Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την κάμερα του κινητού σας.

8
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
smartphone camera explained

Οι επιδόσεις των Smartphones βελτιώνονται ραγδαία, και η κάμερες με τις οποίες εξοπλίζονται τα κινητά μας ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.

Σε γενικές γραμμές, οι κάμερες των Smartphones δεν είναι ακόμα στο επίπεδο των ψηφιακών μηχανών, ομως ανάμεσα σε ένα σωρό συνδιασμό φακών-αισθητήρων και software, υπάρχουν αρκετοί που διαπρέπουν, και άλλοι που τραγικές επιδόσεις.

Σε κάθε Review και σε κάθε παρουσίαση, θα βρείτε πάρα πολλούς αριθμούς δίπλα στην κάμερα. Megapixels, μέγεθος φακού, F/ Aperture, ISO και ένα σωρό ακόμα αριθμοί και λεπτομέρειες που μπορούν να σας δώσουν πάρα πολλές πληροφορίες για την ικανότητα της κάμερας. Μπορείτε ομως να τους καταλάβετε;

Επειδή ούτε εγώ μπορούσα, έκατσα, διάβασα και σας παρουσιάζω έναν συνοπτικό οδηγό με το τι μπορείτε να βρείτε για την κάμερα σας μέσα απο αυτούς τους αριθμούς, και πως μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για να ξεχωρίσετε στα χαρτιά, ποια είναι καλύτερα κάμερα, πριν αποκτήσετε μια νέα συσκευή.

Υπάρχει περίπτωση στα παρακάτω να υπάρχουν σοβαρά λάθη, αφού οπως σας ξαναείπα οτι ακολουθεί είναι αποτέλεσμα έρευνας και διαβάσματος. Μια λάθος πηγή ή ένα λάθος στη μετάφραση ίσως έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική πατάτα σε όσα θα διαβάσετε. Σε περίπτωση που αναγνωρίσετε μια, θα ήθελα να αφήσετε σχόλια για να τη διορθώσω.

Τα βασικότερα των βασικών.

Όλες οι κάμερες. ανεξάρτητα των επιδόσεων τους, αποτελούνται απο τα ίδια βασικά μέρη.

Ένα φακό, που στην ουσία είναι «το μάτι» της κάμερα, έναν αισθητήρα, ο οποίος μετατρέπει ολα οσα βλέπει ο φακός σε ψηφιακά δεδομένα και φυσικά το Software, το οποίο αναλαμβάνει να μετατρέψει ολες αυτές τις πληροφορίες σε κάτι που μπορεί το κινητό να προβάλει σαν εικόνα.

Για να έχετε το βέλτιστο αποτέλεσμα, πρέπει τα τρία αυτά κομμάτια να έχουν ισες επιδόσεις, μιας και ένας εξαιρετικός φακός, τον οποίο συνοδεύει ένας ακόμα καλύτερος αισθητήρας δε σημαίνει τίποτα απο τη στιγμή που η συμπίεση του hardware τα κάνει ολα οικόπεδο, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ανεξήγητα κατώτερο των προσδοκιών(κάτι που εξηγεί γιατι πολλά κινέζικα κινητά έχουν τόσο κακές επιδόσεις).

Τα Megapixels

Ξεκινάμε με το πιο γνωστό αριθμό σε μια κάμερα: αυτόν των Megapixel. To πόσα MP είναι μια κάμερα δείχνει πόσα εκατομμύρια pixels έχουν οι φωτογραφίες που θα τραβήξει. Για παράδειγμα μια κάμερα 1MP μπορεί να βγάλει φωτογραφίες 1000×1000 pixels ή αλλιώς 1.000.000 pixels.

Οπως καταλαβαίνεται τα megapixels δεν είναι ο βασικότερος τρόπος να ξεχωρίσετε την ποιότητα των φωτογραφιών που θα τραβήξει μια κάμερα, αλλα πόσο μπορείτε να ζουμάρετε μια φωτογραφία πριν αυτή αρχίσει να χάνει λεπτομέρειες.

Sensor-Resolution-Comparison

Πολλές φορές θα δείτε οτι αναφέρω για Overpolation, ή για αναβάθμιση της ανάλυσης μέσω Software.

Αυτό το κόλπο γίνεται για διαφημιστικούς λόγους, αφού για παράδειγμα σε μια κάμερα 8MP αφού τραβήξει την φωτογραφία, μπορεί το λογισμικό της συσκευής να την κάνει resize στα 13MP.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά οτι τα pixels της φωτογραφίας πλήθυναν, αλλα απλά οτι
«τέντωσαν», ενώ αναμενόμενα το φούσκωμα αυτό δεν έχει να προσφέρει κάτι στην ποιότητα της εικόνας.

Μέγεθος φακού

Το μέγεθος φακού παρουσιάζεται συνήθως ως κλάσμα ιντσών (π.χ 1/3″ ή 1/2.3″). Σε πρώτη ανάγνωση θα φανταζόσασταν οτι αναφέρεται στο διαγώνιο μέγεθος του φακού, κάτι όμως που δεν ισχύει. Για παράδειγμα ένας φακός με μέγεθος 1/2.3″ θα έπρεπε να έχει διαγώνιο 11.04mm, αντί αυτού όμως έχει 7.66mm.

Μεγαλύτερο μέγεθος φακού σημαίνει μεγαλύτερα pixels και περισσότερο φως στον αισθητήρα. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως πιθανότατα, ανάμεσα σε 2 κάμερες με τα ίδια MP, αυτή με το μεγαλύτερο φακό θα έχει καλύτερες επιδόσεις.

Μέγεθος Pixel

Ο καλύτερος τρόπος μέτρησης για το πόσο φως μπορεί να συλλάβει ο φακός είναι το μέγεθον των Pixel. Στα χαρακτηριστικά μπορείτε να τον αναγνωρίσετε απο την μονάδα μέτρησης μm ή Microns, και η τιμές του βρίσκονται ανάμεσα στο 1 και το 2.

Όσο μεγαλύτερο είναι το κάθε pixel τόσο περισσότερο φως μπορεί να συλλέξει, με αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις σε περιπτώσεις ανεπαρκούς εξωτερικού φωτισμού. Για αυτό το λόγω η Ultrapixel κάμερα του HTC M8 με 2.0 microns, τα καταφέρνει αρκετά καλύτερα απο αυτή του Galaxy S5 με 1.12 microns, στο σκοτάδι.

CMOS – CCD- BSI -ISOCELL

Οι αισθητήρες των κινητών μπορεί να είναι είτε τεχνολογίας CCD είτε CMOS. Οι CCD (Charge Coupled Device) αισθητήρες έχουν σχεδόν εκλείψει, κυρίως λόγο της μεγαλύτερης κατανάλωσης ενέργειας.

Όλα τα Smartphones των τελευταίων ετών είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) και τις παραλλαγές του.

Οι τεχνολογίες BSI, ISOCELL και Stacked CMOS που είναι αρκετά πιθανό να συναντήσετε στα specs μιας συσκευής, δεν είναι τίποτα άλλο παρα διαφορετικές προσεγγίσεις του CMOS αισθητήρα.

camera-sensor-645x272

Το BSI σημαίνει Backside Illumatination και αναφέρεται στην τοποθέτηση των ανιχνευτών φωτός του αισθητήρα πάνω απο τα transistors και τα υπόλοιπα εξαρτήματα, με αποτέλεσμα την αποδοτικότερη σύλληψη φωτός απο τον αισθητήρα.

ISOCELL είναι η πρόταση της Samsung, και μοιάζει αρκετά με τους BSI αισθητήρες, μόνο που ανάμεσα σε κάθε αισθητήρα φωτός υπάρχει φράγμα, κάτι που βελτιώνει την απόδοση των χρωμάτων, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

LED Flash- Dual LED Flash – Dual Tone Flash

Τα πρώτα Smartphones κυκλοφόρησαν με Xenon Flash, μια τεχνολογία που γρήγορα έδωσε τη θέση της στα LED Flash, αφού τα Xenon Flash:

  • είναι πιο ογκώδη
  • απαιτούν περισσότερη ενέργεια
  • παραείναι δυνατά για λήψεις απο μικρή απόσταση
  • Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φακός ή συνεχώς αναμένα για τη λήψη βίντεο
  • Είναι πιο ακριβά απο τα LED

Έτσι φτάσαμε στα LED Flashes.

Τα Dual LED μπήκαν στη ζωή μας, αφού παρόλο που καταναλώνουν τη διπλάσια ενέργεια, έχουν τη δυνατότητα να φωτίσουν αντικείμενα σε απόσταση 1.4 φορές πιο μακριά απο το απλό LED Flash

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και τα Dual Tone LED Flash, στα οποία τα δυο LED έχουν διαφορετική θερμοκρασία του λευκού, των οποίων η ένταση ρυθμίζεται αυτόματα για να ταιριάξει καλύτερα με τα περιβάλλοντα χρώματα.

Aperture

Aperture είναι αυτό το καταραμένο F/xx που βλέπετε παντού, οταν διαβάζετε τις ικανότητες μιας κάμερας. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο απο τη ποσότητα του φωτός που επιτρέπει ο φακός να εισέλθει στον αισθητήρα και μετριέται σε F-stops. F/1.8, F/2.0, F/2.2 και πάει λέγοντας.

Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός του F-stop τόσο μεγαλύτερο είναι το Aperture και τόσο περισσότερο φως περνάει τον φακό.

Απο την άλλη το πολύ μικρό Aperture έχει ως αποτέλεσμα να τονίζεται ο στόχος της φωτογραφίας, με όσα βρίσκονται στο παρασκήνιο να είναι θολά.

ISO

Το ISO είναι δείκτης του πόσο ευαίσθητη είναι η κάμερα σας στο εισερχόμενο φως.

Μια φωτογραφία σε ISO 100 χρειάζεται 1 δευτερόλεπτο για να τραβηχτεί, την ώρα που μια με ISO 800 θα πάρει μόλις 0.125 δεύτερα.

Η μεγαλύτερη ευαισθησία, και άρα το μεγαλύτερο ISO σημαίνει οτι η φωτογραφία θα βγεί ταχύτερα, και πιο φωτεινή αλλα αυτό έχει και το κόστος του, το οποίο το γνωρίζεται πολύ καλά. Το ψηφιακό θόρυβο.

Η κάμερα στο κινητό σας διαχειρίζεται αυτόματα την τιμή του ISO, αν θέλετε όμως μπορείτε να την ορίσετε χειροκίνητα, αρκεί να ξέρετε τι κάνετε.

Ταχύτητα κλείστρου

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Όσο περισσότερο μείνει ανοιχτό το κλείστρο, τόσο περισσότερο φως θα περάσει, και τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ομως οτι όσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστείτε για να τραβηξετε τη φωτογραφία, είναι πιθανότερο να κουνήσετε να κάτι να κινηθεί στην εικόνα και να βγεί θολό.

Έτσι αν ο στόχος σας είναι κινούμενος, θέλετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα στο κλείστρο. Απο την άλλη αν θέλετε να φωτογραφίσετε κάτι έντοντα φωτισμένο(φεγγάρι, κεραυνός) ή σε χαμηλό φωτισμό, μια μικρότερη ταχύτητα κλείστρου ίσως σας βοηθήσει αρκετά.

Μια συνοπτική και πολύ εύκολη στην κατανόηση εικόνα για το τι επιπτώσεις έχουν στο αποτέλεσμα το Aperture, η ταχύτητα κλείστρου και το ISO
Μια συνοπτική και πολύ εύκολη στην κατανόηση εικόνα για το τι επιπτώσεις έχουν στο αποτέλεσμα το Aperture, η ταχύτητα κλείστρου και το ISO
Σταθεροποίηση εικόνας

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση του και στα κινητά μας η Ψηφιακή(EIS, ή Electonic Image Stabilization) ή η οπτική σταθεροποίηση εικόνας(OIS, ή Optical Image Stabilization) .

Με τη βοήθεια των δυο αυτών μορφών σταθεροποίησης βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα εικόνων σε συσκευές οπως το κινητό σας τηλέφωνο, του οποίου η συντριπτική πλειοψηφία των λήψεων γίνεται οταν το κρατάτε στα χέρια, και αν δε είστε εύζωνας στην Προεδρική φρουρά, όλο και κάποιο κουνηματάκι θα κάνετε.

Η οπτική σταθεροποίηση εικόνας, απαιτεί το σώμα της κάμερα να είναι τοποθετημένο πάνω σε μιά ελαφριά μετατοπίσιμη βάση η χρησιμοποιεί ένα γυροσκόπιο και ηλεκτρομαγνήτες για να μένει σταθερή παρά την κίνηση της υπόλοιπης συσκευής.

Όσοι κατέχετε την αγγλική, το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει αρκετά με το OIS.

H Ψηφιακή σταθεροποίηση έχει επιτευχθεί με αρκετούς τρόπους. Ενας απο αυτούς αποτελεί την αυτόματη αύξηση της ευαισθησία του αισθητήρα, ενώ μια άλλη λύση είναι η ταυτόχρονη λήψη πολλαπλών φωτογραφιών και των συνδιασμό αυτών με τη λιγότερη θολούρα.

HD, FULL HD, ULTRA HD(4k)

Τα παραπάνω, είναι τα αντίστοιχα MP για το βίντεο, αφού δείχνουν την ανάλυση των video που μπορεί να καταγράψει μια κάμερα.

HD  σημαίνει ανάλυση 1280×720, Full HD , 1920×1080 και Ultra HD 3,840 x 2,160 .

Για ακόμα μια φορά μεγαλύτερη ανάλυση σημαίνει περισσότερο ζουμ χωρίς μεγάλη απώλεια σε ποιότητα, κάτι που στο βίντεο ομως το πληρώνετε ακριβά, αφού τα αρχεία Ultra HD είναι υπερδιπλάσιου μεγέθους απο τα Full HD.

k2-_3a3fc326-2487-4427-83dc-fc56f8cf4179.v1

Slow Motion

Τα High End κινητά προσφέρουν και δυνατότητα εγγραφής Slow Motion Video συνήθως σε HD ανάλυση ή μικρότερη. Αυτό επιτυγχάνεται με εγγραφή του Video σε υψηλό Framerate (120FPS για παράδειγμα) και μετέπειτα προβολή του σε κανονικό framerate. αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το Frame που στην εγγραφή διήρκησε ένα δευτερόλεπτο στην προβολή να διαρκεί δύο ή και τρία, και έτσι να το βλέπετε σε αργή κίνηση.

Δείτε δείγματα Slow Motion Video απο το LG G4

Αντι επιλόγου

Οπως βλέπετε οι πληροφορίες είναι πολλές.  Στην πραγματικότητα, η μόνη εγγυημένη λύση για να σιγουρευτείτε για τις επιδόσεις της κάμερας του κινητού που θέλετε να αποκτήσετε είναι να διαβάσετε εμπεριστατωμένα Reviews(όχι τα δικά μου, εμένα ολες οι κάμερες μου φαίνονται καλές) ή να ρωτήσετε αυτούς που έχουν ήδη στην κατοχή τους τη συσκευή.

Αυτό που πρέπει να καταλάβετε, είναι οτι δεν υπάρχει περίπτωση μια κάμερα κινητού να τραβήξει καλύτερες φωτογραφίες ακόμα και απο Compact ψηφιακές μηχανές του 150ευρου.

Επίσης το 90% των Smartphones έχουν προβληματικές επιδόσεις σε λήψεις με χαμηλό φωτισμό. ακόμα και με τη βοήθεια του LED Flash.

Όσοι θέλετε να μάθετε περισσότερα, δεν έχετε παρα να αρχίσετε να διαβάζετε: BGR.com Quality Explained | PictureCorrect OIS Explained | Android Authority ISOCELL Explained | Techspot Know Your Smartphone-Camera | Cnet Camera megapixels