Zopo ZP998 Review

1

Η Zopo είναι μια απο τις εταιρίες που έγιναν αρκετά γνωστές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια με την επιδρομή των κινέζικων συσκευών στις Ευρωπαικές αγορές. Σε γενικές γραμμές η Κινέζικη εταιρία έγινε γνωστή γιατι πρόσφερε εντυπωσιακό Hardware σε “κινέζικη τιμή”, με την πρώτη της εταιρίας που έκανε την έφοδο της στην Ευρώπη να είναι το Zopo ZP980.

To ZP998, είναι το πρώτο Phablet που θα κάνουμε Review μέσα απο το Angroid.gr, αφου οπως σας έχω ξαναπεί οι συσκευές πάνω απο 5″ δεν είναι της προτίμησης μου(εκτός αν μιλάμε για το OnePlus One που θα έκανα μια παραχώρηση :P). Πριν πάμε παρακάτω όμως για να δούμε τι παίρνεται αγοράζοντας το ZP998

Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις : 76.1 X 151.4 X 9.1 mm

Βάρος: 150g

Οθόνη: IPS LCD 5.5″ Ανάλυσης 1080Χ1920 pixels (401ppi) Corning Gorilla Glass 2

Chipset: Mediatek MT6592

CPU: 8-Core Cortex A7 στα 1.7GHz

GPU: 4Core Mali 450 MP4 700Mhz

RAM: 2GB

Ενσωματωμένη μνήμη: 16/32 GB

Βασική Κάμερα: 14.2MP 4532X3264 pixels, Aperture F/2.0 με Autofocus, Face detection

Εμπρόσθια Κάμερα: 5MP 2592×1944 pixels

Μπαταρία: 2400mAh

Λειτουργικό: Android 4.4

Συνδεσιμότητα: Bluetooth 4.0 Low Energy με A2DP, Wifi 802.11b/n/g/ DLNA,NFC,GPS με A-GPS

Η συσκευασία είναι αρκετά πλούσια, αφού εκτός απο το φορτιστή και τη συσκευή, μέσα στο κουτί θα βρείτε έναν φορτιστή αυτοκινήτου, μια θήκη σιλικόνης, ένα Screenprotector, αλλα και ακουστικά.

Εξωτερικό – Εμφάνιση

Οπως είπαμε το ZP998 ανήκει στην κατηγορία των Phablet, και παρόλο που οι διαστάσεις του είναι αρκετά μαζεμένες, τα 150εκ ύψους καθός και τα 150g βάρους είναι αρκετά για να καταλάβετε οτι η χρήση του με το ένα χέρι είναι σχεδόν αδύνατη, για οτιδήποτε περισσότερο απο την πραγματοποίηση μιας κλήσης.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην κατηγορία, δε θα μπορούσε να είναι άλλος απο την Full HD ανάλυσης 5.5άρα οθόνη του ZP998. H οθόνη τα καταφέρνει πολύ καλά σε όλους του τομείς που θα έπρεπε (ευκρίνεια, απόκριση, απόδοση χρωμάτων) και λόγο της IPS τεχνολογίας της έχει ικανοποιητικές γωνίες θέασης. Ένα κλικ μεγαλύτερη φωτεινότητα θα ήταν ευπρόσδεκτη, αφού ακόμα και σε πλήρη ένταση σε εξωτερικούς χώρους με έντονη ηλιοφάνεια, ίσως αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Σαν συνολική εικόνα κατασκευής, τα πράγματα είναι αρκετά καλά, αφού ολα τα εξωτερικά κομμάτια της συσκευής είναι “δεμένα” αρκετά προσεκτικά με αποτέλεσμα να μην έχουν θέμα τριξίματος, ή χαλαρωμένων συνδέσεων. Η πλάτη της συσκευής, παρότι πλαστική, είναι φτιαγμένη για να δίνει μια αίσθηση δέρματος, δίνοντας στη συσκευή μια αίσθηση και εμφάνιση premium κατασκευής.

Στο μέσο του πάνω μέρους του τηλεφώνου της Zopo εντοπίζονται η κάμερα και το LED Flash, με ένα διακριτικό Logo της Zopo να είναι λίγο πιο κάτω απο αυτή, αφήνοντας το υπόλοιπο πίσω μέρος καθαρό.

Περιφερειακά της συσκευής θα βρείτε τα Power και Camera buttons και το Volume rocker. Ευτυχώς το Power είναι τοποθετημένο στη μέση περίπου της δεξιάς πλευράς και δεν χρειάζεται να έχετε 4 μέτρα αντίχειρα για να (απ)ενεργοποιήσετε τη συσκευή σας.

Αφαιρώντας το καπάκι απο πίσω μπορείτε να βρείτε τις υποδοχές για τις 2 SIM αλλα και την κάρτα μνήμης MicroSD με την μεγαλύτερη χωρητικότητα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε να είναι τα 64GB.

Στο μπροστά μέρος εκτός της οθόνης μπορείτε να βρείτε τα τρία Capacitive, φωτιζόμενα κουμπιά home-menu-return στο κάτω μέρος, ενώ δίπλα στο ακουστικό στην κορυφή της συσκευής υπάρχει η εμπρόσθια κάμερα για βιντεοκλήσεις αλλα και ο αισθητήρας εγγύτητας.

Επιδόσεις – Hardware

Τo Chipset του Zopo είναι “πολυφορεμένο” οπότε λίγο πολύ ξέρουμε για τι είναι ικανό. H οκταπύρηνη CPU του MTK 6592 μπορεί με άνεση να ανταπεξέλθει όσο δύσκολες αποστολές και αν του βάλετε, ενώ η Mali 450 μπορεί να μην είναι η αιχμή των φορητών GPUs αλλα σε συνδιασμό με τα 2GB RAM σας βοηθάει να παίξετε τη συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών που κυκλοφορούν στο Google Play με περισσή άνεση. Το ενοχλητικό Lag κάνει ελάχιστες φορές την εμφάνιση του, ενώ με την Official Rom σπάνια θα δείτε μήνυμα για κολλημενες εφαρμογές.

Στον τομέα των καμερών, τόσο η μπροστά όσο και η κεντρική κάμερα επωφελούνται απο τις πολλές επιλογές που έχει η προεγκατεστημένη εφαρμογή της κάμερας στη συσκευή, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι περίπου αυτά που περιμένατε απο μια κινέζικη συσκευή. Οπως συμβαίνει σε ολες τις συσκευές της κατηγορίας, οι επιδόσεις της κάμερας είναι μεν “τίμιες” αλλα μέχρι εκεί, ενώ ειδικά σε περιπτώσεις χαμηλού φωτισμού τα πράγματα χειροτερεύουν με γεωμετρικό ρυθμό.

Απο επιλογές πάντως τα πράγματα είναι καλά. HDR, Motion Tracking, Face Recognition και αρκετές ακόμα ρυθμίσεις σχετικά με exposure και ισορροπία λευκού σας δίνουν τη δυνατότητα να φέρετε τη λήψη στα μέτρα σας, κάτι ομως που δύσκολα θα βελτιώσει θεαματικα τις περιορισμένες δυνατότητες του φακού.

Σε καμία περίπτωση βέβαια η κάμερα δεν είναι αυτό που θα σας απομακρύνει απο την αγορά του Zopo ZP998, αφού με αρκετό φως οι φωτογραφίες που βγάζει είναι αρκετά καλές για τις καθημερινές ανάγκες σας, ενώ και η εμπρόσθια κάμερα μπορεί να σταθεί στο ύψος της, όσες Selfies και αν βγάλετε.

Software – Αυτονομία

To Software της συσκευής είναι μια χρωματιστή και χαρούμενη έκδοση του Android 4.2(έχει αναβαθμιστεί σε 4.4) που μοιάζει πολύ με αυτό του iOcean X7s Elite.  Πέρα απο τα ζωντανα χρώματα που θυμίζουν λίγο απο MIUI ή ColorOS, η rom δεν είναι γεμάτη Bloatware, αφού οι λιγοστές έξτρα εφαρμογές σε σχέση με το καθαρό Android μπορούν εύκολα να απεγκατασταθούν με το που θα το πιάσετε στα χέρια σας.

To 998 υποστηρίζει και Air Gestures τα οποία αρκετά περιέργως δουλεύουν αρκετά καλά. H τεχνολογία ClearMotion που συνοδεύει το 8πύρηνο Chipset της Mediatek αναλαμβάνει να ανεβάσει αυτόματα στα 60FPS ολα τα βίντεο που παρακολουθείτε, κάτι που στην αρχή μπορεί να σας φανεί περίεργο, όταν ομως το συνηθίσετε η θέαση βίντεο σε άλλες συσκευές θα σας φαίνεται πλέον “λίγη”.

H μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 2400mAh δεν θα σας εκπλήξει με τις επιδόσεις της, ωστόσο είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει το “τερατάκι” της Zopo για μια ολόκληρη μέρα χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα εκτός και αν ολη μέρα έχετε την οθόνη ανοικτή βλέποντας σειρές ή παίζοντας παιχνίδια.

Το καλό με την μπαταρία της ZP998 είναι οτι είναι αφαιρούμενη, οπότε αν χρειάζεστε περισσότερη ενέργεια, μπορείτε να προμηθευτείτε και μια δεύτερη για να μην ανησυχείτε μήπως σας αφήσει ξεκρέμαστους οταν το χρειάζεστε. Με το μέγεθος και το βάρος της συσκευής δεν θα ήταν άσχημο το να είχε μια μπαταρία πιο κοντά στα 3000mAh, αλλα το κόστος της τα κάνει ολα αυτά λεπτομέρειες.

Αρνητικά

Αυτή είναι μια κατηγορία που συνήθως δεν περιλαμβάνω στα Review, ωστόσο στο Zopo ZP998 αντιμετώπισα δύο σημαντικότατα προβλήματα, το ένα απο τα οποία λίγο το πολύ το περίμενα(και το περιμένατε) το άλλο όμως ήταν αρκετά “έκπληξη” και είναι και αρκετά σημαντικό.

Το αναμενόμενο πρόβλημα δεν είναι άλλο απο το GPS, της συσκευής, το οποίο ότι ρυθμίσεις και να κάνετε είναι απλά μέτριο. Οτι fix και να βρήκα στο Internet αποδείχθηκε άχρηστο, και ψάχνοντας λίγο κατάλαβα οτι δεν είμαι μόνο εγώ που έχω το θέμα, αλλα το 80% των κατόχων κάτι που με οδηγεί στο να πιστέψω οτι το πρόβλημα είναι καθαρά θέμα Hardware. Ακόμα και μετά απο την αναβάθμιση της συσκευής σε Android 4.4 δεν άλλαξε τίποτα.

Απο την άλλη μετά την αναβάθμιση αντιμετώπισα ένα άλλο πρόβλημα, αφού πλέον η συσκευή ΔΕΝ φορτίζει όσο είναι ενεργοποιημένη. Πρέπει να την απενεργοποιήσω και μετά να τη βάλω στη φόρτιση, όταν και φορτίζει κανονικά.

Και αν το GPS ίσως να μη σας ενδιαφέρει αν δεν το χρησιμοποιείται συχνά, το πρόβλημα με τη μπαταρία(που απο οτι είδα το έχουν αντιμετωπίσει αρκετοί) δεν είναι κάτι που μπορείτε να προσπεράσετε. Δεν έχω δοκιμάσει να ξαναπεράσω το firmware μήπως συνέβη κάτι κατα την εγκατάσταση, αλλα ακόμα και έτσι δεν είναι κάτι που θα περιμένατε να συμβαίνει με official Update.

Αγοράστε το Zopo ZP998 απο το VickMall, ή το ZopoMobileShop

Το θέμα της συσκευής στο XDA Developers και στο Myphone

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Σχολιάστε πρώτος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo