Οδηγός: Αποθηκευστε τις εφαρμογές στην κάρτα μνήμης σε Android μικρότερη απο 2.2

0

Αν είστε από τους άτυχους(καλή ώρα όπως εγώ) που είστε “θύματα” του Fragmentation του Android και έχετε μείνει με την 2.1 επειδή η εταιρία που έφτιαξε το κινητό σας έχει να φροντίσει τα «νεότερα» μοντέλα τότε ξέρω σίγουρα τι είναι αυτό που ζηλεύετε. Την εγκατάσταση των εφαρμογών στην κάρτα μνήμης! Ευτυχώς πλέον έχουμε λύση!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα συνολικα του android μέχρι τη 2.2 είναι ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές μόνο στην εσωτερική μνήμη της συσκευής, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι τουλάχιστον ανεπαρκης!
Με τη βοήθεια του Link2SD μπορείτε να μεταφέρετε τις εφαρμογές στην κάρτα μνήμης σας, ώστε να αδείασει η εσωτερική μνήμη της συσκευής σας.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται, αλλα δεν είναι μια σχετικά απλή και ακίνδυνη διαδικασία που θα σας σώσει πραγματικά. Ξεκινώντας λοιπόν:

Τι θα χρειαστούμε:

Ένα Android με έκδοση 1.6 και πάνω, rooted
Το MiniTool Partition Wizard Home Edition
Το Link2SD

[stextbox id=”warning” caption=”Προσοχή” collapsed=”false”] Πριν ξεκινήσετε καλό θα ήταν να κάνετε backup όλα όσα έχετε στην κάρτα σας γιατι υπάρχει πιθανότητα να χαθούν.[/stextbox]

Η κάρτα μνήμης

Για να δουλέψει το πρόγραμμα θα πρέπει να μετατρέψουμε το 10%  της κάρτας μνήμης σε partition ext2 για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει το Link2SD για να αποθηκευει τα .apk . Για να γίνει αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το MiniTool Partition Wizard.

Αφού το εγκαταστήσετε, συνδέστε την κάρτα μνήμης με ένα Card Reader στον υπολογιστή σας, ή συνδέστε το κινητό σας με USB και ενεργοποιήστε την Μαζική αποθήκευση(ρυθμίσεις->αποθήκευση σε κάρτα και τηλέφωνο)

Ανοιξτε το Minitool Partition Wizard για να αντικρύσετε αυτό

1mainprogram

Το UI του MiniTool Partition Wizard

Κάντε δεξί κλίκ στο Partition της κάρτας μνήμης σας, και επιλέξτε «Move/Resize»
Στην οθόνη που θα εμφανιστεί κάντε το partition Resize από το τέλος, ώστε το Unallocate Size να είναι το 10% του συνολικού μεγέθους.

Για 2Gb κάρτα πρέπει να είναι 200mb, 4GB 400mb και ούτο καθεξής.

2resize

Κάντε Resize το Partition

Επιλέξτε το Unallocated και πατήστε Create

3maincreate

Δημιουργία νεου Partition

Στο Παράθυρο που θα ανοίξει αφού πατήσετε οκ στην προειδοποίηση επιλέξτε Primary (!σημαντικό) στο Create As και ΕΧΤ2 στο File System. Όταν τελειώσετε πατήστε οκ

4create

Επιλογές για τη δημιουργία του Partition

Αφού τελειώσαμε με το κόψε-ράψε πατήστε Apply πάνω αριστερά στην toolbar για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που έχετε κάνει.(Θα σας βγάλει διάφορες προειδοποιήσεις, απλά πατήστε οκ και περιμένετε να τελειώσει η διαδικασία)

Η κάρτα μνήμης είναι έτοιμη. Πάμε και στο Android Τώρα.

Στη συσκευή

Εγκαταστήστε στο κινητό σας το Link2SD και ανοιξτε το.  Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής βρίσκονται όλα τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα στη συσκευη σας. Πατώντας το option button  μπορείτε να φιλτράρετε της εφαρμογές για να δείτε μόνο αυτές που έχετε εγκαταστήσει εσείς, να τις ταξινομήσετε, αλλα και να δείτε το υπόλοιπο του χώρου, στην εσωτερική μνήμη, την κάρτα SD, αλλα και το partition που δημιουργήσαμε πριν.

Από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι απλά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε την εφαρμογή που θέλετε να μεταφέρετε  και να πατήσετε το Create Link. Το αρχείο .apk θα μεταφερθεί αυτόματα στο ext2 partition της κάρτας μνήμης και θα αδείασει τη γωνιά από την εσωτερική σας μνήμη. Πατώντας σε μια εφαρμογή μπορείτε επίσης να δείτε και τις πληροφορίες της, αλλα και να την απεγκαταστήσετε.

Αν το κινητό σας είναι 1.6 ή 2.1 τότε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επανεκκινήσετε το κινητό σας για να ξαναεμφανιστούν οι εφαρμογές που μεταφέρατε(σας βγάζει σχετικό μήνυμα και η συσκευή) Αν έχετε 2.2 η μεγαλύτερη δεν υπάρχει πρόβλημα.

Προσέξτε Επίσης:

  • Μπορείτε να επαναφέρετε μια εφαρμογή στην εσωτερική μνήμη, επιλέγωντας απλά Remove Link από το Link2SD
  • Αν απεγκαταστήσετε μια «συνδεδεμένη»εφαρμογή, τότε το apk αρχείο θα παραμείνει στην κάρτα μνήμης και θα πρέπει να το αφαιρέσετε χειροκίνητα. Αν θέλετε να το αποφύγετε, ακυρώστε το link πριν την απεγκατάσταση
  • Μετά από κάθε αναβάθμιση προγράμματος, θα πρέπει να ξαναπραγματοποιείται το Link για να αντικατασταθεί το παλιό στην κάρτα μνήμης.
  • Το Market δεν αναγνωρίζει τις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στη κάρτα μνήμης. Για να συγχρονίσετε το Market με τις εφαρμογές σας , επιλέξτε το Market Fix από το menu του Link2SD
  • Αν έχετε εγκαταστήσει ήδη το App2SD θα πρέπει να το απεγκαταστήσετε, αλλιώς το πρόγραμμα δε λειτουργεί(σας ειδοποιεί με μήνυμα)
  • Δε πρέπει να μεταφέρετε τα System Apps στην κάρτα μνήμης. Και να θέλατε δε σας αφήνει το Link2SD 😛
  • Αν συνδέσετε ως μέσο μαζικής αποθήκευσης το κινητό σας, το Android κάνει Unmount το Fat partition αλλα όχι και το EXT2 οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε χωρίς πρόβλημα.
  • !ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην αφαιρέσετε ποτέ την κάρτα μνήμης την ώρα που η συσκευή σας λειτουργεί ειδικά αν έχετε μεταφέρει εφαρμογές που φαίνονται ως Widgets, ή τρέχουν συνεχώς από πίσω.
  • Το Link2SD μεταφέρει MONO το apk στην κάρτα μνήμης. Cache και Data παραμένουν στην εσωτερική μνήμη. Πλέον στην 1.4 ΚΑΙ η Cache μεταφέρετε στην SD


Για όσους έχουν συσκευή Motorola
Tα Motorola δεν αναγνωρίζουν το ext2, και χρειάζεται να κάνετε κάτι ακόμα. Αυτά που θα σας πώ δουλεύουν στο Milestone, αλλα 99% θα δουλέψουν και στα υπόλοιπα motorola

*Κατέβαστε το ext2.ko

*Βάλτε το στην Κάρτα μνήμης σας.

*Κατεβάστε το Ghost Commander (Σημείωση: Στο Ghost Commander, για να ανοίξετε ένα φάκελο, πρέπει να πατήσετε πάνω στο ονομα του φακέλου, αλλιώς απλά τον επιλέγει.)

*Με το Ghost Commander  βρείτε το ext2.ko που κάνατε extract στην κάρτα μνημης, και αντιγράψτε το. Μετά (πάλι μέσα απο το Ghost Commander) πηγαίνετε στο στο /system/lib/modules/ (στην αρχική οθόνη του Ghost Commander πατήστε πάνω πάνω στα αρχεία το”.. ” Θα σας βγάλει και ειδοποίηση οτι θα δείτε αρχεία συστήματος)και κάνε το ext2.ko επικόλληση εκεί.

*Τώρα κατεβάστε τo Terminal Emulator

*Ανοίξτε το και στην μπλε οθόνη με τα μικρά σπαστικά γραμματάκια , γράψτε:

  1. su” (χωρίς τα “) Μετά θα σας ζητήσει δικαιώματα Superuser. επιλέξτε “επέτρεψε”
  2. insmod /system/lib/modules/ext2.ko” (πάλι χωρίς τα “”) προσοχη μόνο αφού μετα το insmod υπάρχει κενό

Κάντε μια επανεκκίνηση το κινητό σας και ξαναδοκιμάστε το Link2SD. Τώρα πρέπει να αναγνωρίζει το Ext2 κανονικά.
!προσοχή Τα παραπάνω έξτρα βήματα είναι ΜΟΝΟ για τους κατόχους Motorola. Αν δε δουλεύει στο δικο σας και δεν είναι Motorola καλό θα ήταν να μην το δοκιμάσετε.

Ορίστε λοιπόν εύκολα και σχετικά απλά, διαγράφετε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του κινητού σας. Ακόμα και αν έχετε 2.2 είναι μια αρκετά χρήσιμη εφαρμογή, αφού μπορείτε να μετακινήσετε εφαρμογές στην κάρτα μνήμης, που οι δημιουργοί τους δεν έχουν προσθέσει ακόμα υποστήριξη, “native” μεταφοράς.

Εδώ να ξανατονίσω οτι πρέπει το κινητό σας να είναι Rooted, και επειδή μπορεί να είναι πρακτικά ακίνδυνη η διαδικασία, ο διάολος έχει πολλά ποδάρια. Οτι κάνετε λοιπόν, το κάνετε με ευθύνη σας. Εγώ το έκανα, μου βγήκε, και σας το παρουσιάζω. Δε φέρνω καμία ευθύνη για ότι πάει στραβά.

Aggelos Pap
Aggelos Pap

Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη συσκευή σας, ή κάποια ερώτηση για το Android μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

223 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Add your review
  1. να σε ρωτησω παταω create link αλλα πολλες εφαρμογες(ακομα και αρχεια μουσικης) εχουν εξαφανιστει μετα το οταν το αναβω γιατι συμβαινει αυτο?

    • Περιεργο,ειδικα για τα αρχεια μουσικης.. εχεις. Βαλει την τελευταια εκδοση? Μου το ειχε κανει και εμενα μια φορα με εφαρμογες αλλα ποτε με αλλα αρχεια…

  2. ευχαριστω πολυ για τον αναλυτικο οδηγο,εχω το motorola XT 720 milestone,απο οτι καταλαβαινω το κινητο πρεπει να ειναι ροοτ,επειδη δεν καταφερα τιποτα,πως μπορω να ξαναενωσω τα κομματια της καρτας μου,μηπως ξερεις?

    • Καλησπέρα, ναι πρέπει να είναι root, αλλα το motorola είναι γενικά δύσκολο να δουλέψουν με το εν λόγω τρικ. Υπάρχει στον οδηγό ένα κομμάτι για motorola, μπορείς να το δοκιμάσεις αλλα μην ελπίζεις και πολλά, είναι αρκετά δύσκολο.

      Για να επαναφέρεις την κάρτα όπως λέω παραπάνω, απλά σβήσε το ext2 partition και κάνε resize το fat32 για να ποιάσει ολη την "έκταση" της κάρτας

  3. και αυτο με την μαζικη αποθηκευση σε ποιες ρυθμισεις ακριβως το βρισκω?τα κανω ολα σωστα αλλα μου λεει οταν βαζω να τρεξει το link2sd εχω xperia x8 καμια βοηθεια?

  4. *μου λεει second partition not found

    • Για να επαναφέρεις την κάρτα μνήμης απλά απο το Partition Manager, σβήσε το ext2 κομμάτι, και μεγάλωσε το fat32 για να πιάσει ολη την κάρτα. Κράτα Backup ομως γιατι υπάρχει περίπτωση να χάσεις τα δεδομένα σου.

      Δες τα υπόλοιπα σχόλια, απο πάνω. Μια κοπέλα είχε πρόβλημα με το X8 της έχω γράψει αρκετά πράγματα να κάνει. Δοκιμασέ τα και εσύ

  5. πως μπορω να επαναφερω την καρτα στην αρχικη της μορφη?ευχαριστω

  6. Κάνε μια επαννεκίνηση το κινητό σου, και σιγουρέψου οτι έχεις root(τρέξε μια άλλη εφαρμογή που το χρειάζετε όπως το adfree) και οτι είναι και τα 2 partition Primary.. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

    Στην τελική, κάνε ένα ωραιότατο format την κάρτα μνήμης και πάρτα πάλι απο την αρχή 😛

  7. 2.1 είναι .. Ακριβώς αυτά κάνω .. Θα τρελαθώ .. Και μου εμφανίζει ακριβώς αυτό που σου έγραψα πιο πάνω : " Mount script cannot be created" κλπ ..

  8. Βρήκα άκρη εν τέλει ..! Είχα κάνει ένα μικρό λάθος στη διαδικασία του Superoneclick … Πραγματικά σε υπερευχαριστώ για όλα και πάλι συγνώμη για την ταλαιπωρία .. Όλα ΟΚ at last .. 🙂

  9. Ακολουθησα τις οδηγιες που μου εδωσες και ολα οκ με το root. Ωστοσο οταν ανοιγω το link2sd μου βγαζει το εξης μηνυμα: Mount script error. Mount script cannot be created.
    Εχω την αισθηση οτι κατι κανω λαθος στη διαδικασια του mini tool partition wizard. Θα σε παρακαλουσα αν μπορουσες να μου πεις τι ακριβως πρεπει να υπαρχει στην οθονη του pc πριν επιλεξω το τελικο apply. Ποσα partitions πρεπει να βλεπω; Να πω επιπλεον οτι η sd που εχω ειναι 4G. Πραγματικα σε ευχαριστω για ολες τις πληροφοριες και οδηγιες που μου εχεις δωσει, ασχετως απο το αποτελεσμα που θα εχω.
    🙂 Και 1000 συγνωμη για την ταλαιπωρια ..

    • Λοιπόν για να στο κάνω πιο απλό, πρέπει στο τέλος:

      Να έχεις 2 partition στην κάρτα μνήμης.

      Ένα 3.6Gb fat32 που θα ειναι το απλό partition που θα έχει τα δεδομένα η κάρτα, και ένα δεύτερο Partition 400mb ext2 το οποίο θα χρησιμοποιεί το Link2sd.

      ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ πρέπει να είναι Primary.

      To ext 2 πρέπει να είναι το δεύτερο partition.
      Πιο πάνω αναφέρει ένα παλικάρι οτι δούλεψε σε X8 οπότε κάαατι κάνεις λάθος.

      Ερώτηση: Τo X8 σου έχει 1.6 ή 2.1;

  10. Μαλιστα καταλαβα 🙂 Οταν το ενεργοποιω κανει ολο αυτο που σου εγραψα πιο πανω και δεν με αφηνει να ξανανοιξω την εφαρμογη z4. Μπορεις να μου πεις αν υπαρχει καποιο site για να κατεβασω το superoneclick απευθειας στο κινητο;

    • Ορίστε στο ανέβασα εδώ. Κατεβασε το, Μόνο που θα χρειαστείς υπολογιστή, γιατι τρέχει στο PC σου το πρόγραμμα.

      http://www.angroid.info/downloads/SuperOneClickv1.7-ShortFuse.zip

      Πρέπει να ενεργοποιήσεις το USB Debugging και για το Superoneclick, MHN κάνεις Mount την κάρτα σαν USB(οταν το συνδέεις με USB σε ρωτάει) και χρειάζεσε τα USB drivers για το κινητό σου(απο το συνοδευτικό CD, η το Site της εταιρίας σου)

  11. Αυτο κανω, το απενεργοποιω.. Οταν το απενεργοποιω και στη συνεχεια πηγαινω να συνεχισω τη διαδικασια στο z4 μου εμφανιζει αυτο το μηνυμα: Usb debugging must be enabled . Φυσικα αν το ενεργοποιησω λεει οτι στην εφαρμογη παρουσιαστηκε σφαλμα και κολλαει ολη η συσκευη .. Αν το απενεργοποιησω δε με αφηνει να συνεχισω .. confused 🙁

    • Λάθος δικό μου 😛 Έχεις Ενεργοποιήσει εννοούσα. πρέπει να ειναι ενεργοποιημένο. Αμα δε δουλεύει το z4root, δοκίμασε με το Superoneclick

  12. Τελικα συνειδητοποιησα οτι αυτο που πραγματικα πρεπει να φταιει ειναι οτι δεν το εχω κανει root. Για την ακριβεια το επιχειρησα .. Κατεβασα κανονικα το z4 και το εκανα εγκατασταση. Ωστοσο στη συνεχεια της διαδικαδιας το προγραμα κλεινει μονο του και κολλαει και ολοκληρη τη συσκευη. Υπαρχει καποιος αλλος τροπος να το κανω root, γιατι πραγμστικα δοκιμασα πολλες φορες ..;

    • Για την κάρτα δε νομιζω να φταίει το root, αλλα ούτως η άλλος το χρειάζεσαι για το πρόγραμμα.

      Ξαναδοκίμασε αλλη μια φορά με το z4root αλλα σιγουρέψουν οτι έχει απενεργοποιήσει το USB Debugging mode(Ρυθμίσεις->εφαρμογές->Ανάπτυξη->Εντοπισμός σφαλμάτων USB.

      Αν και πάλι τίποτα, δες αυτό http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?p=3489195#post3489195

  13. Την εκανα format αλλα καμια αλλαγη. Παλι οταν επειχηρω να πατησω create στο Unallocated το ιδιο μηνυμα εμφανιζει. Ωστοσο παρατηρησα κατι ακομα. Αναμεσα στην πρωτη εικονα που παρουσιαζεις για το minitool partition wizard και στην εικονα που βλεπω εγω στο pc υπαρχει μια διαφορα: στο δικο μου παραθυρο οι μονες επιλογες που εμφανιζονται ειναι Fat32 και Unallocated. Δεν υπαρχει Ext2 . ( Δυστυχως εχω προσβαση στο inrernet απο το κινητο και ειναι ολα πιο πολυπλοκα και δυσαναγνωστα ..)

    • Ωραία. Ανοιξε το πρόγραμμα και αντί για Resize επέλεξε delete. Ωστε να γίνει ΟΛΟΚΛΗΡΗ η κάρτα Unallocated. Πάτε μετά Create, και φτιάξε ένα Partition Fat32, με το 90% του συνολικού μεγέθους, και ένα ext2 με το 10%

      Τώρα για τις λιγότερες επιλογές μου φαίνεται παράξενο. Δοκίμασε να τρέξεις το Mini partition tool σαν Administrator αν χρησιμοποιείς windows vista ή 7.
      Δοκίμασε και μια διαφορετική κάρτα αν δε δουλεψει πάλι, ή ένα διαφορετικό partition tool

  14. Οκ λοιπον αυτο θα κανω. Να την κανω format μεσα απο το minitool partition wizard η απο καποιο αλλο προγραμα;

  15. Καλησπερα. Εχω το xperia x8 και ακολουθησα τα βηματα σου για να μεταφερω τις εφαρμογες μου στην sd. Αντιμετωπιζω ομως το εξης προβλημα : Οταν φτανω στο σημειο στο mini tool partition wizard να επιλεξω το Unallocated, πατωντας create μου εμφανιζει το εξης μηνυμα: mini tool partition wizard cannot create a new partition on this removable disk. If you like tο create several partitions on this removable disk, you need to delete all the partitions first .
    Υπαρχει κατι που δεν κανω σωστα ; Η ισως χρειαζομαι καποιο ακομη προγραμα? Θα σου ημουν ευγνωμων αν με βοηθουσες να βγαλω ακρη ..

    • Καλησπέρα. Σώσε ολα τα αρχεία που έχεις στην κάρτα μνήμης κάπου στον υπολογιστή σου, και μετά κάνε φορμάτ την κάρτα μνήμης. Ύστερα ξαναδοκίμασε.

      Αν δε δουλεψει έτσι πες μου.

1 5 6 7 8 9 10

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Angroid.gr
Logo