Πως να βρείτε τον κρυμμένο Permission Manager στο Android 4.3 και πως να τον χρησιμοποιήσετε

1

Μια απο τις προσθήκες του Android 4.3 είναι ο Permission Manager(App Ops), ο οποίος μιας και δεν είναι ακόμα πλήρως έτοιμος έμεινε “κρυφός” στο σύστημα. Επειδή όμως στα μεγάλα sites του εξωτερικού είναι πολύ αλάνια, όχι μόνο το ξετρύπωσαν, άλλα δημιούργησαν και μια εφαρμογή για να το εκμεταλλευτούμε.

Ας δούμε λοιπόν τι κάνει ο Permission Manager και πως μπορείτε να τον εκμεταλλευτείτε.

Πρώτο βήμα είναι τα απολύτως βασικά.

Α) Ο Manager είναι διαθέσιμος ΜΟΝΟ στο Android 4.3 οπότε αν δεν είστε ευτυχής κάτοχος μιας αναβαθμισμένης Nexus συσκευής τότε δε μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε( Σε καμια βδομάδα που θα σκάσουν μύτη οι πρώτες Custom ROM με 4.3 ξαναμπαίνετε στο παιχνίδι).

Β) Αυτό που κάνει ο Manager είναι να διαχειρίζεται τα Permissions που χρησιμοποιεί η κάθε εφαρμογή. Όταν εγκαθιστάτε μια εφαρμογή στη συσκευή σας αυτή ζητά και με τη συγκατάθεσή σας(την οποία δίνετε αν πατήσετε το “εγκατάσταση”) κάποιες άδειες για να χρησιμοποιεί λειτουργίες της συσκευής σας(θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο εκτενέστερα για τα Permissions). Κατά την εγκατάσταση δεν μπορείτε να επιλέξετε ποιες απο τις άδειες θέλετε να δώσετε στην εφαρμογή αφου είναι “όλες η τίποτα”.

Το Permission Manager σας δίνει τη δυνατότητα να αφαιρέσετε τα Permissions που δε θέλετε απο όποια εφαρμογή νομίζετε οτι είναι περιττά, κρατώντας την εφαρμογή πλήρως λειτουργική .Για παράδειγμα μπορείτε να αφαιρέσετε την άδεια που έχει το Facebook να διαβάζει την τοποθεσία σας, χωρίς καμιά εμφανή διαφορά στην λειτουργία της εφαρμογής. Μέχρι βέβαια το Facebook να χρειαστεί να διαβάσει την τοποθεσία σας! Μην περιμένετε δηλαδή να κάνετε επιτυχώς Check In μέσω της εφαρμογής, αν της έχετε αφαιρέσει το δικαίωμα να διαβάζει την τοποθεσία σας.

Για να πειράξετε τα Permissions το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή(υπάρχει link στο τέλος του άρθρου) η οποία στην ουσία είναι Shortcut για την εφαρμογή συστήματος που αλλιώς δεν έχετε πρόσβαση.
Οταν την ανοίξετε θα δείτε τις εφαρμογές σας χωρισμένες σε 4 Tabs (Location, Personal, Messaging, και Device) ανάλογα με το τι είδους permissions χρησιμοποιεί κατά βάση. To WhatsApp και το Viber θα είναι στο Messaging, ενώ τα Google Maps στο Location.

Πατώντας σε μια εφαρμογή σας παρουσιάζονται όλα τα Permissions που έχει χρησιμοποιήσει, με ένα πολύ βολικό on-off κουμπάκι για να τα ξεφορτωθείτε αν θέλετε.

http://youtu.be/IfHQ08BFjxQ

[stextbox id=”info” caption=”Προσέξτε!”]Έχετε υπόψιν σας οτι εδώ εμφανίζονται μόνο όσα Permissions έχει χρησιμοποιήσει η εφαρμογή, και όχι όλα όσα έχει πρόσβαση. Αν δηλαδή μια εφαρμογή έχει δικαίωμα να δεί τη λίστα των κλήσεων σας, αλλα δεν το έχει χρησιμοποιήσει ποτέ, τότε δεν μπορείτε να το απενεργοποιήσετε.

Επίσης η αφαίρεση ενός σημαντικού Permission απο μια εφαρμογή,οπως για παράδειγμα η άδεια χρήσης της κάμερας απο το camera app (duh!) μπορεί απλά να καταστήσει την εφαρμογή άχρηστη, οπότε δείξτε λίγη προσοχή, παρόλο που όλα είναι αναστρέψιμα εύκολα. [/stextbox]

Τόσο απλά, τόσο εύκολα. Ο Permission Manager είναι εφαρμογή συστήματος, και δεν χρειάζεται Root για να λειτουργήσει. Απλά κατεβάζετε την εφαρμογή, και ξεκινάτε!


Via Android Police

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo