Αποστολές απο Κίνα και τελωνείο. Nέα προβλήματα, νέες λύσεις.[2019 Edition]

Όσοι ασχολείστε με το άθλημα των αγορών απο Κινέζικα καταστήματα, σίγουρα θα έχετε καταλάβει οτι έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στη διαχείριση των πακέτων, που προέρχονται απο τρίτες χώρες, απο τα ΕΛΤΑ, με τους ελέγχους να είναι πλέον σαφώς περισσότεροι, και τις πιθανότητες να σας πιάσει η τσιμπήδα του τελωνείου να έχουν αυξηθεί εκθετικά τους τελευταίους μήνες.

Το παρόν άρθρο δεν είναι οδηγός online αγορών. Για αυτό το ζήτημα έχω γράψει ήδη έναν εκτεταμένο οδηγό, του οποίου αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, είναι ένα κομμάτι, αλλα για να μην γίνει πολύ μεγάλο το άλλο κείμενο θα μιλήσουμε εδώ αποκλειστικά για το κομμάτι του τελωνείου.

Οι αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι του 2017 στα ΕΛΤΑ.


Μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν απλά. Οι παραγγελίες σας, έρχονταν με απλό ταχυδρομείο, έφταναν το Ελ.Βενιζέλος, οι άνθρωποι των ΕΛΤΑ άφηναν τα μικρά σε μέγεθος, και με μικρή δηλωμένη αξία, ελεύθερα απο έλεγχο, και τα παίρνατε χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση.

Απο τη στιγμή που οι αγορές απο την Κίνα έγιναν σαφώς πιο δημοφιλής τα τελευταία, χρόνια, αυτός ο «πλάγιος» δρόμος ήταν σίγουρο οτι αργά η γρήγορα θα έκλεινε.

Ήδη απο τον Νοέμβριο του 2016, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα πακέτα απο τρίτες χώρες άρχισαν να γίνονται πολύ πιο συχνοί, με τα δέματα που χρεωνόντουσαν με τελωνειακούς δασμούς να γίνονται ολο και περισσότερα όσο περνάει ο καιρός.

Fast Forward λοιπόν, στον Ιούλιο του 2017, οταν και τα ΕΛΤΑ παρουσίασαν τον νέο τιμοκατάλογο ειδικών τελών εκτελωνισμού, και δήλωσαν με κάθε επισημότητα, οτι ΚΑΘΕ πακέτο που θα εισάγεται απο χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα περνούσαν απο τελωνειακό έλεγχο, μιας και τα Ελληνικά ταχυδρομεία είχαν προσλάβει πλέον αρκετούς εκτελωνιστές, για να γίνει αυτή η διαδικασία, με περισσότερους να έρχονται στο εγγύς μέλλον.

Αυτά είναι τα νέα τέλη εκτελωνισμού των ΕΛΤΑ

Αυτό που σε τελική ανάλυση μετράει είναι απλό: Ολα τα δέματα απο Κίνα, είτε μικρά, είτε μεγάλα, είτε (δηλωμένα) φτηνά, είτε ακριβά, σταματάνε στο τελωνείο.

Απο το Φθινόπωρο του 2017 υπάρχουν και μερικές ακόμα σημαντικές λεπτομέρειες για τις αγορές σας που θα πρέπει να προσέξετε.

Α) Ατμοποιητές

Η εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων, και υγρών συμπλήρωσης απαγορεύεται, και όσα σταματάνε στο τελωνείο ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ. Με λίγα λόγια τα ξεχνάτε. Μπορείτε να αγοράσετε ανταλλακτικά για το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο, αρκεί αν μην αποτελούν πάνω απο το 70% των συνολικών μερών του ατμοποιητή, αλλά και αυτό δεν ειναι σιγουρο οτι θα περάσει τελικά τον έλεγχο. Δεν ξέρω περισσότερα, εδώ δείχνω κινητά, να πάτε σε ειδικεύομενες σελίδες για έξτρα λεπτομέρειες 🙂

Β) Βιταμίνες/Φάρμακα/Συμπληρώματα διατροφής

Και ότι άλλο κατατάσσει σε αυτές τις κατηγορίες ο ΕΟΦ, απαιτούν μεταξύ άλλως υπεύθυνη δήλωση απο μέρους σας οτι εχουν αγοραστεί για προσωπική χρήση. Πιο συγκεκριμένα :

Για παραγγελίες μέχρι 3 τεμάχια (ο,τιδήποτε κι αν είναι, συμπλήρωμα, οδοντόπαστα, κ.λπ.) δεν χρειάζεται η υπεύθυνη δήλωση στον ΕΟΦ.

Πέρα απο αυτο τον αριθμό πρέπει να πάρετε έγκριση απο τον ΕΟΦ για να τα παραλάβετε. Θα χρειαστείτε:

 1. Αίτηση εκτελωνισμού: Θα σας σταλεί απο το τελωνείο
 2. Υπεύθυνη Δήλωση: Την συμπληρώνεται με τα προιόντα που αγοράσατε, και δηλώνετε οτι είναι για προσωπική χρήση
 3. Τιμολόγιο (δύο αντίγραφα): Η απόδειξη της παραγγελίας σας, με ονομα παραλήπτη, και τα προιόντα εμφανή.
  Σύνθεση προϊόντων : Απο τη σελίδα που αγοράσατε τα προιόντα (δείγμα απο iHerb)

Ολα τα παραπάνω τα παίρνετε ένα όμορφο πρωινό, και πάτε στον ΕΟΦ(η τα στελνετε μέσω φαξ) να τα καταθέσετε, για να πάρετε την άδεια εκτελωνισμού, την οποία θα στείλετε στο ΓΕΤΑ.

Αφου ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πακετάκι θα ξεκολλήσει, και θα συνεχίσει την πορεία προς το σπίτι σας.

Περισσότερα θα βρείτε εδώ

Γ)Μπαταρίες

Αν και άσχετο με τα τελωνεία, πλέον, και μέχρι νεοτέρας, ΔΕΝ αποστέλνονται μπαταριες, μέσω της αεροπορικής οδού, λόγο ατυχήματος σε αεροπλάνο απο ασταθή μπαταρία. Οπότε ξεχνάτε τις μπαταρίες για τους ατμοποιητές και τους φακούς σας, οπως φυσικά και τα Power Banks. Ανα διαστήματα το Gearbest και το Banggood βρίσκουν τρύπες και στέλνουν για λίγο καιρό, αλλα αυτός συνήθως δε διαρκεί πολύ.

Ανάλυση χρεώσεων


Για να δούμε αρχικά τι θα κληθείτε να πληρώσετε αν το δέμα σας περάσει τελωνείο.

Στον κατάλογο παραπάνω, θα δείτε οτι αναφέρεται η αξία CIF.

CIF είναι η συνολική αξία της συναλλαγής, δηλαδή, η αξία του αντικειμένου, τα έξοδα μεταφοράς, και τυχών έξοδα ασφάλισης.

Κάθε πακέτο, ή επιστολή με CIF μικρότερη των 22€ θεωρείτε μικρής αξίας, και δεν χρεώνεται με έξτρα τέλη.

Απο τα 22€ και πάνω, το δέμα σας δύναται να χρεωθεί με τέλη τα οποία περιλαμβάνουν τα Έξοδα εκτελωνισμού, και τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο Ελληνικό κράτος.

Τα έξοδα είναι απο 15 μέχρι και 50€ ανάλογα το κόστος, ενώ και το ΦΠΑ φυσικά, είναι ανάλογο της αξίας του προϊόντος.

Για παράδειγμα:

 • Κινητό αξίας 140€ θα χρεωθεί στο τελωνείο : 15€ έξοδα εκτελωνισμού + 33.6€ ΦΠΑ= 48.6€
 • Κινητό αξίας 300€ θα χρεωθεί στο τελωνείο: 20€ έξοδα εκτελωνισμού + 72€ ΦΠΑ = 92€

Προβλήματα


Μετά απο αρκετό καιρό που οι τελωνειακοί υπάλληλοι ήταν και αυτοί σε σύγχυση, πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η διαδικασία εκτελωνισμού πραγματοποιείτε κανονικά, όσο κανονικά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε διαδικασία τέλοσπάντων στην Ελλάδα.

Τα λάθη στον υπολογισμό της αξίας του πακέτου έχουν εκμηδενιστεί, ενώ τις περισσότερες φορές τα αντικείμενα φαίνεται να εκτελωνίζονται βάση καταλόγου και όχι βαση πραγματικής αξίας. Για παράδειγμα, 2 Tv Box που έχω παραλάβει και πέρασαν τελωνείο σε διαφορετικές περιόδους είχαν κοστολογηθεί και τα 2 στα 35€ παρότι το ένα έκανε 27€ και το άλλο 75€. Παρόμοιες «φιξ» χρεώσεις έχω παρατηρήσει και σε πακέτα με πολλά αντικείμενα, που λαμβάνω συχνά πυκνά, και σχεδόν πάντα είναι κοστολογημένα 50€

Αυτό δε σημαίνει τίποτα βεβαια, αφού πάρα πολλές φορές στον αριθμό ιχνηλάτισης του πακέτου σας (tracking Code) θα εμφανιστεί η ένδειξη για αποστολή αποδεικτικού αγοράς.

Αποστολή αποδεικτικών στα ΕΛΤΑ

Αν λάβετε Email που σας ζητάει να αποστείλετε την απόδειξη αγοράς για να συνεχιστεί ο εκτελωνισμός, η στο tracking των ΕΛΤΑ εμφανιστεί το μήνυμα

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΑΓΟΡΑΣ /ΑΞΙΑΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ

τότε θα πρέπει να στείλετε την απόδειξη απο το Paypal, η την αναλυτική της κάρτας σας αν πληρώσατε με χρεωστική/πιστωτική σε ένα απο τα 2 Email

 • geta@elta-net.gr
 • customs@elta-net.gr

ΜΗΝ στείλετε το invoice που σας παρέχει το κατάστημα, αν έχει αστεία, για την αξία του αντικειμένου, τιμή. Αν έχετε αγοράσει κινητό και το έχουν δηλωμένο καταλαβαίνετε οτι αυτό το αποδεικτικό είναι τόσο χρήσιμο όσο το κολόχαρτο, αφού δεν εμφανίζεται ούτε το προϊόν, έχει ψεύτικη τιμή, και δεν έχει την παραμικρή αρίθμηση η σφραγίδα, που θα μπορούσε να θυμίζει πραγματικό τιμολόγιο. ΔΕΝ θα το δεχτούν , και θα αναγκαστείτε να στείλετε την πραγματική απόδειξη έτσι και αλλιώς. Ίσα ίσα μεγαλύτερη καθυστέρηση για εσάς θα προκαλέσετε.

Επίσης μην ξεχνάτε οτι τον να στείλετε το χαρτί του καταστήματος, με την ψεύτικη αξία,είναι απλά παράνομο, και μπορείτε να κατηγορηθείτε για ψευδή τελωνειακή δήλωση. Δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλα δε θέλετε να το ρισκάρετε για 30€.

Αν τώρα δεν παρατηρήσετε την ένδειξη αυτή, τότε ο υπάλληλος το παίρνει πάνω του και υπολογίζει μόνος του την αξία του δέματος, και το χρεώνει ανάλογα. Εδώ υπάρχουν δύο σενάρια.

Α) το έχει υποκοστολογήσει, είτε επειδή χρησιμοποίησε μια φιξ τιμή, ή απλά επειδή βρήκε χαμηλότερη τιμή απο οτι το πήρατε στους καταλόγους του.

Β) το έχει υπερκοστολογήσει.

Στην πρώτη περίπτωση οπως μπορείτε εύκολα να φανταστείτε, κάνετε την πάπια.

Στην δεύτερη περίπτωση το πρόβλημα μπορεί να είναι μικρό, αν η διαφορά της αξίας που θα υπολογίσει ο υπάλληλος ειναι μικρή, εως τεράστιο, αν το πακέτο σας έχει αξία κάτω των 22€ οπότε θα έπρεπε να μην χρεωθεί με δασμούς, και ο υπάλληλος το βγάλει πάνω απο 22, και αναγκαστείτε να δώσετε άλλα τόσα στο τελωνείο.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση, οταν έρθει το μπιλιετάκι στο ταχυδρομείο της περιοχής σας, είναι να μη δεχθείτε το πακέτο, και να συμπληρώσετε στο ταχυδρομείο της περιοχής σας μια αίτηση αναδασμολόγησης, καταθέτωντας ως αποδεικτικά στοιχεία τον αναλυτικό λογαριασμό της κάρτας σας, ή τον email επιβεβαίωσης του Paypal αν πληρώσατε μέσω αυτού.

Επειδή αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, σας προτείνω να το επιχειρήσετε, ΜΟΝΟ αν η εκτιμώμενη αξία, απέχει πολύ απο αυτή που πραγματικά πληρώσατε, αλλιώς απλά παραλάβετε το δέμα.

Σημειώστε ξανά οτι ολη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο αν ΔΕΝ παραλάβετε το δέμα. Αν το πάρετε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Στην αίτηση αναδασμολόγησης θα πρέπει να συμπεριλάβετε και ολα τα αποδεικτικά πληρωμής που έχετε, ως δικαιολογητικά.

Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα είναι οι τεράστιες καθυστερήσεις στα πακέτα, ειδικά οταν η κίνηση ειναι αυξημένη, δηλαδή την περίοδο απο Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο, αφού ο υποχρεωτικός έλεγχος σε όλο τον τεράστιο όγκο δεμάτων και επιστολών από τρίτες χώρες, έγινε λίγο απότομα, είναι η αλήθεια, και το προσωπικό που έχει επωμιστεί στη διαδικασία, δεν είναι ούτε αρκετό, ούτε επαρκώς εκπαιδευμένο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πακέτα να κάνουν 10-12 μέρες να έρθουν απο Κίνα Ελλάδα, και να μένουν σε σάκους στο Αεροδρόμιο για περισσότερες απο 20 μέρες, με άλλες τόσες να μένουν εντός του τελωνείου μέχρι τελικά να ελεγχθούν.

21/6 το πακέτο έφτασε Ελλάδα, και περίμενε τη σειρά του στο αεροδρόμιο μέχρι τις 25/7. 8 μέρες Κίνα-Ελλάδα, 35 μέρες Αθήνα-Ηράκλειο

Με λίγα λόγια, απο τα 15-25 μέρες που είχαμε μέσο όρο στις παραλαβές, μπορεί να κάνετε και 2.5 μήνες να δείτε το πακετάκι σας.

Το τελευταιο πρόβλημα που μπορεί να σας προκύψει, είναι σε περίπτωση που κάνετε μαζική πληρωμή για διάφορες παραγγελίες, οι οποίες φεύγουν χωριστά.

Για να έχουμε μια βάση, ας πούμε οτι έχουμε μια υποτιθέμενη παραγγελία απο το Aliexpress με θήκες κινητών απο διαφορετικούς πωλητές. Η μια θήκη κάνει 10€, ή άλλη 7€ και η τρίτη 14€.

Επίσης για λόγους ευκολίας, ας θεωρήσουμε οτι σε κάθε θήκη υπάρχει χρέωση 2€ για τα μεταφορικά.

Οπως βλέπετε μεμονωμένα, η κάθε θήκη δεν περνάει την αξία των 22€ αφού η ακριβότερη απο αυτές, μαζί με τα μεταφορικά της αξίζει 16€. Έτσι στο δρόμο θα έχετε 3 πακέτα με αξία CIF 12€, 9€ και 16€.

Φτάνοντας στο Checkout ομως, το Aliexpress χρεώνει ολο το καλάθι σας, οπότε στα χέρια σας θα έχετε μια απόδειξη πληρωμής 37€.

Αν κάποιο απο τα πακέτα αυτά λοιπόν περάσει τη διαδικασία εκτελωνισμού, και σας ζητηθεί η απόδειξη αγοράς, δεν θα πρέπει απλά να στείλετε την απόδειξη της μαζικής πληρωμής στο Email, γιατι τότε ο τελωνειακός υπάλληλος θα θεωρήσει οτι η αξία του πακέτου ειναι 37€ και θα χρεωθείτε τα πρέποντα.

Τι κάνετε λοιπόν;

Στέλνετε Email στο ΓΕΤΑ οπως θα έπρεπε να κάνετε, απλά αντί για μια στεγνή απόδειξη, στέλνετε:

 1. Το Screenshot της παραγγελίας που φαίνονται ολα τα προιόντα που ανήκουν στην ίδια παραγγελία, με κυκλωμένο αυτό που βρίσκεται προς εκτελωνισμό, και το συνολικό κόστος, το οποίο πρέπει να ταιριάζει με την απόδειξη απο το Paypal ή την κάρτα σας.
 2. Την απόδειξη πληρωμής paypal ή κάρτας

Ενώ και στο Email εξηγείτε γραπτώς οτι πρόκειται για μαζική πληρωμή για πολλαπλές παραγγελίες, για αυτό και ειναι μεγάλο το ποσό, ενώ το συγκεκριμένο αντικείμενο α έχει τιμή β.

Οι λύσεις μέχρι τώρα


Τα μεγάλα κινέζικα καταστήματα αντέδρασαν άμεσα στις εξελίξεις, και πλέον τα περισσότερα απο αυτά προσφέρουν μια μορφή «τριγωνικής» αποστολής (συγγενές με το τριγωνικό ραντάρ).

Μέσω αυτού του τρόπου αποστολής, προπληρώνεται μέρος των τελωνειακών δασμών(αυτή είναι η επίσημη «δικαιολόγηση) και το εκάστοτε κατάστημα στέλνει και εκτελωνίζει το πακέτο σας στη χώρα που διατηρεί την Ευρωπαϊκή αποθήκη, και απο εκεί, αποστέλλεται ξανά στη διεύθυνσή σας.

Έτσι, από τη στιγμή που το πακέτο έχει ήδη εκτελωνιστεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης, εισάγεται χωρίς πρόβλημα στη χώρα μας και έρχεται στο σπίτι σας χωρίς έξτρα χρεώσεις.

Το Gearbest είναι ένα από τα καταστήματα που προσφέρουν τριγωνική αποστολή.

Η χρέωση αυτού του τρόπου αποστολής ομως, κοστίζει γύρω στα 6-7€, ενώ για τα πιο ογκώδη ίσως δείτε ακομα μεγαλύτερες χρεώσεις που αγγίζουν τα 20-25€, σε κάθε περίπτωση όμως το κόστος αυτό ειναι ΠΟΛΥ χαμηλότερο απο αυτό που θα κληθείτε να πληρώσετε σε περίπτωση εκτελωνισμού.

Απο την άλλη με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αγοράσετε και πολύ ογκώδη πράγματα, που ακόμα και με τα παλιά δεδομένα θα σταματούσαν στο τελωνείο, όπως υπολογιστές, ρομποτικές σκούπες, Drones, κτλ.

Καταστήματα που προσφέρουν τριγωνική αποστολή είναι τα

 • Gearbest : Netherlands Regirstered PDM , EU Express , EU priority Line
 • Banggood : Priority Direct Mail, Για όσες δεν υπάρχει η μέθοδος έχει Custom Insurance, το οποίο ειναι ακριβούτσικο.
 • Geekbuying: EU Priority Line .
 • Coolicool : Αποστολή με Standard και επιλογή Custom Insurance
 • Lightinthebox: Priority Line.
 • Cafago: Priority Shipping
 • TomTop: Duty Free Shipping
 • Αρκετά καταστήματα απο AliExpress (π.χ Mi Global Store,ή το Mi Zealer Store το οποίο έχει αποθήκες στην Ιταλία. και το Xiaomi 3C Store με αποθήκες στην Γαλλία)

Για να τα δούμε και λίγο πιο λεπτομερώς ομως τις δύο πιο δημοφιλής περιπτώσεις:

Gearbest με PDM, EU Express. EU Priority line

Μετα απο πολλους μήνες δοκιμών του Gearbest στις τριγωνικές αποστολές και τα νεύρα μας, το Κινέζικο Site κατέληξε πλέον σε αυτές τις τρείς μεθόδους που ειναι διαθέσιμες ανάλογα την αποθήκη που βρίσκεται το αντικείμενο σας.

Και οι τρείς έχουν δοκιμαστεί εκτεταμένα, οπότε δεν υπάρχει φόβος τελωνείου, με το PDM να ειναι συνήθως πολύ φτηνό και να κάνει περίπου 20 μέρες, το EU Express το πιο ακριβό και πιο αργό απο ολα, και το Priority Line μια μέση κατάσταση.

Banggood με Priority Mail
Η πιο αξιόπιστη λύση τριγωνικής αποστολής για την ώρα. To πακέτο εκτελωνίζεται Ολλανδία(μπορείτε να το κάνετε Track μέσω του FlytExpress) και έρχεται αεροπορικώς Ελλάδα.

Τις περισσότερες φορές το πακέτο σας φτάνει σε λιγότερο απο 15 μέρες.

Αυτό που ειναι ακόμα πιο εντυπωσιακό ομως, είναι οτι το Banggood χρέωνει 6-7€ συνήθως για αυτή την υπηρεσία που φυσικά είναι ΤΣΑΜΠΑ.

Όσο υπάρχει αυτός ο δρόμος ανοιχτός, προτείνεται με τα χίλια.

Στα προιόντα που δεν υπάρχει επιλογή για Priority Mail, οπως στα περισσότερα Laptop για παράδειγμα, σας δίνεται η δυνατότητα να προσθέσετε ασφάλεια τελωνείου, με την οποία οτι πληρώσετε στο τελωνείο θα τα πάρετε πίσω.

Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις Ευρωπαικές αποθήκες που έχουν πλέον τα περισσότερα καταστήματα για να παραλάβετε τα δέματα σας γρήγορα, και με σχετικά μικρή οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με τις αποθήκες της Κίνας.

Αν έχετε εντοπίσει καταστήματα με παρόμοιους τρόπους αποστολής, αφήστε ένα σχόλιο για να τα προσθέσω.

Ολοκληρώνοντας, και συχνές ερωτήσεις:


Αν το κόστος του αντικειμένου σας είναι μικρό για να δικαιολογήσει τον παραπάνω τρόπο αποστολής, τότε η μοναδική εναλλακτική που σας μένει είναι να το βρείτε σε μια απο τις Ευρωπαϊκές αποθήκες των καταστημάτων, οι οποίες δυστυχώς παραμένουν με ελάχιστο στοκ, που περιλαμβάνει κυρίως κινητά τηλέφωνα.

Επίσης μια καλή λύση είναι να μαζεύετε πολλά φτηνοπραγματα μαζί, και να τα βάζετε ολα μαζί σε ένα πακέτο, χρησιμοποιώντας την EU Express, για όσο τουλάχιστον είναι διαθέσιμος και αυτός ο τρόπος παραλαβής.

Για να προλάβω ορισμένες απορίες σας για το τέλος.

 • Ε: Δηλαδή αυτό το αντικείμενο των 10€ που θέλω παθιασμένα, θα περάσει τελωνείο;
 • Α: Ολα τα πακέτα που έρχονται απο τρίτες χώρες(εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης) περνάνε τελωνείο. ΜΟΝΟ οσα έχουν αξία άνω των 22€ χρεώνονται με τέλη. Τα υπόλοιπα θεωρούνται τελωνειακώς ελεύθερα και έρχονται στο σπίτι σας χωρίς άλλο πρόβλημα.
 • Ε:Έχω αγοράσει κάτι που κοστίζει 30€ απο Κίνα. Θα περάσει τελωνείο;
 • Α: Μόνο ο Θεός ξέρει. Απλά πλέον υπάρχουν ΠΟΛΥ περισσότερες πιθανότητες να περάσει(η να χρεωθεί έστω τα 3 ευρώ της παρουσίας) απο το να περάσει ελεύθερο.
 • Ε: Εχω σκεφτεί ένα κόλπο να πλαστογραφήσω την απόδειξη του Paypal για να μην πληρώσω τελωνείο λες να πιάσει;
 • Α: Έχω σκεφτεί ένα κόλπο να κάνω εμπόριο όπλων. Εσυ λες να πιάσει;

 

 • Ε: Αγόρασα κάτι απο Ebay, και έρχεται από Γερμανία/Ιταλία/αλληευρωπαικήχώρα . Θα πληρώσω τελωνείο;
 • Α: ΟΧΙ, εντός Ευρωπαϊκής ένωσης, τελωνείο χρεώνονται πολύ συγκεκριμένα προϊόντα(αυτοκίνητα κτλ)

 

 • E: Αγόρασα κάτι από Αγγλία. Την πάτησα; Η Αγγλία δεν είναι στην Ευρώπη
 • Α: Εκτός και αν ξέρετε κάτι που δεν ξέρω, η Αγγλία είναι ακόμα εντός Ε.Ε. Τα πακέτα από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν σταματάνε στο τελωνείο

 

 • E: Το πακέτο μου έχει φτάσει στην Ελλάδα και ειναι σε αναμονή για «παρουσία σε Τελωνείο «. Θα πληρώσω τέλη;
 • Α: ΑΝ το αντικείμενο έχει αξία πάνω απο 22€ τοτε πιθανότατα ναι θα πληρώσετε. Σε άλλη περίπτωση απλά θα περάσει τον έλεγχο χωρίς άλλη χρέωση.
 • Ε:Μου υπόσχεσαι οτι αν επιλέξω τριγωνική αποστολή δε θα χρεωθώ τελωνείο;
 • Α:Μόνο αν μου υποσχεθείς οτι η ΑΕΚάρα θα πάρει Champions League. Μέχρι τώρα πάντως δεν σταματάνε.

 

 • Ε:Ήρθε ένα πακέτο μου μου κόστιζε 35€ και μου το έχουν χρεώσει αλλα τόσα και δεν το θέλω. Να κάνω ticket στο Paypal να πάρω τα λεφτάκια μου πίσω;
 • Α:Εμμ όχι, και μην κάνετε τέτοια, γιατι θα μας κόψουν και οι Κινέζοι. Το οτι το πακέτο έχει βρεθεί τελωνείο δεν είναι ευθύνη του πωλητή. Το Paypal δεν πρόκειται να σας δικαιώσει ούτως ή άλλως. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον πωλητή, και να βρείτε μια μέση λύση, την οποία ΑΝ ΘΕΛΕΙ θα σας δώσει. Μην τσαμπουκαλευτείτε κιολας.

 

 • Ε:To αντικείμενο το αγόρασα 30€ και μου το έχουν κοστολογήσει 180. Τι να κάνω;
 • Α:Αίτηση στα ΕΛΤΑ για επανεκτίμηση των δασμών με την πραγματική αξία. Θα ζητηθεί αποδεικτικό πληρωμής.

 

 • Ε:Αγόρασα ένα καλώδιο 80 λεπτά και θέλουν τρία ευρώ τέλος παρουσίας
 • Α:Αρνηθείτε την παραλαβή και πάρτε άλλο.

Ό,τι ερωτήσεις, ή προσθήκες επι του θέματος είναι παραπάνω απο καλοδεχούμενες, είτε στα σχόλια απο κάτω, είτε στο contact@angroid.gr

Aggelos Pap
Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

992 COMMENTS

992
Αφήστε ένα σχόλιο

avatar
308 Comment threads
684 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
  Παρακολουθήστε τα σχόλια  
Νεότερα Παλαιότερα Με περισσότερες ψήφους
Ενημέρωση για
geopap
Επισκέπτης
geopap

Καλησπερα εχω κανει για πρωτη φορα παραγγελια στο lightinthebox μαζικη ενα πουκαμισο αξιας 14ευρω το οποιο ηρθε χωρις να πληρωσω τιποτα και ενα ζευγαρι παπουτσια αξιας 35ευρω και μου ζητησαν αποδειξη αποδειξη αγορας να στειλω στο γετα .η αποδειξη ειναι το email επιπεβαιωσης πληρωμης που πρεπει να στειλω η να ζητησω απο lightindox αποδειξη τιμολογιο σε μορφη dpf ?ειναι η πρωτη φορα και δεν ξερω πως γινεται

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΑΝΤΙΔΗ
Επισκέπτης
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΡΑΝΤΙΔΗ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΕΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ, ΔΗΛ ΑΝ ΑΠΑΡΑΓΓΕΙΛΩ ΑΚΤΙΑ ΑΠΟ ALIEXPRESS πΟΥ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 40€ ΠΟΣΑ + ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΑΝ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΕΙ..?!?! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

jenny
Επισκέπτης
jenny

Τι γίνεται σε περίπτωση που αγοράσεις ένα αντικείμενο του οποίου η αξία μεμονωμένα δεν ξεπερνά τα 22 ευρώ αλλά το έχεις πάρει πχ επί 2 φορές στην ίδια παραγγελία ξεπερνώντας τα 22; Θεωρείτε ως ένα πακέτο;

Dead Poet
Επισκέπτης
Dead Poet

Τον τελευταίο μήνα έχω κάνει γύρω στις 5-6 παραγγελίες από Κίνα, αξίας από περίπου 2 έως 45 ευρώ (και πάντως τίποτε πάνω από 150 ευρώ που είναι το όριο επιβολής δασμών). Αυτό που παρατήρησα χθες, από την παρακολούθηση των δεμάτων στο 17Track, είναι ένα εντελώς νέο μήνυμα που άρχισε να εμφανίζεται σε όλα όσα έχουν φτάσει στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως αξίας (δηλαδή ακόμα και για όσα είναι κάτω των 22 ευρώ): «ATHENS AIRMAIL CENTER, ΕΚΦΟΡΤΩΣΗ ΤΑΧ/ΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ – ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ». Μακάρι να διαψευστώ, αλλά αυτό το μήνυμα που, επαναλαμβάνω, εμφανίστηκε για πρώτη φορά, και σε όλα τα αντικείμενα που… Read more »

George 2019
Επισκέπτης
George 2019

Καλησπέρα και μπράβο για τον αναλυτικό οδηγό που δημοσιεύετε.
Μια ερώτηση κι από μένα : Ποιά είναι η πιο ασφαλής μέθοδος αγοράς προιόντος από Κίνα (εν προκειμένω ενός smartphone) για να εξασφαλισθεί η μη επιπλέον χρέωση από τελωνείο?
1) Αγορά από Geekbying.com με μέθοδο αποστολής HKEU Priority Line ή
2) Αγορά από AliExpress από το official store με αποστολή μέσω DHL (τριγωνική αποστολή όπως αναφέρει) και καταβολή τελών από την ίδια την μεταφορική?
Σ ευχαριστώ πολύ!

Δημητρης Θεμελης
Επισκέπτης
Δημητρης Θεμελης

Καλησπέρα. Θέλω να αγοράσω μια συσκευή που είναι στα 20€ + 6€ μεταφορικά με DHL. Πληρώνω τελωνείο σε αυτήν την περίπτωση;

Aggelos Pap
Επισκέπτης

Καλησπερα Δημήτρη. Ναι είσαι πάνω από τα 22€ CIF , όποτε υπάρχει σοβαρότατη περίπτωση να σταματήσει τελωνείο και να χρεωθεις αλλά τοσα

Θάνος
Επισκέπτης
Θάνος

Καλησπέρα θέλω να πάρω δεματακι από gearbest πάνω από 22 ευρώ και πάω για priority line. Κάτω από το priority line μου έχει μια επιλογή η οποία είναι priority direct mail αυτή είναι η σωστή επιλογή για να αποφύγω 100% το τελωνείο ετσι;

Aggelos Pap
Επισκέπτης

Ναι, το pdm είναι ο ασφαλής τρόπος του GearBest

Μανθος
Επισκέπτης
Μανθος

Γεια σας, εχω βρει κατι ακουστικα απο το geekbuying την αποθηκη Πολωνιας. Η μονη επιλογη που μου βγαζει ειναι DPD express. Θα περασουν τελωνειο αν μου τα στειλουν με αυτη την επιλογη? Ευχαριστω εκ των προτερων!

Aggelos Pap
Επισκέπτης

Αφού είναι ευρωπαϊκή αποθήκη δεν υπάρχει περίπτωση τελωνείου,οποία μέθοδο και αν διαλεξεις

Μανθος
Επισκέπτης
Μανθος

Παιδια αρχικα συγχαρητηρια στον Αγγελο για την αναρτηση αυτου του αρθρου και τη συνεχη υποστηριξη που παρεχει. Γνωριζει κανεις τωρα με το BREXIT, αν κανουμε παραγγελιες απο AMAZON UK θα περνανε τελωνειο?

Aggelos Pap
Επισκέπτης

Γειά σου Μάνθο, ευχαριστώ. Για την ώρα δεν ξέρουν ούτε οι Άγγλοι τι θα γίνει. Δεν έχει αποφασιστεί με τι συνθήκες θα γίνει το Brexit και για το άν θα υπάρχει εξωτερικη συμφωνία για τις τελωνειακές διαδικασίες με την υπόλοιπη Ε.Ε ή θα θεωρείτε «τρίτη» χώρα. Για την ώρα πάντως ψωνίζεις κανονικά.

Μανθος
Επισκέπτης
Μανθος

Ευχαριστω Αγγελε για την γρηγορη απαντηση.

Ολγα
Επισκέπτης
Ολγα

Καλησπέρα σας! Έχω αγοράσει μια κατασκευή αποστακτήρα απο το aliexpress με 400 ευρω και με υποχρέωσαν να πληρώσω φόρο που ανερχεται στα 270 ευρω…
Περιλαμβάνει ΕΞΟΔΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ, Π.ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΜΟΙΒΗ, ΦΠΑ ΑΜΟΙΒΗΣ… υπαρχει περίπτωση να με υπερκοστολόγησαν?

Aggelos Pap
Επισκέπτης

Αν έχει έρθει μέσω κουριερ, «φυσιολογικό» μου φαίνεται το κόστος. 100€ είναι το ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσεις, συν τα αποθηκευτρά τους, τα έξοδα αεροδρομίου και την αμοιβή του εκτελωνιστή.

Cupidious
Επισκέπτης
Cupidious

Καλησπέρα.
Σκοπεύω να παραγγείλω φανακια για pc απο banggood.com
H τιμή του ειναι στα 40.89€
Δίνεται η επιλογή Priority Direct Mail στα 0.34 ευρω.

Υπάρχει περίπτωση εκτελωνισμού του αντικειμένου;
Payment Summary:
Order Subtotal: 40,89€
Shipping Fee:0,34€
Shipping insurance:0,82€
Tariff Insurance:0,00€
Coupon Discount: 4,09€
Grand Total:37,96€

Απο οτι εχω καταλαβει λοιπον, 37.96 ευρω ειναι το ποσο που θα πληρωσω μεσω paypal, και εφοσον καταφθασει στην ελλαδα, υπαρχει η περιπτωση να εκτελωνιστει, στην οποία περιπτωση επικοινωνω με banggood για refund αυτων των εξτρα χρεωσεων. Διορθωστε με αν κανω λαθος παρακαλω. Υπαρχουν αλλες χρεωσεις που μπορω να υποστω; Ευχαριστω προκαταβολικα.

Aggelos Pap
Επισκέπτης

Καλησπέρα!

Με το PDM ΔΕΝ θα περάσει τελωνείο εδώ, οπότε μη φοβάσαι. ΑΝ περάσει που δε θα περάσει, θα σε αποζημιώσει φαντάζομαι το Banggood. Μεχρι τώρα δεν είχαμε κρούσμα ομως.

Diamantis Toska
Επισκέπτης
Diamantis Toska

Καλησπερα σας!
Περιμενω αυτες τις ημερες να ξεκινησει παραγγελια μου με πλοιο απο Κινα, με εχουν ενημερωσει οτι θα σταλθει με την DHL!
ποσο θα μου κοστισει εκτελωνισμος περα απο το φπα;Υπαρχουν κ αλλες χρεωσεις; Ειναι printer και στοιχιζει 2000ε

Aggelos Pap
Επισκέπτης

Καλησπέρα Διαμαντή. Αν DHL εννοούν το Deutche Post, τον εκτελωνισμό αναλάμβάνουν τα ΕΛΤΑ οπότε χρεώνεσαι το ΦΠΑ συν κανα 50€ για τα έξοδα. Αν εννοουν την Κούριερ, πάρτους ενα τηλέφωνο, γιατι έχουν αποθηκευτρα και σημαντικά μεγαλύτερες χρεώσεις εκτελωνισμού, πέρα απο το ΦΠΑ φυσικά.

Diamantis Toska
Επισκέπτης
Diamantis Toska

Σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου!
Να σε ρωτησω και κατι αλλο.Αν ειναι με DHL κουριερ Θα μπορεσω να αναλαβω εγω τον εκτελωνισμο ωστε να γλυτωσω τα παραπανω εξοδα;

Aggelos Pap
Επισκέπτης

Τα μόνα που θα γλιτώσεις είναι τα έξοδα του εκτελωνιστή, αλλα να ξέρεις ειναι φασαρία η διαδικασία. Πάρε τηλέφωνο για να ρωτήσεις τι χαρτιά θα χρειαστείς, και ποια ειναι η αμοιβή του εκτελωνιστή, μήπως δε συμφέρει να φάς ολη τη μέρα σου στο Αεροδρόμιο.

Diamantis Toska
Επισκέπτης
Diamantis Toska

Σε ευχαριστω Αγγελε! Καλη συνεχεια!

Diamantis Toska
Επισκέπτης
Diamantis Toska

Σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου!
Να σε ρωτησω και κατι αλλο.Αν ειναι με DHL κουριερ Θα μπορεσω να αναλαβω εγω τον εκτελωνισμο ωστε να γλυτωσω τα παραπανω εξοδα;

aksimgr
Επισκέπτης
aksimgr

Καλησπέρα,καταπληκτικό αρθρο,συνεχίστε έτσι!!
2 ερωτήσεις:α)παρήγγειλα έναν σάκο πλάτης αξίας 28€ από amazon.de,τελικά το δέμα έφυγε από Κίνα με ταχυδρομείο,θα περάσει τελωνείο;Το περιμενω εδώ κ 1 μήνα.Επικοινωνω με amazon,ποια η διαδικασία κτλ;
β)από aliexpress μου δίνει τις δυνατότητες αποστολης που φαίνονται στην φώτο που κάνω upload,όλες περνάνε τελωνειο;το μόνο που αναφέρει ο πωλητής είναι για customs να ζητησω να βάλει μια μίνιμουμ τιμή(22€;).Μια τσάντα αλλαγής για βρέφος πχ θα περάσει taxfree μετά με αναφερόμενη τιμή στα 20-22€;
Ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντηση!!comment image

Aggelos Pap
Επισκέπτης

Καλησπέρα, άργησα λίγο να δώ την ερώτηση σου, συγνώμη.

Α) Εισαι οριακά να περάσει, αν ελεγχθεί το δέμα θα χρεωθεί εκτελωνισμό ναι. Στη σελίδα του Amazon ανέφερε οτι αποστέλεται απο Κίνα; Αν ναι, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, απλά θα πληρώσεις τη λυπητερή.

Β) Οτι και να δηλώσει ως αξία ο πωλητής δεν έχει σημασία. Αν σταματήσει για έλεγχο θα σου ζητήσουν το αποδεικτικό αγοράς το οποίο θα αναφέρει ολόκληρο το ποσό, οπότε δώρο άδωρο. ΙΣΩΣ με μια μειωμένη αλλα ρεαλιστική τιμή, να το περάσει στο έτσι ο υπάλληλος, αλλα αυτό ειναι καθαρά θέμα τύχης.

aksimgr
Επισκέπτης
aksimgr

Ευχαριστώ ‘Αγγελε για την απάντηση.
Στο amazon.de δεν έλεγε ότι το δέμα θα φύγει από Κίνα,έπρεπε να πατήσεις να δεις τον πωλητή κ εκεί έλεγε ότι αυτός βρίσκεται στην Κίνα.Αυτο το ανακάλυψα όταν μου ήρθε το tracking code κ είδα ότι λήγει σε CN,δεν υπήρχε προειδοποιηση.Ηδη ζήτησα refund τα ταχυδρομικά αρχικά κ τελικα μου έδωσαν το 50% του συνολικού κοστους,θα παλέψω για ολόκληρη επιστροφή τώρα.
Πλέον το status του δέματος φαίνεται στην φώτο που ανεβάζω,λες να πέρασε ή θα το εκτελωνισουν στην Θεσσαλονίκη;comment image

Αντώνης Σταμος
Επισκέπτης
Αντώνης Σταμος

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΣΩ INTERNET. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ WISH.COM. ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ (ΑΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΠΟΤΕ,ΕΓΩ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΏΘΗΚΑ).ΠΡΟΧΘΕΣ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΕΝΑ ΜΥΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΤΑ ΟΤΙ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ 11ΕΥΡΩ+8ΕΥΡΩ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ.ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΛΩ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ,ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΠΩΛΗΤΗ. ΠΡΙΝ 6 ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΑΤΜΟΠΟΙΗΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ (35ΕΥΡΩ ΑΞΙΑ) ΑΛΛΑ ΕΙΧΑ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ ΚΑΠΟΥ… Read more »

Aggelos Pap
Επισκέπτης

Καλησπέρα, το Wish.com έχει σε μεγάλο ποσοστό πωλητές εκτός Ε.Ε οπότε πρέπει να αγοράζεις πλέον απο εκει με μεγάλη προσοχή σε ότι αφορά το κόστος(κάτω των 22€) ή την χώρα αποστολής (εντός της Ε.Ε.) Σε οτι έχει να κάνει με ατμοποιητές απο όπου και αν τα αγοράσεις το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις, αφού απαγορεύεται η εισαγωγή του σε ιδιώτες, οπως σου είπαν και απο το τελωνείο, ανεξαρτήτου κόστους και προέλευσης.

Δεν έχω υπόψιν μου Site παρόμοια με το Wish δυστυχώς, οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω :/

Αντώνης Σταμος
Επισκέπτης
Αντώνης Σταμος

Καλησπέρα Άγγελε. Σ ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου. Υπάρχει μήπως κάποιο site (τελωνειακης αρχής) που να μπορώ να βρω αναλυτικά τι ισχύει με τις διεθνείς αποστολές;

Julia S.
Επισκέπτης
Julia S.

Καλησπερα και απο μενα! Πολυ καλο το αρθρο και φουλ ενημερωτικο! Θελω να ρωτησω για ενα συγκεκριμενο προιον απο Αμερικη, για να ειμαι σιγουρη τι να περιμενω. https://www.ebay.com/itm/Fresh-Jagua-Tattoo-Gel-4oz-TOP-GRADE-PROFESSIONAL-DARK-STAIN-GEL-MADE-IN-USA/121637846774?_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.MBE%26ao%3D2%26asc%3D20131003132420%26meid%3D28e9e5cd10ad45388ed146d146e71905%26pid%3D100005%26rk%3D3%26rkt%3D9%26sd%3D121377717999%26itm%3D121637846774&_trksid=p2047675.c100005.m1851#rwid Στο site τους γραφουν συγκεκριμενα: -All packages sent securely in boxes or padded envelope, from our factory. On all Package we write the value of the products and it’s content to be «Art Supply» or «Other». -Our experience shows that no special customs issues occurs through the shipping process and most packages clears customs easily and arrive to their destination easily and on time. That said, as in all international shipping it… Read more »

Aggelos Pap
Επισκέπτης

Καλησπέρα, είσαι αρκετά πάνω απο την αξία των 22€ της ατέλειας οπότε έχεις πάρα πολλες πιθανότητες να σταματήσει στο τελωνείο. Βλέπω οτι έχει και πολλά μεταφορικά τα οποία μετράνε στην αξία CIF, οπότε αν σταματήσει τελωνείο θα χρεωθείς 15€ τα έξοδα συν το 24% του ΦΠΑ

Julia S.
Επισκέπτης
Julia S.

Οπως το φανταστηκα! Ευχαριστω πολυ!

Διαβάστε επίσης