Οδηγός: Αποθηκευστε τις εφαρμογές στην κάρτα μνήμης σε Android μικρότερη απο 2.2

0

Αν είστε από τους άτυχους(καλή ώρα όπως εγώ) που είστε “θύματα” του Fragmentation του Android και έχετε μείνει με την 2.1 επειδή η εταιρία που έφτιαξε το κινητό σας έχει να φροντίσει τα «νεότερα» μοντέλα τότε ξέρω σίγουρα τι είναι αυτό που ζηλεύετε. Την εγκατάσταση των εφαρμογών στην κάρτα μνήμης! Ευτυχώς πλέον έχουμε λύση!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα συνολικα του android μέχρι τη 2.2 είναι ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές μόνο στην εσωτερική μνήμη της συσκευής, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι τουλάχιστον ανεπαρκης!
Με τη βοήθεια του Link2SD μπορείτε να μεταφέρετε τις εφαρμογές στην κάρτα μνήμης σας, ώστε να αδείασει η εσωτερική μνήμη της συσκευής σας.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται, αλλα δεν είναι μια σχετικά απλή και ακίνδυνη διαδικασία που θα σας σώσει πραγματικά. Ξεκινώντας λοιπόν:

Τι θα χρειαστούμε:

Ένα Android με έκδοση 1.6 και πάνω, rooted
Το MiniTool Partition Wizard Home Edition
Το Link2SD

[stextbox id=”warning” caption=”Προσοχή” collapsed=”false”] Πριν ξεκινήσετε καλό θα ήταν να κάνετε backup όλα όσα έχετε στην κάρτα σας γιατι υπάρχει πιθανότητα να χαθούν.[/stextbox]

Η κάρτα μνήμης

Για να δουλέψει το πρόγραμμα θα πρέπει να μετατρέψουμε το 10%  της κάρτας μνήμης σε partition ext2 για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει το Link2SD για να αποθηκευει τα .apk . Για να γίνει αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το MiniTool Partition Wizard.

Αφού το εγκαταστήσετε, συνδέστε την κάρτα μνήμης με ένα Card Reader στον υπολογιστή σας, ή συνδέστε το κινητό σας με USB και ενεργοποιήστε την Μαζική αποθήκευση(ρυθμίσεις->αποθήκευση σε κάρτα και τηλέφωνο)

Ανοιξτε το Minitool Partition Wizard για να αντικρύσετε αυτό

1mainprogram

Το UI του MiniTool Partition Wizard

Κάντε δεξί κλίκ στο Partition της κάρτας μνήμης σας, και επιλέξτε «Move/Resize»
Στην οθόνη που θα εμφανιστεί κάντε το partition Resize από το τέλος, ώστε το Unallocate Size να είναι το 10% του συνολικού μεγέθους.

Για 2Gb κάρτα πρέπει να είναι 200mb, 4GB 400mb και ούτο καθεξής.

2resize

Κάντε Resize το Partition

Επιλέξτε το Unallocated και πατήστε Create

3maincreate

Δημιουργία νεου Partition

Στο Παράθυρο που θα ανοίξει αφού πατήσετε οκ στην προειδοποίηση επιλέξτε Primary (!σημαντικό) στο Create As και ΕΧΤ2 στο File System. Όταν τελειώσετε πατήστε οκ

4create

Επιλογές για τη δημιουργία του Partition

Αφού τελειώσαμε με το κόψε-ράψε πατήστε Apply πάνω αριστερά στην toolbar για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που έχετε κάνει.(Θα σας βγάλει διάφορες προειδοποιήσεις, απλά πατήστε οκ και περιμένετε να τελειώσει η διαδικασία)

Η κάρτα μνήμης είναι έτοιμη. Πάμε και στο Android Τώρα.

Στη συσκευή

Εγκαταστήστε στο κινητό σας το Link2SD και ανοιξτε το.  Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής βρίσκονται όλα τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στη συσκευη σας. Πατώντας το option button  μπορείτε να φιλτράρετε της εφαρμογές για να δείτε μόνο αυτές που έχετε εγκαταστήσει εσείς, να τις ταξινομήσετε, αλλα και να δείτε το υπόλοιπο του χώρου, στην εσωτερική μνήμη, την κάρτα SD, αλλα και το partition που δημιουργήσαμε πριν.

Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε την εφαρμογή που θέλετε να μεταφέρετε  και να πατήσετε το Create Link. Το αρχείο .apk θα μεταφερθεί αυτόματα στο ext2 partition της κάρτας μνήμης και θα αδείασει τη γωνιά από την εσωτερική σας μνήμη. Πατώντας σε μια εφαρμογή μπορείτε επίσης να δείτε και τις πληροφορίες της, αλλα και να την απεγκαταστήσετε.

Αν το κινητό σας είναι 1.6 ή 2.1 τότε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επανεκκινήσετε το κινητό σας για να ξαναεμφανιστούν οι εφαρμογές που μεταφέρατε(σας βγάζει σχετικό μήνυμα και η συσκευή) Αν έχετε 2.2 η μεγαλύτερη δεν υπάρχει πρόβλημα.

Προσέξτε Επίσης:

  • Μπορείτε να επαναφέρετε μια εφαρμογή στην εσωτερική μνήμη, επιλέγωντας απλά Remove Link από το Link2SD
  • Αν απεγκαταστήσετε μια «συνδεδεμένη»εφαρμογή, τότε το apk αρχείο θα παραμείνει στην κάρτα μνήμης και θα πρέπει να το αφαιρέσετε χειροκίνητα. Αν θέλετε να το αποφύγετε, ακυρώστε το link πριν την απεγκατάσταση
  • Μετά από κάθε αναβάθμιση προγράμματος, θα πρέπει να ξαναπραγματοποιείται το Link για να αντικατασταθεί το παλιό στην κάρτα μνήμης.
  • Το Market δεν αναγνωρίζει τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στη κάρτα μνήμης. Για να συγχρονίσετε το Market με τις εφαρμογές σας , επιλέξτε το Market Fix από το menu του Link2SD
  • Αν έχετε εγκαταστήσει ήδη το App2SD θα πρέπει να το απεγκαταστήσετε, αλλιώς το πρόγραμμα δε λειτουργεί(σας ειδοποιεί με μήνυμα)
  • Δε πρέπει να μεταφέρετε τα System Apps στην κάρτα μνήμης. Και να θέλατε δε σας αφήνει το Link2SD 😛
  • Αν συνδέσετε ως μέσο μαζικής αποθήκευσης το κινητό σας, το Android κάνει Unmount το Fat partition αλλα όχι και το EXT2 οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε χωρίς πρόβλημα.
  • !ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην αφαιρέσετε ποτέ την κάρτα μνήμης την ώρα που η συσκευή σας λειτουργεί ειδικά αν έχετε μεταφέρει εφαρμογές που φαίνονται ως Widgets, ή τρέχουν συνεχώς από πίσω.
  • Το Link2SD μεταφέρει MONO το apk στην κάρτα μνήμης. Cache και Data παραμένουν στην εσωτερική μνήμη. Πλέον στην 1.4 ΚΑΙ η Cache μεταφέρετε στην SD


Για όσους έχουν συσκευή Motorola
Tα Motorola δεν αναγνωρίζουν το ext2, και χρειάζεται να κάνετε κάτι ακόμα. Αυτά που θα σας πώ δουλεύουν στο Milestone, αλλα 99% θα δουλέψουν και στα υπόλοιπα motorola

*Κατέβαστε το ext2.ko

*Βάλτε το στην Κάρτα μνήμης σας.

*Κατεβάστε το Ghost Commander (Σημείωση: Στο Ghost Commander, για να ανοίξετε ένα φάκελο, πρέπει να πατήσετε πάνω στο ονομα του φακέλου, αλλιώς απλά τον επιλέγει.)

*Με το Ghost Commander  βρείτε το ext2.ko που κάνατε extract στην κάρτα μνημης, και αντιγράψτε το. Μετά (πάλι μέσα απο το Ghost Commander) πηγαίνετε στο στο /system/lib/modules/ (στην αρχική οθόνη του Ghost Commander πατήστε πάνω πάνω στα αρχεία το”.. ” Θα σας βγάλει και ειδοποίηση οτι θα δείτε αρχεία συστήματος)και κάνε το ext2.ko επικόλληση εκεί.

*Τώρα κατεβάστε τo Terminal Emulator

*Ανοίξτε το και στην μπλε οθόνη με τα μικρά σπαστικά γραμματάκια , γράψτε:

  1. su” (χωρίς τα “) Μετά θα σας ζητήσει δικαιώματα Superuser. επιλέξτε “επέτρεψε”
  2. insmod /system/lib/modules/ext2.ko” (πάλι χωρίς τα “”) προσοχη μόνο αφού μετα το insmod υπάρχει κενό

Κάντε μια επανεκκίνηση το κινητό σας και ξαναδοκιμάστε το Link2SD. Τώρα πρέπει να αναγνωρίζει το Ext2 κανονικά.
!προσοχή Τα παραπάνω έξτρα βήματα είναι ΜΟΝΟ για τους κατόχους Motorola. Αν δε δουλεύει στο δικο σας και δεν είναι Motorola καλό θα ήταν να μην το δοκιμάσετε.

Ορίστε λοιπόν εύκολα και σχετικά απλά, διαγράφετε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του κινητού σας. Ακόμα και αν έχετε 2.2 είναι μια αρκετά χρήσιμη εφαρμογή, αφού μπορείτε να μετακινήσετε εφαρμογές στην κάρτα μνήμης, που οι δημιουργοί τους δεν έχουν προσθέσει ακόμα υποστήριξη, “native” μεταφοράς.

Εδώ να ξανατονίσω οτι πρέπει το κινητό σας να είναι Rooted, και επειδή μπορεί να είναι πρακτικά ακίνδυνη η διαδικασία, ο διάολος έχει πολλά ποδάρια. Οτι κάνετε λοιπόν, το κάνετε με ευθύνη σας. Εγώ το έκανα, μου βγήκε, και σας το παρουσιάζω. Δε φέρνω καμία ευθύνη για ότι πάει στραβά.

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

223 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ? !

    • Αν δεν γίνεται πράγματι ούτε με το Superoneclick τότε έχεις πρόβλημα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις στα forum του myphone που σχετίζονται με τα x10 mini/pro για να σου πουν με σιγουριά άνθρωποι που έχουν την συσκευή και θα έχουν δοκιμάσει σίγουρα

  2. γεια σας παιδια. Εγω με τιποτα δεν μπορω να κανω το x10 mini μου root. ουτε με το super one click ουτε με το Ζ4ROOT. τι να κανω ??

  3. γεια σας παιδια. Εγω με τιποτα δεν μπορω να κανω το x10 mini μου root. ουτε με το super one click ουτε με το Ζ4ROOT. τι να κανω ?? εχει βγει και στην οθονη οτι δεν υπαρχει πολυς διαθεσιμος χωρος……. Υπαρχει καποιος αλλος τροπος ?? Οταν παταω Root στο super one click μου βγαζει ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Καμια ιδεα ????

  4. Eimai katoxos tou motorolla flipout kai to ekana me to fat 32 kai doulevei

  5. καλησπέρα, έχω το samsung galaxy 3 με android 2.1. Όταν έκανα όλη την παραπάνω διαδικασία το link2sd δεν αναγνώριζε το partition σε ext2 και μου έβγαζε συνέχεια το mount script error.
    Πέρασα μια ολόκληρη μέρα να κάνω δοκιμές με διάφορους τρόπους και δεν κατάφερα τίποτα. Τα παράτησα και είπα να μην ξαναασχοληθώ. Την επομένη όμως θυμήθηκα κάτι που είχα διαβάσει στις οδηγίες χρήσης του τηλεφώνου (ναι ναι, διαβάζω τις οδηγίες χρήσης πριν από το οτιδήποτε, δεν ντρέπομαι να το παραδεχτώ).
    Anyway, έγραφε ότι το τηλέφωνο βλέπει κάρτες μόνο σε μορφή fat. Οπότε αφού δεν είχα τίποτα να χάσω μετέτρεψα το ext2 σε fat. Και ναι, δούλεψε!! Το link2sd κάνει create link κι όλα μια χαρά. Κι όχι μόνο αυτό, διαπίστωσα ότι οι εφαρμογές που είναι στην κάρτα βρίσκονται αποθηκευμένες στον φάκελο /data/sdext2 😀 .
    Έτσι, όποιος έχει το ίδιο πρόβλημα, ας δοκιμάσει την παραπάνω λύση 🙂 Ελπίζω να βοήθησα

    • Καλησπέρα. Ναι όντως πολλοί το έχουν καταφέρει και με ext3. To ext2 το αναφέρω γιατι αυτό προτείνει ο δημιουργός του link2sd. Πάράξενο πάντως, σε Galaxy 3 που δοκίμασα εγώ μια χαρά δούλεψε με ext2!

  6. Παιδιά το δοκίμασα, αλλά δεν μου βγάζει το /system/lib/modules για να το κάνω αντιγραφή.

    Motorola flipout έχω…

  7. ακολούθησα τον οδηγό και αποθηκεύω τις εφαρμογές μου στην sd του κινητού μου (lg gt540 rootted android 2.1) τώρα που θέλω να χρησιμοποιήσω μεγαλύτερη sd πως θα διατηρήσω τις εφαρμογές μου?

    • Ο καλύτερος τρόπος που μπορώ να σκεφτώ είναι να τα κανεις Backup με Titanium Backup, να ξαναχωρίσεις την νέα κάρτα, και να βάζεις μια μια τις εφαρμογές πίσω απο το Titanium. Θα μπορούσες σε ένα pC με Linux να κάνεις Copy τα περιεχόμενα του partition ext-2 αλλα δεν είμαι σίγουρος το κατα πόσο θα δουλεψει σωστά κάτι τέτοιο

      • Ευχαριστώ για την απάντηση!έχω τα ubuntu 11.04 στο laptop (τα έβαλα χθές ) αλλά ακόμα δεν έχω καταφέρει να συνδέσω το τηλ. καμιά ιδέα?

        • Aggelos Pap 14/06/2011 at 14:25

          Η αλήθεια είναι οτι δεν το έχω δοκιμάσει. Επέλεξε το Mount SD Card αφού σύνδεσες το κινητό; Στην οθόνη φαίνεται οτι συνδέθηκε σε USB η δε δείχνει τίποτα;. Θα μπορούσες απλά να βάλεις την κάρτα στο Card Reader του λαπτοπ

  8. Reply
    MArios MixailiDis 06/06/2011 at 17:48

    egw pou dn mporesa na kanw root to kinito m me to z4root katevasa sto pc mia efarmogi pou legetai "Super One Click"….dn xreiaxetai egatastasi….apla to trexeis k patas Root….auto einai olo…perissoteres plifories http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=… …..kai apo edw to katevazeis….. http://www.filecrop.com/super-one-click.html

  9. reeee paidia emena otan apw na bw mou leei "Could not gain root access" ti na kanw plx HELPPPPPPP!!!!!!! :'(

  10. προσπαθω να κατεβασω και εγω το superone click, Κατεβαινει κανονικα στο Pc και οταν παταω root Μου βγαζει : δεν ειναι δυνατη η ευρεση του καθορισμένου αρχείου απο το συστημα. Τι κάνω λάθος ?

  11. παω να το κανω και στο σημειο που επιλεγω το unallocated για να το κανω create μου βγαζει οτι δεν μπορει να το δημιουργησει και οτι πρεπει να διαγραψω πρωτα ολα τα partitions.Tι να κανω?

  12. παω να το κανω και στο σημειο που επιλεγω το unallocated και παταω create μου βγαζει οτι δεν μπορει να δημιουργηση new partition και πρεπει να διαγραψω πρωτα ολα τα partition.Tι να κανω?

    • οτι σου λέει! Κάνε backup την κάρτα, μετά κάντη format, και φτιάξε τα partition απ'την αρχή

  13. re su….2g exw…..pws na mn tin gemisw…..vasika exw k 2i karta 2g…..mipws mporw na xrisimopoiisw k autin..??(dld na vazw tn mia k na vgazw tn alli…..k na exoun mesa ta apps pou exw….)

  14. Κάνε ένα φορμάτ την κάρτα μνήμης με ένα card reader(ξέρω σε βάζω σε έξοδα αλλα δε γίνεται αλλιώς :P) ή με τη βοήθεια ενός άλλου κινητού, και κάνε τι διαδικασία απο την αρχή.
    Πρέπει να υπάρχουν 2 μονο partitions στην κάρτα. Το φατ32 με τα δεδομένα και το Ext2 για τη μνήμη και τα 2 primary.
    Δοκίμασε και με μια άλλη κάρτα μνήμης αν έχεις διαθέσιμη, μήπως αυτή που έχει έχει παραδώσει πνεύμα

  15. Καλησπέρα, ακολούθησα όλη την διαδικασία σε Vodafone 845 joy rooted !!! έκανα 1-2 restart το κινητό αλλά μου λέει συνέχεια "προετοιμασία κάρτας sd" μόνιμα στην οθόνη…κ οταν μπαίνω στην εφαρμογή δεν βρίσκει partition….επιπλέον δνε μπορώ πλέον να συνδέσω το κινητό με τον υπολογιστή για να κάνω format την κάρτα…
    πριν κανω την διαδικασία μέσα στην κάρτα υπηρχε
    unallocated 15,69 mb logical….(δε ξέρω αν εχει καμμια σχέση αυτό..) οπότε αυτήν την στιγμή έχω ένα unallocated 15,69 , ένα FAT32 3,28GB primary και αυτό που έφτιαξα ext2 400 mb primary…
    έχουμε καμμιά λύση !??!?!
    ευχαριστωωωωωωωωωωωωω!!!! 🙂

1 3 4 5 6 7 10

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo