SetCPU: Φέρτε τη CPU στα μέτρα σας

0

SetCpuΈνας από τους καλύτερους λόγους για να κάνετε root και να περάσετε μια Custom Rom στη συσκευή σας, είναι η δυνατότητα να «παίξετε» με τον επεξεργαστή και να τον φέρετε στα μέτρα σας. Ο ευκολότερος και πιο γνωστός τρόπος για αυτό, δεν είναι άλλος από το SetCPU.

Οι βασικοί λόγοι που θα μπορούσε να χρειαστείτε να πειράξετε την ταχύτητα του επεξεργαστή σας, είναι δύο, ανάλογα με τις επιδόσεις του.
Από τη μία, όσοι έχετε(εχουμε) επεξεργαστές χαμηλής ισχύος, αφού πάμπολες συσκευές που κυκλοφορούν ακόμα και τώρα στην αγορά είναι εξοπλισμένες με επεξεργαστές 600mhz μπορούμε να υπερχρονίσουμε (overclock) τον επεξεργαστή ώστε το κινητό να έχει καλύτερη ανταπόκριση, και μια μικρή η μεγαλύτερη βελτίωση στις επιδόσεις του. Από την άλλη βέβαια με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η κατανάλωση, αφού ο επεξεργαστής καταναλώνει περισσότερο ρεύμα για να λειτουργεί σε μεγαλύτερη συχνότητα, με αποτέλεσμα τη μικρότερη διάρκεια μπαταρίας.

Εκεί εντοπίζεται ο δεύτερος λόγος χρήσης του προγράμματος, αφού οι νέες συσκευές με διπύρηνους επεξεγαστές φτάνουν τα 1.2+mhz που εκ των πραγμάτων δεν είναι αναγκαία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Έτσι αν είστε κάτοχος μιας τέτοιας συσκευής και δεν κάνετε κάτι εξεζητημένο μπορείτε να υποχρονίσετε(UnderClock) την CPU σας, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση, και επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.

Όπως ανέφερα και παραπάνω η δουλειά αυτή γίνεται με το SetCPU, το οποίο προσφέρει αρκετή ευελιξία για τις ρυθμίσεις του επεξεργαστή σας, χωρίς όμως να γίνεται πολύπλοκο(αν δε χρειάζεται).
Τα βασικά που πρέπει να ρυθμίσετε είναι η ελάχιστη ταχύτητα που θα επιτρέπετε να πάρει η CPU, καθώς και η αντίστοιχη μέγιστη, κάτι που γίνεται από την πρώτη οθόνη της εφαρμογής.

SetCpu

Εδώ μπορείτε να ρυθμίσετε τους Max και Min χρονισμούς της CPU καθώς και το Scaling Governor

Επόμενη επιλογή είναι του Scaling Governor, η οποία κατά βάση πρόκειτε για τον τρόπο που θα αυξομειώνεται η ταχύτητα του επεξεργαστή ανάμεσα στα ανώτατο και κατώτατο όριο. Τα διαθέσιμα Scaling governors είναι τα εξής:

Ondemand – Όταν ο φόρτος της CPU φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο(threshold, το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε από τα Advanced Settings) η CPU θα ανεβάζει ταχύτητα γρήγορα ώστε να φτάσει την απαιτούμενη, για να μειωθεί και πάλι σταδιακά όταν δεν χρειάζεται πλέον.
Interactive – Η λειτουργία της είναι παρόμοια με το On Demand με μεγαλύτερη έμφαση στην αντίδραση της CPU ώστε να φτάνει στο αναγκαίο επίπεδο, χωρίς να εμφανίζει καθυστέρηση η συσκευή
Conservative –Ομοιας λειτουργίας με το On Demand με μικρότερη ταχύτητα όμως αύξησης της ταχύτητας. Συνήθως προκαλεί Slowdowns στη συσκευή, μπορεί όμως να βελτιώσει τη διάρκεια της μπαταρίας.
Performance – Η CPU θα είναι διαρκώς στην «μέγιστη» ταχύτητα που έχετε θέσει. Είναι λειτουργικότερη λύση από το να θέσετε min και max στην μέγιστη ταχύτητα με το On Demand, αφού στο Performance δεν λαμβάνεται υπόψιν η φόρτος της CPU.
Powersave – H αντιθετη περίπτωση από το Performance, αφού η CPU τρέχει διαρκώς στην ταχύτητα που έχετε θέσει στο Min.

Οι επιλογές Userspace, και  Smartass δεν είναι χρήσιμες στην πράξη για αυτό και δεν τις αναφέρω.

[stextbox id=”info” caption=”Επίσης” collapsing=”false” collapsed=”false”] Yπάρχει περίπτωση να μην εμφανίζονται ολες οι επιλογές στο δικό σας κινητό, αφού ορισμένες από αυτές έιναι διαθέσιμες σε συγκεκριμένα Kernels. Επίσης τα Official Kernels στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν επιτρέπουν την αλλαγή του χρονισμού της CPU, για αυτό είναι αναγκαίο το Flashάρισμα μιας Custom Rom[/stextbox] Η επιλογή Set On Boot καλό θα είναι να είναι τσεκαρισμένη ώστε να μη χρειάζεται σε κάθε εκκίνηση να ξαναρυθμίζετε τη CPU

SetCpu

Οι ρυθμίσεις τις εφαρμογής. Απο εδώ μπορείτε να θέσετε και το threshold

Αν τελικά το πάρετε απόφαση, καλό θα ήταν να συμβουλετείτε ένα forum σχετικό με android ή τη συσκευή σας, για τις καλύτερες ταχύτητες που μπορεί να λειτουργήσει η συσκευή σας, χωρίς πρόβλημα, καθώς και να πειραματιστείτε λίγο με την επιλογή Set On Boot αποεπιλεγμένη, ωστέ να βρείτε τις καλύτερες ρυθμίσεις για εσάς.
Όσοι θέλετε να ψάξετε λίγο παραπάνω το θέμα, και να ρυθμίσετε πλήρως στα μέτρα σας τον επεξεργαστή σας, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο επίσημο Site του SetCPU στο οποίο εξηγούνται και πολλές από τις επιλογές της εφαρμογής

Το SetCPU μπορείτε να το βρείτε στο Market στην τιμή του 1,5 παρα κάτι ευρώ(ως donate). Αν βέβαια είστε μέλη στο XDA, μπορείτε να το κατεβάσετε εντελώς δωρεάν

http://www.youtube.com/watch?v=SYomYAuLFlc
[app]com.mhuang.overclocking[/app] Happy OverClocking!

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

5 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. […] να χάσετε σε απόδοση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το  SetCPU ή κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα για να ρίξετε το χρονισμό […]

  2. paidia kalispera…..pos sto kalo douleyei ayto …….to katevasa…….apo edo kai pera ti kano……as mou dosei kapios ta fota tou…….eyxaristo

  3. gia htc wildfire thelw rithmiseis. an uparxei kapoio forum h kapoios odigos na tsekarw . Euxaristw 🙂

  4. polu kalo!! to dokimasa se xperia x10 mini pro

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo