[Ολες οι νέες αλλαγές απο 1η Ιουλίου] Αγορές εκτός Ε.Ε και τελωνείο: Πως θα κάνω αγορές απο Κίνα και Αγγλία; Πόσα θα πληρώσω στο τελωνείο;

11
geekbuying aniverssary sale banner

Όσοι ασχολείστε με το άθλημα των αγορών απο Κινέζικα καταστήματα, σίγουρα θα έχετε καταλάβει οτι έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στη διαχείριση των πακέτων, που προέρχονται από τρίτες χώρες, από τα ΕΛΤΑ, με τους ελέγχους να είναι πλέον σχεδόν καθολικοί, και τις πιθανότητες να σας πιάσει η τσιμπίδα του τελωνείου να έχουν αυξηθεί εκθετικά.

Το παρόν άρθρο, δεν είναι οδηγός online αγορών. Για αυτό το ζήτημα έχω γράψει ήδη έναν εκτεταμένο οδηγό, του οποίου αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, είναι ένα κομμάτι, αλλά για να μην γίνει πολύ μεγάλο το άλλο κείμενο θα μιλήσουμε εδώ αποκλειστικά για το κομμάτι του τελωνείου.

Περιεχόμενα:


Οι αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι του 2017 στα ΕΛΤΑ.


Μέχρι το καλοκαίρι του 2017 τα πράγματα ήταν απλά. Οι παραγγελίες σας, έρχονταν με απλό ταχυδρομείο, έφταναν το Ελ.Βενιζέλος, οι άνθρωποι των ΕΛΤΑ άφηναν τα μικρά σε μέγεθος, και με μικρή δηλωμένη αξία, ελεύθερα απο έλεγχο, και τα παίρνατε χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση.

Από τη στιγμή που οι αγορές από την Κίνα έγιναν σαφώς πιο δημοφιλής τα τελευταία, χρόνια, αυτός ο “πλάγιος” δρόμος ήταν σίγουρο ότι αργά η γρήγορα θα έκλεινε.

Ήδη απο τον Νοέμβριο του 2016, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα πακέτα απο τρίτες χώρες άρχισαν να γίνονται πολύ πιο συχνοί, με τα δέματα που χρεωνόντουσαν με τελωνειακούς δασμούς να γίνονται ολο και περισσότερα όσο περνάει ο καιρός.

Fast Forward λοιπόν, στον Ιούλιο του 2017, όταν και τα ΕΛΤΑ παρουσίασαν τον νέο τιμοκατάλογο ειδικών τελών εκτελωνισμού, και δήλωσαν με κάθε επισημότητα, ότι ΚΑΘΕ πακέτο που θα εισάγεται απο χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα περνούσαν από τελωνειακό έλεγχο, μιας και τα Ελληνικά ταχυδρομεία είχαν προσλάβει πλέον αρκετούς εκτελωνιστές, για να γίνει αυτή η διαδικασία, με περισσότερους να έρχονται στο εγγύς μέλλον.

Αυτό που σε τελική ανάλυση μετράει είναι απλό: Όλα τα δέματα εκτός Ε.Ε., είτε μικρά, είτε μεγάλα, είτε (δηλωμένα) φτηνά, είτε ακριβά, σταματάνε στο τελωνείο.

Απο το Φθινόπωρο του 2017 υπάρχουν και μερικές ακόμα σημαντικές λεπτομέρειες για τις αγορές σας που θα πρέπει να προσέξετε.

Α) Ατμοποιητές

Η εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων, και υγρών συμπλήρωσης απαγορεύεται, και όσα σταματάνε στο τελωνείο ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ. Με λίγα λόγια τα ξεχνάτε. Μπορείτε να αγοράσετε ανταλλακτικά για το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο, αρκεί αν μην αποτελούν πάνω απο το 70% των συνολικών μερών του ατμοποιητή, αλλά και αυτό δεν ειναι σιγουρο οτι θα περάσει τελικά τον έλεγχο. Δεν ξέρω περισσότερα, εδώ δείχνω κινητά, να πάτε σε ειδικεύομενες σελίδες για έξτρα λεπτομέρειες 🙂

Β) Βιταμίνες/Φάρμακα/Συμπληρώματα διατροφής

Και ότι άλλο κατατάσσει σε αυτές τις κατηγορίες ο ΕΟΦ, απαιτούν μεταξύ άλλως υπεύθυνη δήλωση απο μέρους σας οτι εχουν αγοραστεί για προσωπική χρήση. Πιο συγκεκριμένα :

Για παραγγελίες μέχρι 3 τεμάχια (οτιδήποτε κι αν είναι, συμπλήρωμα, οδοντόπαστα, κ.λπ.) δεν χρειάζεται η υπεύθυνη δήλωση στον ΕΟΦ.

Πέρα απο αυτο τον αριθμό πρέπει να πάρετε έγκριση απο τον ΕΟΦ για να τα παραλάβετε. Θα χρειαστείτε:

 1. Αίτηση εκτελωνισμού: Θα σας σταλεί απο το τελωνείο
 2. Υπεύθυνη Δήλωση: Την συμπληρώνεται με τα προιόντα που αγοράσατε, και δηλώνετε οτι είναι για προσωπική χρήση
 3. Τιμολόγιο (δύο αντίγραφα): Η απόδειξη της παραγγελίας σας, με ονομα παραλήπτη, και τα προιόντα εμφανή.
  Σύνθεση προϊόντων : Απο τη σελίδα που αγοράσατε τα προιόντα (δείγμα απο iHerb)

Ολα τα παραπάνω τα παίρνετε ένα όμορφο πρωινό, και πάτε στον ΕΟΦ(η τα στελνετε μέσω φαξ) να τα καταθέσετε, για να πάρετε την άδεια εκτελωνισμού, την οποία θα στείλετε στο ΓΕΤΑ.

Αφου ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πακετάκι θα ξεκολλήσει, και θα συνεχίσει την πορεία προς το σπίτι σας.

Περισσότερα θα βρείτε εδώ

Γ)Μπαταρίες

Αν και άσχετο με τα τελωνεία, πλέον, και μέχρι νεοτέρας, ΔΕΝ αποστέλνονται μπαταρίες, μέσω της αεροπορικής οδού, λόγο ατυχήματος σε αεροπλάνο απο ασταθή μπαταρία. Οπότε ξεχνάτε τις μπαταρίες για τους ατμοποιητές και τους φακούς σας, οπως φυσικά και τα Power Banks. Ανα διαστήματα το Gearbest και το Banggood βρίσκουν τρύπες και στέλνουν για λίγο καιρό, αλλα αυτός συνήθως δε διαρκεί πολύ.

Ανάλυση χρεώσεων σε περίπτωση που το δέμα σας σταματήσει στο τελωνείο


Απο τον Ιούλιο του 2021 η ατέλεια των 22€ (όσοι δεν ξέρετε τι εστί ατέλεια θα τα διαβάσετε παρακάτω) ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ που σημαίνει ότι ακόμα και πακέτα των 1-2€ θα χρεώνονται ΦΠΑ.

Αυτό που κυρίως θα πρέπει να χωνέψουμε είναι οτι τα δέματα κάτω απο 22€ δε θα είναι πλέον ελεύθερα ΦΠΑ, αλλα θα πληρώνουν μόνο αυτό. Δηλαδή το ΦΠΑ. Τέλη εκτελωνισμού και δασμοί δε θα υπάρχουν.

Μάλιστα για να γίνει πιο εύκολο το πράγμα, γιατί όπως ξέρετε τα τελωνεία είναι ΗΔΗ ΠΙΤΑ, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δε θα γίνεται εκτελωνισμός κανονικά (ο οποίος θα έπρεπε και να χρεώνεται αν γίνεται) αλλά οι ΠΩΛΗΤΕΣ που θέλουν να πουλάνε στην Ε.Ε. θα μπαίνουν σε μια ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνουν αποστολές και θα αποδίδουν το ΦΠΑ για το σύνολο των πωλήσεων αυτών ανα διαστήματα.

Τα δέματα κατηγοριοποιούνται με βάση την αξία CIF.

CIF (Cost, insurance, and freight) είναι η συνολική αξία της συναλλαγής, δηλαδή, η αξία του αντικειμένου, τα έξοδα μεταφοράς, και τυχών έξοδα ασφάλισης.

Για τα αντικείμενα μέχρι 150€ τα ΕΛΤΑ πλέον χρησιμοποιούν την «ίδια αξία» (εσωτερική αξία), η οποία σε αντίθεση με τη CIF, αφορά μόνο το κόστος το αντικειμένου.

Με λίγα λόγια αν αγοράσετε κάτι το οποίο έχει ξεκάθαρα στις χρεώσεις, άλλη χρέωση αντικειμένου και άλλη χρέωση αποστολής, το όριο ειναι η αξία του αντικειμένου είναι ΜΟΝΟ η δικιά του. Δεν προσμετράτε σε αυτή το κόστος των μεταφορικών.

Σας το αντιγράφω και απο το taxheaven.gr που τα λένε καλύτερα απο εμένα.

Ως «ίδια αξία» (εσωτερική αξία)νοείται:
α) για εμπορεύματα εμπορικού χαρακτήρα: η τιμή των εμπορευμάτων αυτών καθαυτά όταν πωλούνται για εξαγωγή στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, μη συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μεταφοράς και ασφάλισης, εκτός εάν αυτά περιλαμβάνονται στην τιμή και δεν αναγράφονται χωριστά στο τιμολόγιο, και τυχόν άλλων φόρων και επιβαρύνσεων που μπορούν να ελεγχθούν από τις τελωνειακές αρχές από κάθε σχετικό έγγραφο·
β) για εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα: η τιμή που θα είχε καταβληθεί για τα ίδια τα εμπορεύματα εάν είχαν πωληθεί για εξαγωγή στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

Πλέον έχουμε δύο κατηγορίες αντικειμένων:

 1. Πακέτα με αξία CIF μέχρι 150€
 2. Πακέτα με αξία CIF πάνω απο 150€

Για τα πρώτα υπάρχουν 2 περιπτώσεις:

 1. Είτε θα έχετε πληρώσει ήδη το ΦΠΑ στο Checkout απο το κατάστημα αγοράς, είτε
 2. Δε θα σας το χρεώσει ο πωλητής και θα συλλέξουν το ΦΠΑ τα ΕΛΤΑ (η όποια μεταφορική κούριερ το μεταφέρει)

Για προϊόντα άνω των 150€, το τελωνείο εκτός απο ΦΠΑ και τα έξοδα εκτελωνισμού σας χρεώνει έξτρα με Δασμούς οι οποίοι δεν είναι στάνταρ αφου ποικίλουν ανάλογα την κατηγορία και το κόστος του αντικειμένου.

Πίσω στην κατηγορία 0-150€ τα ΕΛΤΑ έχουν πλέον 5 υποκατηγορίες χρεώσεων, ανάλογα ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΞΙΑ του προϊόντος (μόνο το κόστος του δηλαδή, χωρίς τα μεταφορικά ή τυχών εξοδα ασφάλισης)

Έτσι (δώστε βάση εδώ) ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΩΣΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΗΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ:

Τα ΕΛΤΑ θα συλλέξουν το ΦΠΑ κατα την είσοδο του πακέτου στη χώρα, και θα σας σας χρεώσουν και μια αμοιβή για αυτό, ανάλογα με το κόστος του αντικειμένου σας.

 • Δέματα Ίδιας αξίας από 0 ευρώ έως και 15 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 2,50 €
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 15 ευρώ έως και 30 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 5,00 €
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 30 ευρώ έως και 50 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 7,50 €
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 50 ευρώ έως και 100 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 10,00 €
 • Δέματα Ίδιας αξίας άνω των 100 ευρώ έως και 150 ευρώ, το τέλος ΕΛΤΑ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώνεται στα 15,00 €

 

Παραδείγματα:

 

Σε περίπτωση που το κατάστημα που αγοράζετε σας χρεώσει κανονικά το ΦΠΑ στο Checkout:

 • Πακέτο αξίας 7€ θα χρεωθεί κατα την αγορά του : 1.68€ ΦΠΑ, οπότε συνολικά θα πληρώσετε 8.68€
 • Πακέτο αξίας 35€ θα χρεωθεί κατα την αγορά του : 8.4€ ΦΠΑ οπότε συνολικά θα πληρώσετε 43.4€
 • Πακέτο αξίας 100€ θα χρεωθεί κατα την αγορά του : 24€ ΦΠΑ, οπότε συνολικά θα πληρώσετε 124€
 • Πακέτο αξίας 140€ θα χρεωθεί κατα την αγορά του:  33,6€ ΦΠΑ οπότε συνολικά θα πληρώσετε 173.6€
 • Κινητό αξίας 300€ θα χρεωθεί στο τελωνείο: 20€ έξοδα εκτελωνισμού + 72€ ΦΠΑ +ΔΑΣΜΟΙ  = οπότε θα ξεπεράσετε κατα πολύ τα 100€

Σε περίπτωση που το κατάστημα που αγοράζετε ΔΕΝ σας χρεώσει κανονικά το ΦΠΑ στο Checkout:

 • Πακέτο αξίας 7€ θα χρεωθεί στο τελωνείο : 1.68€ ΦΠΑ, συν 2.5€ Τέλη απο τα ΕΛΤΑ  οπότε συνολικά θα πληρώσετε 11.2€
 • Πακέτο αξίας 35€ θα χρεωθεί στο τελωνείο : 8.4 συν 35€ ΦΠΑ, συν 7.5€ Τέλη απο τα ΕΛΤΑ  οπότε συνολικά θα πληρώσετε 50.9€
 • Πακέτο αξίας 100€ θα χρεωθεί στο τελωνείο : 24€ ΦΠΑ και 15€ τέλη απο τα ΕΛΤΑ , οπότε συνολικά θα πληρώσετε 139€
 • Πακέτο αξίας 140€ θα χρεωθεί στο τελωνείο :  33,6€ ΦΠΑ και 15€ τέλη απο τα ΕΛΤΑ οπότε συνολικά θα πληρώσετε 188.6€
 • Κινητό αξίας 300€ θα χρεωθεί στο τελωνείο: 20€ έξοδα εκτελωνισμού + 72€ ΦΠΑ +ΔΑΣΜΟΙ  = οπότε θα ξεπεράσετε κατα πολύ τα 100€

 

Αυτές οι χρεώσεις  αφορούν τις αποστολές που υποδέχονται και εκτελωνίζουν οι συμβαλλόμενοι με τα ΕΛΤΑ εκτελωνιστές. Αν το πακέτο σας έχει σταλεί με μεταφορέα, μέλος της EMS, (δείτε ολα τα μέλη εδώ)  τότε τον εκτελωνισμό των πακέτων σας, τον αναλαμβάνουν οι εκτελωνιστές που έχουν σύμβαση με τα ΕΛΤΑ (δεν είναι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ) ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ.

Αν η μεταφορά του γίνεται μέσω ιδιωτικής Courier, όπως DHL, UPS, TNT, κτλ, τότε οι χρεώσεις αλλάζουν, αφού τα έξοδα εκτελωνισμού είναι διαφορετικά για την κάθε εταιρία, ενώ υπάρχουν και έξτρα χρεώσεις όπως τα αποθήκευτρα κ.α. Αν το πακέτο σας έρχεται με κάποια από αυτές τις εταιρίες, και θέλετε να μάθετε το κόστος εκτελωνισμού, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους τηλεφωνικά, ή να αναζητήσετε στο Google τους καταλόγους χρέωσης για τις τελωνειακές διαδικασίες, ή τον τιμοκατάλογο εκτελωνισμού της κάθε εταιρίας.

Αγορές απο Ευρώπη

Απο 1η ΙΟΥΛΙΟΥ 2021, ολα τα πακέτα που θα έρχονται στη χώρα μας απο οποιαδήποτε χώρα του Κόσμου, εκτός Ευρώπης, Η ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ, θα πρέπει να είναι χρεωμένο με τον Ελληνικό ΦΠΑ(την ώρα που μιλάμε είναι 24%).

Αν αγοράσετε κάτι από Γερμανία π.χ που έχει 19% ΦΠΑ, και κοστος 20€, στο πακέτο θα πρέπει να αφαιρεθεί το Γερμανικό ΦΠΑ, και να προστεθεί το Ελληνικό. Οπότε αντί για 20€ θα πληρώσετε 21€.

Το Amazon για παράδειγμα κάνει αυτή τη διαδικασία αρκετά χρόνια τώρα, και πλέον θα πρέπει να το κάνουν ολα τα καταστήματα, δηλαδή, να χρεώνουν το Ελληνικό ΦΠΑ στο Checkout και τα υπόλοιπα να κυλούν όπως πριν.

Αν ΔΕΝ χρεώσει Ελληνικό ΦΠΑ το κατάστημα, είναι υποχρεωμένος ο μεταφορέας να το συλλέξει, δηλαδή αυτό το 1€ παραπάνω, θα πρέπει να το πληρώσετε π.χ στην DHL που θα φέρει το δέμα σας, με την DHL όμως, να έχει δικαίωμα να χρεώσει τη διαδικασία αυτή.

Διαδικασία


Στα πακέτα κάτω των 150€ πλέον θα γίνεται ένας απλός έλεγχος για να δουν αν έχουν προπληρωθεί το ΦΠΑ (λογικά αυτοματοποιημένος έλεγχος με ειδικούς κωδικούς), και όσα έρχονται με πληρωμένο ΦΠΑ, περνάνε αέρα τον έλεγχο και πάνε παρακάτω. 

Όσα δεν έχουν πληρώσει απο πριν, λογικά θα ακολουθούν τη διαδικασία που είχαμε μέχρι τώρα:

Ας πούμε λοιπόν, ότι πήρατε κάτι από χώρα εκτός Ε.Ε. (πλέον εδώ ανήκει και η Αγγλία) και το πακέτο σας σταμάτησε τελωνείο. Τι γίνεται τώρα;

Παρακολουθώντας τον αριθμό ιχνηλάτησης του πακέτου σας (tracking Code), οταν αυτό θα φτάσει στο αεροδρόμιο, και θα ανοιχτεί απο το τελωνείο θα εμφανιστεί η ένδειξη για αποστολή αποδεικτικού αγοράς.

Ταυτόχρονα θα λάβετε και ένα Email που θα σας ζητάει την προώθηση των αποδεικτικών για τη συνέχεια του εκτελωνισμού.

<strong>Αποστολή αποδεικτικών στα ΕΛΤΑ</strong>

Αν λάβετε Email που σας ζητάει να αποστείλετε την απόδειξη αγοράς για να συνεχιστεί ο εκτελωνισμός, η στο tracking των ΕΛΤΑ εμφανιστεί το μήνυμα

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ PAYPAL ή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ή ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΓΟΡΑΣ

τότε θα πρέπει να στείλετε την απόδειξη απο το Paypal, η την αναλυτική της κάρτας σας αν πληρώσατε με χρεωστική/πιστωτική σε ένα απο τα 2 Email

 • geta@elta-net.gr
 • customs@elta-net.gr

ΜΗΝ στείλετε το invoice που σας παρέχει το κατάστημα, αν έχει αστεία, για την αξία του αντικειμένου, τιμή. Αν έχετε αγοράσει κινητό και το έχουν δηλωμένο ως “Mp3 Player με κόστος 12$”  καταλαβαίνετε ότι αυτό το αποδεικτικό είναι τόσο χρήσιμο όσο το κωλόχαρτο, αφού δεν εμφανίζεται ούτε το προϊόν, έχει ψεύτικη τιμή, και δεν έχει την παραμικρή αρίθμηση η σφραγίδα, που θα μπορούσε να θυμίζει πραγματικό τιμολόγιο. ΔΕΝ θα το δεχτούν , και θα αναγκαστείτε να στείλετε την πραγματική απόδειξη έτσι και αλλιώς. Ίσα ίσα μεγαλύτερη καθυστέρηση για εσάς θα προκαλέσετε.

Επίσης μην ξεχνάτε οτι τον να στείλετε το χαρτί του καταστήματος, με την ψεύτικη αξία, είναι απλά παράνομο, και μπορείτε να κατηγορηθείτε για ψευδή τελωνειακή δήλωση. Δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλα δε θέλετε να το ρισκάρετε για 30€.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πακέτο σας φεύγει από το τελωνείο, και προωθείται στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ που εξυπηρετεί την περιοχή σας.

Όταν με το καλό φτάσει, ο ταχυδρόμος θα σας φέρει μια ειδοποίηση παραλαβής, η οποία αναγράφει την χρεώση του τελωνείου, οπότε ξέρετε εκ των προτέρων οτι για να παραλάβετε το δέμα σας, θα χρειαστεί να πληρώσετε π.χ 57€ για τέλη εκτελωνισμού και ΦΠΑ.

Αν η χρέωση σας φαίνεται λάθος, και ανακόλουθη με τις παραπάνω χρεώσεις, μπορείτε να ζητήσετε αναδασμολόγηση, μια διαδικασία που δεν είναι τόσο απλή.

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν; έρθει το μπιλιετάκι στο ταχυδρομείο της περιοχής σας, είναι να μη δεχθείτε το πακέτο, και να συμπληρώσετε στο ταχυδρομείο της περιοχής σας μια αίτηση αναδασμολόγησης, καταθέτοντας ως αποδεικτικά στοιχεία τον αναλυτικό λογαριασμό της κάρτας σας, ή τον email επιβεβαίωσης του Paypal αν πληρώσατε μέσω αυτού.

Επειδή αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. σας προτείνω να το επιχειρήσετε, ΜΟΝΟ αν η εκτιμώμενη αξία, απέχει πολύ απο αυτή που πραγματικά πληρώσατε, αλλιώς απλά παραλάβετε το δέμα.

Επίσης πρέπει να είστε σίγουροι οτι ο υπολογισμός είναι λάθος απο πλευρά των ΕΛΤΑ, γιατί η διαδικασία έχει χρέωση, 12€ , τα οποία καταθέτετε, και σε περίπτωση που δικαιωθείτε ΚΑΙ ΜΟΝΟ σας επιστρέφονται. Αν κάνετε λάθος, πάνε και τα 12€.

Σημειώστε ξανά ότι ολη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο αν ΔΕΝ παραλάβετε το δέμα. Αν το πάρετε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Στην αίτηση αναδασμολόγησης θα πρέπει να συμπεριλάβετε και ολα τα αποδεικτικά πληρωμής που έχετε, ως δικαιολογητικά.

 

Άρνηση παραλαβής


Τι γίνεται όμως αν δεν είχατε υπολογίσει το κόστος του τελωνείου, και σας ήρθε η χρέωση κατακέφαλα; Εδώ έχετε δυο επιλογές:

Ή δεν πάτε να παραλάβετε ποτέ το δέμα σας, οπότε αυτό πάει στα αζήτητα, καταστρέφεται και εσείς χάνετε τα λεφτά που έχετε ήδη πληρώσει.

Ή στέλνετε μήνυμα στον πωλητή, εξηγώντας την κατάσταση και ζητώντας να αρνηθείτε την παραλαβή, για να γυρίσει το δέμα στον αποστολέα, και αφού αυτός το παραλάβει πίσω, να σας επιστρέψει την αξία του, αφαιρώντας συνήθως τα έξοδα αποστολής που έβαλε από την τσέπη του (αν ένα προϊόν είχε δωρεάν μεταφορά, δεν ήρθε τσάμπα, απλά δε σας τα χρέωσε ο αποστολέας).

Στην πρώτη περίπτωση δεν έχω και πολλά να σας, πώ. Στη δεύτερη έχει λίγο ζουμί η υπόθεση.

Αρχικά, και βάλτε το καλά στο μυαλό σας αυτό, ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ. Ο πωλητής δεν έχει καμιά ευθύνη ώστε να συμφωνήσει να πάρει το δέμα πίσω και να σας γυρίσει τα λεφτά. Γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμάστε οτι εδώ ζητάτε χάρη, αν το κάνετε απαιτώντας και με τουπέ, καλά να πάθετε, οταν θα μείνει το δέμα στα αζήτητα.

Αφού βγάλαμε αυτό από τη μέση, η διαδικασία είναι να επικοινωνήσετε με τον πωλητή, ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ, και μετά να πάτε στα ΕΛΤΑ με την ειδοποίηση που παραλάβατε για να δηλώσετε άρνηση παραλαβής, και το πακέτο να γυρίσει στον αποστολέα.

Αν έχετε αποφασίσει ότι δε θέλετε να δείτε καν ποιο είναι το ποσό που θα χρεωθείτε έξτρα, τότε στο Email που θα σας έρθει απο το ΓΕΤΑ για την απόδειξη Paypal η κάρτας, απλά απαντάτε ότι θέλετε το δέμα να επιστραφεί στον αποστολέα, και δεν επιθυμείτε να γίνει εκτελωνισμός.

Από εκεί τη στιγμή το δέμα παίρνει τον δρόμο προς τα πίσω (διατηρεί τον ίδιο αριθμό παρακολούθησης, οπότε μπορείτε να δείτε πότε θα επιστρέψει στον αποστολέα) και όταν αυτός το παραλάβει, σας επιστρέφει τα χρήματα σας, συνήθως αφαιρώντας το κόστος της αποστολής.

Αν έχετε πληρώσει με Paypal ΜΗΝ κάνετε το λάθος να ανοίξετε Case για να πάρετε τα λεφτά σας πίσω με το δέμα στο τελωνείο, γιατί όπως σας ξαναείπα η ευθύνη είναι δική σας, οπότε θα χάσετε το Case, και θα έχετε σπάσει και τα νεύρα του πωλητή. Είπαμε, εδώ ζητάμε χάρη.

Στο 99% των περιπτώσεων οι πωλητές είναι θετικότατοι σε αυτή τη διαδικασία, παίζει όμως να πέσετε και σε πωλητη που θα αρνηθεί να συνεργαστεί (δικαίωμά του), με τις λύσεις σας σε αυτή την περίπτωση να είναι ακόμα πιο απλές. Πληρώνετε τελωνείο, ή χάνετε και τα λεφτά που δώσατε.

Brexit , αγορές απο Αγγλία και τελωνείο


Μέρος του προβλήματος απο την έξοδο της Αγγλίας απο την Ε.Ε. είναι και η έξοδος της χώρα απο την τελωνειακή ένωση, κάτι που απο 01/01/2021 είναι πλέον ΕΠΙΣΗΜΟ.

Τι σημαίνει αυτό;

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ, ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ, το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται “τρίτη χώρα” και αντιμετωπίζεται απο τα τελωνεία της χώρας μας όπως ακριβώς, ολες οι χώρες εκτός Ε.Ε. και τελωνειακής ένωσης.

Με λίγα λόγια, αν αγοράσετε κάτι απο Αγγλία, θα χρεωθείτε με τέλη/δασμούς/έξοδα εκτελωνισμού για όλα τα πακέτα με συνολικό κόστος CIF (*δείτε παρακάτω τι εστί CIF) άνω των 150€. Είναι πλέον σαν να τα αγοράζετε απο Κίνα.

Πιο αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της ΑΑΔΕ αναφέρει τα εξής:

Ως εκ τούτου, από 1/1/2021 το ΗΒ αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με τις ακόλουθες άμεσες συνέπειες :

 1. το ΗΒ γίνεται «τρίτη χώρα» για τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 (εφεξής ΕΕ27) 
 2. δεν υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ27,
 3. απαιτούνται τελωνειακές διατυπώσεις για τη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ των δύο μερών,
 4. το ΗΒ δεν θα έχει πρόσβαση στα τελωνειακά συστήματα πληροφορικής της ΕΕ27, πλην της πρόσβασης στο NCTS ως χώρα της κοινής διαμετακόμισης.
 5. Κατά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου το ΗΒ προσχωρεί αυτόνομα στη σύμβαση περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης και ως εκ τούτου μπορεί να κάνει χρήση του καθεστώτος κοινής διαμετακόμισης και να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στο Νέο Μηχανογραφημένο Σύστημα Διαμετακόμισης (NCTS) και σε άλλα σχετικά συστήματα ως συμβαλλόμενο μέρος της εν λόγω σύμβασης.

Κατά συνέπεια, από την παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία και μετά,η διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας και τα άλλα Κ-Μ
προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίθετο, θα αντιμετωπίζεταιδιαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρεωτική πλέον τήρηση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων για εμπορεύματα με προορισμό ή προέλευση το ΗΒ.

Με λίγα λόγια, Sportsdirect, Amazon.co.uk, Ebay.co.uk, wiggle και τα υπόλοιπα καταστήματα του H.B. που προτιμούσατε, είναι πλέον ασύμφορα για αγορές άνω των 22€.

Μια μικρή λεπτομέρεια που είναι πολύ σημαντική είναι οτι σε αντίθεση με τις αγορές απο Κίνα, που οι τιμές που βλέπετε, είναι χωρίς φόρο, είναι ότι μέχρι τώρα οι τιμές στο Amazon.co.uk π.χ αναφέρονται ΜΕ τον ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΦΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ένα προϊόν κοστίζει 200€ π.χ δε σημαίνει οτι για να το πάρετε θα πρέπει να χρεωθεί 200€ + τέλη εκτελωνισμού + 24% ΦΠΑ + Δασμούς, αφού μέρος του ΦΠΑ είναι ήδη στην τιμή.

Σε αυτή την περίπτωση (το Amazon το κάνει αυτόματα) απο την τιμή, αφαιρείτε το Αγγλικό ΦΠΑ με αποφορολόγηση, και μετά προστίθετε το Ελληνικό ΦΠΑ.

Για παράδειγμα, ένα προιόν 100€ απο Κίνα θα χρεωνόταν +24€ ΦΠΑ σύνολο 39€. Αρα συνολικά θα έχετε πληρώσει 124€

Το ίδιο πακέτο απο Αγγλία, θα στοίχιζει 100/1.20 (20% ο Αγγλικός ΦΠΑ) 83.3€ στα οποία θα προσθέσετε και το ΦΠΑ των 83.3€ που είναι 20€. Άρα εδώ συνολικά θα δώσετε 83.3€ αξία αντικειμένου, συν 20€ ΦΠΑ, συνολο 108.3€.

Γενικά η ίδια διαδικασία με το ΦΠΑ ακολουθείτε για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που απο 1η Ιουλίου 2021 είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ, για αυτό και αν αγοράσετε κάτι απο Amazon.de θα παρατηρήσετε οτι στο Checkout είναι λίγο υψηλότερη η τιμή από ότι  στο καλάθι. Αυτό συμβαίνει γιατί στο τέλος αφαιρεί το ΦΠΑ της Γερμανίας, και προσθέτει αυτό της Ελλάδος.

Φυσικά σε όλες τις άλλες χώρες της E.E. η μόνη διαφορά είναι αυτή, και δεν χρεώνεστε Τέλη εκτελωνισμού και δασμούς.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν στις αγορές σας από το Ηνωμένο Βασίλειο από εδώ και στο εξής.

Οι λύσεις μέχρι τώρα


Τα μεγάλα MarketPlaces όπως το Ebay και Aliexpress αντέδρασαν άμεσα στις αλλαγές, με αποτέλεσμα στο Checkout να χρεώνουν το ΦΠΑ, οπότε οι αγορές σας απο αυτά τα δύο σε αντικείμενα με κόστος μέχρι και 150€, είναι ασφαλέστατες απο λοιπές χρεώσεις, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΧΡΕΩΣΗ ΦΠΑ ΣΤΟ CHECKOUT.

To Banggood, και αρκετά άλλα καταστήματα όπως το GShopper και το Geekbuying (απο τις Ευρωπαϊκές αποθήκες τους τα δύο τελευταία) χρησιμοποιούν DDP μεθόδους αποστολής, που σημαίνει οτι σε συνεργασία με μεταφορικές που επιλέγουν τα ίδια, στέλνουν τα πακέτα ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΥΧΩΝ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ, ΝΑ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ.

Με λίγα λόγια, το πακέτο φεύγει από την Κίνα ή τις Ευρωπαϊκές τους αποθήκες, και η τιμή που έχετε πληρώσει εσείς είναι τελική, αφού ΦΠΑ/Τελη, και ότι άλλο προκύψει στην πορεία, είναι ευθύνη του αποστολέα.

To Banggood είναι το κατάστημα με την πιο σταθερή και σίγουρη μέθοδο Priority Line

 

Το μόνο κατάστημα που προσφέρει DDP μέθοδο αποστολής προς τη χώρα μας απο Κίνα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ για την ώρα, είναι το

 • Banggood : Banggood Express (Comet Hellas) , EU Priority Line (είναι μέσω GLS) , European Railway Direct Mail(θέλει κανα δίμηνο, είναι ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ με το τρένο)

Aliexpress/Wish/Ebay/Geek

Στα Site με πολλούς πωλητές, όπως το Wish, το και φυσικά το Ebay , υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα εκτός Ε.Ε.

Στην περίπτωση του Ebay, κάθε αντικείμενο φαίνεται απο που έρχεται, οπότε δεν υπάρχει φόβος, στα άλλα 2 το 99% είναι εκτός Ε.Ε, οπότε πριν παραγγείλετε οτιδήποτε άνω των 150€ ρωτήστε πρώτα τον πωλητή για τη χώρα αποστολής.

Στα κάτω των 150€ και τα τρία αυτά ειναι ασφαλή, αφού χρεώνουν το ΦΠΑ.

To Shein.com που με ρωτάτε πολλοί, ήταν ασφαλέστατο πριν, αλλα με τα νέα δεδομένα δεν ξέρω τι θα γίνει. Δε φαίνεται να χρεώνει ΦΠΑ, θα πρέπει να περιμένουμε να δουμε.

ΦΠΑ σε αγορές απο το Aliexpress παρότι είναι απο Ευρώπη

Θα έχετε παρατηρήσει οτι στο Aliexpress, παρότι κάτι μπορεί να στέλνεται απο αποθήκη στην Ευρώπη, στο Checkout σας χρεώνει ΦΠΑ 24%.

Αυτό συμβαίνει γιατι ο πωλητής ΔΕΝ έχει Ευρωπαϊκό ΑΦΜ, οπότε ακόμα και αν στέλνει απο Γαλλία π.χ με την πώληση αυτή δε θα πληρώσει ΦΠΑ σε Ευρωπαϊκή χώρα.

Έτσι ακόμα και αν έχει αποθήκη στην Ευρώπη, αν δεν έχει ΑΦΜ Ευρωπαϊκής χώρας, πρέπει να χρεώσει το 24% ΦΠΑ (Για Ελλάδα) και να το αποδώσει, για αυτό βλέπετε τη χρέωση στο καλάθι.

Tariff Insurance

Αρκετά καταστήματα, μεταξύ των οποίων και το Banggood, έχουν Tariff Insurance, που σημαίνει ότι το πακέτο έρχεται με απλή αποστολή, πιθανότατα σταματάει στο τελωνείο, ΑΛΛΑ όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, σας επιστρέφουν μέρος των χρημάτων που έχετε δώσει για τον Εκτελωνισμό.

Εδώ θέλει πολυ προσοχή, αφου στην περίπτωση αυτή τα καταστήματα δεν καλύπτουν το συνολο των εξόδων σας στο τελωνείο. Στην περίπτωση του Banggood, οπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ για παράδειγμα αναλαμβάνει να σας επιστρέψει το 60% της αξίας του αντικειμένου!

The following fees are not included in the tariff:

Processing costs (customs handling fees, courier processing fees, administrative fees, etc.)

Αν αγοράσετε κάτι πάρα πολύ ακριβό, που το σημαντικότερο κόστος είναι το ΦΠΑ, μπορεί να σας συμφέρει, σε άλλη περίπτωση, μάλλον θα βγείτε χαμένοι.

Στο Angroid.gr θα βρείτε εκτεταμένο οδηγό για αγορές για το Banggood, ο οποίος ανανεώνεται λίγο πιο συχνά από το παρόν άρθρο.

Οδηγός αγοράς απο το Banggood.

Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις Ευρωπαϊκές αποθήκες που έχουν πλέον τα περισσότερα καταστήματα για να παραλάβετε τα δέματα σας γρήγορα, και με σχετικά μικρή οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με τις αποθήκες της Κίνας.

Αν έχετε εντοπίσει καταστήματα με παρόμοιους τρόπους αποστολής, αφήστε ένα σχόλιο για να τα προσθέσω.

Προπληρωμή Τελών : Import Fees Deposit απο Amazon και Ebay Global Shipping Program


Στην περίπτωση καταστημάτων όπως το Amazon, με το Import Fee Deposit ή του Global Shipping Program του Ebay, θα δείτε οτι στο Checkout σας ζητάει ένα ποσό για τα έξοδα εκτελωνισμού του πακέτου.

Τόσο στο Amazon, όσο και στο eBay(αν ο πωλητής χρησιμοποιεί το Global Shipping Program) προεισπράτουν τα έξοδα εκτελωνισμού, και μετά χρησιμοποιούν εκτελωνιστές που έχουν σύμβαση μαζί τους για να ολοκληρώσουν τον εκτελωνισμό στη χώρα μας.

ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ CHECKOUT ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΟ. Αν σας ζητήσουν import Fees δηλαδή 60€, θα τα πληρώσετε και μετά το πακέτο θα έρθει εκτελωνισμένο και έτοιμο στη διεύθυνση σας. Δε θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα άλλο, ούτε να πληρώσετε κάτι έξτρα.

Pro Tip για Amazon.com: Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι από Amazon.com, από όπου το τελωνείο είναι αναπόφευκτο, βάλτε στο καλάθι ένα δεύτερο αντικείμενο πολύ φτηνό, όπως ένα USB Stick, που κατεβάζει την τιμή του εκτελωνισμού ΑΡΚΕΤΑ!

Εδώ βλέπετε τα έξοδα εκτελωνισμού του Laptop σκέτου

Και εδώ αν του προσθέσετε στο καλάθι ένα παπαράκι των 70 λεπτών!

Ολοκληρώνοντας, και συχνές ερωτήσεις:


Αν το κόστος του αντικειμένου σας είναι μικρό για να δικαιολογήσει τον παραπάνω τρόπο αποστολής, τότε η μοναδική εναλλακτική που σας μένει είναι να το βρείτε σε μια απο τις Ευρωπαϊκές αποθήκες των καταστημάτων, οι οποίες δυστυχώς παραμένουν με ελάχιστο στοκ, που περιλαμβάνει κυρίως κινητά τηλέφωνα.

Επίσης μια καλή λύση είναι να μαζεύετε πολλά φτηνοπραγματα μαζί, και να τα βάζετε ολα μαζί σε ένα πακέτο, χρησιμοποιώντας την EU Express, για όσο τουλάχιστον είναι διαθέσιμος και αυτός ο τρόπος παραλαβής.

Για να προλάβω ορισμένες απορίες σας για το τέλος.

 • Ε: Δηλαδή αυτό το αντικείμενο των 10€ που θέλω παθιασμένα, θα περάσει τελωνείο;
 • Α: Ολα τα πακέτα που έρχονται απο τρίτες χώρες(εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης) περνάνε τελωνείο. ΜΟΝΟ οσα έχουν αξία άνω των 150€ χρεώνονται με τέλη και δασμούς. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να έχουν χρεωθεί το Ελληνικό ΦΠΑ κατα την αγορά τους, ή θα χρεωθούν το ΦΠΑ κατά την είσοδο τους στη χώρα.
 • Ε:Έχω αγοράσει κάτι που κοστίζει 30€ απο Κίνα. Θα περάσει τελωνείο;
 • Α: Όχι, αλλα αν δεν έχεις πληρώσει το ΦΠΑ στο Checkout, θα στο ζητήσει η μεταφορική εδώ, μαζί με την αμοιβή της.
 • Ε: Εχω σκεφτεί ένα κόλπο να πλαστογραφήσω την απόδειξη του Paypal για να μην πληρώσω τελωνείο λες να πιάσει;
 • Α: Έχω σκεφτεί ένα κόλπο να κάνω εμπόριο όπλων. Εσυ λες να πιάσει;
 • Ε: Είπα στον πωλητή να γράφει  οτι είναι δώρο (Gift) για να γλιτώσω το τελωνείο
 • Α: Αυτό το κόλπο είναι τόσο παλιό που το έκανε ο Πίνκι και ο μπρέιν. ΔΕΝ υπάρχει ο όρος “Δώρο” στο τελωνειακό σύστημα. Και ένα τάπερ με κεφτεδάκια αν στείλετε απο Αγγλία – Ελλάδα, αν ο τελωνειακός υπάλληλος θεωρήσει ότι κοστίζουν πάνω απο 45€(το όριο για μη εμπορικές συναλλαγές) θα σας ζητήσει απόδειξη, και θα τα εκτελωνίσει. Ναι, τα κεφτεδάκια.
 • Ε: Το Wish/Aliexpress/Geek/Ebay είναι ασφαλή;
 • Α: Όχι. Από εκεί αγοράζετε ΜΟΝΟ αντικείμενα κάτω των 150€ , η ΜΟΝΟ από πωλητές που στέλνουν απο Ε.Ε. Ebay και Aliexpress έχουν αρχίσει ήδη να χρεώνουν το ΦΠΑ στο Checkout, οπότε τα δίνετε εκει, και μετά έρχονται ελεύθερα τα πακέτα.
 • Ε:Αγόρασα κάτι απο Ebay, και έρχεται από Γερμανία/Ιταλία/αλληευρωπαικήχώρα . Θα πληρώσω τελωνείο;
 • Α: Αν ο πωλητής ΔΕΝ έχει χρεώσει το Ελληνικό ΦΠΑ κατα το Checkout θα χρειαστεί να πληρώσετε τη διαφορά του ΦΠΑ με την χώρα προορισμού. Τα Ebay/Aliexpress, χρεώνουν κανονικά το Τελικό ΦΠΑ και απο τους Ευρωπαικούς προορισμούς, οπότε το ποσό που πληρώνετε στο Checkout είναι το τελικό.
 • Ε: Γιατι το Aliexpress μου χρέωσε ΦΠΑ ενώ ψωνίζω απο πωλητή που στέλνει απο Ευρώπη;
 • Α: Για να μπορεί να στείλει “ενδοκοινοτικά” πακέτο ο πωλητής, θα πρέπει να έχει ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΑΦΜ. Αν δεν έχει, από οπου και αν στέλνει τα προϊόντα, θα πρέπει να πληρώσει το ΦΠΑ μέσω IOSS για να έρθει το πακέτο ελεύθερο.
 • E: Αγόρασα κάτι από Αγγλία. Την πάτησα; Η Αγγλία δεν είναι στην Ευρώπη
 • Α: Ναι. Πλέον την πάτησες.
 • E: Το πακέτο μου έχει φτάσει στην Ελλάδα και ειναι σε αναμονή για “παρουσία σε Τελωνείο “. Θα πληρώσω τέλη;
 • Α: ΑΝ το αντικείμενο έχει αξία πάνω απο 150€  τότε ναι θα πληρώσετε. Σε άλλη περίπτωση απλά θα περάσει τον έλεγχο για να δουν αν έχει χρεωθεί το ΦΠΑ απο τον πωλητή. ΑΝ όχι θα σας το χρεώσει η μεταφορική.
 • Ε:Μου υπόσχεσαι οτι αν επιλέξω τριγωνική “DDP” αποστολή δε θα χρεωθώ τελωνείο;
 • Α:Μόνο αν μου υποσχεθείς οτι η ΑΕΚάρα θα πάρει Champions League. Μέχρι τώρα πάντως δεν σταματάνε.
 • Ε:Ήρθε ένα πακέτο μου μου κόστιζε 35€ και μου το έχουν χρεώσει αλλα τόσα και δεν το θέλω. Να κάνω ticket στο Paypal να πάρω τα λεφτάκια μου πίσω;
 • Α:Εμμ όχι, και μην κάνετε τέτοια, γιατι θα μας κόψουν και οι Κινέζοι. Το οτι το πακέτο έχει βρεθεί τελωνείο δεν είναι ευθύνη του πωλητή. Το Paypal δεν πρόκειται να σας δικαιώσει ούτως ή άλλως. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον πωλητή, και να βρείτε μια μέση λύση, την οποία ΑΝ ΘΕΛΕΙ θα σας δώσει. Μην τσαμπουκαλευτείτε κιολας.
 • Ε:To αντικείμενο το αγόρασα 30€ και μου το έχουν κοστολογήσει 180. Τι να κάνω;
 • Α:Αίτηση στα ΕΛΤΑ για επανεκτίμηση των δασμών με την πραγματική αξία. Θα ζητηθεί αποδεικτικό πληρωμής.
 • Ε:Πλήρωσα Global Shipping απο Ebay / Import Fees deposit στο Amazon. Θα πληρώσω κάτι έξτρα στο τελωνείο; Μου φαίνονται λίγα.
 • Α: Όχι, αυτό το ποσό που δώσατε στο Global Shipping/Import Fees είναι ΤΕΛΙΚΟ, και αφορά την παράδοση του αντικειμένου μέχρι την πόρτα σας. Δε θα σας ζητήσουν ούτε δίφραγκο έξτρα.
 • Ε: Μπορείς να με βοηθήσεις να εκτελωνίσω ένα ……
 • Α: ΟΧΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ. Είμαι Γεωπόνος, δεν έχω καμία σχέση με τα τελωνεία, δεν έχω γνωριμίες, δεν είμαι στα κόλπα, δεν φέρνω λαθραία πλοία απο την Κίνα. Λυπάμαι. Αν είναι για προσωπική χρήση, θα βρείτε απαντήσεις παραπάνω, αν είναι για επαγγελματική, θα χρειαστείτε εκτελωνιστή.

Ό,τι ερωτήσεις, ή προσθήκες επι του θέματος είναι παραπάνω απο καλοδεχούμενες, είτε στα σχόλια απο κάτω, είτε στο contact@angroid.gr

Tags:

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

1.975 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
 1. Εαν το πακετο που εισερχεται στη χωρα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ επανω το αυτοκολλητο customs declaration(που εκει επανω αναγραφεται η περιγραφη αντικειμενου και η τιμη του), τι γινεται; μπαινει σε καποια διαδικασια ανοιγματος το πακετο; αν ναι, ποια ακριβως;

  • Αν το πακέτο προέρχεται από χώρα εκτός Ε.Ε και θεωρηθεί υψηλής αξίας, το πακέτο ανοίγεται ,και αν δεν υπάρχει επίσημο χαρτί που να αναφέρει αξία αντικειμένου και μεταφορικών, ο τελωνειακός υπάλληλος αναζητά την τιμή του αντικείμενου στο internet και χρεώνει τα τέλη με βάση την τιμή που θα βρει

 2. Καλησπέρα, πολύ καλό post και μπράβο στον κόπο σας να το ψάξετε και να συγκεντρώσετε τις πληροφορίες. Έχω την εξής ερώτηση. Θέλω να παραγγείλω ένα τηλέφωνο από Κίνα και σκέφτομαι να το στείλω σε φίλο στην Αγγλία ή στο Βέλγιο και να μου το στείλουν σαν ιδιωτικό πακέτο από εκεί. Παίζει να έχει θέμα με τελωνείο εκεί; Ξέρετε κάτι γι’ αυτό;

  • Θα εκτελωνιστει σε Αγγλία η Βέλγιο το πακέτο. Αν εκεί είναι μικρότερες οι χρεώσεις η πιο χαλαροί οι έλεγχοι τότε κάντο, αλλιώς δε γλιτώνεις κάτι. Αν φτάσει χωρίς πρόβλημα στο φίλο σου, τότε δεν υπάρχει άλλος φόβος , η άλλη αποστολή είναι ενδοευρωπαικη.

 3. Σκέφτομαι να παραγγείλω μια συλλεκτική φιγούρα από ebay με κόστος 17€ με Singapore air mail θα περάσει τελωνείο;;

 4. Reply
  Problem solved 30/08/2017 at 19:21

  Banggood : Priority Direct Mail απροβλημάτιστα και σε χρόνο 10-12 εργάσιμες.

  Χωρίς customs fees! η πλάκα είναι στα φέρνουν στο σπίτι με τη γνωστή κίτρινη κρατική ταχυδρομική υπηρεσία!

  redmi note 4 (3gb – 16gb) με 108 € + 7,80 για Priority Direct Mail

  • Ναι, ναι, Priority Mail ή EU Express. Όσο υπάρχουν αυτά ανοιχτά ξεχνάμε ΟΠΟΙΟΔΉΠΟΤΕ άλλο τρόπο μεταφοράς, εκτός αν έχουμε πενηνταευρα περίσσευμα να κολλάμε στο μέτωπο του ταμεία στα ΕΛΤΑ 🙂

 5. Tα δέματα με HK EMS περνάνε τελωνειακό έλεγχο κατα την είσοδο τους στην Ελλάδα πάντοτε – 100%?

  • Πλεόν, νομίζω ναι. Αν όχι 100%, 95% σίγουρα.

   • Reply
    Μανώλης 31/08/2017 at 00:20

    Λέω να ρισκάρω με HK reg post και σε φακελο με φούσκες.Εχω ένα φίλο στη κίνα και θα πάει να το αγοράσει αυτός να μ το στείλει σαν δώρο,ακόμα και έτσι θα έχω θέμα?είτε με HK EMS είτε με HK RC REG POST?Ευχαριστώ

    • Δεν έχει σημασία πως θα το στείλει, ούτως η άλλος τα ΕΛΤΑ θα αναλάβουν τον εκτελωνισμό στην Ελλάδα, το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις.

     Ένας τρόπος να μειώσεις τις πιθανότητες, είναι να σου στείλει το κινητό χωρίς κούτα και χαρτιά. Απλά τη συσκευή, μήπως περάσει για χρησιμοποιημένη μικρής αξίας. Ακόμα και έτσι ομως, δεν είσαι σίγουρος για τίποτα.

 6. Για την καθυστερηση δεν μπορουμε να κανουμε τιποτα?

  • Δυστυχώς , πέρα από ιώβεια υπομονή , όχι , τίποτα άλλο

   • Αναμένω ήδη δυο μηνες και την ερχομενη Πεμπτη φευγω στο εξωτερικο, τι θα με συμβουλευατε να κανω με την αγορα μου? (προκειται για κινητο)

    • Θα επιστρέψεις ή θα μείνεις έξω; Αν επιστρέψεις απλά μίλα με το ταχυδρομείο να κρατήσουν το δέμα για όσο χρειαστεί. Αν είναι να λείψεις πάνω απο μήνα, κάνε μια υπεύθυνη δήλωση σε κάποιον δικό σου, για να παραλάβει στη θέση σου το δέμα και να στο στείλει εκει που βρίσκεσαι

 7. Reply
  με λένε γιώργο 25/08/2017 at 18:53

  Παιδια θελω να παρω ενα mouse[Motospeed V30] στα 15 ευρω απο GearBest.
  Στην Ελλαδα εχει 30 ευρω .
  Πιστευετε αξιζει να ρισκαρω με Registered-NLPost ;
  To 3ευρω δεν με πειραζει, αλλα φοβαμαι μη μου ρθει να πληρωσω κανα 20αρικο εξτρα και βγω χαμενος και απο αποψη χρονου και απο αποψη χρηματων

  • Θα σου έλεγα να το πάρεις από εδώ πιο πολύ για ζήτημα αναμονής . Ακόμα και αν δεν χρεωθεί τέλη θα πρέπει να περιμένει στη ουρά να εκτελωνιστεί , και η ουρά πίστεψε με είναι τεράστια .

 8. Ερώτηση: Στο Tomtop.com υπάρχουν περιπτώσεις προϊόντων που ισχυρίζονται οτι πληρώνουν αυτοί τα έξοδα τελωνείου (“we will pay tariffs in advance when ship to Europe”). Παραθέτω link απο μια τέτοια περίπτωση. Πιστεύετε οτι μπορεί να ισχύει; το έχει δοκιμάσει κανείς; https://www.tomtop.com/dji-multicopter-1111/p-rm4222us.html

  • Καλησπέρα , σε επικοινωνία που είχα χθες με το κατάστημα , μου είπαν πως σε όσα αντικείμενα αναφέρουν προπληρωμένα τέλη , τότε ναι ισχύει. Δυστυχώς το προσφέρουν μόνο σε πολύ ακριβά αντικείμενα (όπως το DJI) και δεν μπορώ να αγοράσω κάτι για να το επιβεβαιώσω

 9. εχω παραγγειλει απο AliExpress ενα φτηνο κινητο για δωρο αξια 36Ε και σημερα (μετα απο 2μηνες!!!!) μου ηρθε χαρτι για να πληρωσω 39Ε στο τελωνειο.
  το χρεωσανε 100Ε παρακαλω και περιμενω απο τον πωλητη ενα invoice μηπως πληρωσω λιγοτερα

  • Πως πλήρωσες με πιστωτικη; Ζήτα εκ νέου εκτελωνισμό, και οταν σου ζητήσουν αποδεικτικά δώσε την κίνηση της πιστωτικής σου, για να το εκτελωνίσουν με το πραγματικό του κόστος

   • με χρεωστικη καρτα πληρωσα αλλα το θεμα ειναι στο πακετο που ειδα στο ταχυδρομειο αυτος εγγραψε αξια 15$, δεν θα εχω προβλημα?

    • Όχι κανένα, τι δουλειά έχεις εσύ με το τι γράφει αυτός; 🙂 Την πληρωμή την έκανες συνολικά για ολα μαζί τα πράγματα; η φαινεται ξεχωριστή χρέωση για το κινητό;

    • Frenchy Alex 21/08/2017 at 18:14

     συνολικα φαινεται…και παλι δεν με πειραζει γιατι ειναι 38,71Ε

    • A ωραία τότε,καρφί στο ταχυδρομείο αύριο το πρωί και πες οτι η τιμή που εκτιμήθηκε είναι λαθος και θες επανέλεγχο.

    • Frenchy Alex 21/08/2017 at 18:24

     λες να βγαλω και μια εκπτυπωση τις παραγγελεια απο το site επισης?
     ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου

    • Ναι, ότι χαρτιά έχεις που αποδεικνύουν τα λεγόμενα σου, κρατα τα

    • Frenchy Alex 21/08/2017 at 18:31

     ευχαριστω πολυ!!!!!!

 10. Μήπως ήρθε κάνα πακέτο απο banggood?

 11. Καλησπέρα.Έχω παραγγείλει από Gearbest(Warehouse HK) ένα κινητό στα 130 euro με registered mail.Λογικά με τα νέα δεδομένα θα πληρώσω 50 euro έξτρα για να το πάρω.Ισχύει πιστεύετε;Καλύτερα να το αγόραζα από Ελλάδα αν είναι έτσι..

  • Καλησπέρα! Και εγώ αγόρασα απο Gearbest κινητο που το είχαν 92. Η τωρινή τιμη του στο site είναι 110 αλλα για καποιο λόγο τα ΕΛΤΑ μου το χρέωσαν 150 και μου εβγαλαν φεσι 58 ευρώ. θα ζητήσω επαναλεγχο στο κοστος γιατι μου φαινεται υπερβολικο να τα δώσω. Εχει κανεις εικονα για τον χρόνο αναμονης?

   • Σίγουρα πάνω απο μήνα, για να γλιτώσεις οριακά ένα 15ευρω. Αν δεν το βιάζεσε πολύ το κινητό κάντο, αλλιώς απλά πλήρωσε τα, γιατι και θα φας πάρα πολύ χρόνο, και υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει και τίποτα.

    • Manolis Chale 07/09/2017 at 11:15

     Αουτς περίμενα 55 μέρες δεν περιμένω άλλο..Ομορφο κράτος.. Σ’ ευχαριστώ πολύ!

  • Δυστυχώς έχεις μεγάλη πιθανότητα να τα πληρώσεις. Νομίζω οτι ολος αυτος ο πανικός για αυτό γίνεται. Για να γίνουν ξανά «συμφέρουσες» οι αγορές απο Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως δεν ζητάνε τίποτα το εξωφρενικό, την καταβολή του ΦΠΑ ζητάνε, αλλα όπως και να έχει είναι ένα θέμα.

   • Όντως ζητάνε το ΦΠΑ αλλά είναι ταλαιπωρία να περιμένω ήδη 2 μήνες και άλλον 1 τώρα στο τελωνείο για κάτι που τελικά με τα νέα δεδομένα θα το έπαιρνα πιο φθηνά από εδώ.Αναρωτιέμαι όταν κάνω μικρές αγορές από ebay τι θα γίνει..μάλλον και εκεί θα ζητάνε να πληρώσω.
    Ευχαριστώ για την απάντηση σου!

    • Ναι, η αναμονή είναι απλά τραγική και αδικαιολόγητη, εκει σύμφωνω 100% Και με τις μικρές αγορές υπάρχουν θέματα. Να δούμε πότε θα λυθούν

 12. Reply
  Dimitris Aslanidis 15/08/2017 at 17:44

  Kαλησπέρα. Από HK-2 αποθήκη του GearBest , στάλθηκε με europe registered χωρίς έξοδα, αυτός είναι τρόπος “τριγωνικής” ή κάτι ανάλογο, ξέρετε κάτι επ αυτού?Το tracking number ειναι τύπου RT********AT . Ευχαριστώ

  • Reply
   Dimitris Aslanidis 14/09/2017 at 21:28

   Σε συνεχεια του πακετου από gearbest ΗΚ2 αποθήκη με Εurope registered , δωρεάν , μου ήρθε χωρίς τελωνείο αλλά σε 50 μέρες συνολικά. Στέλνω φωτό από το πακέτο για να δείτε αν είναι ορατό ότι είναι απο Κίνα γιατί εμένα μου φαινεται ότι είναι από Αυστρία (δηλ φαινεται να είναι από Αυστρία) και ίσως γι αυτό ειναι ατελως. Ειναι από PO BOX ΑΠΌ Αυστρία. Από πίσω είχε ένα αυτοκόλλητο (το επισυνάπτω και αυτό) https://uploads.disquscdn.com/images/0780d39a9cafa6ba2598a4bbe01fd1bd25f21f327a167ef8a64068c3d35feb1e.jpg
   https://uploads.disquscdn.com/images/1288b52924c88a0eb2d37ca2940fac6daa42634ff48177b5b0ff7558900086f9.jpg
   Aν νομίζεις ότι το ποστ δεν πρεπει να ανέβει , παρακαλώ σβήστο @papp0us:disqus

  • Από το γεγονός ότι είναι δωρεάν , συν το tracking είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι απευθείας αποστολή και όχι τριγωνική . Όταν έρθει , είτε έχεις φάει τη λυπητερή είτε όχι, πες τι έγινε για να ξέρουμε .

   • Reply
    Dimitris Aslanidis 16/08/2017 at 00:25

    Μα και δεν υπήρχε επιλογή να πληρώσω! Τουλάχιστον η επιλογή την οποία αναφέρετε στο άρθρο δεν υπήρχε, εξάλλου το διευκρινίσατε πως αφορά μόνο αποστολές από Κινα (του Gearbest)

   • Reply
    Alexis Tzanidis 15/08/2017 at 21:23

    Ειχα παραγγείλει και εγω ενα Xiaomi Redmi Note 4 (SD) απο την HK-2 αποθήκη του Gearbest και επέλεξα το Europe Registered που ηταν και δωρεάν με αριθμό αποστολής RT*********AT. Έμεινε στην Αθήνα για 1 μήνα και μου ήρθε πριν λίγες μέρες απροβληματιστο χωρίς τελειωνεία και τέτοια.
    Έχω ακούσει όμως ότι μερικα πακέτα σταμάτησαν στο τελωνείο με Europe Registered οπότε είναι θέμα τύχης.
    Μάλλον η τύχη ήταν μαζί μου!

    • Γιάννης Α Μυλωνάς 16/08/2017 at 17:10

     εγω ενα κινητο που εχω παραγγειλει με αυτο τον τροπο μπηκε στο τελωνειο,ακομα δεν ξερω τι θα γινει αλλα μαλλον ειναι θεμα τυχης

    • Dimitris Aslanidis 16/08/2017 at 00:27

     Nα σας ρωτήσω κάτι; Μετά από πόσο καιρό (μετά την αποστολή) έγινε active το tracking number? Γιατί εγώ μετά από 20 μέρες, ακόμη δεν φαίνεται το δέμα! not found! Ρώτησα gearbest και μου είπαν να μην ανησυχώ. Εγώ ανησυχώ όμως!

    • Το tracking θα ενημερωθει λογικα αφου ανοιξει ο σακος. Και οντως Europe registered δεν περναει τελωνειο, και ηταν δωρεαν γιατι το προιον η τα προιοντα ηταν 2 κιλα και πανω! Απο HK-2 ισχυει αυτο.

    • Dimitris Aslanidis 16/08/2017 at 08:21

     Ένα κινητό παρήγγειλα, δεν ήταν 2 κιλά!

    • Alexis Tzanidis 16/08/2017 at 02:50

     Σκέψου οτι έκανα την παραγγελία 9 Ιουνίου και εγινε active το tracking number 28 Ιουλίου μετά από σχεδόν 2 μήνες οταν το πέρασαν στο σύστημα των ΕΛΤΑ!

    • Dimitris Aslanidis 02/09/2017 at 23:50

     35 μερες μετά και κανενα νέο από το πακέτο. Ζητησα ερευνα απο την austrian post και η gearbest ειπε θα μου κανει refund

    • Dimitris Aslanidis 16/08/2017 at 08:20

     Aφού έγραψα εδώ χτες, ξαναμπήκα (είχα μπει και το πρωί) και μόλις είχε γίνει active!. Μάλλον πρέπει να κανω υπομονή (πολλή)

    • Alexis Tzanidis 16/08/2017 at 13:10

     Ωραία, τι γράφει σαν μήνυμα στο tracking number?

    • Dimitris Aslanidis 09/09/2017 at 15:25

     9/9/2017, 10:27:46 Κ.Α.Τ. ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΑΠΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΞΑΓΩΓΗΣ (–> Κ.Δ. ΛΑΡΙΣΑΣ)
     Αυτο σας λέει κάτι όσο αφορά τελωνεία? Καλησπέρα

    • Αφού εχει βγει από το αεροδρόμιο σε πρώτη φάση τη γλίτωσες. Δεν ξερω μηπως σε εξυπηρετεί το ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, και σταματήσει εκει.

    • Alexis Tzanidis 16/08/2017 at 20:44

     Μάλιστα, εμενα μου ειχε βγαλει αυτο το μηνυμα στις 19/6 και στις 28/7 εγινε η επόμενη ενημέρωση οταν περαστηκε στο σύστημα των ΕΛΤΑ
     Αλλα μην ξεχνας οτι ήταν μέσα στο καλοκαίρι και είχε γίνει η μαλακια με τα ΕΛΤΑ.
     Οποτε εσενα μπορεί να μην κάνει τόσο καιρό!

 13. Παιδια θα ηθελα να ρωτησω κατι. Αν αγορασω απο ευρωπαικη αποθηκη δεν θα εχω θεμα με τελωνειο ανεξαρτητα απο τον τροπο αποστολης (dhl, regular airmailκτλ) ; η πρεπει να διαλεξω καποιον συγκεκριμενο τροπο;

  • Καλησπέρα , αν είναι από Ευρώπη , είτε έρθει με DHL , είτε με ταχυδρομικό περιστέρι , τελωνείο δεν παίζει . Μη φοβάσαι

 14. για AliExpress ξέρει κανείς τι μέθοδο πρέπει να επιλέγουμε (αν την έχει το κατάστημα..) ??

 15. και το lightinthebox.com εχει αυτο.—> Προσθέστε Κάλυψη Δασμών & Φόρου στην παραγγελία σας . πληρώνεις 4 ευρω και σου πληρώνουν δασμούς ….δεν ειναι τσεκαρισμένο απο μενα απλα το αναφερω αν εχει κανεις εμπειρία ας το πει

 16. ευχαριστω πολυ!!!

 17. Το πρώτο είναι κανα μήνα τώρα αεροδρόμιο, οπότε οπου να’ναι θα έρθει και η σειρά του, το άλλο ξεκίνησε για ελλάδα σήμερα, έχεις ακομα.

 18. Καλημέρα, όχι κανένα λάθος. Αυτο ακριβώς συμβαίνει.

 19. Μπαα οι ίδιες καθυστερήσεις είναι. Ξεκίνα τα Refund

1 46 47 48

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo