Ubuntu Touch: Πως να τα εγκαταστήσετε και οι εντυπώσεις μας!

0

Ubuntu-610x457Τα νέα Ubuntu Touch είναι εδώ για τις nexus συσκευές, έστω και σε Developers έκδοση, η οποία η αλήθεια είναι δεν είναι για τίποτα παραπάνω απο μια δοκιμή. Ξεφεύγοντας λίγο απο την θεματολογία του Site, θα ρίξουμε μια ματιά στα νέα Ubuntu με οδηγίες για το πως να τα εγκαστήσετε.

Σύμφωνα με τη σελίδα της Canonical η έκδοση αυτή θα έπρεπε να προσφέρει όλες τις βασικές λειτουργίες(τηλέφωνο, συνδεσιμότητα, κτλ) αλλα τουλάχιστον στην περίπτωση μου, όλες οι εγκαταστάσεις στο Galaxy Nexus οδήγησαν σε μηδενικό σήμα. Δεν είχα τη δυνατότητα ούτε να κάνω κλήσεις ούτε να δεχτώ.

Εγκατάσταση.

Αρχικά ας δούμε πως μπορούμε να το εγκαταστήσουμε.

[stextbox id=”warning”]Δεν φέρω καμία ευθύνη για τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στη συσκευή σας(οχι που θα γλιτώνατε)[/stextbox] Τι θα χρειαστούμε

  • Μια Nexus συσκευή(Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7, Nexus 10)
  • Root
  • Custom Recovery
  • τα κατάλληλα αρχεία απο εδώ

Πρέπει λοιπόν να έχετε ήδη εγκατεστημένο ένα Custom Recovery στη συσκευή σας. Αν δεν θέλετε σε τέτοια διαδικασία και έχετε Ubuntu στον υπολογιστή σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες από εδώ.

Για να εγκασταστήσετε το Ubuntu Touch θα χρειαστείτε δυο αρχεία. Το quantal-preinstalled-phablet-armhf.zip για οποιαδήποτε συσκευή και αν το κάνετε, και το αντίστοιχο Armel.zip για την συσκευή σας.

 

Galaxy Nexus quantal-preinstalled-armel+maguro.zip
Nexus 4 quantal-preinstalled-armel+mako.zip
Nexus 7 quantal-preinstalled-armel+grouper.zip
Nexus 10 quantal-preinstalled-armel+manta.zip

To μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε και τα δύο zip μέσω του Custom Recovery(CWM, TWRP).

Καλό θα είναι να κάνετε ένα full Nandroid Backup τη από το Recovery για να μπορείτε εύκολα να επαναφέρετε τη συσκευή σας στην αρχική της κατάσταση.

Και πως είναι

Πριν ξεκινήσω να σας θυμίσω οτι πρόκειται για μια δοκιμάστική έκδοση. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ δοκιμαστική. Βέβαια ίσως φταίει και οτι το δοκίμασα στο Galaxy Nexus το οποίο έχει με διαφορά το πιο αδύναμο hardware απο τις συσκευές που κυκλοφόρησε.

Δυστυχώς μετα το άνοιγμα 5-6 εφαρμογών το κινητό είχε εξαιρετικά αργά απόκριση, ενώ σε 3 περιπτώσει, τα είδε όλα, με αποτέλεσμα η μόνη λύση είναι να αφαιρέσω τη μπαταρία.

Μέχρι το κινητό να φτάσει σε αυτή την κατάσταση ομολογώ οτι το περιβάλλον του νέου Ubuntu είναι αρκετά φιλικό, και σε πρώτη ματιά δείχνει οτι η Canonical έχει κάνει καλή δουλειά στο να δημιουργήσει ένα UI με πολλές πληροφορίες διαθέσιμες χωρίς να γίνεται πολύ βαρύ στο μάτι ή δύσχρηστο.

Οι βασικές εφαρμογές , όπως SMS, τηλέφωνο, Web Browser, Gallery και άλλες είναι αρκετά λειτουργικές και ταιριάζουν γάντι στο καθαρό UI του λειτουργικού.

Οι εφαρμογές για Facebook και Gmail πιο πολύ συντομεύσεις για τις Web εκδόσεις των σελίδων μοιάζουν παρά με εφαρμογές.

Τα Gestures έχουν κάποια θεματάκια αφου δεν υπακούουν πλήρως στις κινήσεις σας, αλλα επαναλαμβάνω οτι η έκδοση είναι δοκιμαστική οπότε το συγχωρώ.

Αυτό που δε συγχωρώ είναι το εκνευριστικό lag μετά απο 3-4 λεπτά χρήσης που στο τέταρτο καθιστούν τη συσκευή ακατάλληλη για χρήση, ακόμα και δοκιμαστική. Επίσης δεν βρήκα τρόπο να “σκοτώσω” τις εφαρμογές για να ελαφρύνω το βάρος του επεξεργαστή και της RAM.

Και τι περιμένουμε στο μέλλον.

Οπως ανακοίνωσε η Canonical τα πρώτα Ubuntu κινητά θα κυκλοφορήσουν το 2014. Όσοι θέλετε να εγκαταστήσετε το Ubuntu στην Android συσκευή σας θα έχετε τη δυνατότητα αφού η 14.04 LTS θα κυκλοφορήσει για υπολογιστές, κινητά tablets και τηλεοράσεις. Το λειτουργικό θα είναι ακριβώς το ίδιο, με μόνη διαφορά το Interface.

To ίδιο θα συμβαίνει και για τις εφαρμογές οι οποίες θα δημιουργούνται μια φορά και θα λειτουργούν και στις 4 εκδόσεις των Ubuntu.

Αν έχετε μια απο αυτές τις συσκευές και δε βαριέστε αυτή τη διαδικασία, ρίξτε του μια ματιά. Έστω και για δείτε απλά την προσπάθεια

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

1 Comment
  1. […] το Ubuntu Touch, άλλο ένα «ξένο» λειτουργικό έρχεται για να […]

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo