Όσοι ασχολείστε με το άθλημα των αγορών απο Κινέζικα καταστήματα, σίγουρα θα έχετε καταλάβει οτι έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στη διαχείριση των πακέτων, που προέρχονται απο τρίτες χώρες, απο τα ΕΛΤΑ, με τους ελέγχους να είναι πλέον σαφώς περισσότεροι, και τις πιθανότητες να σας πιάσει η τσιμπίδα του τελωνείου να έχουν αυξηθεί εκθετικά τους τελευταίους μήνες.

Το παρόν άρθρο δεν είναι οδηγός online αγορών. Για αυτό το ζήτημα έχω γράψει ήδη έναν εκτεταμένο οδηγό, του οποίου αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, είναι ένα κομμάτι, αλλά για να μην γίνει πολύ μεγάλο το άλλο κείμενο θα μιλήσουμε εδώ αποκλειστικά για το κομμάτι του τελωνείου.

UPDATE  – Κορονοϊός  – 

H εξάπλωση του Convid-19 άλλαξε τελείως τον τρόπο ζωής μας, και φυσικά οι αποστολές δε θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες.

Περισσότερα για αυτό το θέμα όμως θα βρείτε σε έξτρα θεματάκι, που έχω γράψει εδώγια να μην γίνει τεράστιο το παρόν άρθρο.

UPDATE  – BREXIT  – 

Σε αυτό το  θέμα που σας απασχολεί ιδιαίτερα, τα πράγματα είναι πιο απλά.

Απο 1η Φεβρουαρίου 2020 ξεκίνησε η διαδικασία της εξόδου του Η.Β. απο την Ε.Ε., η οποία ΟΤΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ, πιθανότατα θα σημάνει και μια διαφορετική τελωνειακή σχέση της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι αλλαγές βέβαια δεν θα είναι μόνο σε επίπεδο τελωνειακών σχέσεων, αλλα αναφέρω αυτές, γιατί κυρίως αυτές μας καίνε εμάς. Όσοι θέλουν να κάνουν τουρισμό ή εμπόριο με την Αγγλία, μάλλον δε διαβάζουν Angroid

Σε πρώτη φάση, οι αλλαγές αυτές, όποιες και αν είναι τελικά, αναμένεται να ισχύσουν ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1η Ιανουαρίου 2021, αν δε πάρουν παράταση οι Βρετανοί, οπότε ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, δεν υπάρχει καμία διαφορά στις αγορές σας απο Αγγλία. Συνεχίζετε να ψωνίζετε κανονικά χωρίς φόβο τελωνείου.

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ BOLD

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΑΓΓΛΙΑ. ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΩΝΕΙΟ!!!!!!


Οι αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι του 2017 στα ΕΛΤΑ.


Μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν απλά. Οι παραγγελίες σας, έρχονταν με απλό ταχυδρομείο, έφταναν το Ελ.Βενιζέλος, οι άνθρωποι των ΕΛΤΑ άφηναν τα μικρά σε μέγεθος, και με μικρή δηλωμένη αξία, ελεύθερα απο έλεγχο, και τα παίρνατε χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση.

Απο τη στιγμή που οι αγορές απο την Κίνα έγιναν σαφώς πιο δημοφιλής τα τελευταία, χρόνια, αυτός ο “πλάγιος” δρόμος ήταν σίγουρο οτι αργά η γρήγορα θα έκλεινε.

Ήδη απο τον Νοέμβριο του 2016, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα πακέτα απο τρίτες χώρες άρχισαν να γίνονται πολύ πιο συχνοί, με τα δέματα που χρεωνόντουσαν με τελωνειακούς δασμούς να γίνονται ολο και περισσότερα όσο περνάει ο καιρός.

Fast Forward λοιπόν, στον Ιούλιο του 2017, οταν και τα ΕΛΤΑ παρουσίασαν τον νέο τιμοκατάλογο ειδικών τελών εκτελωνισμού, και δήλωσαν με κάθε επισημότητα, οτι ΚΑΘΕ πακέτο που θα εισάγεται απο χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα περνούσαν απο τελωνειακό έλεγχο, μιας και τα Ελληνικά ταχυδρομεία είχαν προσλάβει πλέον αρκετούς εκτελωνιστές, για να γίνει αυτή η διαδικασία, με περισσότερους να έρχονται στο εγγύς μέλλον.

Αυτό που σε τελική ανάλυση μετράει είναι απλό: Ολα τα δέματα απο Κίνα, είτε μικρά, είτε μεγάλα, είτε (δηλωμένα) φτηνά, είτε ακριβά, σταματάνε στο τελωνείο.

Απο το Φθινόπωρο του 2017 υπάρχουν και μερικές ακόμα σημαντικές λεπτομέρειες για τις αγορές σας που θα πρέπει να προσέξετε.

Α) Ατμοποιητές

Η εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων, και υγρών συμπλήρωσης απαγορεύεται, και όσα σταματάνε στο τελωνείο ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ. Με λίγα λόγια τα ξεχνάτε. Μπορείτε να αγοράσετε ανταλλακτικά για το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο, αρκεί αν μην αποτελούν πάνω απο το 70% των συνολικών μερών του ατμοποιητή, αλλά και αυτό δεν ειναι σιγουρο οτι θα περάσει τελικά τον έλεγχο. Δεν ξέρω περισσότερα, εδώ δείχνω κινητά, να πάτε σε ειδικεύομενες σελίδες για έξτρα λεπτομέρειες 🙂

Β) Βιταμίνες/Φάρμακα/Συμπληρώματα διατροφής

Και ότι άλλο κατατάσσει σε αυτές τις κατηγορίες ο ΕΟΦ, απαιτούν μεταξύ άλλως υπεύθυνη δήλωση απο μέρους σας οτι εχουν αγοραστεί για προσωπική χρήση. Πιο συγκεκριμένα :

Για παραγγελίες μέχρι 3 τεμάχια (ο,τιδήποτε κι αν είναι, συμπλήρωμα, οδοντόπαστα, κ.λπ.) δεν χρειάζεται η υπεύθυνη δήλωση στον ΕΟΦ.

Πέρα απο αυτο τον αριθμό πρέπει να πάρετε έγκριση απο τον ΕΟΦ για να τα παραλάβετε. Θα χρειαστείτε:

 1. Αίτηση εκτελωνισμού: Θα σας σταλεί απο το τελωνείο
 2. Υπεύθυνη Δήλωση: Την συμπληρώνεται με τα προιόντα που αγοράσατε, και δηλώνετε οτι είναι για προσωπική χρήση
 3. Τιμολόγιο (δύο αντίγραφα): Η απόδειξη της παραγγελίας σας, με ονομα παραλήπτη, και τα προιόντα εμφανή.
  Σύνθεση προϊόντων : Απο τη σελίδα που αγοράσατε τα προιόντα (δείγμα απο iHerb)

Ολα τα παραπάνω τα παίρνετε ένα όμορφο πρωινό, και πάτε στον ΕΟΦ(η τα στελνετε μέσω φαξ) να τα καταθέσετε, για να πάρετε την άδεια εκτελωνισμού, την οποία θα στείλετε στο ΓΕΤΑ.

Αφου ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πακετάκι θα ξεκολλήσει, και θα συνεχίσει την πορεία προς το σπίτι σας.

Περισσότερα θα βρείτε εδώ

Γ)Μπαταρίες

Αν και άσχετο με τα τελωνεία, πλέον, και μέχρι νεοτέρας, ΔΕΝ αποστέλνονται μπαταριες, μέσω της αεροπορικής οδού, λόγο ατυχήματος σε αεροπλάνο απο ασταθή μπαταρία. Οπότε ξεχνάτε τις μπαταρίες για τους ατμοποιητές και τους φακούς σας, οπως φυσικά και τα Power Banks. Ανα διαστήματα το και το Banggood βρίσκουν τρύπες και στέλνουν για λίγο καιρό, αλλα αυτός συνήθως δε διαρκεί πολύ.

Ανάλυση χρεώσεων


Για να δούμε αρχικά τι θα κληθείτε να πληρώσετε αν το δέμα σας περάσει τελωνείο.

Στον κατάλογο παραπάνω, θα δείτε οτι αναφέρεται η αξία CIF.

CIF είναι η συνολική αξία της συναλλαγής, δηλαδή, η αξία του αντικειμένου, τα έξοδα μεταφοράς, και τυχών έξοδα ασφάλισης.

Κάθε πακέτο, ή επιστολή με CIF μικρότερη των 22€ θεωρείτε μικρής αξίας, και δεν χρεώνεται με έξτρα τέλη.

Απο τα 22€ και πάνω, το δέμα σας δύναται να χρεωθεί με τέλη τα οποία περιλαμβάνουν τα Έξοδα εκτελωνισμού, και τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο Ελληνικό κράτος.

Τα έξοδα είναι απο 15 μέχρι και 50€ ανάλογα το κόστος, ενώ και το ΦΠΑ φυσικά, είναι ανάλογο της αξίας του προϊόντος.

Για προϊόντα άνω των 150€, το τελωνείο εκτός απο ΦΠΑ και τα έξοδα εκτελωνισμού σας χρεώνει έξτρα με Δασμούς οι οποίοι δεν είναι στάνταρ αφου ποικίλουν ανάλογα την κατηγορία και το κόστος του αντικειμένου.

Για παράδειγμα:

 • Κινητό αξίας 100€ θα χρεωθεί στο τελωνείο : 15€ έξοδα εκτελωνισμού + 24€ ΦΠΑ= 39€
 • Κινητό αξίας 140€ θα χρεωθεί στο τελωνείο : 15€ έξοδα εκτελωνισμού + 33,6€ ΦΠΑ= 48,6€€
 • Κινητό αξίας 300€ θα χρεωθεί στο τελωνείο: 20€ έξοδα εκτελωνισμού + 72€ ΦΠΑ +ΔΑΣΜΟΙ  = οπότε θα ξεπεράσετε κατα πολύ τα 100€

Προβλήματα


Μετά απο αρκετό καιρό που οι τελωνειακοί υπάλληλοι ήταν και αυτοί σε σύγχυση, πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η διαδικασία εκτελωνισμού πραγματοποιείτε κανονικά, όσο κανονικά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε διαδικασία προπάντων στην Ελλάδα.

Τα λάθη στον υπολογισμό της αξίας του πακέτου έχουν εκμηδενιστεί, ενώ τις περισσότερες φορές τα αντικείμενα φαίνεται να εκτελωνίζονται βάση καταλόγου και όχι βάση πραγματικής αξίας. Για παράδειγμα, 2 Tv Box που έχω παραλάβει και πέρασαν τελωνείο σε διαφορετικές περιόδους είχαν κοστολογηθεί και τα 2 στα 35€ παρότι το ένα έκανε 27€ και το άλλο 75€. Παρόμοιες “φιξ” χρεώσεις έχω παρατηρήσει και σε πακέτα με πολλά αντικείμενα, που λαμβάνω συχνά πυκνά, και σχεδόν πάντα είναι κοστολογημένα 50€

Αυτό δε σημαίνει τίποτα βεβαία, αφού πάρα πολλές φορές στον αριθμό ιχνηλάτησης του πακέτου σας (tracking Code) θα εμφανιστεί η ένδειξη για αποστολή αποδεικτικού αγοράς.

Αποστολή αποδεικτικών στα ΕΛΤΑ

Αν λάβετε Email που σας ζητάει να αποστείλετε την απόδειξη αγοράς για να συνεχιστεί ο εκτελωνισμός, η στο tracking των ΕΛΤΑ εμφανιστεί το μήνυμα

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ PAYPAL ή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ή ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΓΟΡΑΣ

τότε θα πρέπει να στείλετε την απόδειξη απο το Paypal, η την αναλυτική της κάρτας σας αν πληρώσατε με χρεωστική/πιστωτική σε ένα απο τα 2 Email

 • geta@elta-net.gr
 • customs@elta-net.gr

ΜΗΝ στείλετε το invoice που σας παρέχει το κατάστημα, αν έχει αστεία, για την αξία του αντικειμένου, τιμή. Αν έχετε αγοράσει κινητό και το έχουν δηλωμένο καταλαβαίνετε οτι αυτό το αποδεικτικό είναι τόσο χρήσιμο όσο το κωλόχαρτο, αφού δεν εμφανίζεται ούτε το προϊόν, έχει ψεύτικη τιμή, και δεν έχει την παραμικρή αρίθμηση η σφραγίδα, που θα μπορούσε να θυμίζει πραγματικό τιμολόγιο. ΔΕΝ θα το δεχτούν , και θα αναγκαστείτε να στείλετε την πραγματική απόδειξη έτσι και αλλιώς. Ίσα ίσα μεγαλύτερη καθυστέρηση για εσάς θα προκαλέσετε.

Επίσης μην ξεχνάτε οτι τον να στείλετε το χαρτί του καταστήματος, με την ψεύτικη αξία,είναι απλά παράνομο, και μπορείτε να κατηγορηθείτε για ψευδή τελωνειακή δήλωση. Δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλα δε θέλετε να το ρισκάρετε για 30€.

Αν τώρα δεν παρατηρήσετε την ένδειξη αυτή, τότε ο υπάλληλος το παίρνει πάνω του και υπολογίζει μόνος του την αξία του δέματος, και το χρεώνει ανάλογα. Εδώ υπάρχουν δύο σενάρια.

Α) το έχει υποκοστολογήσει, είτε επειδή χρησιμοποίησε μια φιξ τιμή, ή απλά επειδή βρήκε χαμηλότερη τιμή απο οτι το πήρατε στους καταλόγους του.

Β) το έχει υπερκοστολογήσει.

Στην πρώτη περίπτωση όπως μπορείτε εύκολα να φανταστείτε, κάνετε την πάπια.

Στην δεύτερη περίπτωση το πρόβλημα μπορεί να είναι μικρό, αν η διαφορά της αξίας που θα υπολογίσει ο υπάλληλος ειναι μικρή, εως τεράστιο, αν το πακέτο σας έχει αξία κάτω των 22€ οπότε θα έπρεπε να μην χρεωθεί με δασμούς, και ο υπάλληλος το βγάλει πάνω απο 22, και αναγκαστείτε να δώσετε άλλα τόσα στο τελωνείο.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση, οταν έρθει το μπιλιετάκι στο ταχυδρομείο της περιοχής σας, είναι να μη δεχθείτε το πακέτο, και να συμπληρώσετε στο ταχυδρομείο της περιοχής σας μια αίτηση αναδασμολόγησης, καταθέτωντας ως αποδεικτικά στοιχεία τον αναλυτικό λογαριασμό της κάρτας σας, ή τον email επιβεβαίωσης του Paypal αν πληρώσατε μέσω αυτού.

Επειδή αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. σας προτείνω να το επιχειρήσετε, ΜΟΝΟ αν η εκτιμώμενη αξία, απέχει πολύ απο αυτή που πραγματικά πληρώσατε, αλλιώς απλά παραλάβετε το δέμα.

Επίσης πρέπει να είστε σίγουροι οτι ο υπολογισμός είναι λάθος απο πλευρά των ΕΛΤΑ, γιατι απο τις αρχές του 2020, η διαδικασία έχει πλέον χρέωση, 12€ , τα οποία καταθέτετε, και σε περίπτωση που δικαιωθείτε ΚΑΙ ΜΟΝΟ σας επιστρέφονται. Αν κάνετε λάθος, πάνε και τα 12€.

Σημειώστε ξανά οτι ολη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο αν ΔΕΝ παραλάβετε το δέμα. Αν το πάρετε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Στην αίτηση αναδασμολόγησης θα πρέπει να συμπεριλάβετε και ολα τα αποδεικτικά πληρωμής που έχετε, ως δικαιολογητικά.

Το άλλο πρόβλημα που μπορεί να σας προκύψει, είναι σε περίπτωση που κάνετε μαζική πληρωμή για διάφορες παραγγελίες, οι οποίες φεύγουν χωριστά.

Για να έχουμε μια βάση, ας πούμε οτι έχουμε μια υποτιθέμενη παραγγελία απο το Aliexpress με θήκες κινητών απο διαφορετικούς πωλητές. Η μια θήκη κάνει 10€, ή άλλη 7€ και η τρίτη 14€.

Επίσης για λόγους ευκολίας, ας θεωρήσουμε οτι σε κάθε θήκη υπάρχει χρέωση 2€ για τα μεταφορικά.

Οπως βλέπετε μεμονωμένα, η κάθε θήκη δεν περνάει την αξία των 22€ αφού η ακριβότερη απο αυτές, μαζί με τα μεταφορικά της αξίζει 16€. Έτσι στο δρόμο θα έχετε 3 πακέτα με αξία CIF 12€, 9€ και 16€.

Φτάνοντας στο Checkout ομως, το Aliexpress χρεώνει ολο το καλάθι σας, οπότε στα χέρια σας θα έχετε μια απόδειξη πληρωμής 37€.

Αν κάποιο απο τα πακέτα αυτά λοιπόν περάσει τη διαδικασία εκτελωνισμού, και σας ζητηθεί η απόδειξη αγοράς, δεν θα πρέπει απλά να στείλετε την απόδειξη της μαζικής πληρωμής στο Email, γιατι τότε ο τελωνειακός υπάλληλος θα θεωρήσει οτι η αξία του πακέτου ειναι 37€ και θα χρεωθείτε τα πρέποντα.

Τι κάνετε λοιπόν;

Στέλνετε Email στο ΓΕΤΑ οπως θα έπρεπε να κάνετε, απλά αντί για μια στεγνή απόδειξη, στέλνετε:

 1. Το Screenshot της παραγγελίας που φαίνονται ολα τα προιόντα που ανήκουν στην ίδια παραγγελία, με κυκλωμένο αυτό που βρίσκεται προς εκτελωνισμό, και το συνολικό κόστος, το οποίο πρέπει να ταιριάζει με την απόδειξη απο το Paypal ή την κάρτα σας.
 2. Την απόδειξη πληρωμής paypal ή κάρτας

Ενώ και στο Email εξηγείτε γραπτώς οτι πρόκειται για μαζική πληρωμή για πολλαπλές παραγγελίες, για αυτό και ειναι μεγάλο το ποσό, ενώ το συγκεκριμένο αντικείμενο α έχει τιμή β.

Οι λύσεις μέχρι τώρα


Τα μεγάλα κινέζικα καταστήματα αντέδρασαν άμεσα στις εξελίξεις, και πλέον τα περισσότερα απο αυτά προσφέρουν μια μορφή “τριγωνικής” αποστολής (συγγενές με το τριγωνικό ραντάρ).

Μέσω αυτού του τρόπου αποστολής, προπληρώνεται μέρος των τελωνειακών δασμών(αυτή είναι η επίσημη “δικαιολόγηση) και το εκάστοτε κατάστημα στέλνει και εκτελωνίζει το πακέτο σας στη χώρα που διατηρεί την Ευρωπαϊκή αποθήκη, και απο εκεί, αποστέλλεται ξανά στη διεύθυνσή σας.

Έτσι, από τη στιγμή που το πακέτο έχει ήδη εκτελωνιστεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης, εισάγεται χωρίς πρόβλημα στη χώρα μας και έρχεται στο σπίτι σας χωρίς έξτρα χρεώσεις.

Το Gearbest είναι ένα από τα καταστήματα που προσφέρουν τριγωνική αποστολή.

Η χρέωση αυτού του τρόπου αποστολής ομως, κοστίζει γύρω στα 6-7€, ενώ για τα πιο ογκώδη ίσως δείτε ακομα μεγαλύτερες χρεώσεις που αγγίζουν τα 20-25€, σε κάθε περίπτωση όμως το κόστος αυτό ειναι ΠΟΛΥ χαμηλότερο απο αυτό που θα κληθείτε να πληρώσετε σε περίπτωση εκτελωνισμού.

Απο την άλλη με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αγοράσετε και πολύ ογκώδη πράγματα, που ακόμα και με τα παλιά δεδομένα θα σταματούσαν στο τελωνείο, όπως υπολογιστές, ρομποτικές σκούπες, Drones, κτλ.

Καταστήματα που προσφέρουν τριγωνική αποστολή είναι τα

 • Gearbest : Netherlands Regirstered PDM , Priority Line
 • Banggood : Priority Direct Mail, EU Priority Line (είναι μέσω DHL) , European Railway Direct Mail(θέλει κανα δίμηνο, είναι ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ με το τρένο)
 • Geekbuying: EU Priority Line 
 • Lightinthebox: Priority Line.
 • Cafago: Duty Free Shipping
 • TomTop: Duty Free Shipping
 • Αρκετά καταστήματα απο AliExpress με αποστολή μέσω DHL (π.χ Mi Global Store,ή το Mi Zealer Store το οποίο έχει αποθήκες στην Ιταλία, το Lenovo Store με αποθήκες στην Πολωνία, και το Xiaomi 3C Store με αποθήκες στην Γαλλία)

Το Gearvita που ρωτάτε πολλοί έχει Priority Line, αλλα ΔΕΝ ειναι ασφαλές, έχουν σταματήσει πάρα πολλά πακέτα. Αν έχει αλλάξει κάτι τον τελευταίο μήνα, δεν μπορώ να σας το πώ με σιγουριά.

Wish/Ebay/Geek

Στα Site με πολλούς πωλητές, όπως το Wish, το Geek και φυσικά το Ebay , υπάρχουν πάρα πολλά προιόντα εκτός Ε.Ε.

Στην περίπτωση του Ebay, κάθε αντικείμενο φαίνεται απο που έρχεται, οπότε δεν υπάρχει φόβος, στα άλλα 2 το 99% είναι εκτός Ε.Ε, οπότε πριν παραγγείλετε οτιδήποτε άνω των 22€ ρωτήστε πρώτα τον πωλητή για τη χώρα αποστολής.

Tariff Insurance

Αρκετά καταστήματα, μεταξύ των οποίων και το Banggood, έχουν Tariff Insurance, που σημαίνει ότι το πακέτο έρχεται με απλή αποστολή, πιθανότατα σταματάει στο τελωνείο, ΑΛΛΑ όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, σας επιστρέφουν μέρος των χρημάτων που έχετε δώσει για τον Εκτελωνισμό.

Εδώ θέλει πολυ προσοχή, αφου στην περίπτωση αυτή τα καταστήματα δεν καλύπτουν το συνολο των εξόδων σας στο τελωνείο. Στην περίπτωση του Banggood, οπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ για παράδειγμα αναλαμβάνει να σας επιστρέψει το 60% της αξίας του αντικειμένου!

The following fees are not included in the tariff:

Processing costs (customs handling fees, courier processing fees, administrative fees, etc.)

Αν αγοράσετε κάτι πάρα πολύ ακριβό, που το σημαντικότερο κόστος είναι το ΦΠΑ, μπορεί να σας συμφέρει, σε άλλη περίπτωση, μάλλον θα βγείτε χαμένοι.

Στο Angroid.gr θα βρείτε εκτεταμένους οδηγούς για αγορές απο το Gearbest και το Banggood, οι οποίοι ανανεώνονται λίγο πιο συχνά απο το παρόν άρθρο.

Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις Ευρωπαϊκές αποθήκες που έχουν πλέον τα περισσότερα καταστήματα για να παραλάβετε τα δέματα σας γρήγορα, και με σχετικά μικρή οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με τις αποθήκες της Κίνας.

 

Αν έχετε εντοπίσει καταστήματα με παρόμοιους τρόπους αποστολής, αφήστε ένα σχόλιο για να τα προσθέσω.

Ολοκληρώνοντας, και συχνές ερωτήσεις:


Αν το κόστος του αντικειμένου σας είναι μικρό για να δικαιολογήσει τον παραπάνω τρόπο αποστολής, τότε η μοναδική εναλλακτική που σας μένει είναι να το βρείτε σε μια απο τις Ευρωπαϊκές αποθήκες των καταστημάτων, οι οποίες δυστυχώς παραμένουν με ελάχιστο στοκ, που περιλαμβάνει κυρίως κινητά τηλέφωνα.

Επίσης μια καλή λύση είναι να μαζεύετε πολλά φτηνοπραγματα μαζί, και να τα βάζετε ολα μαζί σε ένα πακέτο, χρησιμοποιώντας την EU Express, για όσο τουλάχιστον είναι διαθέσιμος και αυτός ο τρόπος παραλαβής.

Για να προλάβω ορισμένες απορίες σας για το τέλος.

 • Ε: Δηλαδή αυτό το αντικείμενο των 10€ που θέλω παθιασμένα, θα περάσει τελωνείο;
 • Α: Ολα τα πακέτα που έρχονται απο τρίτες χώρες(εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης) περνάνε τελωνείο. ΜΟΝΟ οσα έχουν αξία άνω των 22€ χρεώνονται με τέλη. Τα υπόλοιπα θεωρούνται τελωνειακώς ελεύθερα και έρχονται στο σπίτι σας χωρίς άλλο πρόβλημα.
 • Ε:Έχω αγοράσει κάτι που κοστίζει 30€ απο Κίνα. Θα περάσει τελωνείο;
 • Α: Μόνο ο Θεός ξέρει. Απλά πλέον υπάρχουν ΠΟΛΥ περισσότερες πιθανότητες να περάσει(η να χρεωθεί έστω τα 3 ευρώ της παρουσίας) απο το να περάσει ελεύθερο.
 • Ε: Εχω σκεφτεί ένα κόλπο να πλαστογραφήσω την απόδειξη του Paypal για να μην πληρώσω τελωνείο λες να πιάσει;
 • Α: Έχω σκεφτεί ένα κόλπο να κάνω εμπόριο όπλων. Εσυ λες να πιάσει;

 

 • Ε: Το Wish/Aliexpress/Geek/Ebay είναι ασφαλή;
 • Α: Όχι. Απο εκει αγοράζετε ΜΟΝΟ αντικείμενα κάτω των 22€ , η ΜΟΝΟ απο πωλητές που στέλνουν απο Ε.Ε.

 

 • Ε:Αγόρασα κάτι απο Ebay, και έρχεται από Γερμανία/Ιταλία/αλληευρωπαικήχώρα . Θα πληρώσω τελωνείο;
 • Α: ΟΧΙ, εντός Ευρωπαϊκής ένωσης, τελωνείο χρεώνονται πολύ συγκεκριμένα προϊόντα(αυτοκίνητα κτλ)

 

 • E: Αγόρασα κάτι από Αγγλία. Την πάτησα; Η Αγγλία δεν είναι στην Ευρώπη
 • Α: Εκτός και αν ξέρετε κάτι που δεν ξέρω, η Αγγλία είναι ακόμα εντός Ε.Ε. Τα πακέτα από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν σταματάνε στο τελωνείο

 

 • E: Το πακέτο μου έχει φτάσει στην Ελλάδα και ειναι σε αναμονή για “παρουσία σε Τελωνείο “. Θα πληρώσω τέλη;
 • Α: ΑΝ το αντικείμενο έχει αξία πάνω απο 22€ τοτε πιθανότατα ναι θα πληρώσετε. Σε άλλη περίπτωση απλά θα περάσει τον έλεγχο χωρίς άλλη χρέωση.
 • Ε:Μου υπόσχεσαι οτι αν επιλέξω τριγωνική αποστολή δε θα χρεωθώ τελωνείο;
 • Α:Μόνο αν μου υποσχεθείς οτι η ΑΕΚάρα θα πάρει Champions League. Μέχρι τώρα πάντως δεν σταματάνε.

 

 • Ε:Ήρθε ένα πακέτο μου μου κόστιζε 35€ και μου το έχουν χρεώσει αλλα τόσα και δεν το θέλω. Να κάνω ticket στο Paypal να πάρω τα λεφτάκια μου πίσω;
 • Α:Εμμ όχι, και μην κάνετε τέτοια, γιατι θα μας κόψουν και οι Κινέζοι. Το οτι το πακέτο έχει βρεθεί τελωνείο δεν είναι ευθύνη του πωλητή. Το Paypal δεν πρόκειται να σας δικαιώσει ούτως ή άλλως. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον πωλητή, και να βρείτε μια μέση λύση, την οποία ΑΝ ΘΕΛΕΙ θα σας δώσει. Μην τσαμπουκαλευτείτε κιολας.

 

 • Ε:To αντικείμενο το αγόρασα 30€ και μου το έχουν κοστολογήσει 180. Τι να κάνω;
 • Α:Αίτηση στα ΕΛΤΑ για επανεκτίμηση των δασμών με την πραγματική αξία. Θα ζητηθεί αποδεικτικό πληρωμής.

Ό,τι ερωτήσεις, ή προσθήκες επι του θέματος είναι παραπάνω απο καλοδεχούμενες, είτε στα σχόλια απο κάτω, είτε στο contact@angroid.gr

5 5 votes
Article Rating
Παρακολουθήστε τα σχόλια
Ενημέρωση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

1460 Comments
Νεότερα
Παλαιότερα Με περισσότερες ψήφους
Inline Feedbacks
View all comments
Γιάννης Θαλάσσης
Γιάννης Θαλάσσης
Ιούλ 13, 2020 18:08

Οι καθυστερήσεις πλέον στη διαχείρηση των small packets από τα ΕΛΤΑ είναι τραγικές. Μάσκες προστασίας ΚΝ95, αξίας κάτω από 22€, έφτασαν στην Ελλάδα 1 Ιουνίου 2020. Ο σάκκος εκφορτώθηκε από ΕΛΤΑ 24 Ιουνίου και ως σήμερα 13 Ιουλίου δεν έχει απολύτως καμία κίνηση στο tracking των ΕΛΤΑ. Απαράδεκτο.

Fotis
Fotis
Ιούλ 12, 2020 13:12

Άγγελε καλησπέρα.
Θέλω ν’ αγοράσω κάτι πράγματα από το boozt.com. Νομίζω είναι από Σουηδία. Θα πληρώσω τελωνείο; Και γενικά μήπως μπορείς να μου πεις τι παίζει με τις σκανδιναβικές (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία) όσον αφορά το τελωνείο;

Fotis
Fotis
Reply to  Aggelos Pap
Ιούλ 12, 2020 14:32

Σ’ ευχαριστώ πολύ Άγγελε. Για ρούχα, παπούτσια και διάφορα αξεσουάρ ενδιαφέρομαι, οπότε είμαι οκ. Και πάλι σ’ ευχαριστώ!

Nikos
Nikos
Ιούλ 10, 2020 22:38

Γεια χαρά και μπράβο για τη δουλειά που έχεις κάνεις εδω!
Έχω διάφορα απο Ali, κάποια είναι τελωνείο και περιμένω πότε θα ξεμπλοκάρουν. κάποια όμως είναι απο 17/06 + 23/06 στο ίδιο σημείο δηλ. εκφόρτωση απο μεταφορικό μέσο …. να ανησυχώ? δεν έπρεπε να έχουν ήδη προχωρήσει? μπορώ να μιλήσω σε κάποιον εκεί? και αν ναι σε ποιό τηλ να πάρω?
 
ευχαριστώ και καλά κουράγια σε όσους περιμένουν κάποια αποστολή!
Νίκος

Angelos
Angelos
Ιούλ 10, 2020 06:20

Καλημέρα Άγγελε.
Από Banggood shipped from CZ, λες να έχω κάποιο θέμα με EU Priority Mail, αντί για Priority Line?

Μανόλης
Μανόλης
Ιούλ 8, 2020 03:12

Καλησπέρα Άγγελε,
Έχεις καμιά εμπειρία απο δασμούς η καπου που μπορώ να δω που υπόκειται το προιον μου? Η τιμή του είναι 173 ευρώ και επειδή είναι αρκετά ογκώδες φοβάμαι οτι δεν θα περάσει απαρατήρητο. Αν έχεις καμια πληροφορία θα ήταν μεγάλη η βοήθεια σου.
Ευχαριστώ πολυ
 

Last edited 6 ημέρες ago by Μανόλης
Μανόλης
Μανόλης
Reply to  Μανόλης
Ιούλ 8, 2020 03:52

Κατι επιπλεόν που ξέχασα να ρωτήσω Άγγελε, οι δασμοί μπαίνουν στο ποσό μετά το ΦΠΑ η με βάση μόνο την αρχική τιμή του προϊόντος? Και επειδή θα κάνω την αλλαγή νομίσματος μέσω τραπέζης, η επιβάρυνση του συνναλαγματος στην τελική τιμή του προιοντος δεν πιανετε στο 24% σωστά?
 
Απο την πραξη που έκανα μου βγαίνει κανονικα 172 + 41,52 ΦΠΑ + 20 εκτελωνισμος + ? δασμους (τους οποιους ψαχνω)

Μανώλης
Μανώλης
Reply to  Aggelos Pap
Ιούλ 8, 2020 20:59

Ευχαριστώ πολυ Άγγελε, να’σε καλα
Απο amazon.com αμα πάρω ένα προιόν απο την ίδια και όχι καποιον 3ο με deposit fees περναει τελωνιο? Απο όσα έχω δει νομιζω οχι αλλα για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο το λέω και αμα ξέρεις τιποτα για εγγύηση η αλλαγές. Δυστυχώς δεν το έχει στα ευρωπαικά καταστήματα της αυτό που θέλω πέραν απο αμερικη

Alekos
Alekos
Ιούλ 3, 2020 20:30

σε τι αναμονή έχουμε φτάσει στο τελωνείο; περιμένω από 6/6.. έχετε κάποιος μεγαλύτερο;

DEF
DEF
Reply to  Alekos
Ιούλ 10, 2020 01:08

Από 20/6/2020 φίλε μου…

Δημήτρης
Δημήτρης
Ιούλ 3, 2020 17:29

Καλησπέρα,
Καταρχάς ευχαριστώ για τον εξαιρετικό οδηγό.
Ήθελα να σε ρωτήσω ή όποιον αναγνώστη γνωρίζει, σχετικά με Railroad line Shipping. Θέλω να παραγγείλω ένα ποδήλατο από το geekbuying και σε ερώτηση που τους έκανα για τελωνείο κλπ δηλώνουν ότι δεν θα υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις (αναγράφεται και ένα “Duty Free” στις λεπτομέρειες αποστολής).
Έχει κάποιος/α εμπειρία σχετικά με αυτή την περίπτωση?

Voula Kosta
Voula Kosta
Ιούν 30, 2020 16:41

Καλησπέρα σας, έχω παραγγείλει από Αμερική 1 πακέτο συνολική τιμή στα 50 ευρώ. Μου ήρθε στο κινητό μου sms από τα ελτα να αποστείλω την απόδειξη πληρωμής, το τιμολόγιο ή το paypal. Εγώ ως ιδιώτης δεν έχω τιμολόγιο και δεν πλήρωσα με paypal. Το κατάστημα στο e-mail του δεν μου είχε στείλει κάποια απόδειξη πληρωμής. Μίλησα και με τη τράπεζα και μου ανέφεραν ότι δεν μπορώ να αποδείξω μεμωνομένη πληρωμή, μόνο ημερίσιες συναλλαγές, όπου δεν φαίνεται το όνομα του καταστήματος αλλά “συναλλαγή της χ τράπεζας” Πήρα τηλ τα ελτα και μου είπαν θέλουν απόδειξη πληρωμής από το κατάστημα, tracking number και αναλυτικές φωτογραφίες με τα προιοντα και τις τιμές τους. Εν τέλει, αυτό που έκανα είναι να στείλω στο μαγαζί στην Αμερική e-mail να μου στείλουν αποδειξη αγοράς (ακόμα δεν απάντησαν καν ) και από το Προφίλ μου έστειλα screenshots τα πάντα (φαίνεται και ότι πληρώθηκε και τα προιοντα αναλυτικά με τις τιμές τους ) και το 1ο e-mail από την εταιρία όπου μου επιβεβαιώνει ότι η παραγγελία μου έγινε με επιτυχία. Θα είμαι οκ πιστεύετε; Ρωτάω γιατί στο άρθρο σας λέτε ότι η πιστοποίηση πρέπει να γίνεται μέσω τράπεζας, αλλά στη δική μου περίπτωση δεν ήταν εφικτό. Σας ευχαριστώ

Panagiotis
Panagiotis
Ιούν 24, 2020 13:32

Καλησπέρα. Μπορώ να μάθω κάπως τι δασμός αντιστοιχεί στον tarriff nr. 8443322100 για εισαγωγή από Κίνα; Ευχαριστώ!

Gellato
Gellato
Ιούν 23, 2020 00:52

Παιδιά καλησπέρα, έχω μια ερώτηση..
Θέλω να αγοράσω φακούς επαφής από το Pinky Paradise το οποίο στέλνει τα δέματα από Mαλαισία..
Το δέμα βγαίνει πάνω από 22€ , συνήθως 22.90€ ή 24€ 26€ και πάει λέγοντας.
Στη συγκεκριμενη περιπτωση βγαινει 22.90 ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟ!!!!!
Έχει τύχει να αγοράσει γνωστη μου και δεν πέρασε από τελωνείο. Επίσης,κατι παρομοιο είχα κάνει χωρίς να το καταλάβω πέρυσι, νομίζοντας πως αγοράζω από Αμερική ενώ η εταιρία εστελνε..από Κίνα. Να κάνω την αγορά με τα 22.90€ ή πιστεύετε θα σταματήσει το δέμα τελωνείο; Το κουτακι ειναι μικρο ισα ισα για να χωραει τους φακους επαφης..
 

Gellato
Gellato
Reply to  Gellato
Ιούν 23, 2020 00:55

*** Να σημειωσω πως το δεμα- τοτε- δεν περασε τελωνειο αλλα ηρθε κανονικα,η τιμη του ηταν στα 26 ευρω.

αρτεμις
αρτεμις
Ιούν 22, 2020 20:00

εγω παιδια παρηγγειλα ενα μηχανημα αξιας 185 ευρω και πληρωσα μεταφορικα 110 ευρω λεγοντας θα ερθει με DHL. Τελικα το εστειλε με FEDEX που με πηραν σημερα τηλεφωνο και με τα πολλα λενε οτι πρεπει να πληρωσω 207 ευρω τελωνειο. στελνω μηνυμα στον πωλητη ο οποιος σαστισε γιατι θα πληρωσω τελη παραπανω απτην αξια του προιοντος. εγω τι να κανω? να φανταστω αν γυρισει πισω δεν δικαιουμαι επιστροφη γιατι ειναι δικη μου ευθυνη το τελωνειο? θα παρω επιστροφη χρηματων μονο την αξια του προιοντος η και τα μεταφορικα μαζι? ο πωλητης μου λεει μηπως το στειλει με αλλη εταιρια αλλα βλεπω το ιδιο ποσο θα μου ερθει (μαλλον).. το ποσο να σημειωθει ειναι 295 ευρω και βαρος 10 κιλα

αρτεμις
αρτεμις
Reply to  Aggelos Pap
Ιούν 25, 2020 18:27

το δεμα ειχε ηδη σταλει και ειχε φτασει ελλαδα…αναγκαστικα πληρωσα τα 207. ο πωλητης δεν το δεχοταν πισω λογω αυξημενων μεταφορικων. εμαθα αν δεν το επαιρνα θα εμενε στα αζητητα και πολυ πιθανον να κατεληγε σε δημοπρασια του τελωνειου οποτε το πηρα σιγα να τους το αφηνα κιολας.. απλα την επομενη φορα απλο ταχυδρομειο. επισης εαν πηγαινα να το παρω θα γλυτωνα την αμοιβη αλλα λογω covid πρεπει να κλεισω ραντεβου και οτι ειναι διαδικασια και αν εχει ραντεβου πολυ πιο μετα χρεωνομαι αποθηκη. κουραστηκα μονο που τα ακουσα οποτε λεω αστο να παει. επισης δεν δικαιομουν επιστροφη χρηματων καθως αυτη η διαδικασια επιβαρυνει εμενα και εγω ειμαι υπευθυνη γιαυτο. οποτε πληρωσα.

Στάθης
Στάθης
Ιούν 19, 2020 06:58

Καλημέρα σε όλους σας. Εν μέσω πανδημίας, 18 Μαρτίου 2020, και σε εποχή που δεν μπορούσε κανένας να βρει προς αγορά μάσκες χειρουργικές, έκανα το λάθος και παρήγγειλα μέσω LightInTheBox μάσκες συνολικής αξίας € 199,84 τις οποίες η εταιρία απέστειλε με δύο αποστολές των € 160,41 και € 39,44. Χθες 18/6 και προχθές 17/6 ήρθε στο κινητό μου τηλέφωνο μήνυμα από ΓΕΤΑ ΕΛΤΑ να τους αποστείλω απόδειξη αγοράς.
Γνωρίζετε εάν πρόκειται και εγώ να πληρώσω σύμφωνα με τα παραπάνω γραφόμενά σας ή εάν κάνω υπεύθυνη δήλωση ότι πρόκειται για προϊόντα πρώτης ανάγκης ατομικής μου χρήσης τα οποία ήταν δύσκολο να βρεθούν εκείνη την εποχή, θα γλιτώσω τίποτα ?

Ευάγγελος
Ευάγγελος
Ιούν 17, 2020 15:05

Καλησπέρα σας.
Θέλω να αγοράσω ψυγείο μηχανής από aliexpress το οποίο κάνει 75€.
Ρώτησα τον πωλητή για τελωνείο και μου λέει θα βάλει στο αυτοκόλλητο τιμή 10€ και να μην ανησυχώ για το τελωνείο. (μαζί με το τελωνείο θα κοστίσει περίπου 110€, σωστά?)
 
Ισχύει κάτι τέτοιο; και αν σταματήσει στο τελωνείο, μπορώ να μην το πάρω και να πάρω refund?
 
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Ευάγγελος
Ευάγγελος
Reply to  Aggelos Pap
Ιούν 17, 2020 19:53

Ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!

Γιώργος
Γιώργος
Ιούν 17, 2020 14:32

Καλησπέρα Άγγελε, έχεις κάποια εμπειρία με το https://www.eglobalcentral.eu. Είναι αξιόπιστο και μπορώ να αγοράσω, χωρίς το φόβο του τελωνείου;
 
Σε ευχαριστώ

kal
kal
Ιούν 17, 2020 09:02

Η κατασταση ειναι απελπιστικη!Απο alli περιμενω πανω απο 20 δεματα ,παρα πολλα πηγαν μεσω ολλανδιας,το alli με εχει ενημερωσει οτι 1/6 εφτασε η αεροπορικη στην αθηνα και μειναμε εκει!Δηλαδη πειτε μου τι κανουν 17 μερες ????