αναφέρεις –> /system/lib/modules/, συγκεκριμένα μου βγάζει the file is for read only και δεν κάνει την επικόλληση. καμία άλλη ιδεά??ευχαριστώ πολύ και πάλι.

  6. Επρεπε να κανω μετα το MarketFix μια οποιαδηποτε εγκατασταση απο το Market. Τωρα ολα δειχνουν τελεια
    Ευχαριστω

  7. Δεν φαινονται οι εφαρμογες στο Market και ετσι δεν μπορεις να εχεις ενημερωση για νεες εκδοσεις. Αλλα μην ζηταμε πολλα 🙂

    • Ούτε με το Marketfix δε σου τις δείχνει; Δεν έχει κάποια απο αυτές που χρησιμοποιώ update ακόμα και δεν ξέρω σίγουρα. Μόλις ανοίξεις το πρόγραμμα, πάτα το option και επέλεξε το Market Fix μήπως και φτιάξει

  8. Δοκιμαστηκε σε SE X10 mini Pro με Android 2.1 rooted.
    ΤΕΛΕΙΟ…..

    • Ναι, σωστός, ξέχασα να πώ οτι εγώ το έκανα σε LG GT540 optimus με 2.1 😉

      • Reply
        Mixalis Georgiou 15/02/2011 at 14:54

        re file egw exw to idio kinhto..!mporeis na me voithiseis??dn mou ginete me tpt

        • Aggelos Pap 15/02/2011 at 15:02

          Εχεις κάνει root;;

        • Mixalis Georgiou 15/02/2011 at 15:29

          oxi file..!xthes to phra kai dn ta 3erw auta.an mporeis na me voithiseis tha sou eimai eugnomwn.

        • Aggelos Pap 15/02/2011 at 17:17

          Ωραία δες αυτό http://www.angroid.info/2011/01/13/z4root-root-%C… . Κάνε το Root(ένα click είναι) και μετά ακολούθα τον οδηγό εδώ.

          Αν έχεις κάνει ήδη τη διαδικασία με την κάρτα μνήμης, απλά τρέξε το πρόγραμμα στο κινητό σου, και με το root θα δουλέψει

1 8 9 10

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo