Xiaomi Mi 8 Review: Οι υποχωρήσεις λιγοστεύουν

0

Όσο και αρνούνται κάποιοι να το παραδεχτούν, η σειρά Mi της Xiaomi, ήταν, και είναι ακόμα, τα πραγματικά Flagship killer κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία και βάλε.

Λίγοι μπορούν να προσφέρουν όσα η Xiaomi στις ναυαρχίδες της, στην τιμή που τις προσφέρει, με την Κινέζικη εταιρία να προσπαθεί κάθε χρόνο να διορθώσει τουλάχιστον ένα αδύναμο σημείο στις συσκευές της σειράς.

Οταν μιλάμε όμως για κορυφαία χαρακτηριστικά, σε πολύ προσιτές τιμές, καταλαβαίνετε οτι πρέπει να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις. Κάθε χρόνο μπορεί να θυσιάζετε λιγότερα επιλέγοντας το νέο Mi Phone, αλλα οι απώλειες δεν παύουν να υπάρχουν.

Απο αυτό το γενικότερο πλαίσιο δεν ξεφεύγει ούτε το Xiaomi mi 8, το οποίο έχει τις εντυπωσιακές του πλευρες, και μια απίστευτη τιμή. Την ίδια στιγμή έχει και τα προβλήματα του. Αξίζει να τα προσπεράσετε; Θα το δούμε στη συνέχεια.

Design-Κατασκευή

Εμφανισιακά, το Xiaomi Mi 8 προσπερνάει το μικρό διάλλειμα που είδαμε στο αρκετά συντηρητικό Mi6, και επιστρέφει σε ένα Design που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στα Mi 5 και Μi 5s.

Η γυάλινη πλάτη με την πολύ έντονη κύρτωση κάνει ξανα την εμφάνιση της, με το νέο κινητο της Xiaomi να επιλέγει ένα Form factor που ακολουθεί το ρεύμα της εποχής, με μικρά περιθώρια οθόνης, Panel 18:9 και Notch.

Στην δεξιά πλευρά υπάρχουν τρία κουμπιά με απτική αίσθηση αντάξια μιας ναυαρχίδας ενώ αριστερά υπάρχει μόνο το Sim Tray με τις δύο υποδοχές για Nano SIM.

Στη βάση του μεταλλικού σκελετού υπάρχει μια USB Type-C θύρα και δύο σετ απο γρίλιες δεξια και αριστερά της, που κρύβουν το μικρόφωνο και το ηχείο της συσκευής αντίστοιχα.

H συσκευή παρότι δεν έχει κάποιο επίσημο IP Rating, φαίνεται πως είναι έστω και σε βασικό βαθμό προστατευμένη απο το νερό, αφού θα βρείτε μικρές λεπτομέρειες, όπως το λάστιχο στο συρτάρι των SIM, που προσθέτουν πόντους στην πιθανότητα να επιβιώσει απο μια σύντομη βουτιά.

Οθόνη

Στην πρόσοψη το Xiaomi Mi 8 είναι όσο πιο 2018 γίνεται, αφου θα βρείτε μακρόστενη οθόνη, με μικρά πλαινά περιθώρια, και ένα τεράστιο Notch, παρότι το κάτω Bezel δεν το λές και μηδενικό.

Το AMOLED Panel που έχει χρησιμοποιήσει η Xiaomi έχει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, με την Full HD ανάλυση, να είναι το πιο ταπεινό απο αυτά. Η οθόνη 6.2″ της συσκευής που αποτελεί το 84% της πρόσοψης , έχει επικάλυψη απο 2.5D Gorilla Glass 5.0, με μέγιστη φωτεινότητα τα 600nits και αντίθεση 60.000 προς 1.

H οθόνη του Mi 8 υποστηρίζει τόσο HDR10, όσο και DCI-P3, ενώ μέσα απο τις ρυθμίσεις της MIUI, μπορείτε να προσαρμόσετε τόσο την αντίθεση όσο και τη θερμοκρασία των χρωμάτων με σημαντική ακρίβεια για να ταιριάξει ακριβώς στα γούστα σας.

Το πάνελ της συσκευής προσφέρει τα συνηθισμένα εξαιρετικά μαύρα των OLED, με σωστή και όχι πολύ υπερβολική ένταση των χρωμάτων, με τις γωνίες θέασης να είναι άριστες, χωρίς κάποια σημαντική παραποίηση χρώματος.

Πίσω στο Notch τώρα, παρότι το Xiaomi Mi 8 δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ συσκευή με εγκοπή, ομολογώ οτι το Notch του νέου κινητού της Xiaomi είναι με άνεση το πιο ενοχλητικό απο ολα οσα έχω δοκιμάσει.

Το τεράστιο πλάτος του, δεν επιτρέπει παρα σε ελάχιστα εικονίδια να εμφανίζονται, οπότε ξεχνάτε ανέσεις, οπως ποσοστό μπαταρίας, ειδοποιήσεις εφαρμογών και άλλα τέτοια. Μπορείτε να δείτε ώρα, επίπεδο σήματος για WiFi και δικτύου, και εικονίδιο μπαταρίας. ΑΥΤΑ.

Για ολες τις άλλες πληροφορίες που κανονικά θα έπρεπε να βλέπετε με μια ματιά στην Status Bar, θα πρέπει να ανοίξετε την μπάρα ειδοποιήσεων.

Βέβαια το Notch του Mi8 δεν είναι τόσο μεγάλο μόνο απο την παραξενιά της Xiaomi, αφού εκτός απο την εμπρόσθια καμερα των 20MP, θα βρείτε το LED ειδοποιήσεων και μια κάμερα υπερύθρων η οποία μπορεί να σκανάρει τη φάτσα σας και στο απόλυτο σκοτάδι, ωστε να λειτουργεί το Face unlock και μέσα στις ντισκοτέκ που μαζέυεστε εσείς οι νεολαίοι.

SoC – Επιδόσεις

Αφήνουμε την πρόσοψη για να προχωρήσουμε προς τα μέσα, εκει που το Xiaomi Mi8 παίζει μπάλα εντός έδρας. Κάθε κινητό της σειράς Mi κυκλοφορεί με οτι καλύτερο μπορείτε να βρείτε απο πλευράς hardware, και το Mi 8 δεν είναι εξαίρεση.

H Xiaomi έχει επιλέξει τον Snadragon 845 της Qualcomm, ,με οκταπύρηνο επεξεργαστή στα 2.8Ghz και την Adreno 630 για τα γραφικά, που μπορεί με άνεση να σηκώσει οτι παιχνίδι και αν της φορτώσετε.

Οπως συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις ναυαρχίδες της Xiaomi, το Mi 8 δεν έχει δυνατότητα επέκτασης μνήμης, οπότε η επιλογή ανάμεσα στα 64, 128 και 256GB μνήμης είναι αρκετά σημαντική.

Ευτυχώς η διαφορά τιμής ανάμεσα στην βασική έκδοση με τα 64GB και της μεσαίας με τα 128GB είναι της τάξεως των 20-30€, κάτι που κάνει την επιλογή σας πολύ πιο εύκολη.

Σε κάθε περίπτωση, η ενσωματωμένη μνήμη του Xiaomi Mi 8 είναι τύπου UFS 2.1 ενώ θα βρείτε και 6GB LPDDR4X RAM.

Τα νούμερα είναι ολα εδώ λοιπόν, αλλα αυτό που μετράει πραγματικά, είναι οτι η συσκευή απλά πετάει.

Είτε με τη MIUI 9.0, είτε με την MIUI 10, το Xiaomi Mi 8 δε σταματάει πουθενά, ανοίγει και κλείνει εφαρμογές με χαρακτηριστική ευκολία, κάνει το Multitasking να φαίνεται παιχνιδάκι, ακόμα και αν μεταπηδάτε μεταξύ απαιτητικών εφαρμογών, ενώ οποιοδήποτε παιχνίδι και αν επιλέξετε το παίζει με χωρίς πρόβλημα, είτε μιλάμε για το angry Birds, είτε για το Fortnite.

Απο πλευράς επιδόσεων, υπο οποιεσδήποτε συνθήκες, το Mi 8 είναι με άνεση ανάμεσα στα 4-5 κορυφαία κινητά στην αγορά αυτη τη στιγμή, οπότε τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα δεν έχετε να ανησυχήσετε για τίποτα.

[ninja_tables id=”18891″]
Κάμερα

Εξίσου λίγες θα πρέπει να είναι και οι ανησυχίες σας στον τομέα της κάμερας, αφού η Xiaomi συνεχίζει το εξαιρετικό της σερί, τόσο σε Mid Range, όσο και σε High End τηλέφωνα, με πολύ καλύτερες κάμερες, σε σχέση με το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της εταιρίας.

Ξεκινώντας με τα χαρακτηριστικά, θα βρείτε μια διπλή κάμερα στην πλάτη του Mi8.

Ο κεντρικός αισθητήρας είναι ένας Sony IMX363 στα 12MP, με μέγεθος Pixel 1.4μm και φακό με F/1.8, ενώ και ο βοηθητικός αισθητήρας, είναι μια κανονική κάμερα, και όχι απλός αισθητήρας δεδομένων βάθους, οπως για παράδειγμα στο Oneplus 6.

Έτσι για βοήθεια υπάρχει ένας αισθητήρας Samsung S5K3M3 στα 12MP και αυτός, με τηλεφακό και διάφραγμα F/2.4, o οποίος χρησιμοποιείται για το οπτικό ζουμ, αλλα και για το Bokeh effect.

Τις δύο κάμερες, συνοδεύει PDAF, για γρήγορο Focus, Οπτική και ηλεκτρονική σταθεροποίηση, και φυσικά ένα διπλό Dual Tone LED Flash.

Η ποιότητα των φωτογραφιών είναι πάρα πολύ καλή, με πολύ λεπτομέρεια, και σχετικό μικρό θόρυβο τις περισσότερες φορές. Τα χρώματα αποτυπώνονται σωστά πριν την ενεργοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία οδηγεί συνήθως σε υπερέκθεση των χρωμάτων.

Εκτός απο τα πολύ έντομα χρώματα, η A.I λειτουργία αυξάνει αρκετά και την αντίθεση, με το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει ρετουσαρισμένο, και μάλιστα πρόχειρα, οπότε αν δεν ψάχνετε αυτό, καλό θα είναι να αφήσετε την τεχνητή νοημοσύνη στην άκρη.

Απο την άλλη η αυτόματη λειτουργία του HDR, λειτουργεί τις περισσότερες φορές ολόσωστα, αφου ενεργοποιείται μόνο οταν πρέπει, και βελτιώνει ουσιαστικά τα αποτελέσματα.

Οταν το φως πέφτει, το Mi 8 συνεχίζει να έχει σταθερά καλή απόδοση, με την τεχνητή νοημοσύνη να κάνει τη δουλειά της αυτή τη φορά, αφου ενεργοποιεί το Night Mode, που βελτιώνει αρκετά τον κορεσμό των χρωμάτων.

Εξίσου καλα τα πάει η συσκευή και στο βίντεο, εδω ομως υπάρχουν κάποιο περιορισμοί, μάλλον παράλογοι.

Αρχικά το Mi 8 σας προσφέρει δυνατότητα εγγραφής μέχρι 4Κ βίντεο, στα 30FPS, και Full HD ή HD και πάλι ομως μέχρι τα 30FPS.

Δε θα βρείτε επιλογή για καταγραφή Full HD βίντεο στα 60FPS πόσο μάλλον για το 4K, και αυτό ειναι κάτι που φυσικά είναι περιορισμός του λειτουργικού, αφού τόσο ο επεξεργαστής, όσο και ο αισθητήρας έχουν επανελλειμένα αποδείξει οτι μπορούν να προσφέρουν αυτές τις επιλογές.

Με την αναβάμιση σε Miui 10 θα βρείτε επιλογή για καταγραφή Full HD Video στα 120FPS, σε κανονική ταχύτητα, με το 4K να παραμένει στα 30FPS.

Τα 4Κ βίντεο δεν έχουν ούτε την υποστήριξη της ψηφιακής σταθεροποίησης, οπότε παρότι απο θέμα λεπτομέρειας,αντίθεσης και οξύτητας είναι αρκετά καλα, μάλλον θα βρεθείτε να προτιμάτε τα Full HD Video.

Και σε αυτή την ανάλυση ομως, το Mi 8 προσφέρει πολύ καλή ποιότητα εγγραφής, ενώ για πρώτη φορά μετά απο πολύ καιρό βρίσκω Xiaomi κινητό με καθαρή καταγραφή ήχου κατα την βιντεοσκόπηση, ακόμα και αν βρισκεστε σε περιβάλλον με αρκετό θόρυβο.

Η εφαρμογή της κάμερας στη νέα MIUI 10 δεν έχει τεράστιες διαφορές, με τις περισσότερες να εντοπίζονται στη λήψη και την επεξεργασία των πορτρέτων, στα οποια το Mi 8 τα πάει εξαιρετικά.

Δυστυχώς για μια ακόμα αναβάθμιση, το Manual Mode περιορίζεται στη φωτογραφία, οπότε όσοι τραβάτε πολλά βίντεο, θα πρέπει να βολευτείτε με το αυτόματο.

Η εμπρόσθια κάμερα είναι στα 20MP με το Software να ενώνει 4 pixel με τη μέθοδο του pixel bining, προσφέροντας ένα τεράστιο εικονοστοιχεί 1.8μm για πολύ καλά αποτελέσματα και με φως και χωρίς.

Συνδεσιμότητα

Η συνδεσιμότητα του Mi 8 είναι σε απόλυτα αναμενόμενα επίπεδα με όλες τις επιλογές που θα περιμένατε απο μια ναυαρχίδα, και τις εξίσου αναμενόμενες απώλειες, λόγω..εποχής.

Το νέο κινητό της Xiaomi προσφέρει Dual SIM Standby λειτουργία, με τη B20 να είναι ανάμεσα στις υποστηριζόμενες μπάντες στο 4G.

Στο πακέτο θα βρείτε ακόμα Dual Band WiFi, Bluetooth 5.0, NFC, και μια USB Type-C θύρα. To Μι 8 είναι και το πρώτο Smartphone που έρχεται με Dual Band GPS, που στα χαρτιά προσφέρει σημαντική βελτίωση στη λήψη σήματος, αλλα στην πράξη, είναι απλά μια πολύ καλή κεραία GPS.

Η σημαντικότερη βελτίωση σε αυτόν τον τομέα έχει να κάνει με τη λήψη εντός κτηρίων, εκει που η διπλή κεραία του Mi8 προσφέρει ακρίβεια εφάμιλη με αυτή των εξωτερικών χώρων, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό βήμα, αλλα σε καθημερινή χρήση προσφέρει ελάχιστα.

Οι απώλειες είναι η θύρα των ακουστικών και η θύρα υπερύρθων, με την πρώτη να γίνεται σιγά σιγά στάνταρ η απουσία της, και τη δεύτερη να είναι χρήσιμη για κάποιους, σίγουρα ομως δε θα αποτελέσει λόγο απόρριψης της συσκευής.

H κεραία του WiFi είναι μια απο τις πιο δυνατές που έχω δεί σε κινητό τα τελευταία χρόνια, ενώ και η ποιότητα των κλήσεων είναι απροβλημάτιστη.

Το SAR του Mi8 φτάνει την μονάδα στο κεφάλι, και το 1.32 στο σώμα, νούμερα υψηλότερο απo το Mi6, αλλα εντός ορίων φυσικά.

Λογισμικό

Το Software του Xiaomi Mi8 είναι μια πονεμένη ιστορία.

Αρχικά η συσκευή κυκλοφορεί τώρα που βρισκόμαστε στην μετάβαση απο τη MIUI 9.5 στη MIUI 10, οπότε η MIUI 9 βασισμένη στο Android 8.1 με την οποία κυκλοφορεί το τηλέφωνο, πολύ σύντομα θα αναβαθμιστεί σε MIUI 10, η οποία στην περίπτωση του Xiaomi Mi 8 θα βασίζετε στο Android 9.0 Pie.

To μεγάλο μπάχαλο άρχισε απο δυο αποφάσεις της Xiaomi που έγιναν γνωστές τώρα τελευταια. Η μια είναι η αλλαγή της πολιτικής της Κινέζικης εταιρίας, που πλέον αποτρέπει την εγκατάσταση των Global ROMS σε συσκευές της Κινέζικης αγοράς, αλλα και το Roll Back Protection, το οποίο δεν επιτρέπει την εγκατάσταση παλιότερης έκδοσης Android.

Επειδή εδώ θα χρειαστούμε αρκετό χρόνο για να σας εξηγήσω τι ακριβώς συμβαίνει με τα παραπάνω, οπότε ρίξτε μια ματιά εδώ που εξηγώ κατα γράμμα τις περίεργες αποφάσεις της Xiaomi.

Απο εκει και πέρα, με την MIUI 9.5 δεν έμεινα πολύ καιρό, αφού η έκδοση με την οποία ήρθε προεγκατεστημένη το τηλέφωνο είναι ένα αρκετά σοβαρό bug που απλά αχρήστευε το GpS, το οποίο δεν κλείδωνε ούτε αν ήσουν μέσα στον δορυφόρο.

Έτσι έκανα το άλμα στην MIUI 10 του Xiaomi.eu, η οποία για την ώρα είναι σταθερότατη, παρότι είναι βασισμένη στην Developers έκδοση και όχι στην Stable.

H τελευταία Beta έκδοση της MIUI 10 για το ΜΙ 8, είναι βασισμένη στο Android 8.1 με Security patch Αυγούστου, με την νέα έκδοση που θα αναβαθμίσει το Android στο 9 φέρνοντας και το νεότερο Security patch να αναμένεται απο μέρα σε μέρα.

Η νέα έκδοση της MIUI εμφανισιακά δεν έχει ιδιαίτερες αλλαγές απο την προηγούμενη, με το ανασχεδιασμένο πάνελ ειδοποιήσεων, που πλέον χωρίζεται σε ορθογώνια, θυμίζοντας κάτι απο iOS, και το νέο Volume Bar που είναι σαφώς πιο λειτουργικό στην νέα του μορφή, δίνοντας σας πλήρη έλεγχο για την αυξομείωση της έντασης των ήχων, αλλα και την ενεργοποίηση του Do not Disturb.

Τελευταία εμφανής αλλαγή ειναι η νέα μορφή των πρόσφατων εφαρμογών, που έχει ανασχεδιαστεί για να δείχνει καλύτερα σε μακρόστενες οθόνες.

Κάτω απο το καπώ, η νέα έκδοση του Skin της Xiaomi έχει σημαντικότερες αλλαγές, με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση να χρησιμοποιούνται απο τον πυρηνα του λογισμικού, και να βάζουν το χεράκι του σε κάθε γωνία της συσκευής, απο την κάμερα, μέχρι την φόρτιση.

Μεταξύ των δυνατοτήτων στο μενού της συσκευής, θα βρείτε και ένα αρκετά ικανό Always On Display, το οποίο δεν επιβαρύνει σχεδόν καθόλου τη μπαταρία, αλλα φυσικά και τα Full Screen Gestures που αντικαθιστούν τα κλασσικά on screen buttons.

Μετά απο πάρα πολλές δοκιμές, η ταχύτητα του Mi8 σε συνδυασμό με την εξαιρετική απόκριση της οθόνης του, μου επιτρεψαν την ομαλή μετάβαση στον χειρισμό με βάση τα Gestures, παρότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα απροβλημάτιστη εμπειρία.

Το Xiaomi Mi 8 υποστηρίζει το Project Treble, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του, και έχει ενεργοποιημένο εξ’ορισμού το Camera2api, που σημαίνει οτι οταν βγεί μια απολύτως συμβατή έκδοση της Google camera θα μπορείτε να την εγκαταστήσετε πολύ εύκολα.

Για μια ακόμα φορά ομως, δυστυχώς, η Xiaomi δεν ενεργοποιεί το επίπεδο 1 του Widevine DRM, που σημαίνει οτι η υψηλότερη ανάλυση που μπορείτε να streamάρετε βίντεο απο πηγές που το χρησιμοποιούν, οπως το Amazon Video και το Netflix είναι το 540p. Όχι ότι ακριβώς θα περιμένατε απο μια ναυαρχίδα.

Αυτονομία

Για το τέλος του μεγαλύτερου Review που έχω κάνει εδώ και καιρό, άφησα την αυτονομία της συσκευής.

To Xiaomi Mi8 είναι εφοδιασμένο με μια μπαταρία 3400mAh η οποία χαρίζει ικανοποιητικότατη αυτονομία στη συσκευή. Δε θα δείτε τα κορυφαία νούμερα που προσφέρουν οι ναυαρχίδες της Huawei, αλλα γενικά στην κατηγορία του, το κινητό της κινέζικης εταιρίας τα πάει περίφημα.

Για την δική μου,μάλλον βαριά, χρήση, οι 5.30 ώρες οθόνης που έβλεπα σταθερά καθημερινά μεταφράζεται σε μια ολόκληρη μέρα άνετης χρήσης, χωρίς να σκεφτείτε τον φορτιστή ούτε στιγμή.

Οταν καταφέρετε να φτάσετε την μπαταρια στα κόκκινα την σκυτάλη παίρνει η ταχεία φόρτιση. Το Mi 8 υποστηρίζει και Quick Charge 4.0, αρκεί να βρείτε συμβατό φορτιστή, κάτι που δύσκολα θα συμβεί αφου για την ώρα δεν υπάρουν πουθενά. Ακόμα και με τον φορτιστή της συσκευασίας ομως που υποστηρίζει Quick Charge 3.0 η φόρτιση ολοκληρώνεται σε λιγότερο απο 2 ώρες, με μια ώρα φόρτισης να σας βγάζει με λίγη προσοχή ολόκληρη μέρα χρήσης.

Σε μια περίεργη απόφαση της Xiaomi, παρότι στο παρόμοιων χαρακτηριστικών και τιμής Mi Mix 2s υπήρχε ασύρματη φόρτιση, και παρότι στο Mi8 έχουν γυάλινη πλάτη, εδώ δε θα βρείτε υποστήριξη για φόρτιση χωρίς καλώδια. Γιατι; άγνωστο. απλά θα πρέπει να το αποδεχθείτε.

Συνοψη- Τιμή αγοράς

Το Xiaomi Mi 8 έχεις τα προβληματάκια του, τα οποία ομως εύκολα δικαιολογούνται ολα απο την τιμή του.

Μπορεί να μην είναι αδιάβροχο, και να μην έχει επεκτάσιμη μνήμη, ενώ το μεγάλο Notch και η απουσία της θύρας ακουστικών πιθανότατα θα προβληματίσουν αρκετούς, αλλα με τιμή 390€ στην έκδοση με τα 128GB ROM, τότε λιγα μπορείτε να βρείτε για να το απορρίψετε. Αυτό βέβαια με την προυπόθεση να μην σας πειράζει να μπλεχτείτε με αγορές απο Κίνα, και την τυχών φασαρία σε περίπτωση που θα χρειαστείτε σερβις.

Στην τιμή που πωλείται Ελλάδα, δηλαδή τα σχεδόν 600€ δεν υπάρχει κανείς λόγος να το προτιμήσετε, αφού μπορείτε να βρείτε αρκετά φτηνότερα, τηλέφωνα σαν το Samsung Galaxy S9 και το LG G7+.

Αποκτήστε το Xiaomi Mi 8 6/128 Global

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo