Όσοι ασχολείστε με το άθλημα των αγορών απο Κινέζικα καταστήματα, σίγουρα θα έχετε καταλάβει οτι έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στη διαχείριση των πακέτων, που προέρχονται από τρίτες χώρες, από τα ΕΛΤΑ, με τους ελέγχους να είναι πλέον σχεδόν καθολικοί, και τις πιθανότητες να σας πιάσει η τσιμπίδα του τελωνείου να έχουν αυξηθεί εκθετικά.

Το παρόν άρθρο, δεν είναι οδηγός online αγορών. Για αυτό το ζήτημα έχω γράψει ήδη έναν εκτεταμένο οδηγό, του οποίου αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω, είναι ένα κομμάτι, αλλά για να μην γίνει πολύ μεγάλο το άλλο κείμενο θα μιλήσουμε εδώ αποκλειστικά για το κομμάτι του τελωνείου.

Κατάργηση ατέλειας απο τον Ιούλιο του 2021

Πριν ξεκινήσουμε, να σας γράψω και κάτι που σας ενδιαφέρει αρκετά, αλλα δεν είναι ακόμα οριστικο και με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, οπότε για την ώρα το βάζω απλά ως υπενθύμιση.

Απο τον Ιούλιο του 2021 (αν δεν πάρει παράταση) η ατέλεια των 22€ (όσοι δεν ξέρετε τι εστί ατέλεια θα τα διαβάσετε παρακάτω) ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ που σημαίνει ότι ακόμα και πακέτα των 1-2€ θα χρεώνονται ΦΠΑ.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες για το θέμα είναι ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ δυστυχώς, αλλα απο τα όσα έχω καταφέρει να συλλέξω τα δέματα κάτω απο 22€ δε θα είναι πλέον ελεύθερα ΦΠΑ, αλλα θα πληρώνουν μόνο αυτό. Δηλαδή το ΦΠΑ. Τέλη εκτελωνισμού και δασμοί δε θα υπάρχουν.

Μάλιστα για να γίνει πιο εύκολο το πράγμα, γιατί όπως ξέρετε τα τελωνεία είναι ΗΔΗ ΠΙΤΑ, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δε θα γίνεται εκτελωνισμός κανονικά (ο οποίος θα έπρεπε και να χρεώνεται αν γίνεται) αλλά οι ΠΩΛΗΤΕΣ που θέλουν να πουλάνε στην Ε.Ε. θα μπαίνουν σε μια ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνουν αποστολές και θα αποδίδουν το ΦΠΑ για το σύνολο των πωλήσεων αυτών ανα διαστήματα.

Το πόσο μεγάλη διαφορά θα έχει αυτό για την καθημερινότητα μας σε επίπεδο αγορών εκτός Ε.Ε δεν το ξέρω, αφού δεν υπάρχει ξαναλέω κάτι χειροπιαστό, αλλα αν ισχύουν τα όσα έχω καταλάβει. στην χειρότερη θα δούμε μια μικρή αύξηση τιμών στα μικροπράγματα, και αυτό ήταν.

Περισσότερες πληροφορίες για αυτό θα βρείτε εδώ (στα Αγγλικά)

Περιεχόμενα:


Οι αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι του 2017 στα ΕΛΤΑ.


Μέχρι το καλοκαίρι του 2017 τα πράγματα ήταν απλά. Οι παραγγελίες σας, έρχονταν με απλό ταχυδρομείο, έφταναν το Ελ.Βενιζέλος, οι άνθρωποι των ΕΛΤΑ άφηναν τα μικρά σε μέγεθος, και με μικρή δηλωμένη αξία, ελεύθερα απο έλεγχο, και τα παίρνατε χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση.

Από τη στιγμή που οι αγορές από την Κίνα έγιναν σαφώς πιο δημοφιλής τα τελευταία, χρόνια, αυτός ο “πλάγιος” δρόμος ήταν σίγουρο ότι αργά η γρήγορα θα έκλεινε.

Ήδη απο τον Νοέμβριο του 2016, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα πακέτα απο τρίτες χώρες άρχισαν να γίνονται πολύ πιο συχνοί, με τα δέματα που χρεωνόντουσαν με τελωνειακούς δασμούς να γίνονται ολο και περισσότερα όσο περνάει ο καιρός.

Fast Forward λοιπόν, στον Ιούλιο του 2017, όταν και τα ΕΛΤΑ παρουσίασαν τον νέο τιμοκατάλογο ειδικών τελών εκτελωνισμού, και δήλωσαν με κάθε επισημότητα, ότι ΚΑΘΕ πακέτο που θα εισάγεται απο χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα περνούσαν από τελωνειακό έλεγχο, μιας και τα Ελληνικά ταχυδρομεία είχαν προσλάβει πλέον αρκετούς εκτελωνιστές, για να γίνει αυτή η διαδικασία, με περισσότερους να έρχονται στο εγγύς μέλλον.

 

Αυτό που σε τελική ανάλυση μετράει είναι απλό: Όλα τα δέματα εκτός Ε.Ε., είτε μικρά, είτε μεγάλα, είτε (δηλωμένα) φτηνά, είτε ακριβά, σταματάνε στο τελωνείο.

Απο το Φθινόπωρο του 2017 υπάρχουν και μερικές ακόμα σημαντικές λεπτομέρειες για τις αγορές σας που θα πρέπει να προσέξετε.

Α) Ατμοποιητές

Η εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων, και υγρών συμπλήρωσης απαγορεύεται, και όσα σταματάνε στο τελωνείο ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ. Με λίγα λόγια τα ξεχνάτε. Μπορείτε να αγοράσετε ανταλλακτικά για το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο, αρκεί αν μην αποτελούν πάνω απο το 70% των συνολικών μερών του ατμοποιητή, αλλά και αυτό δεν ειναι σιγουρο οτι θα περάσει τελικά τον έλεγχο. Δεν ξέρω περισσότερα, εδώ δείχνω κινητά, να πάτε σε ειδικεύομενες σελίδες για έξτρα λεπτομέρειες 🙂

Β) Βιταμίνες/Φάρμακα/Συμπληρώματα διατροφής

Και ότι άλλο κατατάσσει σε αυτές τις κατηγορίες ο ΕΟΦ, απαιτούν μεταξύ άλλως υπεύθυνη δήλωση απο μέρους σας οτι εχουν αγοραστεί για προσωπική χρήση. Πιο συγκεκριμένα :

Για παραγγελίες μέχρι 3 τεμάχια (ο,τιδήποτε κι αν είναι, συμπλήρωμα, οδοντόπαστα, κ.λπ.) δεν χρειάζεται η υπεύθυνη δήλωση στον ΕΟΦ.

Πέρα απο αυτο τον αριθμό πρέπει να πάρετε έγκριση απο τον ΕΟΦ για να τα παραλάβετε. Θα χρειαστείτε:

 1. Αίτηση εκτελωνισμού: Θα σας σταλεί απο το τελωνείο
 2. Υπεύθυνη Δήλωση: Την συμπληρώνεται με τα προιόντα που αγοράσατε, και δηλώνετε οτι είναι για προσωπική χρήση
 3. Τιμολόγιο (δύο αντίγραφα): Η απόδειξη της παραγγελίας σας, με ονομα παραλήπτη, και τα προιόντα εμφανή.
  Σύνθεση προϊόντων : Απο τη σελίδα που αγοράσατε τα προιόντα (δείγμα απο iHerb)

Ολα τα παραπάνω τα παίρνετε ένα όμορφο πρωινό, και πάτε στον ΕΟΦ(η τα στελνετε μέσω φαξ) να τα καταθέσετε, για να πάρετε την άδεια εκτελωνισμού, την οποία θα στείλετε στο ΓΕΤΑ.

Αφου ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πακετάκι θα ξεκολλήσει, και θα συνεχίσει την πορεία προς το σπίτι σας.

Περισσότερα θα βρείτε εδώ

Γ)Μπαταρίες

Αν και άσχετο με τα τελωνεία, πλέον, και μέχρι νεοτέρας, ΔΕΝ αποστέλνονται μπαταρίες, μέσω της αεροπορικής οδού, λόγο ατυχήματος σε αεροπλάνο απο ασταθή μπαταρία. Οπότε ξεχνάτε τις μπαταρίες για τους ατμοποιητές και τους φακούς σας, οπως φυσικά και τα Power Banks. Ανα διαστήματα το Gearbest και το Banggood βρίσκουν τρύπες και στέλνουν για λίγο καιρό, αλλα αυτός συνήθως δε διαρκεί πολύ.

Ανάλυση χρεώσεων σε περίπτωση που το δέμα σας σταματήσει στο τελωνείο


Για να δούμε αρχικά τι θα κληθείτε να πληρώσετε αν το δέμα σας περάσει τελωνείο.

Στον κατάλογο παραπάνω, θα δείτε ότι αναφέρεται η αξία CIF.

CIF (Cost, insurance, and freight) είναι η συνολική αξία της συναλλαγής, δηλαδή, η αξία του αντικειμένου, τα έξοδα μεταφοράς, και τυχών έξοδα ασφάλισης.

Κάθε πακέτο, ή επιστολή με CIF μικρότερη των 22€ θεωρείτε μικρής αξίας, και δεν χρεώνεται με έξτρα τέλη.

Το όριο των 22€ αφορά τις αποστολές εμπορικού τύπου. Για μη εμπορικού τύπου αποστολές, το όριο αυτό πάει στα 45€ ΑΛΛΑ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αν θέλετε να στείλετε τις γλάστρες σας από την Κίνα στην Ελλάδα, με τον φίκο που μεγαλώνατε από μικρό, το όριο παραμένει στα 45€. Αν ο υπάλληλος το θεωρήσει αξίας ανω των 45€ θα πληρώσετε.

Από τα 22€ και πάνω, το δέμα σας δύναται να χρεωθεί με τέλη τα οποία περιλαμβάνουν τα Έξοδα εκτελωνισμού, και τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο Ελληνικό κράτος.

Τα έξοδα είναι από 15 μέχρι και 50€ ανάλογα το κόστος, ενώ και το ΦΠΑ φυσικά, είναι ανάλογο της αξίας του προϊόντος.

Για προϊόντα άνω των 150€, το τελωνείο εκτός απο ΦΠΑ και τα έξοδα εκτελωνισμού σας χρεώνει έξτρα με Δασμούς οι οποίοι δεν είναι στάνταρ αφου ποικίλουν ανάλογα την κατηγορία και το κόστος του αντικειμένου.

Για παράδειγμα:

 • Κινητό αξίας 100€ θα χρεωθεί στο τελωνείο : 15€ έξοδα εκτελωνισμού + 24€ ΦΠΑ= 39€
 • Κινητό αξίας 140€ θα χρεωθεί στο τελωνείο : 15€ έξοδα εκτελωνισμού + 33,6€ ΦΠΑ= 48,6€€
 • Κινητό αξίας 300€ θα χρεωθεί στο τελωνείο: 20€ έξοδα εκτελωνισμού + 72€ ΦΠΑ +ΔΑΣΜΟΙ  = οπότε θα ξεπεράσετε κατα πολύ τα 100€

Αυτές οι χρεώσεις, αφορούν τις αποστολές που υποδέχονται και εκτελωνίζουν οι συμβαλλόμενοι με τα ΕΛΤΑ εκτελωνιστές. Αν το πακέτο σας έχει σταλεί με μεταφορέα, μέλος της EMS, (δείτε ολα τα μέλη εδώ)  τότε τον εκτελωνισμό των πακέτων σας, τον αναλαμβάνουν οι εκτελωνιστές που έχουν σύμβαση με τα ΕΛΤΑ (δεν είναι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ) ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ.

Αν η μεταφορά του γίνεται μέσω ιδιωτικής Courier, όπως DHL, UPS, TNT, κτλ, τότε οι χρεώσεις αλλάζουν, αφού τα έξοδα εκτελωνισμού είναι διαφορετικά για την κάθε εταιρία, ενώ υπάρχουν και έξτρα χρεώσεις όπως τα αποθήκευτρα κ.α. Αν το πακέτο σας έρχεται με κάποια από αυτές τις εταιρίες, και θέλετε να μάθετε το κόστος εκτελωνισμού, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους τηλεφωνικά, ή να αναζητήσετε στο Google τους καταλόγους χρέωσης για τις τελωνειακές διαδικασίες. Π.χ DHL

Διαδικασία


Ας πούμε λοιπόν, ότι πήρατε κάτι από χώρα εκτός Ε.Ε. (πλέον εδώ ανήκει και η Αγγλία) και το πακέτο σας σταμάτησε τελωνείο. Τι γίνεται τώρα;

Παρακολουθώντας τον αριθμό ιχνηλάτησης του πακέτου σας (tracking Code), οταν αυτό θα φτάσει στο αεροδρόμιο, και θα ανοιχτεί απο το τελώνείο θα εμφανιστεί η ένδειξη για αποστολή αποδεικτικού αγοράς.

Ταυτόχρονα θα λάβετε και ένα Email που θα σας ζητάει την προώθηση των αποδεικτικών για τη συνέχεια του εκτελωνισμού.

Αποστολή αποδεικτικών στα ΕΛΤΑ

Αν λάβετε Email που σας ζητάει να αποστείλετε την απόδειξη αγοράς για να συνεχιστεί ο εκτελωνισμός, η στο tracking των ΕΛΤΑ εμφανιστεί το μήνυμα

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ PAYPAL ή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ή ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΓΟΡΑΣ

τότε θα πρέπει να στείλετε την απόδειξη απο το Paypal, η την αναλυτική της κάρτας σας αν πληρώσατε με χρεωστική/πιστωτική σε ένα απο τα 2 Email

 • geta@elta-net.gr
 • customs@elta-net.gr

ΜΗΝ στείλετε το invoice που σας παρέχει το κατάστημα, αν έχει αστεία, για την αξία του αντικειμένου, τιμή. Αν έχετε αγοράσει κινητό και το έχουν δηλωμένο ως “Mp3 Player με κόστος 12$”  καταλαβαίνετε ότι αυτό το αποδεικτικό είναι τόσο χρήσιμο όσο το κωλόχαρτο, αφού δεν εμφανίζεται ούτε το προϊόν, έχει ψεύτικη τιμή, και δεν έχει την παραμικρή αρίθμηση η σφραγίδα, που θα μπορούσε να θυμίζει πραγματικό τιμολόγιο. ΔΕΝ θα το δεχτούν , και θα αναγκαστείτε να στείλετε την πραγματική απόδειξη έτσι και αλλιώς. Ίσα ίσα μεγαλύτερη καθυστέρηση για εσάς θα προκαλέσετε.

Επίσης μην ξεχνάτε οτι τον να στείλετε το χαρτί του καταστήματος, με την ψεύτικη αξία, είναι απλά παράνομο, και μπορείτε να κατηγορηθείτε για ψευδή τελωνειακή δήλωση. Δεν έχει συμβεί ποτέ, αλλα δε θέλετε να το ρισκάρετε για 30€.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, το πακέτο σας φεύγει από το τελωνείο, και προωθείται στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ που εξυπηρετεί την περιοχή σας.

Όταν με το καλό φτάσει, ο ταχυδρόμος θα σας φέρει μια ειδοποίηση παραλαβής, η οποία αναγράφει την χρεώση του τελωνείου, οπότε ξέρετε εκ των προτέρων οτι για να παραλάβετε το δέμα σας, θα χρειαστεί να πληρώσετε π.χ 57€ για τέλη εκτελωνισμού και ΦΠΑ.

Αν η χρέωση σας φαίνεται λάθος, και ανακόλουθη με τις παραπάνω χρεώσεις, μπορείτε να ζητήσετε αναδασμολόγηση, μια διαδικασία που δεν είναι τοσο απλή.

Αρχικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε οταν έρθει το μπιλιετάκι στο ταχυδρομείο της περιοχής σας, είναι να μη δεχθείτε το πακέτο, και να συμπληρώσετε στο ταχυδρομείο της περιοχής σας μια αίτηση αναδασμολόγησης, καταθέτοντας ως αποδεικτικά στοιχεία τον αναλυτικό λογαριασμό της κάρτας σας, ή τον email επιβεβαίωσης του Paypal αν πληρώσατε μέσω αυτού.

Επειδή αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. σας προτείνω να το επιχειρήσετε, ΜΟΝΟ αν η εκτιμώμενη αξία, απέχει πολύ απο αυτή που πραγματικά πληρώσατε, αλλιώς απλά παραλάβετε το δέμα.

Επίσης πρέπει να είστε σίγουροι οτι ο υπολογισμός είναι λάθος απο πλευρά των ΕΛΤΑ, γιατί η διαδικασία έχει χρέωση, 12€ , τα οποία καταθέτετε, και σε περίπτωση που δικαιωθείτε ΚΑΙ ΜΟΝΟ σας επιστρέφονται. Αν κάνετε λάθος, πάνε και τα 12€.

Σημειώστε ξανά ότι ολη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει μόνο αν ΔΕΝ παραλάβετε το δέμα. Αν το πάρετε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα.

Στην αίτηση αναδασμολόγησης θα πρέπει να συμπεριλάβετε και ολα τα αποδεικτικά πληρωμής που έχετε, ως δικαιολογητικά.

Ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει, είναι σε περίπτωση που κάνετε μαζική πληρωμή για διάφορες παραγγελίες, οι οποίες φεύγουν χωριστά.

Για να έχουμε μια βάση, ας πούμε οτι έχουμε μια υποτιθέμενη παραγγελία απο το Aliexpress με θήκες κινητών απο διαφορετικούς πωλητές. Η μια θήκη κάνει 10€, ή άλλη 7€ και η τρίτη 14€.

Επίσης για λόγους ευκολίας, ας θεωρήσουμε οτι σε κάθε θήκη υπάρχει χρέωση 2€ για τα μεταφορικά.

Οπως βλέπετε μεμονωμένα, η κάθε θήκη δεν περνάει την αξία των 22€ αφού η ακριβότερη από αυτές, μαζί με τα μεταφορικά της αξίζει 16€. Έτσι στο δρόμο θα έχετε 3 πακέτα με αξία CIF 12€, 9€ και 16€.

Φτάνοντας στο Checkout όμως, το Aliexpress χρεώνει ολο το καλάθι σας, οπότε στα χέρια σας θα έχετε μια απόδειξη πληρωμής 37€.

Αν κάποιο απο τα πακέτα αυτά λοιπόν περάσει τη διαδικασία εκτελωνισμού, και σας ζητηθεί η απόδειξη αγοράς, δεν θα πρέπει απλά να στείλετε την απόδειξη της μαζικής πληρωμής στο Email, γιατι τότε ο τελωνειακός υπάλληλος θα θεωρήσει οτι η αξία του πακέτου είναι 37€ και θα χρεωθείτε τα πρέποντα.

Τι κάνετε λοιπόν;

Στέλνετε Email στο ΓΕΤΑ οπως θα έπρεπε να κάνετε, απλά αντί για μια στεγνή απόδειξη, στέλνετε:

 1. Το Screenshot της παραγγελίας που φαίνονται όλα τα προϊόντα που ανήκουν στην ίδια παραγγελία, με κυκλωμένο αυτό που βρίσκεται προς εκτελωνισμό, και το συνολικό κόστος, το οποίο πρέπει να ταιριάζει με την απόδειξη απο το Paypal ή την κάρτα σας.
 2. Την απόδειξη πληρωμής paypal ή κάρτας

Ενώ και στο Email εξηγείτε γραπτώς ότι πρόκειται για μαζική πληρωμή για πολλαπλές παραγγελίες, για αυτό και είναι μεγάλο το ποσό, ενώ το συγκεκριμένο αντικείμενο α έχει τιμή β.

Άρνηση παραλαβής


Τι γίνεται όμως αν δεν είχατε υπολογίσει το κόστος του τελωνείου, και σας ήρθε η χρέωση κατακέφαλα; Εδώ έχετε δυο επιλογές:

Ή δεν πάτε να παραλάβετε ποτέ το δέμα σας, οπότε αυτό πάει στα αζήτητα, καταστρέφεται και εσείς χάνετε τα λεφτά που έχετε ήδη πληρώσει.

Ή στέλνετε μήνυμα στον πωλητή, εξηγώντας την κατάσταση και ζητώντας να αρνηθείτε την παραλαβή, για να γυρίσει το δέμα στον αποστολέα, και αφού αυτός το παραλάβει πίσω, να σας επιστρέψει την αξία του, αφαιρώντας συνήθως τα έξοδα αποστολής που έβαλε απο την τσέπη του (αν ένα προιόν είχε δωρεάν μεταφορά, δεν ήρθε τσάμπα, απλά δε σας τα χρέωσε ο αποστολέας).

Στην πρώτη περίπτωση δεν έχω και πολλά να σας, πώ. Στη δεύτερη έχει λίγο ζουμί η υπόθεση.

Αρχικά, και βάλτε το καλά στο μυαλό σας αυτό, ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ. Ο πωλητής δεν έχει καμιά ευθύνη ώστε να συμφωνήσει να πάρει το δέμα πίσω και να σας γυρίσει τα λεφτά. Γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμάστε οτι εδώ ζητάτε χάρη, αν το κάνετε απαιτώντας και με τουπέ, καλά να πάθετε, οταν θα μείνει το δέμα στα αζήτητα.

Αφού βγάλαμε αυτό από τη μέση, η διαδικασία είναι να επικοινωνήσετε με τον πωλητή, ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ, και μετά να πάτε στα ΕΛΤΑ με την ειδοποίηση που παραλάβατε για να δηλώσετε άρνηση παραλαβής, και το πακέτο να γυρίσει στον αποστολέα.

Αν έχετε αποφασίσει οτι δε θέλετε να δείτε καν ποιο είναι το ποσό που θα χρεωθείτε έξτρα, τότε στο Email που θα σας έρθει απο το ΓΕΤΑ για την απόδειξη Paypal η κάρτας, απλά απαντάτε ότι θέλετε το δέμα να επιστραφεί στον αποστολέα, και δεν επιθυμείτε να γίνει εκτελωνισμός.

Από εκεί τη στιγμή το δέμα παίρνει τον δρόμο προς τα πίσω (διατηρεί τον ίδιο αριθμό παρακολούθησης, οπότε μπορείτε να δείτε πότε θα επιστρέψει στον αποστολέα) και όταν αυτός το παραλάβει, σας επιστρέφει τα χρήματα σας, συνήθως αφαιρώντας το κόστος της αποστολής.

Αν έχετε πληρώσει με Paypal ΜΗΝ κάνετε το λάθος να ανοίξετε Case για να πάρετε τα λεφτά σας πίσω με το δέμα στο τελωνείο, γιατί όπως σας ξαναείπα η ευθύνη είναι δική σας, οπότε θα χάσετε το Case, και θα έχετε σπάσει και τα νεύρα του πωλητή. Είπαμε, εδώ ζητάμε χάρη.

Στο 99% των περιπτώσεων οι πωλητές είναι θετικότατοι σε αυτή τη διαδικασία, παίζει όμως να πέσετε και σε στραβόξυλο που θα αρνηθεί να συνεργαστεί, με τις λύσεις σας σε αυτή την περίπτωση να είναι ακόμα πιο απλές. Πληρώνετε τελωνείο, ή χάνετε και τα λεφτά που δώσατε.

Brexit , αγορές απο Αγγλία και τελωνείο


Μέρος του προβλήματος απο την έξοδο της Αγγλίας απο την Ε.Ε. είναι και η έξοδος της χώρα απο την τελωνειακή ένωση, κάτι που απο 01/01/2021 είναι πλέον ΕΠΙΣΗΜΟ.

Τι σημαίνει αυτό;

ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ, ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ, το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται “τρίτη χώρα” και αντιμετωπίζεται απο τα τελωνεία της χώρας μας όπως ακριβώς, ολες οι χώρες εκτός Ε.Ε. και τελωνειακής ένωσης.

Με λίγα λόγια, αν αγοράσετε κάτι απο Αγγλία, θα χρεωθείτε με τέλη/δασμούς/έξοδα εκτελωνισμού για όλα τα πακέτα με συνολικό κόστος CIF (*δείτε παρακάτω τι εστί CIF) άνω των 22€. Είναι πλέον σαν να τα αγοράζετε απο Κίνα.

Πιο αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της ΑΑΔΕ αναφέρει τα εξής:

Ως εκ τούτου, από 1/1/2021 το ΗΒ αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με τις ακόλουθες άμεσες συνέπειες :

 1. το ΗΒ γίνεται «τρίτη χώρα» για τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 (εφεξής ΕΕ27) 
 2. δεν υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ27,
 3. απαιτούνται τελωνειακές διατυπώσεις για τη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ των δύο μερών,
 4. το ΗΒ δεν θα έχει πρόσβαση στα τελωνειακά συστήματα πληροφορικής της ΕΕ27, πλην της πρόσβασης στο NCTS ως χώρα της κοινής διαμετακόμισης.
 5. Κατά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου το ΗΒ προσχωρεί αυτόνομα στη σύμβαση περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης και ως εκ τούτου μπορεί να κάνει χρήση του καθεστώτος κοινής διαμετακόμισης και να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στο Νέο Μηχανογραφημένο Σύστημα Διαμετακόμισης (NCTS) και σε άλλα σχετικά συστήματα ως συμβαλλόμενο μέρος της εν λόγω σύμβασης.

Κατά συνέπεια, από την παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία και μετά,η διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας και τα άλλα Κ-Μ
προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίθετο, θα αντιμετωπίζεταιδιαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρεωτική πλέον τήρηση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων για εμπορεύματα με προορισμό ή προέλευση το ΗΒ.

Με λίγα λόγια, Sportsdirect, Amazon.co.uk, Ebay.co.uk, wiggle και τα υπόλοιπα καταστήματα του H.B. που προτιμούσατε, είναι πλέον ασύμφορα για αγορές άνω των 22€.

Μια μικρή λεπτομέρεια που είναι πολύ σημαντική είναι οτι σε αντίθεση με τις αγορές απο Κίνα, που οι τιμές που βλέπετε, είναι χωρίς φόρο, είναι ότι μέχρι τώρα οι τιμές στο Amazon.co.uk π.χ αναφέρονται ΜΕ τον ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΦΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ένα προϊόν κοστίζει 200€ π.χ δε σημαίνει οτι για να το πάρετε θα πρέπει να χρεωθεί 200€ + τέλη εκτελωνισμού + 24% ΦΠΑ + Δασμούς, αφού μέρος του ΦΠΑ είναι ήδη στην τιμή.

Σε αυτή την περίπτωση (το Amazon το κάνει αυτόματα) απο την τιμή, αφαιρείτε το Αγγλικό ΦΠΑ με αποφορολόγηση, και μετά προστίθετε το Ελληνικό ΦΠΑ.

Για παράδειγμα, ένα προιόν 100€ απο Κίνα θα χρεωνόταν 15€ εκτελωνισμό +24€ ΦΠΑ σύνολο 39€. Αρα συνολικά θα έχετε πληρώσει 139€

Το ίδιο πακέτο απο Αγγλία, θα στοίχιζει 100/1.20 (20% ο Αγγλικός ΦΠΑ) 83.3€ στα οποία θα προσθέσετε τα 15€, και το ΦΠΑ των 83.3€ που είναι 20€. Άρα εδώ συνολικά θα δώσετε 83.3€ αξία αντικειμένου, συν 15€ τέλη εκτελωνισμού, συν 20€ ΦΠΑ, συνολο 118€.

Γενικά η ίδια διαδικασία με το ΦΠΑ ακολουθείτε για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, για αυτό και αν αγοράσετε κάτι απο Amazon.de θα παρατηρήσετε οτι στο Checkout είναι λίγο υψηλότερη η τιμή από ότι  στο καλάθι. Αυτό συμβαίνει γιατί στο τέλος αφαιρεί το ΦΠΑ της Γερμανίας, και προσθέτει αυτό της Ελλάδος.

Φυσικά σε όλες τις άλλες χώρες της E.E. η μόνη διαφορά ειναι αυτή, και δεν χρεώνεστε Τέλη εκτελωνισμού και δασμούς.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν στις αγορές σας από το Ηνωμένο Βασίλειο από εδώ και στο εξής.

Οι λύσεις μέχρι τώρα


Τα μεγάλα κινέζικα καταστήματα αντέδρασαν άμεσα στις εξελίξεις, και πλέον τα περισσότερα απο αυτά προσφέρουν μια μορφή “τριγωνικής” αποστολής (συγγενές με το τριγωνικό ραντάρ).

Μέσω αυτού του τρόπου αποστολής, προπληρώνεται μέρος των τελωνειακών δασμών(αυτή είναι η επίσημη “δικαιολόγηση) και το εκάστοτε κατάστημα στέλνει και εκτελωνίζει το πακέτο σας στη χώρα που διατηρεί την Ευρωπαϊκή αποθήκη, και απο εκεί, αποστέλλεται ξανά στη διεύθυνσή σας.

Έτσι, από τη στιγμή που το πακέτο έχει ήδη εκτελωνιστεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης, εισάγεται χωρίς πρόβλημα στη χώρα μας και έρχεται στο σπίτι σας χωρίς έξτρα χρεώσεις.

To Banggood είναι το κατάστημα με την πιο σταθερή και σίγουρη μέθοδο Priority Line

Η χρέωση αυτού του τρόπου αποστολής όμως, κοστίζει γύρω στα 6-7€, για τα κινητά, και συνήθως πολύ χαμηλότερη στα μικρότερα πακέτα, και σίγουρα είναι ΠΟΛΥ προτιμότερο απο το να πληρώσετε τελωνείο, ειδικά για τα πιο ακριβά αντικείμενα.

Απο την άλλη με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αγοράσετε και πολύ ογκώδη πράγματα, που ακόμα και με τα παλιά δεδομένα θα σταματούσαν στο τελωνείο, όπως υπολογιστές, ρομποτικές σκούπες, Drones, κτλ.

Καταστήματα που προσφέρουν τριγωνική αποστολή είναι τα

 • Banggood : Priority Direct Mail, EU Priority Line (είναι μέσω DHL) , European Railway Direct Mail(θέλει κανα δίμηνο, είναι ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ με το τρένο)
 • Geekbuying: EU Priority Line 
 • Gearbest : Netherlands Regirstered PDM , Priority Line
 • Αρκετά καταστήματα απο AliExpress με αποστολή μέσω DHL (π.χ Mi Global Store,ή το Mi Zealer Store το οποίο έχει αποθήκες στην Ιταλία, το Lenovo Store με αποθήκες στην Πολωνία, και το Xiaomi 3C Store με αποθήκες στην Γαλλία)

Απο αυτά τα δυο πρώτα είναι με διαφορά τα πιο έμπιστα/γρήγορα/δοκιμασμένα, αφού το πάλαι ποτέ κορυφαίο Gearbest, είναι πλέον ΚΑΚΗ επιλογή, μιας και ολα πλέον μέσα είναι μέσω τρίτων πωλητών, οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το Gearbest, δεν έχουν Priority αποστολή, και δεν μπορείτε να βγάλετε άκρη αν συμβεί κάτι.

Έχουμε σταματήσει εδώ και μήνες να σας προτείνουμε αγορες απο εκεί, αφου ειχαμε πολλά προβλήματα απο το καλοκαίρι του 20 και μετά, οπότε δική μου γνώμη είναι να το αποφύγετε, Εκτός αν είναι κάτι κάτω απο 22€ που δεν το βιάζεστε. Μεγάλα παιδιά είστε βέβαια.

Wish/Ebay/Geek

Στα Site με πολλούς πωλητές, όπως το Wish, το Geek και φυσικά το Ebay , υπάρχουν πάρα πολλά προιόντα εκτός Ε.Ε.

Στην περίπτωση του Ebay, κάθε αντικείμενο φαίνεται απο που έρχεται, οπότε δεν υπάρχει φόβος, στα άλλα 2 το 99% είναι εκτός Ε.Ε, οπότε πριν παραγγείλετε οτιδήποτε άνω των 22€ ρωτήστε πρώτα τον πωλητή για τη χώρα αποστολής.

Απο την άλλη, σύμφωνα με τα σχόλια σας, το shein.com είναι ασφαλές, αφού τα πακέτα τους έρχονται μέσω Ολλανδίας, χωρίς έξτρα χρεώσεις. Δεν έχω ψωνίσει βέβαια, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω, αλλα σας πιστεύω.

Επίσης απο οτι μου έχουν επιβεβαιώσει πλέον αρκετοί ΚΑΙ το Sportsdirect στέλνει απο Ολλανδία πλέον, οπότε και αυτό ειναι ασφαλές.

Tariff Insurance

Αρκετά καταστήματα, μεταξύ των οποίων και το Banggood, έχουν Tariff Insurance, που σημαίνει ότι το πακέτο έρχεται με απλή αποστολή, πιθανότατα σταματάει στο τελωνείο, ΑΛΛΑ όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, σας επιστρέφουν μέρος των χρημάτων που έχετε δώσει για τον Εκτελωνισμό.

Εδώ θέλει πολυ προσοχή, αφου στην περίπτωση αυτή τα καταστήματα δεν καλύπτουν το συνολο των εξόδων σας στο τελωνείο. Στην περίπτωση του Banggood, οπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ για παράδειγμα αναλαμβάνει να σας επιστρέψει το 60% της αξίας του αντικειμένου!

The following fees are not included in the tariff:

Processing costs (customs handling fees, courier processing fees, administrative fees, etc.)

Αν αγοράσετε κάτι πάρα πολύ ακριβό, που το σημαντικότερο κόστος είναι το ΦΠΑ, μπορεί να σας συμφέρει, σε άλλη περίπτωση, μάλλον θα βγείτε χαμένοι.

Στο Angroid.gr θα βρείτε εκτεταμένο οδηγό για αγορές για το Banggood, ο οποίος ανανεώνεται λίγο πιο συχνά από το παρόν άρθρο.

Οδηγός αγοράς απο το Banggood.

Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις Ευρωπαϊκές αποθήκες που έχουν πλέον τα περισσότερα καταστήματα για να παραλάβετε τα δέματα σας γρήγορα, και με σχετικά μικρή οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με τις αποθήκες της Κίνας.

Αν έχετε εντοπίσει καταστήματα με παρόμοιους τρόπους αποστολής, αφήστε ένα σχόλιο για να τα προσθέσω.

Προπληρωμή Τελών : Import Fees Deposit απο Amazon και Ebay Global Shipping Program


Στην περίπτωση καταστημάτων όπως το Amazon, με το Import Fee Deposit ή του Global Shipping Program του Ebay, θα δείτε οτι στο Checkout σας ζητάει ένα ποσό για τα έξοδα εκτελωνισμού του πακέτου.

Τόσο στο Amazon, όσο και στο eBay(αν ο πωλητής χρησιμοποιεί το Global Shipping Program) προεισπράτουν τα έξοδα εκτελωνισμού, και μετά χρησιμοποιούν εκτελωνιστές που έχουν σύμβαση μαζί τους για να ολοκληρώσουν τον εκτελωνισμό στη χώρα μας.

ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΣΤΟ CHECKOUT ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΟ. Αν σας ζητήσουν import Fees δηλαδή 60€, θα τα πληρώσετε και μετά το πακέτο θα έρθει εκτελωνισμένο και έτοιμο στη διεύθυνση σας. Δε θα χρειαστεί να κάνετε τίποτα άλλο, ούτε να πληρώσετε κάτι έξτρα.

Pro Tip για Amazon.com: Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι από Amazon.com, από όπου το τελωνείο είναι αναπόφευκτο, βάλτε στο καλάθι ένα δεύτερο αντικείμενο πολύ φτηνό, όπως ένα USB Stick, που κατεβάζει την τιμή του εκτελωνισμού ΑΡΚΕΤΑ!

Εδώ βλέπετε τα έξοδα εκτελωνισμού του Laptop σκέτου
Και εδώ αν του προσθέσετε στο καλάθι ένα παπαράκι των 70 λεπτών!

Ολοκληρώνοντας, και συχνές ερωτήσεις:


Αν το κόστος του αντικειμένου σας είναι μικρό για να δικαιολογήσει τον παραπάνω τρόπο αποστολής, τότε η μοναδική εναλλακτική που σας μένει είναι να το βρείτε σε μια απο τις Ευρωπαϊκές αποθήκες των καταστημάτων, οι οποίες δυστυχώς παραμένουν με ελάχιστο στοκ, που περιλαμβάνει κυρίως κινητά τηλέφωνα.

Επίσης μια καλή λύση είναι να μαζεύετε πολλά φτηνοπραγματα μαζί, και να τα βάζετε ολα μαζί σε ένα πακέτο, χρησιμοποιώντας την EU Express, για όσο τουλάχιστον είναι διαθέσιμος και αυτός ο τρόπος παραλαβής.

Για να προλάβω ορισμένες απορίες σας για το τέλος.

 • Ε: Δηλαδή αυτό το αντικείμενο των 10€ που θέλω παθιασμένα, θα περάσει τελωνείο;
 • Α: Ολα τα πακέτα που έρχονται απο τρίτες χώρες(εκτός Ευρωπαϊκής ένωσης) περνάνε τελωνείο. ΜΟΝΟ οσα έχουν αξία άνω των 22€ χρεώνονται με τέλη. Τα υπόλοιπα θεωρούνται τελωνειακώς ελεύθερα και έρχονται στο σπίτι σας χωρίς άλλο πρόβλημα.
 • Ε:Έχω αγοράσει κάτι που κοστίζει 30€ απο Κίνα. Θα περάσει τελωνείο;
 • Α: Μόνο ο Θεός ξέρει. Απλά οι πιθανότητες είναι ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ εναντίον σου.
 • Ε: Εχω σκεφτεί ένα κόλπο να πλαστογραφήσω την απόδειξη του Paypal για να μην πληρώσω τελωνείο λες να πιάσει;
 • Α: Έχω σκεφτεί ένα κόλπο να κάνω εμπόριο όπλων. Εσυ λες να πιάσει;
 • Ε: Είπα στον πωλητή να γράφει  οτι είναι δώρο (Gift) για να γλιτώσω το τελωνείο
 • Α: Αυτό το κόλπο είναι τόσο παλιό που το έκανε ο Πίνκι και ο μπρέιν. ΔΕΝ υπάρχει ο όρος “Δώρο” στο τελωνειακό συστημα. Και ένα τάπερ με κεφτεδάκια αν στείλετε απο Αγγλία – Ελλάδα, αν ο τελωνειακός υπάλληλος θεωρήσει ότι κοστίζουν πάνω απο 45€(το όριο για μη εμπορικές συναλλαγές) θα σας ζητήσει απόδειξη, και θα τα εκτελωνίσει. Ναι, τα κεφτεδάκια.
 • Ε: Το Wish/Aliexpress/Geek/Ebay είναι ασφαλή;
 • Α: Όχι. Απο εκει αγοράζετε ΜΟΝΟ αντικείμενα κάτω των 22€ , η ΜΟΝΟ απο πωλητές που στέλνουν απο Ε.Ε. Το Shein.com π.χ είναι για την ώρα ασφαλές. Αν ξέρετε και άλλα πείτε μου.
 • Ε:Αγόρασα κάτι απο Ebay, και έρχεται από Γερμανία/Ιταλία/αλληευρωπαικήχώρα . Θα πληρώσω τελωνείο;
 • Α: ΟΧΙ, εντός Ευρωπαϊκής ένωσης, τελωνείο χρεώνονται πολύ συγκεκριμένα προϊόντα(αυτοκίνητα κτλ)
 • E: Αγόρασα κάτι από Αγγλία. Την πάτησα; Η Αγγλία δεν είναι στην Ευρώπη
 • Α: Ναι. Πλέον την πάτησες.
 • E: Το πακέτο μου έχει φτάσει στην Ελλάδα και ειναι σε αναμονή για “παρουσία σε Τελωνείο “. Θα πληρώσω τέλη;
 • Α: ΑΝ το αντικείμενο έχει αξία πάνω απο 22€ τότε πιθανότατα ναι θα πληρώσετε. Σε άλλη περίπτωση απλά θα περάσει τον έλεγχο χωρίς άλλη χρέωση.
 • Ε:Μου υπόσχεσαι οτι αν επιλέξω τριγωνική αποστολή δε θα χρεωθώ τελωνείο;
 • Α:Μόνο αν μου υποσχεθείς οτι η ΑΕΚάρα θα πάρει Champions League. Μέχρι τώρα πάντως δεν σταματάνε.
 • Ε:Ήρθε ένα πακέτο μου μου κόστιζε 35€ και μου το έχουν χρεώσει αλλα τόσα και δεν το θέλω. Να κάνω ticket στο Paypal να πάρω τα λεφτάκια μου πίσω;
 • Α:Εμμ όχι, και μην κάνετε τέτοια, γιατι θα μας κόψουν και οι Κινέζοι. Το οτι το πακέτο έχει βρεθεί τελωνείο δεν είναι ευθύνη του πωλητή. Το Paypal δεν πρόκειται να σας δικαιώσει ούτως ή άλλως. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον πωλητή, και να βρείτε μια μέση λύση, την οποία ΑΝ ΘΕΛΕΙ θα σας δώσει. Μην τσαμπουκαλευτείτε κιολας.
 • Ε:To αντικείμενο το αγόρασα 30€ και μου το έχουν κοστολογήσει 180. Τι να κάνω;
 • Α:Αίτηση στα ΕΛΤΑ για επανεκτίμηση των δασμών με την πραγματική αξία. Θα ζητηθεί αποδεικτικό πληρωμής.
 • Ε:Πλήρωσα Global Shipping απο Ebay / Import Fees deposit στο Amazon. Θα πληρώσω κάτι έξτρα στο τελωνείο; Μου φαίνονται λίγα.
 • Α: Όχι, αυτό το ποσό που δώσατε στο Global Shipping/Import Fees είναι ΤΕΛΙΚΟ, και αφορά την παράδοση του αντικειμένου μέχρι την πόρτα σας. Δε θα σας ζητήσουν ούτε δίφραγκο έξτρα.
 • Ε: Μπορείς να με βοηθήσεις να εκτελωνίσω ένα ……
 • Α: ΟΧΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ. Είμαι Γεωπόνος, δεν έχω καμία σχέση με τα τελωνεία, δεν έχω γνωριμίες, δεν είμαι στα κόλπα, δεν φέρνω λαθραία πλοία απο την Κίνα. Λυπάμαι. Αν είναι για προσωπική χρήση, θα βρείτε απαντήσεις παραπάνω, αν είναι για επαγγελματική, θα χρειαστείτε εκτελωνιστή.

Ό,τι ερωτήσεις, ή προσθήκες επι του θέματος είναι παραπάνω απο καλοδεχούμενες, είτε στα σχόλια απο κάτω, είτε στο contact@angroid.gr

1771 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεια σας έχω παραλάβει δέμα( αγορά μέσω eBay) από Κίνα αλλά είναι ελαττωματικό. Πως μπορώ να πάρω πίσω τα χρήματα μου χωρίς να το στείλω πίσω μιας και ένα κομμάτι αυτού δεν λειτουργεί.

  • Καλησπέρα, δεν είναι στο χέρι σου, αν δεν συμφωνήσει ο πωλητής να σε αποζημιώσει χωρίς να το επιστρέψεις, πρέπει να το στείλεις πίσω.

 2. Καλημερα Αγγελε και καλη Κυριακη να εχεις.Στην περιπτωση που κανω μια αγορα,απο πωλητη που λειτουργει μεσω GSP,αν μου ζητηθει απο το τελωνειο να τους στειλω την απόδειξη αγορας,πως θα την στειλω?Δεν εχω smartphone,η αγορα θα γινει απο το τάμπλετ μου,μπορω να την στειλω απο το ταμπλετ?

  • Φυσιολογικά δε θα σου ζητήσουν τίποτα, τα αναλαμβάνει όλα τα eBay μέχρι και την πόρτα σου. Ακόμα και αν σου ζητήσουν όμως, δεν είναι τίποτα να το στείλεις, ένα email θα πρέπει να στείλεις, οπότε μπορείς να το κάνεις από tablet, υπολογιστή, η οπουδήποτε στέλνει mail!
   Καλησπέρα 🙂

 3. Μπορείτε να μου πείτε,παρακαλώ, αν υπάρχει λύση. Έχω ένα δέμα απι την Ουκρανία το οποίο δεν το αγόρασα εγώ αλλά η μητέρα μου και μου το έστειλε δώρο. Τελωνείο όμως μου ζητάει ηλεκτρονική παραγγελία και απόδειξη Paypal. Υπάρχει λύση σε αυτήν την περίπτωση? Στο τηλέφωνο δεν απαντούν. Ευχαριστώ

 4. Σ ευχαριστω ρε Αγγελε,με συγχωρεις αν σ επρηξα λίγο,αλλα ειμαι καινούργιος στο αθλημα και θελω να ενημερωθω οσο γινεται απο ανθρωπους που ξερουν για να μην βρεθω προ εκπληξεως.Θα δωσω που θα δωσω 200 ευρω,μην μου βγαλουν και κανενα φεσι!!

 5. Καλησπέρα Αγγελε.Με συγχωρεις που σε ξαναενοχλω,ειχα στειλει ενα ερωτημα πριν απο λιγες ωρες,αν εχεις την καλοσύνη και τον χρονο ριξτου μια ματια,φαινεσαι πολυ ενημερωμενος σχετικα με το θεμα των αποστολων και παραδοσεων των πακετων και θα ηθελα τη γνωμη σου,ευχαριστω.

  • Γειά σου Μάκη, Αν έχει επιλογή για GSP τότε τα χρήματα που πληρώνεις στο Checkout είναι Η ΤΕΛΙΚΗ τιμή. Τα αναλαμβάνει ολα το Ebay, και εσένα σου έρχεται απλά το πακέτο στο σπίτι, δε θα χρειαστεί να πληρώσεις το παραμικρό έξτρα.

 6. Καλημερα Αγγελε.Θελω να κανω μια αγορά,ενα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια απο το ebay,Αμερικη.Στο check out,απο πωλητη που λειτουργεί με Global Shipping Program,μου βγαζει συνολικο κοστος 245 δολλαρια,204 ευρω.Υπαρχει περιπτωση οταν το πακετο φτασει στην Ελλαδα να μου ζητήσουν η να μου χρεωσουν κατι εξτρα??Γιατι διαβαζω πολλα σχολια που εχουν να κανουν με το τελωνειο κι εχω ψιλοφοβηθει να σου πω την αλήθεια!!Εσυ μπορεις να με διαβεβαιωσεις οτι το ποσο που θα πληρωσω στο check out,θα ειναι το οριστικό και δε θα εχω επιπλεον χρεωσεις στο τελωνείο η στα ΕΛΤΑ??Τα φωτα σου please!!!!

 7. Καλησπέρα! Εφόσον δεν υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις για πακέτα εκτός της Ε.Ε. κάτω των 22 ευρώ, αν συμφέρει με το κόστος των μεταφορικών με βολεύει να κάνω 4 ξεχωριστές παραγγελίες κάτω τον 22 ευρώ; Εννοώ σε αυτή την περίπτωση άμα έρχεται από Κίνα θα χρεωθώ επιπλέον;;

  • Ναι εννοείται! Αν μπορείς να σπάσεις την παραγγελία σε μικρότερες που θα είναι κάτω απο 22€ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ η κάθε μια, το κάνεις και ησυχάζεις

 8. Ευχαριστω πολυ,δεν προλαβα να στειλω την ερωτηση και μου απαντησες!!Τυφλα να χει η Fed Ex!!!

 9. Καλησπερα Αγγελε,μια ερωτηση,οι αγορες στο ebay με το Global Shipping Program,ανεξαρτητου ποσου που θα πληρώσεις,100 ευρω η 300 ευρω,υπαρχει περιπτωση να χρεωθεις κατι οταν το αντικείμενο φτασει σε σενα?Πχ αν κανεις μια αγορα 300 ευρω,θα πληρωσεις κατι αλλο οταν το αντικείμενο φτασει στην Ελλάδα,η οτι θα δωσεις στο τσεκ αουτ ειναι οριστικο?

  • Καλησπέρα Μάκη,. Οχι, τα λεφτά που σου δείχνει στο Checkout με Global Shipping είναι ΤΕΛΙΚΗ τιμή μέχρι την πόρτα σου. Τα αναλαμβάνει ολα το Ebay.

   Fun fact: Το Amazon που έχει παρόμοια υπηρεσία, σου βγάζει έναν υπολογισμό των εξόδων. ΑΝ ειναι παραπάνω απο οσα υπολόγισαν τα βάζουν αυτοί, αν ειναι λιγότερα, σου επιστρέφουν και λεφτά!

   Δεν ξέρω αν ισχύει και στο Ebay αυτό, αλλα γενικά πάντως, δεν υπάρχει περίπτωση να χρεωθείς κάτι έξτρα πέραν του συνόλου στο Checkout.

 10. Μια ερώτηση και από εμένα. Αγορά πολλών αντικειμένων από Ebay Ηνωμένου Βασίλειου, με χρήση Βρετανικής διεύθυνσης. Μια μεταφορική η οποία έχει συγκεντρώσει τα δέματα και όταν της δώσω το ελεύθερο, τα πακετάρει όλα σε ένα και τα στέλνει. Το κόστος CIF μέχρι στιγμής από Βρετανία σε Βρετανία ανέρχεται στις 350κάτι λίρες. Ίσως αυξηθεί το πολύ 100 λίρες, δηλαδή συνολικά θα πάμε στις 450 λίρες. Γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα περάσει τελωνείο, αλλά δυστυχώς κάποια πράγματα μπορείς να τα βρεις αποκλειστικά εκεί. Κάπου διάβασα ότι χρησιμοποιώντας υπηρεσίες parcel forwarding υπάρχει περίπτωση να γλιτώσεις το τελωνείο. Ισχύει κάτι τέτοιο; Το δέμα κλίνω να μεταφερθεί με UPS, η οποία διαφημίζει δωρεάν τέλη εκτελωνισμού. Δεν θέλω ούτε καν να ακούσω για DHL και FEDEX. Εάν με τίποτα δεν γλιτώνω το τελωνείο, μήπως να στείλω στην εταιρία προώθησης δεμάτων τα invoice από PayPal να γλιτώσω χρόνο ή να περιμένω με ρίσκο μερικές ημέρες καθυστέρησης να μού ζητηθούν από τελωνείο παραστατικά; Ευχαριστώ και συγνώμη για το σεντόνι!

  • Καλησπέρα. Δεν νομίζω οτι το Parcel Forward θα σε βοηθήσει κάπου με το τελωνείο. Ίσως αν είναι αρκετά μεγάλη εταιρία να έχει συνεργαζόμενους εκτελωνιστές σε κάθε χώρα για να επιταχύνει και να ελέγξει μερικώς το κόστος της διαδικασίας, αλλα να την αποφύγει, το θεωρώ απίθανο.

   Αν δε χρεώνει τέλη η UPS εννοείται πως θα την προτιμήσεις, οπότε θα πληρώσεις τη διαφορά του ΦΠΑ ανάμεσα στον αγγλικό και στον Ελληνικό (αν τα 450 pounds αυτά ειναι τιμές ΜΕ ΦΠΑ) και τυχών δασμούς που θα προκύψουν, οπότε δε θα είναι και κανα δυσβάσχτο ποσό.

   Δε χρειάζεται να τα στείλεις νωρίτερα, οταν ξεκινήσει η διαδικασία θα σου ζητήσουν τα χαρτιά, όταν τα στείλεις συνεχίζεται πολύ γρήγορα, δεν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση.

   Σιγά το σεντόνι, σεντόνι θέλουμε 1500 χαρακτήρες και πάνω 😛

   • Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Δυστυχώς πρόκειται για μεταφορική “της σειράς” από ό,τι βλέπω και κατόπιν επικοινωνίας, κατάλαβα ότι δουλεύει by the book και είναι λογικό φυσικά. Οπότε κατευθύνομαι στο τελωνείο για μετωπική σύγκρουση με ταχύτητα 450 λίρες Αγγλίας. Δυστυχώς οι συναλλαγές αφορούν διώτες, οπότε το ΦΠΑ πάει περίπατο. Οι πωλητές την πατάνε περισσότερο από την πολιτική χρεώσεων του Ebay. Πλατειάζω, αλλά πουλώντας αντικείμενο 100 ευρώ στο Ebay, στην τσέπη μου τελικά έφτασαν τα 60. Μικρή παρένθεση, για όσους σκέφτονται να το επιχειρήσουν. Κλείνει η παρένθεση. Επιστρέφοντας στο θέμα και για να κλείσω, το τηλεφωνικό τμήμα της UPS Ελλάδας που ασχολείται με τα τελωνειακά δουλεύει στους κόφτες. Μιάμιση ώρα αναμονή και εν τέλη έκλεισα, γιατί τελείωσε ο καφές!

 11. Κάλησπερα Αγγελε,ελπιζω να εισαι καλα.Θελω να κανω μια αγορα απο το ebay,ενα ζευγάρι παπουτσια συγκεκριμενα απο Αμερικη.Τωρα,διαβασα στους ορους του ebay για τους αγοραστες οτι αν ο πωλητης λειτουργει μεσω του Global Shipping Program,τοτε πληρωνεις τα παντα,αποστολη,φορους,τελωνειο,οταν κανεις την αγορα του προιοντος κι ετσι οταν το αντικείμενο φτασει σε σενα δεν πληρωνεις τιποτα,ουτε χρειαζεται να κανεις καποια χαρτουρα γιατι ειναι ολα κανονισμενα απο αυτο το προγραμμα.Γνωριζεις τιποτα για το συγκεκριμένο θεμα?Ευχαριστω.

  • Ναι Μάκη, αυτό είναι το Global Shipping. Τα προπληρωνεις όλα και αναλαμβάνει το eBay εκτελωνισμους κτλ με συνεργαζόμενους εκτελωνιστές. Τα χρήματα που θα δώσεις στο checkout , είναι ΤΕΛΙΚΉ ΤΙΜΗ. Δε θα χρεωθείς κάτι άλλο.

 12. Για την μεθοδο αποστολής που ρωτησες,γραφει delivery με Free International Shipping,τι ειν τουτο ρε Αλεξανδρε???

  • Λογικά USPS πρέπει να είναι ρώτα τον πωλητή. Αν ειναι αυτό το τελωνείο ειναι το ΦΠΑ 24% συν 15€ συν οτι δασμοί προκύψουν, δηλαδή στα 200€ 68-70€

 13. Καταρχην σ ευχαριστω που απαντησες.Τωρα,για τη μεθοδο που ρωτησες,επειδη ειμαι καινουργιος στο συγκεκριμένο αθλημα,δεν το προχωρησα μεχρι την παραγγελια,αλλα απ οτι εχω δει η Fed ex,υπαρχει σιγουρα.Τι μπορει να μου χρεωσουν εξτρα στο τελωνειο,γιατι αν τελικα κανω αγορα,θα κυμαινεται απο 200-300 ευρω.Επισης,αν κανω την συγκεκριμένη αγορα με το ιδιο πισο,απο χωρα μελους της ΕΕ,ειμαι οκ η κι εκει θα πληρωσω επιπλεον??Σε ζαλισα ετσι??Συγνωμη!

  • Αν είναι Fedex για 200€ παραγγελία υπολόγισε κανα 100αρικο έξτρα, ίσως και λίγο παραπάνω. Μάθε με τι μεταφορική θα έρθει γιατι ειναι σημαντικό. Αν είναι με USPS θα είναι κανα 70αρι.

   Αν τα βρείς απο Ευρώπη (όχι Αγγλία πλέον) τότε θα εισαι οκ ναι.

   Κανένα πρόβλημα γιατι να με ζαλίσεις; Αμα δεν ηθελα να απαντάω θα σας έκλεινα τα σχόλια στη μάπα 😛

 14. Καλησπερα Αγγελε.Θελω να κανω μια αγορα παπουτσιων απο Αμερικη.Η τιμη τους μαζι με τα εξοδα αποστολης ειναι γυρω στα 250-300 ευρω.Τι γινεται σ αυτη την περιπτωση,θα μου χρεωσουν καποιο ποσο παραπανω,θα εχω καποιο αλλο θεμα?Δεν εχω ξανακανει αγορα απο Αμερικη και θέλω να ενημερωθώ σχετικα με τους κινδυνους.Ευχαριστω πολύ.

 15. Καλησπέρα, αν παραγγείλω ‘ενα ζευγάρι γυαλιά 135 ευρώ από Αγγλία, τι άλλο πληρώνω επιπλέον? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

 16. Καλησπερα,

  Εστειλα απο Αγγλια –> Ελλαδα ενα δεμα στους γονεις μου. Οταν πηγαν να το παραλαβουν στα ΕΛΤΑ, τους ζητησαν για δασμους (ή εκτελωνισμο) 114 ευρω. Η ερωτηση μου ειναι: αν οι γονεις μου κανουν αρνηση παραλαβης, τοτε το δεμα θα επιστραφει σε εμενα? Κ αν ναι θα μου ζητηθει να πληρωσω κατι εγω (πχ νεο εκτελωνισμο κλπ)?

  Ευχαριστω

 17. Γειά σας! Μπορείς να με βοηθήσεις ..; Περιμένω ένα δέμα από την Αγγλία η οπια δεν έχει αριθμό παρακολούθησης επειδή ο αποστολέας πληρώνει για αποστολή και επέλεξε τον φθηνότερο τρόπο. Η ερώτησή μου είναι πώς πληρώνω δασμούς και ΦΠΑ; Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα. Αν σταματήσει τελωνείο θα επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω τηλεφώνου ή email οι τελωνειακοί υπάλληλοι για να τους στείλετε τα αποδεικτικά της συναλλαγής. Αν δεν υπάρχει τροπος επικοινωνίας (δυσκολο) και σταματήσει τελωνείο, θα το επιστρέψουν στον αποστολέα.

 18. καλησπερα. ενδιαφερομαι να παρω συμπληρωματα απο αγγλια η αμερικη.. ισχυει οτι μεχρι 3 κομματια απλα χρειαζεται υπευθυνη δηλωση και οχι εγκριση εοφ?γτ τωρα με την καραντινα ειναι λιγο δυσκολο να τρεχω.

 19. καλησπερα αγγελε. συγχαρητηρια για την σπουδαια δουλεια που κανειs . περιμενω 2 πακετα απο κινα 60 και 80 ευρω .το trackin ειναι κολλημενο απο 12 ιανουαριου. το estimated delivery ληγει σε 4 μερεs. εχω παραγγειλει με paypal. ποτε ανοιγω case η refund για να μην χασω τα λεφτα μου ειναι κριμα να τα χασω . και να ανοιξω πρωτα case η να ζητησω full refund? ευχαριστω

  • Καλησπέρα Θανάση. Είναι κολλημένο σε τι στάδιο; Έχουν φύγει από προορισμό και έρχονται Ελλάδα; Η δεν έχουν φύγει ακόμα; Στην πρώτη περίπτωση να ξέρεις ότι κατά πάσα πιθανότητα έχουν φτάσει αεροδρόμιο αλλά δεν τα έχουν ανοίξει στο τελωνείο ακόμα τα σακιά τους.

   Το PayPal σε καλύπτει ένα εξάμηνο,δεν υπάρχει περίπτωση να χάσεις τα λεφτά σου. Όταν κλείσει το estimated delivery time, μιλά με τον πωλητή, και αν δεν έχει λύση, ζητά επιστροφή χρημάτων.

   Το dispute στο PayPal είναι η τελευταία λύση σου, μην ξεκινήσεις από εκεί

   • Αγγελε καλημερα .εισαι φοβεροs. Mε καλυψεs πληρωs με την απαντηση σου.ευχαριστω πολυ. συνεχισε να κανειs αυτο που κανειs ,ξεμπερδευειs πολυ κοσμο που ειναι κολλημενοs.kαι δεν ξερει τι να κανει Τα δικα μου μαλλον ειναι κολλημενα στο αεροδρομιο γιατι ερχονται με economy speedpack και το τρακιν το κινεζικο ειναι ξερειs σιδηροδρομοσ ΕΕ……………………………………CN κατι τετοια θηρια τρακιν και μου γραφει και στα δυο οτι απο τιs 15/01/2021 η κατασταση τουs λεει arrived at destination hub. αυτα μαλλον εχουν αλλαξει trackin οταν μπηκαν ευρωπη και δεν μπορω να το δω , γιατι το λεω αυτο γιατι και ενα τριτο που ειχα παραγγειλει με τον ιδιο τροπο απο κινα με economy speedpak μεσω orange connex εχει ερθει εδω και 10 μερεs ,το εχω παραλαβει κιολαs. τελωνειο δεν πληρωσα και εκανε 55ευρω απο ebay αλλα ηρθε με γερμανικο trackin ενω στην αρχη ειχε και αυτο σιδηροδρομο. οκ περιμενω. ευχαριστω πολυ για ακομη μια φορα..

 20. Αρχικά ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μας δίνεις. Να ρωτήσω εγώ τώρα…αφού κάτω από 22€ περνά ελεύθερο τελωνείου και αφού θα γράφει πάνω 5€ για παράδειγμα γιατί να το σταματήσουν; Σταματούν και αυτά κάτω των 22€ δειγματοληπτικά; Η δεν υπάρχει πλέον τα κάτω των 22€ να περνάνε ελεύθερα τελωνείου;
  Ευχαριστώ,
  Ελευθερία

  • ΟΛΑ τα πακέτα που έρχονται εκτός Ε.Ε. περνάνε απο το τελωνείο, απλά αν το πακέτο ειναι αξίας κάτω των 22€ περνάει τον εκτελωνισμό ως ελεύθερο χρεώσεων. ΠΑΛΙ εκτελωνίζεται κανονικά.

   Το αν γράφει 5€ πάνω δε σημαίνει τίποτα, για να θεωρηθεί ελεύθερο πρέπει να έχει επιβεβαιωμένη αξία κάτω των 22€, δηλαδή είτε να συνοδεύεται απο τα απαραίτητα επίσημα παραστατικά, είτε να διασταυρώσουν την τιμή του με τις αποδείξεις που θα σου ζητήσουν κατα τη διάρκεια του εκτελωνισμού.

   Μη τσιμπάτε με όσα σας λένε οι πωλητές για χαμηλές αξίες και δώρα, αυτά δεν ισχύουν πια. Μια εποχή περνούσες και λαμποργκίνι τυλιγμένη με λαδόκολλα αν έγραφε “free sample” απ’εξω, γιατι δεν υπηρχε κανένας έλεγχος. Αυτό έχει αλλάξει πια. Μπορεί να γράφει οτι θέλει απ’εξω, δεν έχει καμία σημασία για το τελωνείο.

 21. Καλησπερα Αγγελε, γνωριζεις μηπως αν θα υπαρξει καποια εξτρα χρεωση(τελωνειο, ΦΠΑ κτλ.) για αγορα προιοντος απο Ρωσια μεσω ebay?
  Αξια προιοντος 45 ευρω και δωρεαν μεταφορικα.

  Ευχαριστω
  Μανθος

  • ΕΝΗΝΕΡΩΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:
   μετα απο μηνυμα που εστειλα στον πωλητη μου απαντησε οτι μπορει να γραψει στο δεμα κοστος 5 ευρω και να το δηλωσει ως δωρο για τυχον μειωση τελωνειακων δασμων.

   • Μπορεί να γράψει και τον Υμνο εις την ελευθερία πάνω Μάνθο, αλλα δε γλιτώνεις τίποτα. Κατα πάσα πιθανότητα θα σταματήσει τελωνείο και θα σου ζητήσουν απόδειξη, και θα το εκτελωνίσουν βάση αυτού.

 22. Καλημέρα!

  Κατ’αρχάς, τεράστιο time-saver το άρθρο, και συγχαρητήρια.

  Κατά δεύτερον, έχω μια ερώτηση όσον αφορά την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον πωλητή μεταχειρισμένου φωτογραφικού εξοπλισμού που συζητάω αυτές τις ημέρες, η EE και η Ιαπωνία έχουν Trade Agreement από τις αρχές του 2019, και μου λέει ότι δεν υπάρχει τελωνείο. Συγκεκριμένα μου γράφει “The Japan-EU FTA mandates that there are no customs duties on Japanese goods imported from Japan. Only VAT (and handling fees, if charged by the local post or courier) as applicable in each country are to be charged.”

  Ταυτόχρονα μου λέει ότι θα πρέπει να στείλει με UPS το πακέτο (αξίας ~300 ευρώ, παλιός εξοπλισμός, όχι ηλεκτρονικά).

  Έχεις ακούσει κάτι σχετικό με αυτό το Japan-EU trade agreement (με τα japanese goods, όπως αναφέρεται στο agreement);

  Να περιμένω κατακέφαλο από τη UPS; Δε με ενοχλεί να πληρώσω ΦΠΑ και κανα 50άρικο έξτρα για handling fees, αλλά αν μου βγει 150-200 ευρώ στο σύνολο, κάπως θα δυσανασχετήσω. 🙂

  • Καλημέρα Θοδωρή. Ναι, πράγματι η Ιαπωνία έχει ειδική σύμβαση με την Ε.E όπως περίπου και η Αγγλία, κάτι που εξαιρεί τις εισαγωγές ΑΠΟ ΔΑΣΜΟΥΣ την παραγγελία σου, ΦΠΑ και Τέλη εκτελωνισμού θα πληρώσεις κανονικά.

   TO ΦΠΑ στα 300€ ειναι κανα 70αρι, οπότε αυτό που μένει ειναι τα τέλη για τα οποία θα πρέπει να πάρεις τηλέφωνο τη UPS να ρωτήσεις πόσα θα είναι περίπου για να έχεις μια εικόνα. 150 δεν νομίζω να φτάσει πάντως, με τίποτα.

 23. Καλησπέρα, Θέλησα να παραγγείλω κάτι από το AMAZON της Γερμανίας για πρώτη φορά απλά κολλάω λίγο στο οτι το προιον λέει sold by lightwish eu που είναι στην Κίνα και δίπλα λέει fulfilled by amazon και φοβάμαι μην έχω εκτελωνιστικά έξοδα. Αν ένα προιον λοιπον λέει fulfilled by amazon υπάρχει κίνδυνος να βρεθώ με εκτελωνιστικά έξοδα (μιας και το προιον που θέλω να αγοράσω κοστίζει 100 ευρώ) ή είμαι καλυμμένη? Στο chat του Γερμανικού amazon μου είπαν οτι καλύπτουν εκείνοι τα εκτελωνιστικά έξοδα αν προκύψουν αλλά με διαβεβαίωσαν οτι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ξέρεις κάτι γι’ αυτο?

  • Οταν ειναι Fulfilled By Amazon, δεν υπάρχει φόβος. Αν υπάρχει περίπτωση τελωνείου, θα σου προσθέσει έξτρα χρήματα στο καλάθι πριν το Checkout ως τέλη για αυτό το λόγο το Amazon. Είτε στα προσθέσει αυτά, είτε όχι, το ποσό που θα πληρώσεις, ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΟ. Δεν πρόκειται να σε χρεώσουν κάτι έξτρα εδώ.

 24. Καλημερα παιδια, αγορασα απο Ebay UK ενα ανταλλακτικο αυτοκινητου αξιας 35 λιρες. Ο πωλητης ειναι καταστημα και γραφει οτι χρησιμοποιει τη καινουρια μεθοδο αποστολης GLOBAL SHIPPING PROGRAM του Ebay.
  (https://www.ebay.com/help/buying/postage-delivery/changing-delivery-address-method/international-purchases-postage-buy?id=4057)

  Συμφωνα με αυτη τη μεθοδο πληρωνεις προκαταβολικα τους δασμους, ΦΠΑ και τις εκτελωνιστικες χρεωσεις οταν κανεις τη παραγγελια του προιοντος.

  Η τιμη που μου εβγαλε ειναι: αξια προιοντος 35 λιρες, μεταφορικα 13,91 λιρες, συν δασμους, ΦΠΑ και τις εκτελωνιστικες χρεωσεις 12,03 λιρες = συνολο 60,94 λιρες

  Ενα αλλο προιον απο Αμερικη (ανταλλακτικο αυτοκινητου) μου το βγαζει :
  αξια προιοντος 145$, μεταφορικα 52.91$, συν δασμους, ΦΠΑ και τις εκτελωνιστικες χρεωσεις 48.14$ = συνολο 246,05$

  Εχει χρησιμοποιησει κανεις αυτη τη μεθοδο? Οντως ειναι ολα πληρωμενα και δε θα χρειαστει να πληρωσω τιποτα εξτρα?

  • Καλησπέρα Μάνθο!

   Ναι, είσαι οκ με το Global Shipping. Οτι πληρώσεις μπροστά ειναι, μετά τα αναλαμβάνουν αυτοί, δεν ασχολήσε εσύ με τίποτα άλλο, και τα πάντα τα πληρώνουν αυτοί.

 25. Καλησπερα.

  Εκανα μια παραγγελια απο το eur.shein.com γυρω στα 50 ευρω.

  Τι γινεται μ’αυτο το site; Περναει απο τελωνειο ή το κανουν εκτελωνισμο σε αλλη χωρα της Ε.Ε. και μετα ερχεται Ελλαδα (τυπου bangood με Priority Direct mail)?
  Γνωριζει κανεις να μου απαντησει με σιγουρια;

 26. Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ κάτι τους ειδικούς χαχα. Περιμένω ένα δέμα από Μεγάλη Βρετανία και σήμερα είδα αυτό στις ενημερώσεις του tracking number:
  Αντικείμενο προς εκτελωνισμό > Έξοδος από τελωνείο > Κλείσιμο από Γ.Ε.Τ.Α. Αθήνας
  Τις γλύτωσα τις χρεώσεις;; Πρώτη φορά να σταματάει κάτι δικό μου στο τελωνείο και δεν έχω ιδέα χαχα.

 27. Καλησπέρα σας,

  Αρχικά θέλω να παραγγείλω κάποια προϊόντα ομορφιάς από Αμερική, ρώτησα την ιστοσελίδα της revolve λοιπόν αν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να αποφύγω τους δασμούς στο τελωνείο διότι θα έκανα παραγγελία $250 και μου είπαν ότι αν αποσταλεί ως δώρο θα υπάρχει απόδειξη μέσα με τα προϊόντα αλλά όχι με τις τιμές εφόσον προορίζονται για δώρα. Υπάρχει περίπτωση να μου βάλουν κάποια έξτρα χρέωση στο τελωνείο;

  Επίσης ήθελα πάλι να παραγγείλω κάποια προϊόντα από Αγγλία αυτή την φορά και η σελίδα μου είπε ότι δεν πληρώνω δασμούς αν η παραγγελία μου είναι χαμηλότερη από 150€, πιστεύετε ότι θα περάσουν ή όχι;

  • Καλησπέρα Γεωργία.

   Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις. Θα σταματήσει τελωνείο, και θα σου ζητήσουν απόδειξη πληρωμής απο Κίνηση κάρτας ή Paypal. Με βάση αυτο θα εκτελωνίσουν μακάρι να γράφει το πακέτο πάνω και “δώρο” και “προσφορά” και “Κιντερ Εκπληξη”. Δεν υπάρχουν δώρα για το τελωνείο.

   Στην δεύτερη περίπτωση δεν πληρώνεις ΔΑΣΜΟΥΣ, αλλα το ΦΠΑ και τα έξοδα εκτελωνισμού θα τα πληρώσεις κανονικά. Οι δασμοί στο 99% των περιπτώσεων ειναι το μικρότερο έξοδο του τελωνείου

   • Δεν έχω ιδέα, αυτοί μου είπαν ότι δεν θα πληρώσω τίποτε έξτρα διότι θα είναι σε συσκευασία δώρου και θα φαίνομαι ως παραλήπτης του δώρου..
    Όσο για την Αγγλία μου είπαν ότι δεν θα πληρώσω.. έχω καταμπερδευτει ειλικρινά

    • Επίσης αν κάνω την αγορά των 250 δολαρίων πόσο θα βγει αν περάσει τελωνείο;
     Και για Αγγλια υπολόγιζα γύρω στα 125€ να κάνω παραγγελία εκεί πόσα υπολογίζονται, διότι δεν έχω καταλάβει ακριβώς πώς λειτουργεί η κοστολόγηση..

    • Αν πάρεις ένα τηλέφωνο στο τελωνείο και τους πεις ότι περιμένεις δώρο απο την Αμερική, θα καταλάβεις ότι παρα το οσα σου λένε, τελωνείο θα πληρώσεις 🙂 .

     Για την Αγγλια σου ξαναλέω οτι ΣΩΣΤΑ σου είπαν πως δεν θα πληρώσεις ΔΑΣΜΟΥΣ. Εκτελωνισμός θα γίνει κανονικά όμως, οπότε και τα τέλη τη διαδικασίας θα χρεωθείς, και το ΦΠΑ φυσικά.

     • Να προσθέσω επίσης ότι έχω δωροκαρτα από τα σάιτ οπότε δεν θα πληρώσω κάτι μέσω κάρτας…Δεν ξέρω αν αλλάζει κάτι αυτό.. και συγγνώμη για την ενόχληση πάντα. 🙂

      • Βασικά το οτι ειναι δωροκάρτα κάνει τα πράγματα απλά πιο δύσκολα, γιιατι δε θα έχεις αποδεικτικό για την αγορά σου, και μπορεί να αναγκαστούν να τα εκτελωνίσουν με αξία που θα υπολογίσουν μόνοι τους.

 28. Αγόρασα μια συσκευή (ένα android mp3 player) από το Aliexpress με 70€ από Κίνα, εις γνώσιν μου ότι θα περάσει από τελωνείο. Το θέμα είναι πόσο θα είναι αυτό το κόστος; 15€ τέλη εκτελωνισμού + 24% ΦΠΑ δηλαδή χοντρικά 30€; Ευχαριστώ πολύ

 29. Καλησπερα, θελω να κανω μια ερωτηση σχετικα με αγορα απο amazon uk.
  https://www.amazon.co.uk/Apple-MacBook-Chip-13-inch-256GB/dp/B08N5MWPY6?th=1

  Στο τελος στο καλαθι αναφερει import duties and fees στα 149€. Δηλαδη οτι θα προπληρωσω το τελωνειο. Αρα εγω θα γλιτωσω τον εκτελωνισμο απο εδω ή παιζει να με χρεωσουν πολλα εξτρα στα ΓΕΤΑ ( δλδ μου φαινεται μικρο ποσο τα 150€ εκτελενωνισμου για 1100€ αντικειμενο)

  • Ναι Γιώργο, πληρώνεις τα Import Duties και έρχεται εκτελωνισμένο στα χέρια σου, δεν έχει άλλη χρέωση.

   ΕΙΝΑΙ μικρό το ποσό δε σου φαίνεται, αλλα η Amazon είναι Amazon , δεν έχει τις ιδιες διαδικασίες εκτελωνισμού με εμένα και σένα. 😛

   Αν σου κάνει συνολικά σαν τιμή προχώρα, δεν έχει έξτρα χρέωση πέρα απο αυτά

   • Ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση Αγγελε.
    Κατι τελευταιο, σε περιπτωση που χρειαστει να το στειλω Αγγλια για λογους εγγυησης, παιζεται θεμα τελωνειου σε αυτη την περιπτωση;

    • Είναι λίγο μπέρδεμα, αλλα με απλά λόγια δηλώνεις οτι η αποστολή γίνεται για επισκευή, και στην επιστροφή αν σου ζητηθούν εκ νέου χαρτιά στέλνεις την απόδειξη της πρώτης αγοράς και του εκτελωνισμού(στην περίπτωση σου είναι το ίδιο).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.