Ecoo E04 Lite Review

0

Σε μια εποχή που μπορείτε να βρείτε “επώνυμες” συσκευές με εξαιρετικά χαρακτηριστικά στα 200€, οι νέες προτάσεις πρέπει εκτός απο χαμηλότερες τιμές, να έχουν και την ποιότητα να συγκριθούν με τις πιο δημοφιλής επιλογές.

Ειδικά στην κατηγορία, 5.5″ οθόνη / 3GB RAM / Οκταπύρηνος επεξεργαστής, που ανήκει το Ecoo E04 Lite ο ανταγωνισμος είναι τεράστιος. Καταφέρνει η συσκευή της Ecoo να διεκδικήσει με αξιώσεις τα λεφτά σας; Θα το δούμε παρακάτω.

To Ecoo E04 Lite, είναι η τρίτη έκδοση του Ε04, αφού εκτός απο το απλό Ε04, η Ecoo έχει κυκλοφορήσει και το E04 Plus.

Οπως αντιλαμβάνεστε, μια συσκευή που έχει το συνθετικό “Lite” στο ονομα του, έχει κάνει μερικές υποχωρήσεις ωστε να ρίξει ακόμα περισσότερο την τιμή. Στην περίπτωση του Ε04 Lite, η υποχωρήσεις αυτές έχουν να κάνουν με τον επεξεργαστή, αφού εξωτερικά η συσκευή είναι πανομοιότυπη με τους προκατόχους της.

Ποιότητα Κατασκευής-Εργονομία- Design

Το Ecoo E04 είναι κατασκευασμένο εξολοκλήρου απο πλαστικό(εκτός φυσικά απο το σκελετό). H πλάτη της συσκευής είναι μάτ πλαστικό με ένα pattern που θυμίζει πλεκτό, το οποίο είναι αρκετά ευχάριστο στην αφή, ενώ δίνει και ένα τόνο διαφορετικού στο E04.

Δυστυχώς για το Ecoo Ε04, έπεσε στα χέρια μου την περίοδο που είχα και το Redmi Note 3, με τις δύο συσκευές να έχουν 5.5″ οθόνη, αλλα το Ecoo είναι σαφώς μεγαλύτερο, σε σημείο που οποιαδήποτε σκέψη για χρήση με το ένα χέρι πρέπει να φύγει απο το μυαλό σας.

Εκτός του άβολου μεγέθους, η χρήση με το ένα χέρι γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγο του κεντρικού κουμπιού Home, που θα βρείτε κάτω απο την οθόνη.

Το εν λόγω κουμπί παίζει διπλό ρόλο ως Home και ως Fingeprint Scanner, με αποτέλεσμα να είναι Physical Button και όχι Touch. Στη μια εβδομάδα που είχα την συσκευή στα χέρια μου για δοκιμή, κόντεψε να μου φύγει πάνω απο 10 φορές απο τα χέρια στην προσπάθεια να πατήσω το Home, κρατώντας το με το ένα χέρι. Απο την άλλη βέβαια, δεν είμαι και ο πιο έμπειρος χρήστης Phablet, οπότε ίσως και να φταίω εγώ.

Δίπλα στο κεντρικό κουμπί , υπάρχουν τα φωτιζόμενα Capacitive buttons για το Menu και την Επιστροφή. Ολος ο υπερβάλων ζήλος των ανθρώπων της Ecoo έχει επικεντρωθεί στα Leds των δυο αυτών κουμπιών, αφού αν κάνετε το λάθος και τα κοιτάξετε κατάματα το βράδυ αγουροξυπνημένοι, θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα δείτε.

Στο πλάι της συσκευής υπάρχει το Power Button και τα Volume Buttons. Εδώ υπάρχει ακόμα μια ανορθογραφία στην εργονομία της συσκευής, αφού το Power Button βρίσκεται πάνω απο αυτά της ρύθμισης της έντασης του ήχου, και θέλει γυμνασμένο αντίχειρα για να το φτάσει. Ευτυχώς η συσκευή ξεκλειδώνει και πατώντας το Home.

Στο κορυφή του Ε04 Lite υπάρχουν η έξοδος των ακουστικών και η υποδοχή για τo USB 2.0, το οποίο συναντώ εκεί σε συσκευή μετά απο αρκετά χρόνια.

Κάτω υπάρχουν δυο ανοίγματα για ηχεία, εκ των οποίων το ένα διακοσμητικό, αφού η συσκευή έχει ένα ηχείο.

Η γενικότερη συναρμογή ης συσκευής είναι πολύ καλή. Η πλάτη παρότι αφαιρούμενη δεν παρουσιάζει συμπτώματα τριγμών, τουλάχιστον στα 10-15 πρώτα μπες-βγες, ενώ και το γενικότερο Design του δεν έχει κάποιο τρανταχτό μειονέκτημα, χωρίς να έχει και κάτι το εξαιρετικό.

Οθόνη- Διαστάσεις

Τo Ecoo E04 Lite έχει διαστάσεις 156.5 mm x 77.0 mm x 8.8 mm, με το συνολικό βάρος της συσκευής να φτάνει τα 160 γραμμάρια.

Αν μπείτε στο κόπο να σχεδιάσετε στο χαρτί ένα ορθογώνιο με τις διαστάσεις της συσκευής θα καταλάβετε οτι πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη συσκευή, που φλερτάρει επικίνδυνα με το επίπεδο “παντόφλα”.

Η οθόνη είναι οπως ειπαμε 5.5″ Full HD ανάλυσης, με το γυαλι που την καλύπτει να είναι ψευδο-κυρτό (2.5D) κάτι που αναβαθμίζει την εμφάνιση της συσκευής κοιτώντας τη απο μπροστά, με τα περιθώρια να είναι μεγαλούτσικα, αλλα όχι ενοχλητικά.

Δυστυχώς η οθόνη του Ε04 Lite δεν έχει αντιχαρακτική επίστρωση, ή αν έχει η Ecoo το κρατάει καλά μυστικό, οπότε η προστασία οθόνης θα πρέπει να θεωρείτε σχεδόν απαραίτητη.

SoC – Επιδόσεις

H Ecoo έχει αντικαταστήσει τον ικανότατο MediaTek MT6752, που εξοπλίζει τα E04 και Ε04 Plus, με τον Mediatek MT6753 ο οποίος έχει κατακλήσει τις Mid-range συσκευές τον τελευταίο καιρό.

O MT6753, έχει οκτώ πυρήνες Cortex-A53 χρονισμένους στο 1.3Ghz και τον συνοδεύουν  3GB RAM και μια Mali-T720 MP4.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα 36.500+κάτι ψιλά πόντους στο Antutu, αριθμός βέβαια που δεν θα έπρεπε να σας απασχολεί και πολλά. Αυτό που θα πρέπει να σας απασχολεί είναι η αρκετά χειρότερη επίδοση του κινητού στα παιχνίδια λόγο της υποβαθμισμένης GPU σε σχέση με το κανονικό E04, το οποίο έχει την Mali T760.

Στην φυσιολογική χρήση δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερα προβλήματα , με μικρές καθυστερήσεις εδώ και εκει, τίποτα το σοβαρά επιλήψιμο όμως.

Αυτό που μπορεί να σας προβληματίσει είναι η συχνή υπερθέρμανση της συσκευής, ειδικά κατα το Gaming. Παρότι η πλάτη είναι πλαστική, και η μεταφορά θερμότητας δε θα έπρεπε να είναι τόσο έντονη, το E04 Lite παραείναι θερμό, χωρίς ευτυχώς αυτό να έχει επιπτώσεις στις επιδόσεις του κινητού.

Απο τα 16GB ενσωματωμένης μνήμης, τα 12.28 είναι διαθέσιμα στο χρήστη, με τον χώρο να είναι ευτυχώς ενοποιημένος. Αυτό σημαίνει οτι μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ολόκληρη αν θέλετε για την εγκατάσταση εφαρμογών.

Αν τα 12 και κάτι GB δε σας αρκούν, μπορείτε να τα αυξήσετε με την προσθήκη μιας κάρτας MicroSD, η οποία έχει δικό της Slot, και δεν χρειάζεται να πετάξετε τη μια κάρτα SIM στο βωμό του έξτρα χώρου.

Κάμερα- Ήχος

H κεντρική κάμερα του Ecoo E04 Lite είναι κατασκευής Omnivision (OV13850), κάτι που θα έπρεπε να σας προετοιμάζει ήδη για τις μέτριες επιδόσεις της.

Ο αισθητήρας της είναι ένας CMOS BSI 16MP με Aperture F/2.2, autofocus, HDR και ψηφιακή σταθεροποίηση εικόνας. Την κάμερα συνοδεύει και ένα διπλό LED Flash.

Δεν υπάρχει δυνατότητα λήψης Slow Motion Video, με την κάμερα να μπορεί να τραβήξει βίντεο Full HD.

Η κάμερα του Ecoo τα καταφέρνει μια χαρα, με καλή απόδοση χρωμάτων, το autofocus να εστιάζει αρκετά γρήγορα, και το lag του viewfinder να μη μετατρέπετε σε καθυστερημένη λήψη.

Ολα αυτά βέβαια, οσο υπάρχει διαθέσιμος περιβάλλοντας φωτισμός. Οταν το σκοτάδι πέσει, οι επιδόσεις της κάμερας υποβαθμίζεται σημαντικά, με το διπλό LED Flash να κάνει συνήθως χειρότερα τα πράγματα.

Η εμπρόσθια κάμερα είναι 8MP για αξιοπρεπέστατες Selfies.

Δείγμα φωτογραφιών:

Ecoo E04 Lite Sample pics

Οπως είπαμε στο κάτω μέρος της συσκευής βρίσκεται το μοναδικό ηχείο της συσκευής, σε μια θέση που συνήθως θα καλύπτετε ανεπαίσθητα αν κρατάτε το κινητό σε οριζόντια θέση.

Οι επιδόσεις του είναι οι αναμενόμενες, με την ένταση να είναι ελαφρώς χαμηλότερη απο το μέσο όρο της κατηγορίας.

Συνδεσιμότητα

Οι κεραίες της συσκευής είναι σε γενικές γραμμές αρκετά καλές.

Οι κλήσεις γίνονται απροβλημάτιστα, και δεν είδα ιδιαίτερες διαφορές στη δύναμη του σήματος ανάμεσα στο Ecoo, το Xperia Z2 και το Xiaomi Redmi Note 3. Υπάρχει 4G και στις 2 υποδοχές των SIM, ενώ η συσκευή φυσικά είναι Dual Standby.

Οι διαθέσιμες μπάντες είναι :

  • 2G: 850/900/1800/1900MHz
  • 3G: 900/2100MHz
  • 4G: 800/1800/2100/2600MHz

Το ίδιο ικανοποιητικές είναι και οι επιδόσεις του WiFi, με την κεραία της συσκευής να υποστηρίζει WiFi 802.11 b/g/n, WiFi Hotspot και WiFi Direct.

Χωρίς κανένα πρόβλημα είναι η συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth, αφού το Ecoo E04 Lite έχει Bluetooth 4.0 L.E και τόσο η σύνδεση με το στέρεο του αυτοκινήτου, όσο και με 2 διαφορετικά Hands Free ηταν σταθερότατη.

Εκει που πονάει η συσκευή, είναι το GPS, το οποίο είναι σαφώς βελτιωμένο απο αυτό του απλού Ecoo E04, παραμένει όμως ασταθές.

Screenshot_2015-12-31-13-46-55

Στην περίπτωση του Lite, το GPS κλειδώνει εύκολα και γρήγορα σε εξωτερικους χώρους, ενώ ακόμα και πίσω απο το παμπρίζ του αυτοκινήτου, δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αυτό που δημιουργεί προβλήματα είναι οι πολυ συχνές αποσυνδέσεις, ακόμα και με ολοκάθαρο ουρανό, και η μικρές καθυστερήσεις που παρουσιάζει σε εντελώς τυχαίες περιπτώσεις χωρίς να δείχνει οτι επηρρεάζεται συγκεκριμένα απο κάτι.

Στο Ecoo θα βρείτε ακόμα FM Radio, και μια θύρα USB 2.0 με υποστήριξη OTG.

Η συσκευή είναι εφοδιασμένη και με Fingerprint Scanner, το οποίο κρύβεται πίσω απο το Home Button.

Δυστυχώς σε αντίθεση με τη πλειοψηφία των Scanners που τοποθετούνται τελευταία σε κινητά, αυτός του Ecoo E04 Lite δεν λειτουργεί με απλό άγγιγμα αλλα με ολίσθηση του δαχτύλου επάνω του.

Screenshot_2015-12-31-13-43-35

Η αρνητική εμπερία που είχα απο αυτού του είδους τα Fingerprint Scanners, δε βελτιώθηκε ούτε κατ’ελάχιστο απο αυτόν του Ecoo, αφού τα λάθη ανάγνωσης του αποτυπώματος είναι πάρα πολλά. Τόσα πολλά που δύσκολα θα το χρησιμοποιήσετε για πάνω απο μια εβδομάδα πριν το απενεργοποιήσετε, τουλάχιστον για το ξεκλείδωμα της συσκευής.

Λογισμικό

Το Ecoo E04 Lite φοράει το Android 5.1 σε μια έκδοση που φέρνει αρκετά σε Vanilla Android, αν εξαιρέσετε τον Launcher ο οποίος δεν έχει συρτάρι εφαρμογών, με αποτέλεσμα ο μόνος τρόπος συμμαζέματος της αρχικής σας, να είναι οι φάκελοι.

Ευτυχώς η συσκευή έρχεται χωρίς κινέζικες εφαρμογές εγκατεστημένες, αν και υπάρχουν μερικές εφαρμογές συστήματος που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε , οπως ο Download Manager και το Notification Center.

Ενσωματωμένα στο λογισμικό της συσκευής θα βρείτε και τα Offscreen Gestures, μεταξύ των οποίων και το πολύ χρήσιμο double tap to wake.

Αυτονομία

Το μεγαλύτερο αγκάθι της συσκευής δεν είναι άλλο απο την αυτονομία. Με μπαταρία χωρητικότητας 2500mAh το Ecoo E04 Lite δεν τα καταφέρνει καλά σε αυτόν τον τομέα, ακόμα και με το ενεργειακά λιτοδίαιτο hardware.

Αρχικά είναι η πρώτη συσκευή εδώ και καιρό που με αναγκάζει να κλείσω τα δεδομένα, κατα τη διάρκεια της μέρας, για να μη μου μείνει στη μέση.

Ακόμα και έτσι, οι 2.5 ώρες SOT ήταν αρκετές για να φτάσουν την μπαταρία στο 7%.

Με φυσιολογική χρήση, δεδομένα ανοιχτά, και χωρίς φυσικά παιχνίδια, η συσκευή πιθανότατα θα σας βγάλει τη μέρα, αν όμως έχετε πολλές εφαρμογές να συγχρονίζουν, ακούτε μουσική και μιλάτε πολύ, ίσως να χρειαστεί να κάνετε μερικές παραχωρήσεις, ή να αγοράσετε ένα Power bank.

Video Review

Θετικά:

+Τιμή
+3GB RAM
+16MP Κάμερα / 8MP εμπρόσθια
+Android 5.1

Αρνητικά:

-Μικρή Αυτονομία
-Μεγάλο μέγεθος
-Μέτριο, στην καλύτερη, ηχείο

Αγορά-Συσκευασία

H συσκευασία του Ecoo E04 Lite περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα. Το κινητό, μία μπαταρία, ένα USB καλώδιο φόρτισης, και ένας φορτιστής(ευτυχώς Ευρωπαικός).

Δυστυχώς δε θα βρείτε ακουστικά στο κουτί, αντ’αυτού ομως υπάρχει μια ακόμα ζελατίνα προστασίας(υπάρχει ήδη μια περασμένη στη συσκευή).

DSCN0666

Τη συσκευή μπορείτε να την αποκτήσετε απο το Everbuying.net και κοστίζει $ 136.99 ή αλλιώς 125€ και κάτι ψιλά.

Για το κόστος απόκτησης της η συσκευή είναι αρκετά καλή, αν και πλέον σε αυτά τα λεφτά μπορείτε να βρείτε συσκευές, όπως το Xiaomi Redmi Note 2, κάτι που κάνει την επιλογή της λίγο πιο δύσκολη. Σε μια προσφορά που θα έχει κατέβει 15-20$ ίσως έχει περισσότερες πιθανότητες.

Αποκτήστε το Ecoo E04 Lite
Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo