Xiaomi Redmi 5 Review

0

Φέτος η Xiaomi αποφάσισε, οπως όλα δείχνουν, να πάρει ένα διαφορετικό δρόμο, αφού η σειρά Redmi Note θα αποτελέσει κατα πάσα πιθανότητα παρελθόν, με την Entry level σειρά της Κινέζικης εταιρίας να είναι πλέον τα “σκέτα” Redmi.Για την αρχή του 2018 λοιπόν, έχουμε τα Redmi 5 και Redmi 5 Plus.

Τα νέα Enty κινητά της Xiaomi, είναι τα πρώτα της κινητά, εκτός απο το Mi Mix που ακολουθούν την σχεδιαστική γραμμή με τα μικρά περιθώρια, και την οθόνη με αναλογία 18:9, προσθέτοντας ακόμα ενα λόγο στην λίστα του γιατί αξίζει να τα αποκτήσετε.

Οθόνη/Design

Το.. μικρότερο απο τα δύο νέα Redmi σίγουρα είναι αρκετά μεγαλύτερο απο το προηγούμενο μοντέλο της σειράς, αφού απο τις 5″ του Redmi 4x, ανεβαίνουμε απότομα στις 5.7″, του Redmi 5.

Φυσικά η διαφορά δεν είναι τόσο χαώδης όσο θα περιμένατε, με βάση τα νούμερα, αφου τα περιθώρια του Xiaomi Redmi 5 είναι κατα πολύ μικρότερα απο τον προκάτοχο του, ενώ και η οθόνη με τη νέα αναλογία 18:9, βάζει και αυτή το χεράκι της για να έχουμε ένα πιο διαχειρίσιμο μέγεθος της συσκευής.

Έτσι απο τα 7 εκατοστά πλάτους του Redmi 4x, το Redmi 5 φτάνει μόλις στα 7.3 του Redmi 5,  η διαφορά ομως είναι εμφανέστατη στο ύψος, εκει που το νέο Redmi είναι 1.2 εκατοστά πιο μεγάλο, απο το προηγούμενο μοντέλο.

Επιστρέφοντας στην οθόνη τώρα, το Redmi 5 έχει οπως είπαμε IPS LCD οθόνη 5.7″, με HD+ ανάλυση, που μεταφράζεται σε 720 x 1440 pixels.

H φωτεινότητα και η αντίθεση του Panel είναι σε πολύ καλα επίπεδα, έχω ομως ένα μικρό παράπονο απο τα ελαφρώς ξεπλυμένα χρώματα, και τη διαβάθμιση της αυτόματης φωτεινότητας, η οποία είναι αναξιόπιστη, και πολλές φορές με ανάγκασε να τη ρυθμίσω με το χέρι. Αυτό πιθανότατα είναι θέμα της ROM, και είμαι σίγουρος οτι αρκετά σύντομα θα φτιαχτεί.

Θα έχετε παρατηρήσει οτι προσπαθώ να αποφύγω τη χρήση της λέξης Bezeless, απο την αρχή της παρουσίασης, γιατι οπως βλέπετε και εσείς, τα περιθώρια μπορεί να μην είναι πολυ μεγάλα, σίγουρα ομως δεν είναι εξαφανισμένα.

Εκτός την οθόνης που καλύπτει το 75% της πρόσοψης θα βρείτε ένα αρκετά μεγάλο κάτω Bezel που δεν φιλοξενεί τίποτα απολύτως, ενώ το πάνω περιθώριο, παρότι μικρότερο, κρύβει απο πίσω του την εμπρόσθια κάμερα, τον αισθητήρα φωτός και εγγύτητας, το ηχείο, και το μονοχρομο LED ειδοποιήσεων.

Τα πλαινά περιθώρια δεν είναι τα πιο λεπτά που έχετε δεί, αφού εκτός απο τα περιφερειακό Bezel υπάρχει και εσωτερικό περιθώριο στην οθόνη, αυτή η μαύρη γραμμή δηλαδή που περιβάλει το εκμεταλλεύσιμο κομμάτι του Panel.

H μεταλλική πλάτη, διακόπτεται απο δυο μεγάλα κομμάτια πλαστικού στο πάνω και κάτω μέρος της, τα οποία κρύβουν απο πίσω τις κεραίες του Redmi 5, ενώ μια μικρή απογοήτευση σας περιμένει στο κάτω μέρος της συσκευής, αφού εκει θα βρείτε μια MicroUSB θύρα, και το μέτριο ηχείο του κινητού.

SoC/ Επιδόσεις

Για το Redmi 5, η Xiaomi επέλεξε τον Snapdragon 450, ο οποίος κατασκευάζεται στα 14 nm, και αποτελείτε από έναν οκταπυρηνο επεξεργαστή στα 1.8Ghz, και την Adreno 506.

Τόσο η CPU, όσο και η GPU, είναι κατα 25% περίπου ταχύτερες απο τον Snapdragon 435 που κουβαλούσε το Redmi 4x, ενώ στον τομέα της μνήμης θα βρείτε τρείς διαφορετικούς συνδυασμούς:

  1. 2GB RAM με 16GB ROM
  2. 3GB RAM με 32GB ROM, και
  3. 4GB RAM με 32GB ROM.

Και στις τρείς περιπτώσεις, η μνήμη είναι επεκτάσιμη μέσω MicroSD, αρκεί να είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε μια κάρτα SIM, αφού η δεύτερη υποδοχή είναι υβριδική.

Απο τη στιγμή που ακόμα και το Redmi 4x, δεν είχε κανένα θέμα απόδοσης , τότε δε θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό με το Xiaomi Redmi 5.

To Hardware του Redmi 5 καταφέρνει να κουμαντάρει με σχετική άνεση την MIUI 9, παρότι το Lag κάνει εδώ και εκεί την εμφάνιση του, σε ελάχιστο βαθμό ομως, και σίγουρα, όχι σε επίπεδα που πρόκειται να προβληματίσει οποιοδήποτε.

H Adreno 506 είναι ικανή να προσφέρει μια ικανοποιητική εμπειρία Gaming, αλλα τίποτα παραπάνω αφου στα πολύ απαιτητικα 3D Games, τα βρίσκει σκούρα. Η αλήθεια είναι οτι αν ψάχνεται ένα Smartphone για να παίζετε παιχνίδια, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξετε αλλού.

Κάμερα

Αλλου θα πρέπει να κοιτάξετε, και αν ψάχνετε φωτογραφίες με υψηλή λεπτομέρεια, αφου για μια ακόμα φορά σε συσκευή της σειράς Redmi, η Xiaomi βάζει μια κάμερα που κάνει τα βασικά. Μέχρι εκεί όμως.

Φυσικά από μια συσκευή που κοστίζει περίπου 140€ θεωρό άδικο κάποιος να έχει απαιτήσεις για φωτογραφίες επιπέδου, αλλα και απο την πλευρά του το Xiaomi Redmi 5 δεν κάτι κάτι για να μας αλλάξει τη γνώμη.

Μετά το μικρό διάλειμα, με το Xiaomi MiA1, Οι Κινέζοι επιστρέφουν αφήνουν τη διπλή κάμερα για τις μεγαλύτερες σειρές, με το Redmi 5 να έχει έναν και μοναδικό αισθητήρα στην πλάτη.

Ο αισθητήρας είναι κατασκευασμένος απο την Omnivision, και μετράει 12MP, ενώ απο πάνω του θα βρείτε έναν φακό πέντε στοιχείων, με F/2.2. Η κάμερα του Redmi 5 μπορεί να τραβήξει βίντεο ανάλυσης μέχρι και 1080p στα 30FPS, με τον ήχο να γράφετε στα 96Kbps

Δεν υπάρχει οπτική σταθεροποίηση, και το μικρό σχετικά Aperture δε βοηθάει οταν ο περιβάλλοντας φωτισμός είναι λίγος παρόλα αυτά με τη βοήθεια του Phase Detection Autofocus, μπορείτε να τραβήξετε αξιοπρεπέστατες φωτογραφίες με τη βοήθεια του ήλιου, ή εστω του σωστού φωτισμού.

Συνδεσιμότητα

H συνδεσιμότητα του Xiaomi Redmi 5 θα καλύψει τις περισσότερες απο τις ανάγκες σας, την ώρα που ομως έχει και ορισμένες ελλείψεις.

Αρχικά μιλάμε για μια Dual SIM Standby συσκευή, με δύο υποδοχές για Nano SIM. Απο τις διαθέσιμες μπάντες στο 4G, δυστυχώς η B20 αναμενόμενα λείπει, τουλάχιστον μεχρι να κυκλοφορήσει Global έκδοση της συσκευής.

Απο την άλλη παρα το Full View design, τη μεγάλη μπαταρία, και το μικρό πάχος, η Xiaomi άφησε ανέπαφη την θύρα των ακουστικών που θα βρείτε στο πάνω μέρος μαζί με την θύρα υπερύθρων, η οποία σε συνδυασμό με την προεγκατεστημένη εφαρμογή Remote, μπορεί να μετατρέψει το κινητό σας σε τηλεκοντρόλ οποιασδήποτε συσκευής σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το WiFi δεν υποστηρίζει τα δίκτυα στα 5Ghz, ευτυχώς ομως η έκδοση του Bluetooth είναι η 4.2, με υποστήριξη Α2DP και Low Energy λειτουργίας, ενώ το GPS έχει υποβοήθηση δικτύου, και είναι συμβατό και με Glonass.

To νεότερο μοντέλο της σειράς Redmi είναι εξοπλισμένο και με ραδιοφωνο, το οποίο κλασσικά απαιτεί τα ακουστικά για να λειτουργήσει, ενώ στην πλάτη του, θα βρείτε και το αξιόπιστο και γρήγορο Fingerprint Scanner της συσκευής.

Οπως είπαμε, στο USB μας τα χαλάει λίγο το Redmi 5, αφού η Xiaomi αποφάσισε οτι η MicroUSB θύρα ηταν η καλύτερη επιλογή για το Entry level κινητό της, αντί της USB Type-C. Δε χρειάζεται φυσικά να σας πώ οτι τη βρίσκω εντελώς λάθος προσέγγιση απο πλευράς των Κινέζων, παρότι δεν πρόκεται να αλλάξει την εμπειρία χρήσης της συσκευής.

Αυτονομία

Μέσω της MicroUSB θύρας, μπορείτε να φορτίσετε την μπαταρία 3300mAh του Redmi 5, η οποία είναι σημαντικά μικρότερη απο τα 4100mAh του Redmi 4x.

Παρότι πάντως δεν πρόκεται να δείτε την πραγματικά εξαιρετική αυτονομία του 4Χ, το Redmi 5, καταφέρει να μείνει ενεργό για μια φουλ μέρα χρήσης, με περίπου 4.5 ώρες οθόνης.

Οταν έρθει η ώρα της φόρτισης, θα πρέπει να κάνετε υπομονή, αφου η συσκευή φορτίζει με μέγιστο ρυθμό τα 5V2A, και χρειάζεται περίπου 2ώρες και ένα τέταρτο για μια πλήρη φόρτιση, με τον φορτιστή της συσκευασίας.

Λογισμικό

Σε αντίθεση με ότι προσπάθησε να μας πείσει η Κινέζικη εταιρία με το MiA1, Xiaomi χωρίς MIUI, είναι παστίτσιο χωρίς μπεσαμέλ. Μια χαρά μεσημεριανό δηλαδή, αλλα δεν το λές και παστίτσιο.

Το Redmi 5 κυκλοφορεί με την MIUI 9, η οποία βασίζεται στο Android 7.1.2 σε αυτή την περίπτωση. Την ώρα που γράφω αυτό το Review, δεν υπάρχει ακόμα Global ROM, για αυτό και το κατάστημα που το αγόρασα έβαλε τη δική του Global, αφού με ρώτησε φυσικά, τουλάχιστον μέχρι να βγεί η Official και να περάσω αυτή.

Νομίζω πως δε χρειάζεστε εκ νέου εισαγωγή για τη MIUI, η οποία στην ένατη έκδοση της πλέον είναι πιο γρήγορη απο ποτέ, και με ακόμα περισσότερες λειτουργίες. One hand Mode, Split Screen, Second Space, και το Touch assistant, είναι λειτουργίες που έχουμε δει και παλιότερα, ενώ πλέον η το skin της Xiaomi έχει διανθιστεί με επιλογές, οπως τα Full Screen Settings και το νέο Drawer στον Mi Launcher που μπορείτε να εμφανίσετε με Swipe προς τα αριστερά, μια λειτουργία που θυμίζει αρκετά την αντίστοιχη που συναντάμε στον Launcher της Oneplus.

Στην τελευταία Beta της MIUI 9, η Xiaomi πρόσθεσε και Gesture Controls στο στυλ του iPhone X, για όσους τα προτιμούν απο τα συμβατικά On Screen buttons, αλλα νομίζω οτι ο παραδοσιακός τρόπος παραμένει ο πιο βολικός.

Συνοψίζοντας

Σε γενικές γραμμές, το Xiaomi Redmi 5 είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση στη μικρή κατηγορία, που σίγουρα δεν του λείπουν τα προβλήματα, με σημαντικότερο τις ελλείψεις στην συνδεσιμότητα.

Η νέα συσκευή της Xiaomi είναι πλέον διαθέσιμη σχεδόν σε όλα τα γνωστά κινεζοκαταστήματα, αλλα και σε αρκετους πωλητές  του Aliexpress, με τις τιμές να κυμαίνονται γύρω στα 140-150€ για την έκδοση με τα 3GB RAM και 32GB ROM.

Το φρέσκο Design, και το καλό hardware, σε συνδυασμό με την εγγύηση που προσφέρει το όνομα της Xiaomi, κάνουν το Redmi 5, μια απο τις καλυτερες συσκευές της κατηγορίας της. Το αν είναι για εσάς, είναι καθαρά θέμα των προτεραιοτητων σας.

 

Αποκτήστε το Xiaomi Redmi 5 

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

1 Comment
  1. Εχω την αίσθηση ότι στην προσπάθεια να πιάσουν την εμφανισιακή τάση της αγοράς ( οθόνη 18:9 ) ξέχασαν τα χαρακτηριστικά που τους καθιέρωσαν στις επιλογές μας. Εκτιμώ ότι κανένας δεν αγόρασε Xiaomi γιατί ηταν όμορφο.
    ΙΜΟ μίσο βήμα μπροστα και ένα πίσω .

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo