[Ολες οι νέες αλλαγές απο 1η Ιουλίου] Αγορές εκτός Ε.Ε και τελωνείο: Πως θα κάνω αγορές απο Κίνα και Αγγλία; Πόσα θα πληρώσω στο τελωνείο;

11

Όσοι ασχολείστε με το άθλημα των αγορών απο Κινέζικα καταστήματα, σίγουρα θα έχετε καταλάβει οτι έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στη διαχείριση των πακέτων, που προέρχονται από τρίτες χώρες, από τα ΕΛΤΑ, με τους ελέγχους να είναι πλέον σχεδόν καθολικοί, και τις πιθανότητες να σας πιάσει η τσιμπίδα του τελωνείου να έχουν αυξηθεί εκθετικά.

Το παρόν άρθρο, δεν είναι οδηγός online αγορών. Για αυτό το ζήτημα έχω γράψει ήδη έναν εκτεταμένο οδηγό, του οποίου αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, είναι ένα κομμάτι, αλλά για να μην γίνει πολύ μεγάλο το άλλο κείμενο θα μιλήσουμε εδώ αποκλειστικά για το κομμάτι του τελωνείου.

Περιεχόμενα:


Οι αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι του 2017 στα ΕΛΤΑ.


Μέχρι το καλοκαίρι του 2017 τα πράγματα ήταν απλά. Οι παραγγελίες σας, έρχονταν με απλό ταχυδρομείο, έφταναν το Ελ.Βενιζέλος, οι άνθρωποι των ΕΛΤΑ άφηναν τα μικρά σε μέγεθος, και με μικρή δηλωμένη αξία, ελεύθερα απο έλεγχο, και τα παίρνατε χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση.

Από τη στιγμή που οι αγορές από την Κίνα έγιναν σαφώς πιο δημοφιλής τα τελευταία, χρόνια, αυτός ο “πλάγιος” δρόμος ήταν σίγουρο ότι αργά η γρήγορα θα έκλεινε.

Ήδη απο τον Νοέμβριο του 2016, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα πακέτα απο τρίτες χώρες άρχισαν να γίνονται πολύ πιο συχνοί, με τα δέματα που χρεωνόντουσαν με τελωνειακούς δασμούς να γίνονται ολο και περισσότερα όσο περνάει ο καιρός.

Fast Forward λοιπόν, στον Ιούλιο του 2017, όταν και τα ΕΛΤΑ παρουσίασαν τον νέο τιμοκατάλογο ειδικών τελών εκτελωνισμού, και δήλωσαν με κάθε επισημότητα, ότι ΚΑΘΕ πακέτο που θα εισάγεται απο χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα περνούσαν από τελωνειακό έλεγχο, μιας και τα Ελληνικά ταχυδρομεία είχαν προσλάβει πλέον αρκετούς εκτελωνιστές, για να γίνει αυτή η διαδικασία, με περισσότερους να έρχονται στο εγγύς μέλλον.

Αυτό που σε τελική ανάλυση μετράει είναι απλό: Όλα τα δέματα εκτός Ε.Ε., είτε μικρά, είτε μεγάλα, είτε (δηλωμένα) φτηνά, είτε ακριβά, σταματάνε στο τελωνείο.

Απο το Φθινόπωρο του 2017 υπάρχουν και μερικές ακόμα σημαντικές λεπτομέρειες για τις αγορές σας που θα πρέπει να προσέξετε.

Α) Ατμοποιητές

Η εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων, και υγρών συμπλήρωσης απαγορεύεται, και όσα σταματάνε στο τελωνείο ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ. Με λίγα λόγια τα ξεχνάτε. Μπορείτε να αγοράσετε ανταλλακτικά για το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο, αρκεί αν μην αποτελούν πάνω απο το 70% των συνολικών μερών του ατμοποιητή, αλλά και αυτό δεν ειναι σιγουρο οτι θα περάσει τελικά τον έλεγχο. Δεν ξέρω περισσότερα, εδώ δείχνω κινητά, να πάτε σε ειδικεύομενες σελίδες για έξτρα λεπτομέρειες 🙂

Β) Βιταμίνες/Φάρμακα/Συμπληρώματα διατροφής

Και ότι άλλο κατατάσσει σε αυτές τις κατηγορίες ο ΕΟΦ, απαιτούν μεταξύ άλλως υπεύθυνη δήλωση απο μέρους σας οτι εχουν αγοραστεί για προσωπική χρήση. Πιο συγκεκριμένα :

Για παραγγελίες μέχρι 3 τεμάχια (οτιδήποτε κι αν είναι, συμπλήρωμα, οδοντόπαστα, κ.λπ.) δεν χρειάζεται η υπεύθυνη δήλωση στον ΕΟΦ.

Πέρα απο αυτο τον αριθμό πρέπει να πάρετε έγκριση απο τον ΕΟΦ για να τα παραλάβετε. Θα χρειαστείτε:

 1. Αίτηση εκτελωνισμού: Θα σας σταλεί απο το τελωνείο
 2. Υπεύθυνη Δήλωση: Την συμπληρώνεται με τα προιόντα που αγοράσατε, και δηλώνετε οτι είναι για προσωπική χρήση
 3. Τιμολόγιο (δύο αντίγραφα): Η απόδειξη της παραγγελίας σας, με ονομα παραλήπτη, και τα προιόντα εμφανή.
  Σύνθεση προϊόντων : Απο τη σελίδα που αγοράσατε τα προιόντα (δείγμα απο iHerb)

Ολα τα παραπάνω τα παίρνετε ένα όμορφο πρωινό, και πάτε στον ΕΟΦ(η τα στελνετε μέσω φαξ) να τα καταθέσετε, για να πάρετε την άδεια εκτελωνισμού, την οποία θα στείλετε στο ΓΕΤΑ.

Αφου ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πακετάκι θα ξεκολλήσει, και θα συνεχίσει την πορεία προς το σπίτι σας.

Περισσότερα θα βρείτε εδώ

Γ)Μπαταρίες

Αν και άσχετο με τα τελωνεία, πλέον, και μέχρι νεοτέρας, ΔΕΝ αποστέλνονται μπαταρίες, μέσω της αεροπορικής οδού, λόγο ατυχήματος σε αεροπλάνο απο ασταθή μπαταρία. Οπότε ξεχνάτε τις μπαταρίες για τους ατμοποιητές και τους φακούς σας, οπως φυσικά και τα Power Banks. Ανα διαστήματα το Gearbest και το Banggood βρίσκουν τρύπες και στέλνουν για λίγο καιρό, αλλα αυτός συνήθως δε διαρκεί πολύ.

Ανάλυση χρεώσεων σε περίπτωση που το δέμα σας σταματήσει στο τελωνείο


Απο τον Ιούλιο του 2021 η ατέλεια των 22€ (όσοι δεν ξέρετε τι εστί ατέλεια θα τα διαβάσετε παρακάτω) ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ που σημαίνει ότι ακόμα και πακέτα των 1-2€ θα χρεώνονται ΦΠΑ.

Αυτό που κυρίως θα πρέπει να χωνέψουμε είναι οτι τα δέματα κάτω απο 22€ δε θα είναι πλέον ελεύθερα ΦΠΑ, αλλα θα πληρώνουν μόνο αυτό. Δηλαδή το ΦΠΑ. Τέλη εκτελωνισμού και δασμοί δε θα υπάρχουν.

Μάλιστα για να γίνει πιο εύκολο το πράγμα, γιατί όπως ξέρετε τα τελωνεία είναι ΗΔΗ ΠΙΤΑ, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δε θα γίνεται εκτελωνισμός κανονικά (ο οποίος θα έπρεπε και να χρεώνεται αν γίνεται) αλλά οι ΠΩΛΗΤΕΣ που θέλουν να πουλάνε στην Ε.Ε. θα μπαίνουν σε μια ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνουν αποστολές και θα αποδίδουν το ΦΠΑ για το σύνολο των πωλήσεων αυτών ανα διαστήματα.

Τα δέματα κατηγοριοποιούνται με βάση την αξία CIF.

CIF (Cost, insurance, and freight) είναι η συνολική αξία της συναλλαγής, δηλαδή, η αξία του αντικειμένου, τα έξοδα μεταφοράς, και τυχών έξοδα ασφάλισης.

Για τα αντικείμενα μέχρι 150€ τα ΕΛΤΑ πλέον χρησιμοποιούν την «ίδια αξία» (εσωτερική αξία), η οποία σε αντίθεση με τη CIF, αφορά μόνο το κόστος το αντικειμένου.

Με λίγα λόγια αν αγοράσετε κάτι το οποίο έχει ξεκάθαρα στις χρεώσεις, άλλη χρέωση αντικειμένου και άλλη χρέωση αποστολής, το όριο ειναι η αξία του αντικειμένου είναι ΜΟΝΟ η δικιά του. Δεν προσμετράτε σε αυτή το κόστος των μεταφορικών.

Σας το αντιγράφω και απο το taxheaven.gr που τα λένε καλύτερα απο εμένα.

Ως «ίδια αξία» (εσωτερική αξία)νοείται:
α) για εμπορεύματα εμπορικού χαρακτήρα: η τιμή των εμπορευμάτων αυτών καθαυτά όταν πωλούνται για εξαγωγή στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, μη συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μεταφοράς και ασφάλισης, εκτός εάν αυτά περιλαμβάνονται στην τιμή και δεν αναγράφονται χωριστά στο τιμολόγιο, και τυχόν άλλων φόρων και επιβαρύνσεων που μπορούν να ελεγχθούν από τις τελωνειακές αρχές από κάθε σχετικό έγγραφο·
β) για εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα: η τιμή που θα είχε καταβληθεί για τα ίδια τα εμπορεύματα εάν είχαν πωληθεί για εξαγωγή στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Πλέον έχουμε δύο κατηγορίες αντικειμένων:

 1. Πακέτα με αξία CIF μέχρι 150€
 2. Πακέτα με αξία CIF πάνω απο 150€

Για τα πρώτα υπάρχουν 2 περιπτώσεις:

 1. Είτε θα έχετε πληρώσει ήδη το ΦΠΑ στο Checkout απο το κατάστημα αγοράς, είτε
 2. Δε θα σας το χρεώσει ο πωλητής και θα συλλέξουν το ΦΠΑ τα ΕΛΤΑ (η όποια μεταφορική κούριερ το μεταφέρει)

Για προϊόντα άνω των 150€, το τελωνείο εκτός απο ΦΠΑ και τα έξοδα εκτελωνισμού σας χρεώνει έξτρα με Δασμούς οι οποίοι δεν είναι στάνταρ αφου ποικίλουν ανάλογα την κατηγορία και το κόστος του αντικειμένου.

Πίσω στην κατηγορία 0-150€ τα ΕΛΤΑ έχουν πλέον 5 υποκατηγορίες χρεώσεων, ανάλογα ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ του προϊόντος (μόνο το κόστος του δηλαδή, χωρίς τα μεταφορικά ή τυχών εξοδα ασφάλισης)

Έτσι (δώστε βάση εδώ) ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΩΣΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΗΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ:

Τα ΕΛΤΑ θα συλλέξουν το ΦΠΑ κατα την είσοδο του πακέτου στη χώρα, και θα σας σας χρεώσουν και μια αμοιβή για αυτό, ανάλογα με το κόστος του αντικειμένου σας.

 • Δέματα Ίδιας αξίας από 0 ευρώ έως και 15 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 2,50 €
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 15 ευρώ έως και 30 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 5,00 €
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 30 ευρώ έως και 50 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 7,50 €
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 50 ευρώ έως και 100 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 10,00 €
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 100 ευρώ έως και 150 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 15,00 €

 

Παραδείγματα:

 

Σε περίπτωση που το κατάστημα που αγοράζετε σας χρεώσει κανονικά το ΦΠΑ στο Checkout:

 • Πακέτο αξίας 7€ θα χρεωθεί κατα την αγορά του : 1.68€ ΦΠΑ, οπότε συνολικά θα πληρώσετε 8.68€
 • Πακέτο αξίας 35€ θα χρεωθεί κατα την αγορά του : 8.4€ ΦΠΑ οπότε συνολικά θα πληρώσετε 43.4€
 • Πακέτο αξίας 100€ θα χρεωθεί κατα την αγορά του : 24€ ΦΠΑ, οπότε συνολικά θα πληρώσετε 124€
 • Πακέτο αξίας 140€ θα χρεωθεί κατα την αγορά του:  33,6€ ΦΠΑ οπότε συνολικά θα πληρώσετε 173.6€
 • Κινητό αξίας 300€ θα χρεωθεί στο τελωνείο: 20€ έξοδα εκτελωνισμού + 72€ ΦΠΑ +ΔΑΣΜΟΙ  = οπότε θα ξεπεράσετε κατα πολύ τα 100€

Σε περίπτωση που το κατάστημα που αγοράζετε ΔΕΝ σας χρεώσει κανονικά το ΦΠΑ στο Checkout:

 • Πακέτο αξίας 7€ θα χρεωθεί στο τελωνείο : 1.68€ ΦΠΑ, συν 2.5€ Τέλη απο τα ΕΛΤΑ  οπότε συνολικά θα πληρώσετε 11.2€
 • Πακέτο αξίας 35€ θα χρεωθεί στο τελωνείο : 8.4 συν 35€ ΦΠΑ, συν 7.5€ Τέλη απο τα ΕΛΤΑ  οπότε συνολικά θα πληρώσετε 50.9€
 • Πακέτο αξίας 100€ θα χρεωθεί στο τελωνείο : 24€ ΦΠΑ και 15€ τέλη απο τα ΕΛΤΑ , οπότε συνολικά θα πληρώσετε 139€
 • Πακέτο αξίας 140€ θα χρεωθεί στο τελωνείο :  33,6€ ΦΠΑ και 15€ τέλη απο τα ΕΛΤΑ οπότε συνολικά θα πληρώσετε 188.6€
 • Κινητό αξίας 300€ θα χρεωθεί στο τελωνείο: 20€ έξοδα εκτελωνισμού + 72€ ΦΠΑ +ΔΑΣΜΟΙ  = οπότε θα ξεπεράσετε κατα πολύ τα 100€

 

Αυτές οι χρεώσεις  αφορούν τις αποστολές που υποδέχονται και εκτελωνίζουν οι συμβαλλόμενοι με τα ΕΛΤΑ εκτελωνιστές. Αν το πακέτο σας έχει σταλεί με μεταφορέα, μέλος της EMS, (δείτε ολα τα μέλη εδώ)  τότε τον εκτελωνισμό των πακέτων σας, τον αναλαμβάνουν οι εκτελωνιστές που έχουν σύμβαση με τα ΕΛΤΑ (δεν είναι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ) ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ.

Αν η μεταφορά του γίνεται μέσω ιδιωτικής Courier, όπως DHL, UPS, TNT, κτλ, τότε οι χρεώσεις αλλάζουν, αφού τα έξοδα εκτελωνισμού είναι διαφορετικά για την κάθε εταιρία, ενώ υπάρχουν και έξτρα χρεώσεις όπως τα αποθήκευτρα κ.α. Αν το πακέτο σας έρχεται με κάποια από αυτές τις εταιρίες, και θέλετε να μάθετε το κόστος εκτελωνισμού, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους τηλεφωνικά, ή να αναζητήσετε στο Google τους καταλόγους χρέωσης για τις τελωνειακές διαδικασίες, ή τον τιμοκατάλογο εκτελωνισμού της κάθε εταιρίας.

Αγορές απο Ευρώπη

Απο 1η ΙΟΥΛΙΟΥ 2021, ολα τα πακέτα που θα έρχονται στη χώρα μας απο οποιαδήποτε χώρα του Κόσμου, εκτός Ευρώπης, Η ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ, θα πρέπει να είναι χρεωμένο με τον Ελληνικό ΦΠΑ(την ώρα που μιλάμε είναι 24%).

Αν αγοράσετε κάτι από Γερμανία π.χ που έχει 19% ΦΠΑ, και κοστος 20€, στο πακέτο θα πρέπει να αφαιρεθεί το Γερμανικό ΦΠΑ, και να προστεθεί το Ελληνικό. Οπότε αντί για 20€ θα πληρώσετε 21€.

Το Amazon για παράδειγμα κάνει αυτή τη διαδικασία αρκετά χρόνια τώρα, και πλέον θα πρέπει να το κάνουν ολα τα καταστήματα, δηλαδή, να χρεώνουν το Ελληνικό ΦΠΑ στο Checkout και τα υπόλοιπα να κυλούν όπως πριν.

Αν ΔΕΝ χρεώσει Ελληνικό ΦΠΑ το κατάστημα, είναι υποχρεωμένος ο μεταφορέας να το συλλέξει, δηλαδή αυτό το 1€ παραπάνω, θα πρέπει να το πληρώσετε π.χ στην DHL που θα φέρει το δέμα σας, με την DHL όμως, να έχει δικαίωμα να χρεώσει τη διαδικασία αυτή.

Διαδικασία


Στα πακέτα κάτω των 150€ πλέον θα γίνεται ένας απλός έλεγχος για να δουν αν έχουν προπληρωθεί το ΦΠΑ (λογικά αυτοματοποιημένος έλεγχος με ειδικούς κωδικούς), και όσα έρχονται με πληρωμένο ΦΠΑ, περνάνε αέρα τον έλεγχο και πάνε παρακάτω. 

Όσα δεν έχουν πληρώσει απο πριν, λογικά θα ακολουθούν τη διαδικασία που είχαμε μέχρι τώρα:

Ας πούμε λοιπόν, ότι πήρατε κάτι από χώρα εκτός Ε.Ε. (πλέον εδώ ανήκει και η Αγγλία) και το πακέτο σας σταμάτησε τελωνείο. Τι γίνεται τώρα;

Παρακολουθώντας τον αριθμό ιχνηλάτησης του πακέτου σας (tracking Code), οταν αυτό θα φτάσει στο αεροδρόμιο, και θα ανοιχτεί απο το τελωνείο θα εμφανιστεί η ένδειξη για αποστολή αποδεικτικού αγοράς.

Ταυτόχρονα θα λάβετε και ένα Email που θα σας ζητάει την προώθηση των αποδεικτικών για τη συνέχεια του εκτελωνισμού.

<strong>Αποστολή αποδεικτικών στα ΕΛΤΑ</strong>

Αν λάβετε Email που σας ζητάει να αποστείλετε την απόδειξη αγοράς για να συνεχιστεί ο εκτελωνισμός, η στο tracking των ΕΛΤΑ εμφανιστεί το μήνυμα

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ PAYPAL ή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ή ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΓΟΡΑΣ

τότε θα πρέπει να στείλετε την απόδειξη απο το Paypal, η την αναλυτική της κάρτας σας αν πληρώσατε με χρεωστική/πιστωτική σε ένα απο τα 2 Email

 • geta@elta-net.gr
 • customs@elta-net.gr

ΜΗΝ στείλετε το invoice που σας παρέχει το κατάστημα, αν έχει αστεία, για την αξία του αντικειμένου, τιμή. Αν έχετε αγοράσει κινητό και το έχουν δηλωμένο ως “Mp3 Player με κόστος 12$”  καταλαβαίνετε ότι αυτό το αποδεικτικό είναι τόσο χρήσιμο όσο το κωλόχαρτο, αφού δεν εμφανίζεται ούτε το προϊόν, έχει ψεύτικη τιμή, και δεν έχει την παραμικρή αρίθμηση η σφραγίδα, που θα μπορούσε να θυμίζει πραγματικό τιμολόγιο. ΔΕΝ θα το δεχτούν , και θα αναγκαστείτε να στείλετε την πραγματική απόδειξη έτσι και αλλιώς. Ίσα ίσα μεγαλύτερη καθυστέρηση για εσάς θα προκαλέσετε.

Επίσης μην ξεχνάτε οτι τον να στείλετε το χαρτί του καταστήματος, με την ψεύτικη αξία, είναι απλά παράνομο, και μπορείτε να κατηγορηθείτε για ψευδή τελωνειακή δήλωση. Δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλα δε θέλετε να το ρισκάρετε για 30€.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πακέτο σας φεύγει από το τελωνείο, και προωθείται στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ που εξυπηρετεί την περιοχή σας.

Όταν με το καλό φτάσει, ο ταχυδρόμος θα σας φέρει μια ειδοποίηση παραλαβής, η οποία αναγράφει την χρεώση του τελωνείου, οπότε ξέρετε εκ των προτέρων οτι για να παραλάβετε το δέμα σας, θα χρειαστεί να πληρώσετε π.χ 57€ για τέλη εκτελωνισμού και ΦΠΑ.

Αν η χρέωση σας φαίνεται λάθος, και ανακόλουθη με τις παραπάνω χρεώσεις, μπορείτε να ζητήσετε αναδασμολόγηση, μια διαδικασία που δεν είναι τόσο απλή.

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν; έρθει το μπιλιετάκι στο ταχυδρομείο της περιοχής σας, είναι να μη δεχθείτε το πακέτο, και να συμπληρώσετε στο ταχυδρομείο της περιοχής σας μια αίτηση αναδασμολόγησης, καταθέτοντας ως αποδεικτικά στοιχεία τον αναλυτικό λογαριασμό της κάρτας σας, ή τον email επιβεβαίωσης του Paypal αν πληρώσατε μέσω αυτού.

Επειδή αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. σας προτείνω να το επιχειρήσετε, ΜΟΝΟ αν η εκτιμώμενη αξία, απέχει πολύ απο αυτή που πραγματικά πληρώσατε, αλλιώς απλά παραλάβετε το δέμα.

Επίσης πρέπει να είστε σίγουροι οτι ο υπολογισμός είναι λάθος απο πλευρά των ΕΛΤΑ, γιατί η διαδικασία έχει χρέωση, 12€ , τα οποία καταθέτετε, και σε περίπτωση που δικαιωθείτε ΚΑΙ ΜΟΝΟ σας επιστρέφονται. Αν κάνετε λάθος, πάνε και τα 12€.

Σημειώστε ξανά ότι ολη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο αν ΔΕΝ παραλάβετε το δέμα. Αν το πάρετε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Στην αίτηση αναδασμολόγησης θα πρέπει να συμπεριλάβετε και ολα τα αποδεικτικά πληρωμής που έχετε, ως δικαιολογητικά.

 

Άρνηση παραλαβής


Τι γίνεται όμως αν δεν είχατε υπολογίσει το κόστος του τελωνείου, και σας ήρθε η χρέωση κατακέφαλα; Εδώ έχετε δυο επιλογές:

Ή δεν πάτε να παραλάβετε ποτέ το δέμα σας, οπότε αυτό πάει στα αζήτητα, καταστρέφεται και εσείς χάνετε τα λεφτά που έχετε ήδη πληρώσει.

Ή στέλνετε μήνυμα στον πωλητή, εξηγώντας την κατάσταση και ζητώντας να αρνηθείτε την παραλαβή, για να γυρίσει το δέμα στον αποστολέα, και αφού αυτός το παραλάβει πίσω, να σας επιστρέψει την αξία του, αφαιρώντας συνήθως τα έξοδα αποστολής που έβαλε από την τσέπη του (αν ένα προϊόν είχε δωρεάν μεταφορά, δεν ήρθε τσάμπα, απλά δε σας τα χρέωσε ο αποστολέας).

Στην πρώτη περίπτωση δεν έχω και πολλά να σας, πώ. Στη δεύτερη έχει λίγο ζουμί η υπόθεση.

Αρχικά, και βάλτε το καλά στο μυαλό σας αυτό, ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ. Ο πωλητής δεν έχει καμιά ευθύνη ώστε να συμφωνήσει να πάρει το δέμα πίσω και να σας γυρίσει τα λεφτά. Γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμάστε οτι εδώ ζητάτε χάρη, αν το κάνετε απαιτώντας και με τουπέ, καλά να πάθετε, οταν θα μείνει το δέμα στα αζήτητα.

Αφού βγάλαμε αυτό από τη μέση, η διαδικασία είναι να επικοινωνήσετε με τον πωλητή, ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ, και μετά να πάτε στα ΕΛΤΑ με την ειδοποίηση που παραλάβατε για να δηλώσετε άρνηση παραλαβής, και το πακέτο να γυρίσει στον αποστολέα.

Αν έχετε αποφασίσει ότι δε θέλετε να δείτε καν ποιο είναι το ποσό που θα χρεωθείτε έξτρα, τότε στο Email που θα σας έρθει απο το ΓΕΤΑ για την απόδειξη Paypal η κάρτας, απλά απαντάτε ότι θέλετε το δέμα να επιστραφεί στον αποστολέα, και δεν επιθυμείτε να γίνει εκτελωνισμός.

Από εκεί τη στιγμή το δέμα παίρνει τον δρόμο προς τα πίσω (διατηρεί τον ίδιο αριθμό παρακολούθησης, οπότε μπορείτε να δείτε πότε θα επιστρέψει στον αποστολέα) και όταν αυτός το παραλάβει, σας επιστρέφει τα χρήματα σας, συνήθως αφαιρώντας το κόστος της αποστολής.

Αν έχετε πληρώσει με Paypal ΜΗΝ κάνετε το λάθος να ανοίξετε Case για να πάρετε τα λεφτά σας πίσω με το δέμα στο τελωνείο, γιατί όπως σας ξαναείπα η ευθύνη είναι δική σας, οπότε θα χάσετε το Case, και θα έχετε σπάσει και τα νεύρα του πωλητή. Είπαμε, εδώ ζητάμε χάρη.

Στο 99% των περιπτώσεων οι πωλητές είναι θετικότατοι σε αυτή τη διαδικασία, παίζει όμως να πέσετε και σε πωλητη που θα αρνηθεί να συνεργαστεί (δικαίωμά του), με τις λύσεις σας σε αυτή την περίπτωση να είναι ακόμα πιο απλές. Πληρώνετε τελωνείο, ή χάνετε και τα λεφτά που δώσατε.

Brexit , αγορές απο Αγγλία και τελωνείο


Μέρος του προβλήματος απο την έξοδο της Αγγλίας απο την Ε.Ε. είναι και η έξοδος της χώρα απο την τελωνειακή ένωση, κάτι που απο 01/01/2021 είναι πλέον ΕΠΙΣΗΜΟ.

Τι σημαίνει αυτό;

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ, ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ, το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται “τρίτη χώρα” και αντιμετωπίζεται απο τα τελωνεία της χώρας μας όπως ακριβώς, ολες οι χώρες εκτός Ε.Ε. και τελωνειακής ένωσης.

Με λίγα λόγια, αν αγοράσετε κάτι απο Αγγλία, θα χρεωθείτε με τέλη/δασμούς/έξοδα εκτελωνισμού για όλα τα πακέτα με συνολικό κόστος CIF (*δείτε παρακάτω τι εστί CIF) άνω των 150€. Είναι πλέον σαν να τα αγοράζετε απο Κίνα.

Πιο αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της ΑΑΔΕ αναφέρει τα εξής:

Ως εκ τούτου, από 1/1/2021 το ΗΒ αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με τις ακόλουθες άμεσες συνέπειες :

 1. το ΗΒ γίνεται «τρίτη χώρα» για τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 (εφεξής ΕΕ27) 
 2. δεν υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ27,
 3. απαιτούνται τελωνειακές διατυπώσεις για τη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ των δύο μερών,
 4. το ΗΒ δεν θα έχει πρόσβαση στα τελωνειακά συστήματα πληροφορικής της ΕΕ27, πλην της πρόσβασης στο NCTS ως χώρα της κοινής διαμετακόμισης.
 5. Κατά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου το ΗΒ προσχωρεί αυτόνομα στη σύμβαση περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης και ως εκ τούτου μπορεί να κάνει χρήση του καθεστώτος κοινής διαμετακόμισης και να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στο Νέο Μηχανογραφημένο Σύστημα Διαμετακόμισης (NCTS) και σε άλλα σχετικά συστήματα ως συμβαλλόμενο μέρος της εν λόγω σύμβασης.

Κατά συνέπεια, από την παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία και μετά,η διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας και τα άλλα Κ-Μ
προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίθετο, θα αντιμετωπίζεταιδιαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρεωτική πλέον τήρηση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων για εμπορεύματα με προορισμό ή προέλευση το ΗΒ.

Με λίγα λόγια, Sportsdirect, Amazon.co.uk, Ebay.co.uk, wiggle και τα υπόλοιπα καταστήματα του H.B. που προτιμούσατε, είναι πλέον ασύμφορα για αγορές άνω των 22€.

Μια μικρή λεπτομέρεια που είναι πολύ σημαντική είναι οτι σε αντίθεση με τις αγορές απο Κίνα, που οι τιμές που βλέπετε, είναι χωρίς φόρο, είναι ότι μέχρι τώρα οι τιμές στο Amazon.co.uk π.χ αναφέρονται ΜΕ τον ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΦΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ένα προϊόν κοστίζει 200€ π.χ δε σημαίνει οτι για να το πάρετε θα πρέπει να χρεωθεί 200€ + τέλη εκτελωνισμού + 24% ΦΠΑ + Δασμούς, αφού μέρος του ΦΠΑ είναι ήδη στην τιμή.

Σε αυτή την περίπτωση (το Amazon το κάνει αυτόματα) απο την τιμή, αφαιρείτε το Αγγλικό ΦΠΑ με αποφορολόγηση, και μετά προστίθετε το Ελληνικό ΦΠΑ.

Για παράδειγμα, ένα προιόν 100€ απο Κίνα θα χρεωνόταν +24€ ΦΠΑ σύνολο 39€. Αρα συνολικά θα έχετε πληρώσει 124€

Το ίδιο πακέτο απο Αγγλία, θα στοίχιζει 100/1.20 (20% ο Αγγλικός ΦΠΑ) 83.3€ στα οποία θα προσθέσετε και το ΦΠΑ των 83.3€ που είναι 20€. Άρα εδώ συνολικά θα δώσετε 83.3€ αξία αντικειμένου, συν 20€ ΦΠΑ, συνολο 108.3€.

Γενικά η ίδια διαδικασία με το ΦΠΑ ακολουθείτε για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που απο 1η Ιουλίου 2021 είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ, για αυτό και αν αγοράσετε κάτι απο Amazon.de θα παρατηρήσετε οτι στο Checkout είναι λίγο υψηλότερη η τιμή από ότι  στο καλάθι. Αυτό συμβαίνει γιατί στο τέλος αφαιρεί το ΦΠΑ της Γερμανίας, και προσθέτει αυτό της Ελλάδος.

Φυσικά σε όλες τις άλλες χώρες της E.E. η μόνη διαφορά είναι αυτή, και δεν χρεώνεστε Τέλη εκτελωνισμού και δασμούς.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν στις αγορές σας από το Ηνωμένο Βασίλειο από εδώ και στο εξής.

Οι λύσεις μέχρι τώρα


Τα μεγάλα MarketPlaces όπως το Ebay και Aliexpress αντέδρασαν άμεσα στις αλλαγές, με αποτέλεσμα στο Checkout να χρεώνουν το ΦΠΑ, οπότε οι αγορές σας απο αυτά τα δύο σε αντικείμενα με κόστος μέχρι και 150€, είναι ασφαλέστατες απο λοιπές χρεώσεις, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΧΡΕΩΣΗ ΦΠΑ ΣΤΟ CHECKOUT.

To Banggood, και αρκετά άλλα καταστήματα όπως το GShopper και το Geekbuying (απο τις Ευρωπαϊκές αποθήκες τους τα δύο τελευταία) χρησιμοποιούν DDP μεθόδους αποστολής, που σημαίνει οτι σε συνεργασία με μεταφορικές που επιλέγουν τα ίδια, στέλνουν τα πακέτα ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΥΧΩΝ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ, ΝΑ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ.

Με λίγα λόγια, το πακέτο φεύγει από την Κίνα ή τις Ευρωπαϊκές τους αποθήκες, και η τιμή που έχετε πληρώσει εσείς είναι τελική, αφού ΦΠΑ/Τελη, και ότι άλλο προκύψει στην πορεία, είναι ευθύνη του αποστολέα.

To Banggood είναι το κατάστημα με την πιο σταθερή και σίγουρη μέθοδο Priority Line

 

Το μόνο κατάστημα που προσφέρει DDP μέθοδο αποστολής προς τη χώρα μας απο Κίνα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ για την ώρα, είναι το

 • Banggood : Banggood Express (Comet Hellas) , EU Priority Line (είναι μέσω GLS) , European Railway Direct Mail(θέλει κανα δίμηνο, είναι ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ με το τρένο)

Aliexpress/Wish/Ebay/Geek

Στα Site με πολλούς πωλητές, όπως το Wish, το και φυσικά το Ebay , υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα εκτός Ε.Ε.

Στην περίπτωση του Ebay, κάθε αντικείμενο φαίνεται απο που έρχεται, οπότε δεν υπάρχει φόβος, στα άλλα 2 το 99% είναι εκτός Ε.Ε, οπότε πριν παραγγείλετε οτιδήποτε άνω των 150€ ρωτήστε πρώτα τον πωλητή για τη χώρα αποστολής.

Στα κάτω των 150€ και τα τρία αυτά ειναι ασφαλή, αφού χρεώνουν το ΦΠΑ.

To Shein.com που με ρωτάτε πολλοί, ήταν ασφαλέστατο πριν, αλλα με τα νέα δεδομένα δεν ξέρω τι θα γίνει. Δε φαίνεται να χρεώνει ΦΠΑ, θα πρέπει να περιμένουμε να δουμε.

ΦΠΑ σε αγορές απο το Aliexpress παρότι είναι απο Ευρώπη

Θα έχετε παρατηρήσει οτι στο Aliexpress, παρότι κάτι μπορεί να στέλνεται απο αποθήκη στην Ευρώπη, στο Checkout σας χρεώνει ΦΠΑ 24%.

Αυτό συμβαίνει γιατι ο πωλητής ΔΕΝ έχει Ευρωπαϊκό ΑΦΜ, οπότε ακόμα και αν στέλνει απο Γαλλία π.χ με την πώληση αυτή δε θα πληρώσει ΦΠΑ σε Ευρωπαϊκή χώρα.

Έτσι ακόμα και αν έχει αποθήκη στην Ευρώπη, αν δεν έχει ΑΦΜ Ευρωπαϊκής χώρας, πρέπει να χρεώσει το 24% ΦΠΑ (Για Ελλάδα) και να το αποδώσει, για αυτό βλέπετε τη χρέωση στο καλάθι.

Tariff Insurance

Αρκετά καταστήματα, μεταξύ των οποίων και το Banggood, έχουν Tariff Insurance, που σημαίνει ότι το πακέτο έρχεται με απλή αποστολή, πιθανότατα σταματάει στο τελωνείο, ΑΛΛΑ όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, σας επιστρέφουν μέρος των χρημάτων που έχετε δώσει για τον Εκτελωνισμό.

Εδώ θέλει πολυ προσοχή, αφου στην περίπτωση αυτή τα καταστήματα δεν καλύπτουν το συνολο των εξόδων σας στο τελωνείο. Στην περίπτωση του Banggood, οπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ για παράδειγμα αναλαμβάνει να σας επιστρέψει το 60% της αξίας του αντικειμένου!

The following fees are not included in the tariff:

Processing costs (customs handling fees, courier processing fees, administrative fees, etc.)

Αν αγοράσετε κάτι πάρα πολύ ακριβό, που το σημαντικότερο κόστος είναι το ΦΠΑ, μπορεί να σας συμφέρει, σε άλλη περίπτωση, μάλλον θα βγείτε χαμένοι.

Στο Angroid.gr θα βρείτε εκτεταμένο οδηγό για αγορές για το Banggood, ο οποίος ανανεώνεται λίγο πιο συχνά από το παρόν άρθρο.

Οδηγός αγοράς απο το Banggood.

Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις Ευρωπαϊκές αποθήκες που έχουν πλέον τα περισσότερα καταστήματα για να παραλάβετε τα δέματα σας γρήγορα, και με σχετικά μικρή οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με τις αποθήκες της Κίνας.

Αν έχετε εντοπίσει καταστήματα με παρόμοιους τρόπους αποστολής, αφήστε ένα σχόλιο για να τα προσθέσω.

Προπληρωμή Τελών : Import Fees Deposit απο Amazon και Ebay Global Shipping Program


Στην περίπτωση καταστημάτων όπως το Amazon, με το Import Fee Deposit ή του Global Shipping Program του Ebay, θα δείτε οτι στο Checkout σας ζητάει ένα ποσό για τα έξοδα εκτελωνισμού του πακέτου.

Τόσο στο Amazon, όσο και στο eBay(αν ο πωλητής χρησιμοποιεί το Global Shipping Program) προεισπράτουν τα έξοδα εκτελωνισμού, και μετά χρησιμοποιούν εκτελωνιστές που έχουν σύμβαση μαζί τους για να ολοκληρώσουν τον εκτελωνισμό στη χώρα μας.

ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ CHECKOUT ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΟ. Αν σας ζητήσουν import Fees δηλαδή 60€, θα τα πληρώσετε και μετά το πακέτο θα έρθει εκτελωνισμένο και έτοιμο στη διεύθυνση σας. Δε θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα άλλο, ούτε να πληρώσετε κάτι έξτρα.

Pro Tip για Amazon.com: Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι από Amazon.com, από όπου το τελωνείο είναι αναπόφευκτο, βάλτε στο καλάθι ένα δεύτερο αντικείμενο πολύ φτηνό, όπως ένα USB Stick, που κατεβάζει την τιμή του εκτελωνισμού ΑΡΚΕΤΑ!

Εδώ βλέπετε τα έξοδα εκτελωνισμού του Laptop σκέτου

Και εδώ αν του προσθέσετε στο καλάθι ένα παπαράκι των 70 λεπτών!

Ολοκληρώνοντας, και συχνές ερωτήσεις:


Αν το κόστος του αντικειμένου σας είναι μικρό για να δικαιολογήσει τον παραπάνω τρόπο αποστολής, τότε η μοναδική εναλλακτική που σας μένει είναι να το βρείτε σε μια απο τις Ευρωπαϊκές αποθήκες των καταστημάτων, οι οποίες δυστυχώς παραμένουν με ελάχιστο στοκ, που περιλαμβάνει κυρίως κινητά τηλέφωνα.

Επίσης μια καλή λύση είναι να μαζεύετε πολλά φτηνοπραγματα μαζί, και να τα βάζετε ολα μαζί σε ένα πακέτο, χρησιμοποιώντας την EU Express, για όσο τουλάχιστον είναι διαθέσιμος και αυτός ο τρόπος παραλαβής.

Για να προλάβω ορισμένες απορίες σας για το τέλος.

 • Ε: Δηλαδή αυτό το αντικείμενο των 10€ που θέλω παθιασμένα, θα περάσει τελωνείο;
 • Α: Ολα τα πακέτα που έρχονται απο τρίτες χώρες(εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης) περνάνε τελωνείο. ΜΟΝΟ οσα έχουν αξία άνω των 150€ χρεώνονται με τέλη και δασμούς. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να έχουν χρεωθεί το Ελληνικό ΦΠΑ κατα την αγορά τους, ή θα χρεωθούν το ΦΠΑ κατά την είσοδο τους στη χώρα.
 • Ε:Έχω αγοράσει κάτι που κοστίζει 30€ απο Κίνα. Θα περάσει τελωνείο;
 • Α: Όχι, αλλα αν δεν έχεις πληρώσει το ΦΠΑ στο Checkout, θα στο ζητήσει η μεταφορική εδώ, μαζί με την αμοιβή της.
 • Ε: Εχω σκεφτεί ένα κόλπο να πλαστογραφήσω την απόδειξη του Paypal για να μην πληρώσω τελωνείο λες να πιάσει;
 • Α: Έχω σκεφτεί ένα κόλπο να κάνω εμπόριο όπλων. Εσυ λες να πιάσει;
 • Ε: Είπα στον πωλητή να γράφει  οτι είναι δώρο (Gift) για να γλιτώσω το τελωνείο
 • Α: Αυτό το κόλπο είναι τόσο παλιό που το έκανε ο Πίνκι και ο μπρέιν. ΔΕΝ υπάρχει ο όρος “Δώρο” στο τελωνειακό σύστημα. Και ένα τάπερ με κεφτεδάκια αν στείλετε απο Αγγλία – Ελλάδα, αν ο τελωνειακός υπάλληλος θεωρήσει ότι κοστίζουν πάνω απο 45€(το όριο για μη εμπορικές συναλλαγές) θα σας ζητήσει απόδειξη, και θα τα εκτελωνίσει. Ναι, τα κεφτεδάκια.
 • Ε: Το Wish/Aliexpress/Geek/Ebay είναι ασφαλή;
 • Α: Όχι. Από εκεί αγοράζετε ΜΟΝΟ αντικείμενα κάτω των 150€ , η ΜΟΝΟ από πωλητές που στέλνουν απο Ε.Ε. Ebay και Aliexpress έχουν αρχίσει ήδη να χρεώνουν το ΦΠΑ στο Checkout, οπότε τα δίνετε εκει, και μετά έρχονται ελεύθερα τα πακέτα.
 • Ε:Αγόρασα κάτι απο Ebay, και έρχεται από Γερμανία/Ιταλία/αλληευρωπαικήχώρα . Θα πληρώσω τελωνείο;
 • Α: Αν ο πωλητής ΔΕΝ έχει χρεώσει το Ελληνικό ΦΠΑ κατα το Checkout θα χρειαστεί να πληρώσετε τη διαφορά του ΦΠΑ με την χώρα προορισμού. Τα Ebay/Aliexpress, χρεώνουν κανονικά το Τελικό ΦΠΑ και απο τους Ευρωπαικούς προορισμούς, οπότε το ποσό που πληρώνετε στο Checkout είναι το τελικό.
 • Ε: Γιατι το Aliexpress μου χρέωσε ΦΠΑ ενώ ψωνίζω απο πωλητή που στέλνει απο Ευρώπη;
 • Α: Για να μπορεί να στείλει “ενδοκοινοτικά” πακέτο ο πωλητής, θα πρέπει να έχει ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΑΦΜ. Αν δεν έχει, από οπου και αν στέλνει τα προϊόντα, θα πρέπει να πληρώσει το ΦΠΑ μέσω IOSS για να έρθει το πακέτο ελεύθερο.
 • E: Αγόρασα κάτι από Αγγλία. Την πάτησα; Η Αγγλία δεν είναι στην Ευρώπη
 • Α: Ναι. Πλέον την πάτησες.
 • E: Το πακέτο μου έχει φτάσει στην Ελλάδα και ειναι σε αναμονή για “παρουσία σε Τελωνείο “. Θα πληρώσω τέλη;
 • Α: ΑΝ το αντικείμενο έχει αξία πάνω απο 150€  τότε ναι θα πληρώσετε. Σε άλλη περίπτωση απλά θα περάσει τον έλεγχο για να δουν αν έχει χρεωθεί το ΦΠΑ απο τον πωλητή. ΑΝ όχι θα σας το χρεώσει η μεταφορική.
 • Ε:Μου υπόσχεσαι οτι αν επιλέξω τριγωνική “DDP” αποστολή δε θα χρεωθώ τελωνείο;
 • Α:Μόνο αν μου υποσχεθείς οτι η ΑΕΚάρα θα πάρει Champions League. Μέχρι τώρα πάντως δεν σταματάνε.
 • Ε:Ήρθε ένα πακέτο μου μου κόστιζε 35€ και μου το έχουν χρεώσει αλλα τόσα και δεν το θέλω. Να κάνω ticket στο Paypal να πάρω τα λεφτάκια μου πίσω;
 • Α:Εμμ όχι, και μην κάνετε τέτοια, γιατι θα μας κόψουν και οι Κινέζοι. Το οτι το πακέτο έχει βρεθεί τελωνείο δεν είναι ευθύνη του πωλητή. Το Paypal δεν πρόκειται να σας δικαιώσει ούτως ή άλλως. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον πωλητή, και να βρείτε μια μέση λύση, την οποία ΑΝ ΘΕΛΕΙ θα σας δώσει. Μην τσαμπουκαλευτείτε κιολας.
 • Ε:To αντικείμενο το αγόρασα 30€ και μου το έχουν κοστολογήσει 180. Τι να κάνω;
 • Α:Αίτηση στα ΕΛΤΑ για επανεκτίμηση των δασμών με την πραγματική αξία. Θα ζητηθεί αποδεικτικό πληρωμής.
 • Ε:Πλήρωσα Global Shipping απο Ebay / Import Fees deposit στο Amazon. Θα πληρώσω κάτι έξτρα στο τελωνείο; Μου φαίνονται λίγα.
 • Α: Όχι, αυτό το ποσό που δώσατε στο Global Shipping/Import Fees είναι ΤΕΛΙΚΟ, και αφορά την παράδοση του αντικειμένου μέχρι την πόρτα σας. Δε θα σας ζητήσουν ούτε δίφραγκο έξτρα.
 • Ε: Μπορείς να με βοηθήσεις να εκτελωνίσω ένα ……
 • Α: ΟΧΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ. Είμαι Γεωπόνος, δεν έχω καμία σχέση με τα τελωνεία, δεν έχω γνωριμίες, δεν είμαι στα κόλπα, δεν φέρνω λαθραία πλοία απο την Κίνα. Λυπάμαι. Αν είναι για προσωπική χρήση, θα βρείτε απαντήσεις παραπάνω, αν είναι για επαγγελματική, θα χρειαστείτε εκτελωνιστή.

Ό,τι ερωτήσεις, ή προσθήκες επι του θέματος είναι παραπάνω απο καλοδεχούμενες, είτε στα σχόλια απο κάτω, είτε στο contact@angroid.gr

Tags:

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

1.975 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
 1. Kαλησπέρα

  Θέλω να αγοράσω από κίνα (aliexpress) ενα σετ Harness Pads που κοστιζει ~7 ευρώ (στο checkout βλέπω VAT included). Θα πληρωσω κατι άλλο τελωνείο?

 2. καλήμερα σας..
  ήθελα την γνώμη σας..
  παρήγγειλα από αγγλια ένα ύφασμα (ανεξάρτητο e-shop) (ως ολίγον άσχετος που είμαι ) και έφθασε εχθές με UPS ( σημειωτέων ο αποστολέας επέλεξε την courrier ) όπου με ενημέρωσαν ότι πρέπει να επικοινωνήσω μαζί τούς για επιβεβαίωση στοιχείων και εκτελωνισμό.
  Δυστυχώς έκανε το 1ο λάθος ο αγγλος και εγώ επίσης που δεν κατάλαβα .. και πλήρωσα 95 λίρες που περιέχουν τον αγγλικό ΦΠΑ + 40 λίρες μεταφορικά = 135 λίρες.
  το δεύτερο λάθος είναι ότι στο συνοδευτικό του δέματος έγραφε 135 λίρες + 20 μεταφορικά. και τα δυο παραπάνω λάθη υπερβαίνουν τα 150€
  και ερωτώ αν μου στείλει καινούργιο τιμολόγιο με 77 +33 =113 λίρες ( η 97 € ) που είναι κανονικά χωρίς τον αγγλικό ΦΠΑ , θα την γλιτώσω πληρώνοντας μόνο το ελληνικό ΦΠΑ η ακόμα περισσότερο θα γλιτώσω αν εκτελωνίσω μόνος μου πηγαίνοντας στο Ελ.Βελ ??
  επιπλέον ζήτησα από τον πωλητή να μου επιστρέψει το αγγλικό ΦΠΑ 23 λίρες περίπου και ίδωμεν…
  Ευχαριστώ!!

  • Για να πλήρωνες μόνο τη διαφορά στο ΦΠΑ (αφού έχεις πληρώσει ηδη το Αγγλικό) θα έπρεπε ο πωλητής να είναι εγγεγραμμένος στο IOSS και να στέλνει τα πακέτα του με τον “σωστό” τρόπο μέσω IOSS. Επειδή λογικά δεν είναι, το συνολικό ποσό που πλήρωσες εσύ, είναι η καθαρή αξία για το τελωνείο, στην οποία ρίχνουν καπάκι το 24% του ΦΠΑ συν όποια επιβάρυνση απο τη μεταφορική.

   Τα μεταφορικά αν θυμάμαι καλά δε μετράνε στο όριο της αξίας των 150€ , οπότε δεν θα αλλάξει τίποτα με την κατηγορία του πακέτου, με χαμηλότερο τιμολόγιο. Θα γλιτώσεις βέβαια κομμάτι του ΦΠΑ, γιατί άλλο το 24% του 135 άλλο του 110, αλλα η διαφορά είναι μικρή.

   Το πακέτο σου το εκτελωνίζει η UPS, οπότε θα πρέπει να μιλήσεις με αυτούς για τη διαδικασία του να το εκτελωνίσεις μόνος σου, σου λέω απο τώρα όμως οτι είναι ΠΟΛΥΩΡΗ διαδικασία, και στην τελική δε θα γλιτώσεις και πολλά. Αν βαριέσαι και θες να πας εκει να ξεσκάσεις, να μανουριάσεις και με κανέναν πήγαινε, αλλα δε θα στο πρότεινα ούτε για πλάκα.

   Πάρ’τους ένα τηλέφωνο, μπορεί να έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες, αλλα πολύ αμφιβάλλω.

   • Σε ευχαριστώ !!! για τις πληροφορίες ,
    H μυστήρια κυρία από την UPS θέλει ένα σωρό αποδεικτικά..και κυρίως την απόδειξη πληρωμής ( η οποία είναι λάθος όπως είπα πριν).
    Ο αγγλος υποσχέθηκε ότι θα στείλει νέο τιμολόγιο και πιστωτικό το επιπλέον που πλήρωσα..
    μόλις ολοκληρώσω την διαδικασία θα ενημερώσω ..έτσι για την ιστορία.. 🙂

    • Επανήλθα για να σας ενημερώσω έτσι για την ιστορία ,.. και προς αποφυγή αγορών από την Αγγλία εάν πραγματικά κάτι δεν σας ενδιαφέρει πολύ η δεν το ψάξετε περισσότερο μεσώ κάποιας μεγάλης πλατφόρμας.
     Τελικά άφησα την UPS να το κάνει, μια και δεν είχα όρεξη να μανουριασω , ( γιατί είμαι και σε ευαίσθητη ηλικία..) κάτι που θα ήταν σχεδόν βέβαιο, μετά από όλη την επικοινωνία με την UPS ( 17 emails).. άλλα σκέφτηκα επίσης ( όπως είπε και ο AGGELOS PAP) τις βενζίνες , διόδια , χαμένος χρόνος , όντως η διάφορα θα ήταν σχετικά μικρή εάν προσπαθούσα να κάνω τον εκτελωνισμό μονός μου…
     θα αναφέρω στρογγυλόποιημένα ποσά..
     η παραγγελία ήταν τελικά 92 £ => 107 € αξία CIF (προϊόν+ courrier )
     στην διασάφηση τελωνίου προκείμενου να βγει ο φόρος πρόσθεσαν άλλα 14 € ( κωδικός 800 χωρίς άλλη εξήγηση) = 107 + 14 =121€ νέα άξια CIF ,
     και επί αυτού υπολογίστηκε ο ΦΠΑ 24% = 29€
     Ο εκτελωνιστής της UPS = 53€ ( ισχύει για άξιες CIF έως >για μια αγορά 115 € (μαζί με ΦΠΑ αν γινόταν στην Ελλάδα ) κόστισε 212€ από Αγγλία (διαφορά 97€)
     Όπως έλεγε ο παππούς μου , εάν δεν πληρώσεις δεν μαθαίνεις…!!
     Τι τις ήθελα τέτοιες διαδικτυακές αγορές ?? !!
     Τα συμπεράσματα δικά σας..

 3. Reply
  Μιχάλης Π. 09/01/2024 at 13:27

  Καλησπέρα και καλή χρονιά.
  Έχω παραγγείλει δέμα από Αμερική αλλά το στέλνουν με DHL. Το παραδίδουν μετά στα ελτα και τα γετα εκτελωνίζουν ή θα το κάνει η DHL? Αν το κάνει η DHL χρεώνουν πολύ περισσότερο από τα γετα? Συνήθως οταν παιρνω από Αμερική το στέλνουν με USPS και εδω περναει στα Ελτα, όπου η χρέωση είναι μικρή για τον εκτελωνισμό.
  Ευχαριστώ

  • Τα πακέτα της DHL στην Ελλάδα, τα εκτελωνίζει η ίδια, και λογικά ναι θα σε χρεώσουν αρκετά παραπάνω σε σχέση με τα ΕΛΤΑ. Αν τους πάρεις τηλεφωνάκι μπορεί και να σου δώσουν ένα εύρος τιμής για το τι σε περιμένει.

   Η USPS είναι μέλος της EMS, για αυτό αναλαμβάνουν τον εκτελωνισμό τα ΕΛΤΑ. Στην DHL έχουν δικούς του εκτελωνιστές και τιμοκαταλόγους.

 4. Γεια σας ,

  Θέλω να παραγγείλω ένα Photo mirror από ΚΙΝΑ ,από ALIBABA. Κόστος αντικειμένου 1700€ και μεταφορικά 600€.Θα έρθει στη πόρτα μου με DHL σε 7 ημέρες ,αεροπορικώς. Εγώ θα χρεωθώ ΦΠΑ, τελωνείο και αμοιβή εκτελωνιστή. Πόσο είναι το κόστος του τελωνείου στο περίπου? θα χρεωθώ κάτι άλλο?

  • Πρέπει να μιλήσεις με DHL για να έχει δείγμα πιθανού κόστους Πόπη, η DHL δεν έχει ξεκάθαρες χρεώσεις δημοσιευμένες, . Υπολογίζεις ΣΙΓΟΥΡΑ το 24% έξτρα στο ΦΠΑ, και ανεβαίνεις. Πάρε ένα τηλέφωνο, πιθανότατα θα σου πουν τι σε περιμένει στο περίπου.

 5. Καλησπέρα, τι γίνεται με αγορά μεταχειρισμένου αντικειμένου?
  ρολόι που καινούριο έχει 1200€, το δίνει ένας στο Ebay μεταχειρισμένο 600€
  είναι σε καλή κατάσταση αλλά φαίνεται οτι όντως είναι μεταχειρισμένο
  είναι από Ιαπωνία και δυστυχώς δεν χρησιμοποιεί Global Shipping Program
  στο τελωνείο θα χρεώσουν ΦΠΑ σαν να ήταν καινούριο
  ή στη τιμή των 600€ που είναι η πραγματική τιμή πώλησης από αυτόν σε μένα?
  ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 6. Γραφει “Shipping methods:Amazon/DHL/UPS/FEDEX”. Τωρα με ποιο απο τα 4 δεν ξέρω (πρεπει να τους ρωτησω). Σ ευχαριστω παντως!

 7. Γεια! Θέλω να φέρω αυτό από Κίνα (https://www.vgatemall.com/products-detail/i-9/). Κοστιζει $ 27. Αν τυχόν πληρώσω κάτι αυτό θα είναι το 24% της τιμής του? Δλδ + 6.5 ευρώ? Ή υπάρχει και κάποια εξτρά χρέωση?

  • Αν δεν χρεώνει το ΦΠΑ στο καλάθι, θα πληρώσεις στο τελωνείο εδώ το 24% του ΦΠΑ, συν κάτι ψιλά που θα πάρουν τα ΕΛΤΑ για τη διαδικασία. Αυτό αν έρθει με USPS. Αν το στέλνουν με καμια Fedex/UPS/ΤΝΤ τότε θα είναι μεγαλύτερο το κόστος, σε σημείο που μάλλον δε σε συμφέρει να το πάρεις.

 8. Άγγελε τελικά φοβήθηκα από την εκτίμηση σου κ δεν αγόρασα το εφέ.

  Σκέφτηκα όμως το εξής, όπως είπα κ νωρίτερα, το εφέ είναι μεταχειρισμένο. Αν δηλώσει ο πωλητής ότι ο μηχάνημα πουλήθηκε στα 10ευρω, τότε τι θα πρέπει να πληρώσω; Να υπενθυμίσω η αγορά θα γίνει μέσω ebay.

 9. Καλημέρες !!

 10. Σόρρυ, απο Ιαπωνία θα το στειλει. Όχι δεν αναφερει τιποτα για global shipping program. Έχει μόνο free standard international shipping και expedited international shipping. Επίσης αναφερει τα εξης:

  Economy shipping.

  The shipping company is selected by us as the quickest and safest method among FedEx, DHL, or Japan Post.

  About Remote Areas:
  If you live in some areas that are designated as remote areas, additional charges will apply.
  If this is the case, please understand that we will contact you after your purchase.
  The areas designated as remote areas are based on the rules set by each courier company, so if you are concerned, please contact us before purchasing.
  If you are concerned, please contact us first and we will check it for you.

  • Την έχεις κάτσει τη βάρκα. ΑΝ στείλει με Japan Post, θα πληρώσεις μόνο το ΦΠΑ, συν “τον κόπο” των ΕΛΤΑ για τον εκτελωνισμό, ήτοι, περίπου 30€

   Αν έρθει η FedEx ή DHL, θα σε ψιλογδάρουν.

   Γενικά η πιθανότητα να χρεωθεί απο το τελωνείο κάτι απο Ιαπωνία είναι σχεδόν 99.5% πλέον, οπότε δυσκολα θα τη γλιτώσεις.

   Αν βρείς κάποιον πωλητή να χρησιμοποιεί το Global Shipping Program, τότε θα τα σκάσεις στο Checkout για το ΦΠΑ, και μετά θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Τώρα μπορεί να μπερδέψει το πράγμα, ειδικά με κούριερ τύπου FedEx.

 11. Γεια σου άγγελε,

  θελω να αγορασω μεσω ebay απο ιδιωτη ενα μεταχειρησμενο εφε (μουσικος εξοπλισμος) το οποιο εχει σχεοδν 120€.
  Θα πληωρωσω τελωνειο;;; Και αν ναι…. πόσο;;;

  • Καλησπέρα! Από ποια χώρα στέλνει ο πωλητής; Αναφέρει αν χρησιμοποιεί ebay global shipping program;

 12. Reply
  λαμπρινη 06/04/2023 at 16:25

  Αγορασα απο Aliexpress προιον 2,97 ευρω με Vat 0,57 ευρω πληρωμενο. Περασε ομως απο τελωνειο εδω με χρεωση 2,72 ευρω. Στο φακελο υπαρχει το Ioss. Γιατι ξαναχρεωθηκα? Τι πρεπει να κανω?

  • Καλησπέρα Λαμπρινή, Άνοιξε Case στο Aliepxress. Προφανώς ο πωλητής έχει κάνει κάτι λάθος.

 13. Γεια χαρά!

  Ένας φίλος μου μου έστειλε, μια χρησιμοποιημένη ηλεκτρονική κασέτα για ένα retro παιχνίδι που έχω, από Αμερική ως δώρο. Φαίνεται δηλαδή, ότι είναι χρησιμοποιημένη η κασέτα και δεν είναι καινούργια. Δήλωσε ότι η αξία της είναι 20$ και μεταφορικά με usps 53$. Πόσο τελωνείο θα πληρώσω;

 14. Reply
  Αλεξάνδρα 24/10/2022 at 08:11

  Καλημέρα! Ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζεις τι ισχύει για αγορά κατευθείαν από Νότια Κορέα συνολικής αξίας 80€, με δωρεάν μεταφορικά, όχι συσκευές αλλά αναλώσιμα προϊόντα. Θα περάσει τελωνείο…κι αν ναι η χρέωση γίνεται με ποσοστό επι του συνολικού ποσού η με προεκτίμηση αγαθών ή μπορεί και να μην πληρώσω καθόλου? Δεν με χρεώνει τίποτα επιπλέον το online shop παρά μονάχα την αξία των προϊόντων, ούτε καν αποστολή γιατί είναι δωρεάν.

 15. Ζητάνε πάντα απόδειξη για τον εκτελωνισμό;

1 2 3 48

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo