Τι είναι το Android Runtime(ART) στο Android 4.4 και πως να το εκμεταλλευτείτε

0

Μια απο τις σημαντικότερες προσθήκες στην έκδοση 4.4 του Android είναι μια απο αυτές που πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες, και αυτό ήταν κάτι που επέλεξε η Google.

Ο λόγος για την πειραματική προσθήκη του ART(Android Runtime) στην νέα έκδοση του Android με σκοπό το νέο ART να αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο πλέον Dalvik.

Και οταν λέμε πειραματική το εννοούμε, αφού παρόλο που η Google έχει προσθέσει στη νέα έκδοση το ART δεν το έχει καν ενεργοποιημένο, ενώ η επιλογή για να το ενεργοποιήσετε βρίσκετε κρυμμένη μέσα στα Developers Options.

Επειδή τα τεχνικά προτερήματα του νέου Runtime χωλαίνω στο να σας τα εξηγήσω, καθώς στερούμε τις απαραίτητες γνώσεις, μπορώ να σας περιγράψω στο περίπου τη διαφορά των δυο compilers.

Παρόλο που ο τελικός χρήστης δε πρόκειται να δει διαφορά στην εμπειρία χρήσης(εκτός απο την βελτιωμένη ταχύτητα) οι δύο Compilers λειτουργούν αρκετά διαφορετικά.

Ενώ με τη χρήση του Dalvik μεγάλο μέρος του Compiling γίνεται απο τη συσκευή του χρήστη κάθε φορά που τρέχει μια εφαρμογή, με το ART κάθε φορά που θα εγκαθιστάτε ένα πρόγραμμα θα κάνει προκαταβολικά Compile μετατρέποντας τη σε Native εφαρμογή, κάτι που σημαίνει επιτάχυνση στην εκκίνηση και γενικά την απόκριση των εφαρμογών σας μέχρι και 100%.

Επίσης σύμφωνα με τη Google, η χρήση του ART μπορεί να βελτιώσει και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας αφού ο compiler θα λειτουργεί μόνο μια φορά και οχι σε κάθε εκκίνηση της εφαρμογής.

Για να το ενεργοποιήσετε πρέπει πρώτα να εμφανίσετε τις Επιλογές για προγραμματιστές στη συσκευή σας και απο εκεί στην “επιλογή χρόνου εκτέλεσης” να επιλέξετε το ART.

Εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα, αφού κάθε φορά που αλλάζετε το Runtime, η συσκευή σας απαιτεί επανεκκίνηση για να επαναδημιουργήσει τα κατάλληλα αρχεία για τις εφαρμογές, κάτι που συνεπάγεται αρκετή καθυστέρηση, ειδικά αν έχετε πολλές εφαρμογές εγκατεστημένες.

Τα πράγματα είναι γίνονται αρκετά χειρότερα, αφού πάρα πολλές εφαρμογές για την ώρα δεν υποστηρίζουν το ART με αποτέλεσμα να μην τρέχουν με την νέα επιλογή ενεργοποιημένη.

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το http://www.androidruntime.com/ στο οποίο χρήστες απο όλο τον κόσμο αναφέρουν το αν λειτουργεί η όχι κάποια εφαρμογή με το ART.

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει να δοκιμάσετε το ART και θέλετε να δείτε αν είναι συμβατές ολες οι σημαντικές για εσάς εφαρμογές μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε αυτή τη λίστα.

Επίσης αν ανακαλύψετε οτι μια εφαρμογή λειτουργεί(η δε λειτουργεί) με το ART μπορείτε να το προσθέσετε εσείς στη λίστα πολύ απλά απο εδώ.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το ART ρίξτε μια ματιά εδώ , και εδώ 

Tags:

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

1 Comment
  1. […] υπάρχουν αρκετές αναφορές για ασυμβατότητα τόσο με το ART Runtime στο Android 4.4 όσο και με το Xposed Framework. Αν χρησιμοποιείτε […]

Leave a reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo