Επιμένεις ν’ αγοράσεις smartwatch εν έτει 2019, ελπίζοντας ότι – πλέον – η αγορά των συγκεκριμένων gadgets έχει ωριμάσει και τα περισσότερα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί; Είσαι σε σωστό δρόμο. Απ’ όλα τα «έξυπνα» ρολόγια εκεί έξω, διάλεξες το Kospet Hope με τα 3GB μνήμης και 32GB αποθηκευτικού χώρου; Καλά έκανες, άλλωστε είναι το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο ρολόι με τέτοια χαρακτηριστικά.

Διαβάζοντας και μόνο τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου smartwatch, συνειδητοποιείς ότι μιλάμε ουσιαστικά για ένα κινητό τηλέφωνο σε σχήμα ρολογιού, έτοιμο να σου «λύσει» τα χέρια σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς σου. Τα καταφέρνει; Καθίστε αναπαυτικά και διαβάστε το – μεγάλο και αναλυτικό – review μας για το Kospet Hope 3/32GB.

Ξεκινάμε λοιπόν. Από εμφάνιση το ρολόι παίρνει σχεδόν άριστα. Είναι όμορφο και μεγάλο, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής, ενώ διαθέτει το always on display που εντυπωσιάζει τους γύρω σου. Αυτό που θα θέλαμε είναι τα πλαϊνά του κουμπιά να ήταν μικρότερα, αλλά και να υπήρχαν παραπάνω του ενός watchface για το aod. Ειδικά για το always on, να πούμε ότι μέσα σε κλειστό χώρο είναι εξαιρετικό, αλλά στον ήλιο δεν βλέπεις τίποτα, δυστυχώς. Επίσης χάνει σε λεπτά, μιας και δεν ανανεώνεται αμέσως. Έτσι, όταν η ώρα είναι 10:10 αυτό δείχνει 10:07 κοκ. Είναι πίσω 3-4 λεπτά, εκτός κι αν τύχει και το κοιτάξεις λίγο αφότου έκανε την ανανέωση.

Η οθόνη δείχνει και είναι premium, όμως αναπόφευκτα γεμίζει δαχτυλιές. Στη συσκευασία θα βρείτε δυο προστατευτικά οθόνης, όμως προσωπικά δεν τα χρησιμοποιώ. Η αντοχή του πάντως είναι σε εξαιρετικά επίπεδα. Το έχουμε πάνω από 4 μήνες, το χρησιμοποίησα ακόμα και σε μετακόμιση και δεν έχει γρατζουνιστεί.

Το βασικό λουράκι που δίνει είναι ωραίο, έχει πολύ ωραία αίσθηση στον καρπό και κλείνει με ασφάλεια. Αντέχει και στο χρόνο, καθώς παρά την κακομεταχείριση δεν έχει δείξει ακόμα σημάδια φθοράς. Είχαμε παραγγείλει και το δερμάτινο της Kospet, αλλά οι Κινέζοι ακόμα το στέλνουν! Πάμε στο βάρος; Όσο ογκώδες το βλέπεις, άλλο τόσο ελαφρύ είναι! Δεν θα το πιστέψεις, αλλά πραγματικά το φοράς και το… ξεχνάς! Μόνο στον ύπνο, λόγω του όγκου του, θα ενοχλήσει λίγο, αλλά συνηθίζεται.

Σε ό,τι αφορά στην εμφάνιση, το Kospet Hope 3/32GB παίρνει άριστα. Χωρίς τόνο. Πάμε στα της λειτουργίας του κι εδώ έχουμε ΠΟΛΛΑ να πούμε. Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι το ρολόι έρχεται με Android 7.1.1, πράγμα που σημαίνει ότι έχει το playstore και μπορείς να προσθαφαιρείς apps κατά το δοκούν. Θεωρητικά τουλάχιστον… Χάρη στα 3GB – που είναι ΥΠΕΡαρκετά για ρολόι – το Kospet δεν κολλάει πουθενά, αν και κατά καιρούς παρατηρήσαμε ότι ορισμένες εφαρμογές (άσκηση, περπάτημα) αργεί λίγο να τις ανοίξει.

Γιατί θα αγόραζε κάποιος ένα smartwatch; Μα, για να βλέπει τις ειδοποιήσεις του στο ρολόι, χωρίς να έχει όλη την ώρα το κινητό στο χέρι. Κι εδώ τα πράγματα είναι καλά. Οι ειδοποιήσεις έρχονται κανονικά και πολλές φορές πρώτα νοιώθεις τη δόνηση στο ρολόι και μετά ακούς το κινητό! Ωστόσο δεν μπορείς να αλληλεπιδράσεις με τις ειδοποιήσεις ή να διαβάσεις π.χ. ένα ολόκληρο mail.

Επιπλέον όταν σου στέλνουν πολλά μηνύματα στο viber π.χ. εσύ στο ρολόι θα δεις μόνο το τελευταίο και δεν μπορείς να δεις τι έχει γράψει ο φίλος/η στα προηγούμενα. Κάτι άλλο που παρατηρήσαμε είναι ότι ανά καιρούς σβήνει μαζικά το ρολόι όλες τις ειδοποιήσεις, παρά το ότι στο κινητό φαίνονται κανονικά. Δεν καταφέραμε να βρούμε λύση ή την αιτία αυτού και υποψιαζόμαστε ότι φταίει το app του ρολογιού, που είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι» για το Kospet.

Μιας και το συγκεκριμένο smartwatch έχει αρκετό αποθηκευτικό χώρο, θα σκεφτεί κανείς ότι θα μπορεί να εγκαταστήσει όποια εφαρμογή θέλει και δεν θα εξαρτάται από τη σύνδεση/αποσύνδεση του ρολογιού με το κινητό. Εδώ να πούμε ότι 90 στις 100 φορές το ρολόι συνδέεται αυτόματα με το κινητό.

Έτσι δοκιμάσαμε και εγκαταστήσαμε πολλές εφαρμογές. Όπως καταλαβαίνετε ο μεγάλος περιοριστικός παράγοντας σ’ αυτή την περίπτωση είναι η οθόνη. Είναι μικρή και δύσκολα τη χειρίζεσαι, ενώ μερικά apps δεν συνεργάζονται καλά και δεν μπορείς να διαβάσεις κάποια πράγματα στις γωνίες. Οι Κινέζοι από την πλευρά τους έκαναν αυτό που έπρεπε κι έχουν ενσωματώσει λειτουργία τετραγωνοποίησης της οθόνης, έτσι ώστε να μην χάνονται τα πράγματα στις γωνίες. Όμως η οθόνη – αν και από τις μεγαλύτερες για smartwatch – δυσκολεύει αρκετές φορές.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι κάποια apps από το playstore δεν τα δέχεται καθόλου! Δεν είναι πολλά, αλλά το πιο τρανταχτό παράδειγμα από αυτά είναι το viber που το χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι. Δεν εγκαθίσταται στο Kospet Hope. Αλλά κι αυτά που εγκαθίστανται, δυστυχώς, δεν ειδοποιούν τον χρήστη για κάποιο μήνυμα. Είτε αυτό είναι e-mail, ή κάποιο μήνυμα στο messenger, θα περίμενε κανείς ότι από τη στιγμή που το εγκαθιστάς στο ρολόι, αυτό θα δονούνταν σε κάθε εισερχόμενο μήνυμα. Όμως όχι…

Μιλώντας για δόνηση ας μιλήσουμε για τις κλήσεις. Κι άλλη απογοήτευση εδώ. Άβυσσος η ψυχή του Κινέζου που σκέφτηκε να πουλάει smartwatch το οποίο όταν σε παίρνουν τηλέφωνο στο κινητό, αντί να χτυπά συνεχώς στον καρπό έτσι ώστε να καταλάβεις ότι έχεις κλήση, αυτό δονείται μια φορά και τέλος! Στην πραγματικότητα η δόνηση της κλήσης είναι λίγο διαφορετική από τις δονήσεις που κάνει στις ειδοποιήσεις. Είναι τριπλή, σύντομη, δόνηση, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι πολλές φορές δεν θα καταλάβεις ότι η δόνηση στο ρολόι είναι για κλήση και όχι για κάποιο μήνυμα. Τουλάχιστον εγώ ποτέ δεν τα κατάφερα.

Γενικά η δόνηση είναι ένα μεγάλο και πονεμένο θέμα στο Kospet. Είναι μικρή σε διάρκεια, δεν ενοχλεί αλλά και σε συνθήκες με έντονο θόρυβο κινδυνεύεις να τη χάσεις. Από την άλλη «τρελαίνεται» τελείως στο GPS! Το ρολόι διαθέτει δικό του GPS το οποίο κλειδώνει γρήγορα και παρά το ότι έχει επεξεργαστή της Mediatek, δεν μας παρουσίασε ποτέ πρόβλημα. Αλλού ήταν το θέμα: κάθε φορά που ξεκινούσαμε πλοήγηση στους χάρτες, το ρολόι άρχιζε και δονούνταν συνεχώς… ασταμάτητα! Το ακόμα χειρότερο είναι ότι δεν μπορείς να μπεις σε άλλο μενού ούτως ώστε να απενεργοποιήσεις το bluetooth, με αποτέλεσμα να απενεργοποιείς το ρολόι για να ησυχάσεις. Μεγάλο κρίμα.

Όλα τα παραπάνω τα λύνεις αν θέλεις να αγοράσεις το ρολόι ως δεύτερο κινητό, μιας και διαθέτει θύρα για να βάλεις κάρτα sim. Το δοκιμάσαμε και σε αυτές τις συνθήκες και σε γενικές γραμμές μας ικανοποίησε. Το σήμα του είναι αρκετά καλό, το ηχείο του ρολογιού δουλεύει ωραία ενώ μιας και διαθέτει και Bluetooth, μπορείς να μιλήσεις και με ακουστικά. Και ναι, τότε δεν έχεις θέμα με το GPS…

Πολλά, αν όχι όλα, από τα παραπάνω προβλήματα οφείλονται στο app του ρολογιού, το περίφημο Wiiwatch2 που έχουν σχεδόν όλα τα Κινέζικα smartwatches. Κι εδώ ερχόμαστε στο σοβαρότερο από όλα τα προβλήματα με το Kospet. Τρεις μήνες μετά τη χρήση του ρολογιού (το οποίο πρέπει να πούμε ότι υποστηρίζεται από τους ανθρώπους που το κατασκεύασαν καθώς έχουν γίνει ήδη τρία updates) το app πρέπει να τα έπαιξε παντελώς. Σταμάτησε να στέλνει ειδοποιήσεις και χρειάστηκε να κάνω factory reset.

Μετά την πρώτη φορά όλα κυλούσαν ομαλά για ένα διάστημα λίγων ημερών, προτού αντιμετωπίσω το ίδιο πρόβλημα. Δεύτερο factory reset λοιπόν. Και μετά τρίτο κι ένα τέταρτο. Εκεί σταμάτησα κι έχω πλέον το ρολόι χωρίς ειδοποιήσεις. Θα ξανακάνω factory reset μετά από ένα επόμενο update του app μπας κι έχουν διορθώσει το πρόβλημα. Τραγικοί…

Το θέμα με το app είναι ότι μπορείς να συνδέσεις το ρολόι με ένα εναλλακτικό app και πολλοί έχουν στραφεί στη λύση του Droid watch που το κατεβάζεις από το playstore. Εμείς πάντως δεν μπορούμε να συμμεριστούμε τον ενθουσιασμό πολλών. Ναι, σίγουρα βοήθησε σε πολλά προβλήματα, αλλά έχει κι αυτό τα δικά του. Κατ’ αρχάς αποσυνδεόταν πολύ εύκολα, ακόμα και με το κινητό δίπλα.

Με το Droid οι πληροφορίες στις ειδοποιήσεις είναι πολύ περισσότερες, αλλά για να γίνει αυτό η γραμματοσειρά έχει μικρύνει και καταντά κουραστικό. Τουλάχιστον δεν χάνεις κλήση, καθώς όταν έχεις εισερχόμενη το ρολόι δονείται κανονικά και συνεχώς. Η δόνηση με το Droid είναι και πιο δυνατή και μεγαλύτερης διάρκειας. Να πούμε όμως, ότι σε κλήσεις viber τρώει κόλλημα και συνεχίζει να δονείται και αφότου έχεις απαντήσει την κλήση… Το χειρότερο είναι ότι δεν σε αφήνει να συνδέσεις το Droid με το Kospet αν δεν έχεις εγκαταστήσει και το Wiiwatch και η αλληλεπίδραση των δυο δεν αντέχεται. Πλέον έχω παραιτηθεί και από τη χρήση του Droid watch.

Δεν μένουν και πολλά να πούμε. Το ρολόι δεν είναι αδιάβροχο (αντέχει βροχή ή πλύσιμο χεριών) διαθέτει και φωτογραφική μηχανή που μπορεί να ακούγεται κάπως, αλλά μετά τον πρώτο ενθουσιασμό τη ξεχνάς. Δεν θυμάμαι να έβγαλα πάνω από 2-3 φωτογραφίες μετά την πρώτη ημέρα. Δεν αξίζει άλλωστε. Λέει ότι η κάμερα είναι 8MP αλλά πρόκειται επί της ουσίας για 5MP πουσαρισμένη στα 8.

Ένα σημαντικό κομμάτι για κάθε smartwatch είναι η μπαταρία, αλλά το Kospet δεν φέρνει κάποια επανάσταση εδώ. Θα κρατήσει μια ημέρα το πολύ και όταν εννοούμε ή διαβάζετε μια ημέρα, να έχετε στο μυαλό σας 12 με 14 ώρες. Αυτό ισχύει με ορισμένες ώρες άσκησης και πάντα το aod ενεργοποιημένο. Χωρίς άσκηση και χωρίς aod, τότε βγάζει άνετα 24ωρο. Το πολύ καλό με το Kospet είναι ότι φορτίζει πάρα πολύ γρήγορα, καθώς σε μιάμιση ώρα φτάνει το 100% και σε 30 λεπτά έχεις 30-31% μπαταρία που θα το κρατήσει ζωντανό για μερικές ώρες. Το καλώδιο με το οποίο φορτίζει είναι μικρό και μπορείς να το έχεις παντού, οπότε από πλευράς μπαταρίας δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα, καθώς και στο δρόμο το κουμπώναμε στο powerbank και φόρτιζε κι από εκεί.

Παρακολουθεί ένα σωρό αθλήματα, αλλά αν και έχει GPS δεν καταγράφει τη διαδρομή που κάνεις, παρά μόνο αν βάλεις κάποιο άλλο app (π.χ. strava). Όταν το έχεις συνδεδεμένο με το ρολόι θα δεις τις κλήσεις (αν τα καταφέρεις με τον τρόπο που δονείται) αλλά δεν θα μπορείς να απαντήσεις απευθείας από το ρολόι, παρά το ότι έχει ηχείο. Δυστυχώς αυτό οφείλεται στο Android 7.1.1 καθώς άλλα smartwatches με Android 5.1 έχουν αυτή τη δυνατότητα. Κάποια στιγμή ελπίζουμε ότι θα ενσωματωθεί και στο Android 7.1.1. Τα watchfaces που έχει είναι πολλά, αλλά όλο αυτό το διάστημα που τα έχουμε δεν έχουν ανανεωθεί. Επίσης δεν αλληλεπιδρούν όπως συμβαίνει σε άλλα ρολόγια, όπου βλέπεις τα βήματα που έχεις κάνει για παράδειγμα και πατώντας εκεί σου ανοίγει το σχετικό παράθυρο με περισσότερες πληροφορίες. Το wi-fi του έχει και τις δυο μπάντες και είναι αρκετά δυνατό για ρολόι.

Όλο και κάτι θα ξεχάσαμε, αλλά το πράγμα έχει ήδη ξεφύγει. Συνοψίζοντας, θα έχετε καταλάβει ότι το Kospet Hope είναι ένα πολύ ωραίο ρολόι για να το φοράς και θα το αγοράσεις μόνο αν το θέλεις σαν δεύτερο κινητό. Αυτόνομο. Μόνο του. Του βάζεις τη sim κι έχεις ένα ωραίο κινητό-ρολόι με το μειονέκτημα της μικρής οθόνης, αλλά το πλεονέκτημα ότι κλήσεις/μνμ κτλ τα έχεις άμεσα διαθέσιμα στο χέρι σου. Και χωρίς να μπλέξεις με το «μακριά-από-εμάς-φτου-φτου» Wiiwatch2… Έβγαλαν και 2η έκδοση οι Κινέζοι! Μόνο να φανταστώ τι προβλήματα θα είχε η πρώτη μπορώ…

Αν λοιπόν θέλετε να το αγοράσετε, τότε μπορείτε να το βρείτε στο Banggood στα 145€. Αν το θέλετε ακόμα, τότε θα σας προτείναμε το Kospet watch 1/16GB στα 125€ που είναι ακριβώς το ίδιο ρολόι, απλά με λιγότερη μνήμη και χώρο. Όποιος κάθισε και διάβασε ΟΛΟ το παραπάνω κείμενο (θα γίνουν ερωτήσεις να ξέρετε) και ακόμα θέλει να το αγοράσει, ας μας στείλει μήνυμα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κουπόνι για ακόμα καλύτερη τιμή.

Αποκτήστε το Kospet Hope 3/32GB

Αποκτήστε το Kospet Hope 1/16GB

0 0 vote
Article Rating
Παρακολουθήστε τα σχόλια
Ενημέρωση για
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments